Ще изнася ли България жито за Йордания?

Даряваме 100 елена лопатари, за да развием ловното им стопанство
Обновена: 26 юли 2011 12:41 | 26 юли 2011 12:41,
81
Ще изнася ли България жито за Йордания?
Снимка: Булфото

„Обсъдихме възможността България изцяло да снабдява Йордания с жито и зърнени култури и да осигури почти целия й внос“, обяви земеделският министър Мирослав Найденов след среща със колегата си от Хашемитското кралство Йордания Н. Пр. Самир Хабашне, който е съпроводен от бизнес делегация.

„Йорданският аграрен бизнес днес е у нас и очаквам да бъдат сключени договори. Желанието ни е България да стане врата на Йордания към ЕС, а Йордания, остров на стабилност в региона, врата на България в региона, казахме това и на срещата с премиера Бойко Борисов”, каза Мирослав Найденов.

По думите му „Йордания е врата към Ирак и който стъпи в страната, може да има и опцията Ирак“.

Двамата министри са имали половинчасова среща с премиера Бойко Борисов, на която министър-председателят е получил покана за посещение в арабската държава.

„Йордания има нужда от около 800 хил. тона пшеница. В рамките на това количество ние можем да сключим дългосрочен договор с фиксирани цени за минимум пет години”, обясни Мирослав Найденов пред журналисти.

„Обсъждаме дългосрочно сътрудничество с България за внос на жито в Йордания - пшеница, ечемик, царевица и всичко, от което има нужда Йордания”, посочи министър Хабашне и допълни, че страната му иска да задълбочи търговските взаимоотношения между двете държави.

Другите теми, обсъдени от Найденов и Хабашне, са възстановяването на линията София-Аман и дарения, които България ще направи на Йордания.

„Ще бъдат дарени 100 елена лопатара за развитието на ловното стопанство в Йордания. Ще бъде дарена и лаборатория за изследване на пестициди, тъй като най-големият внос на зеленчуци у нас е от Йордания. Имаше проблем с тези зеленчуци и с това дарение преди да тръгнат за България зеленчуците ще бъдат изследвани”, обяви още Найденов.

Двамата министри са обсъдили и сътрудничество между ветеринарните институти, като резултат от него, Найденов представи вдигнатата забрана за износ на пилешко месо от България за Йордания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
extr3m1st преди 12 години
Ааааааа! ФИКСИРАНА ЦЕНА, СЪВСЕМ НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ Е ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНА И НЕ ПРОМЕНЯЩА СЕ! МОЖЕ ДА Е ФИКСИРАНА СПРЯМО МЕЖДУНАРОДНАТА БОРСА ПРИМЕРНО!
80
0
 
0
 
! Отговори
extr3m1st преди 12 години
Спрете ве, злетаци! Сега пък шистовия газ ви е крив! Вие искате ли, нещо да произвеждаме, или да добиваме? Високи ви били горивата, ама да си добиваме ние горива - пълен абсурд - опасно е! Сега сигурно и АЕЦ Белен не искате да правим! Та да можа като затворим "Козлудуй" и ток да си купуваме, не за друго, заради безопасноста! Така де...САМО КУПУВАМЕ И МРЪНКАМЕ! Хората искат да направят производство, работни места..а вие все сте недоволни!
79
0
 
5
 
! Отговори
Castor преди 12 години
Как така на фиксирани цени, за период от пет години??? Защо не фиксирате цената на гориват за пет години???!!!
78
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Ще ДАРЯВАМЕ лопатари? Боко Кратуната знае ли колко стрева един лопатар, колко плащат чуждите ловци, за да отстрелят такова животно? Негови ли са тия лопатари, че да ги ПОДАРЯВА?Докога ще търпим това тъпо, нагло и просто същество да ни съсипва държавата?!?
77
4
 
4
 
! Отговори
човек преди 12 години
министрите от това правителство не си ли говорят ? какво жито ще изнасяме , когато шеврон почне да дълбае за шистов газ в добруджа ? какво ще стане когато разберат йорданците , че доброволно ще замърсим води и почва с токсични и канцерогенни материали ? дали ще искат да купят от нас нещо или вече се подготвяме да внасяме оттам храни ? найденов и карасджова са топ *** на кабинета , но правят пари .
76
0
 
5
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
нека се разреши на производиеля сам да продава а не да го изкупуват мутри и те да обират печалбите1винаги производителя е пре,,,ан
75
0
 
10
 
! Отговори
rock-n-rollah преди 12 години
Предлагам вместо елени да им дариме *** ни.
74
3
 
1
 
! Отговори
veche niamam ime преди 12 години
Darenia li ? Decata ni umirat v bolnicite, che niama baza i aparati za Hemodializa! Pak niakvi dalaveri i politicheski interesi v tezi dareniaaa...
73
2
 
5
 
! Отговори
Горски преди 12 години
@ 67Елините ще са заети да си *** х***я за сол, както са го подкарали. А както не могат да си върнат дълговете, и нови врагове ще си намерят. Така че елинските роми да не скимтят много !----- А за договора - БРАВО ! Веднъж и ние да изнасяме, не само да внасяме. Само дано договора е читаво направен, да не се получи перейебушка накрая...
72
6
 
7
 
! Отговори
човек преди 12 години
предлагам да изнесем и правителството си . герберското , вече две години не управлява , а папа .
71
0
 
3
 
! Отговори
Кирил преди 12 години
Няма ли кой да затвори вратата???
70
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Extra kachestvo balgarska stoka se namira samo v chujbina .Iznasiat hora koito imat kontrol nad iznosa, ne i oligarska korumpirana balgaria.
69
3
 
10
 
! Отговори
тото преди 12 години
как ще фиксираш цена за 5 години напред житото е борсова стока това само *** може да го каже
68
2
 
4
 
! Отговори
арендатор преди 12 години
то ние си изнасяме и без миро а за фиксирани цени да произведе той и да си я фиксира както иска
67
12
 
0
 
! Отговори
АЛЕКСАНДРОС ПЕТРАКИС преди 12 години
ОТКАДЕ ШЕ МИНЕТЕ РЕ ВУЛГАРИ ТЪПОГЛАВИ...ЕЛЛАДА НЯМА ДА ВИ ПОЗВОЛИ НИЩО...ВИЕ СТЕ ВРАГОВЕ НА ЕЛЛАДА И ГЪРЦИТЕ!!!
66
1
 
10
 
! Отговори
porednata glupost преди 12 години
Fiksirani ceni za 5 godini !!!Zashto ne fiksirat cenite v Balgaria za 5 godini ?
65
3
 
10
 
! Отговори
bobix преди 12 години
Най-накрая добра новина!Защо ли? Защото най-накрая склучваме договор да ПРОДАВАМЕ, а не ДА КУПУВАМЕ. Като продаваме - взимаме пари, създаваме работни места, увеличаваме стандарта. Всеки в света, който вдига стандарта си - продва! Германия, Япония (сега има други проблеми), Китай, Франция и др. Стига сме били само пазар! Останахме без пари и работа. трябва да се п р о д а в а!
64
4
 
6
 
! Отговори
Васо преди 12 години
Хич, ама хич не споделям оптимизма на коментар 60 "еxtr3m1st". Много такива сделки сключват нашите управляващи от всички бои. Да припомня, газта, Балкан, Лукойл, проучване за шистов газ,.... все бомби със закъснител. Да ни докаже Миро какво толкова е хубавото на такава сделка. Авансово плащане ли, цени по-високи, гарантиран пазар за 5г. Какви прогнози е чел, та да не сме на загуба и да пренебрегнем рискове. След 5 г други да не му сърбат попарата. Да сключват сделки в рамките на мандата си.
63
6
 
11
 
! Отговори
ева преди 12 години
България може да изнася единствено простотия - това е "богатството" на народа ни
62
1
 
6
 
! Отговори
Васо преди 12 години
Фиксирани цени за 5г напред нещо не се връзва със световната тенденция за поскъпване на храните. Една фатална за производството на зърно година ще ни изправи на нокти. Трябва да се спазва стриктно състоянието на резерва. След Мирчо *** нямам доверие на институцията Държавен резерв. Такива договори изискват обсъждане и прозрачност. И какво ли толкоз можем да получим в замяна от Йордания за една толкова обвързваща сделка.