Вдигайте най-ниските пенсии, съветват от БТПП

Скокът трябвало да е "докъдето стигнат парите"
Обновена: 7 ное 2011 15:22 | 7 ное 2011 14:27,
56
Вдигайте най-ниските пенсии, съветват от БТПП
Снимка: архив, Булфото

Стига да има средства, трябва да се започне вдигането на най-ниските пенсии на хората, които в момента са икономически затруднени.

Това каза след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество шефът на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. 

Бюджетът не е бездънна бъчва, каза той.  "Да се започне с вдигане на най-ниските пенсии и докъдето стигнат парите. Дай Боже, да стигнат за всички", съветва той. 

"Става въпрос за пенсиите на нашите родители, които са си изработили своето", добави Симеонов. 

В същото време от палатата са против административно увеличение на заплатите и минималните осигурителни прагове под каквато и да е форма.

"Там трябва основен критерий да бъде производителността", аргументира се Симеонов.

Той отбеляза, че няма нищо против вдигането на пенсионната възраст на 63 години за жените и 65 години за мъжете и даде за пример собствената си организация, където работели пенсионери.

"Имаме хора с прекрасен капацитет, възможности и квалификация. Продължаваме да използваме техните възможности и квалификация и след пенсионирането. Голяма част от директорите в палатата през последните 2 години се пенсионираха, но остават на работа. Имам служител, който е над 80 г.  и продължава да работи, защото знае перфектно 3 езика", разясни ситуацията в БТПП Симеонов.

Според организацията вдигането на пенсионната възраст се случва по цял свят и не е изключение само за България.
На тристранката не е обсъждано вдигането на пенсиите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: Цветан Симеоновпенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
М-р Х преди 12 години
могат също да се изплатят дълговете към общините и бизнеса. и пак ще останат пари за фиска. 2 милиарад не са малко. ако не стигната - посегнете на сивия сектор. и най-вееч на партийните каси. оттам ще изскочат поне половин милиард лева.
55
0
 
1
 
! Отговори
М-р Х преди 12 години
знаете ли аз мога да ви направя много бъроз бюджета - махнете привлиегиите на полицаите, дето имат 20 заплати при пенсиониране и т. н. дайте половин бюджет на МВр (500 мнл), орежете социалните надбавки на всеки циганини, който не води дететето си на училище или на такава майка която е с над две деца и ще имате над два млиарда. Тях можете да раздадете - за да махнете горинят праг на пенсиите, да увеличиет минамланата долна работна заплата,у да увеличиет минималните пенсии, да изплатите дълговет
54
0
 
1
 
! Отговори
Kрис преди 12 години
ДА ВДИГНЕМ НАЗДРАВИЦА ЗА УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ПЕНСИИТЕ И ЗАПЛАТИТЕ ПРЕЗ 2014 ГОД. С 10-20 ЛВ.И ЗА СЛЕДВАЩОТО ПОВИШАВАНЕ ПРЕЗ 2019 ГОД.С ОЩЕ 10-20 ЛВ.ТОВА ВИ ОБЕЩАВА БОЙКО БОРИСОВ,АКО ГЛАСУВАТЕ ЗА НЕГО НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ. УРА...
53
0
 
1
 
! Отговори
EMIGRANT преди 12 години
namalete pomoshtite za ***,plashtash do 3 dete i za drygite BAI *** da po4va da raboti ste ima pari za pencii ,za nayka,za ..... mamata im mrasna na ypravlqvashtite( na vsi4ki GERB,BSP,NDSV...)
52
0
 
3
 
! Отговори
п-р преди 12 години
Методиката за изчисляване на пенссиите до 1997год.е тотално погрешна и несправедлива.Вземат се за база 3-те най-силни последователни години от последните 15.Познавам хора,които работеха за по 200 лв.,но когато наближи пенсионирането се прехвърлиха в Девня и др.с по 400-500лв. заплати.Така си осигуриха и високите пенсии.Не малко"наши" хора бяха преназначавани на по-платени длъжности защото"наближават пенсия".Така ,че високите пенсии не са в резултат на високи осигуровки през целия трудов стаж!
51
0
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,Пари за пенсионната система, има и при днешното нива на вноските, но!1. Дори и най-развитите държави не могат да поддържат Пет паралелни пенсионни системи, както е у нас, Солидарна, Капиталова лична (но защо частна), Пофесионална и Капиталова обща (държавен Сребърн фонд)... 2. Пак от гражданите се събира и данък Обществено осигуряване, с който се плаща Конституционното зъдължение на Държавата Социалното осигуряване!!!3. От парите за пенсий, които са форма на взаимно осигуряване, се плащат Инвалидни пенсии, които са форма на Здравно осигурянвяне и трябва да се плащат от здравния данък!!!Парите за пенсии и здраве са достатъчни, но само ако Държавата и Гражданина си плащат Конституционните задължения, като:1. Премине се изцяло на чиста Солидарна пенсионна система, плащана от работещия и работодателя му и отчитаща трудовия стаж, личния принос и времето за самоосигуряване, подпомагана от Общата капитарова система2. Държавата поема изцяло, чрез бюджета, Конституционните си задължения за плащане, като Вдовишките социални добавки, КОИТО НЕ СЕ ПЕНСИЯ и на Социални помощи(Чл.51 от К-ята)3. Здравното осигуряване на инвалиди, наречено кой знае защо Инвалидни пенсии, да се плащат от здравните осигуровки, от които ежегодно се внасят в Резерва поне по 1 милиардДнес:1. Парите за "втора" пенсия и "професионалните", се крадат от олигархията, собственик на тези фондове, която ги налива в собствените си предприятия (като нисколихвени заеми и акции, което е нелоялна конкуренция), които след година две ги фалира и това е Главната причина за съществуването на Сивата икономика, неплащаща социалните си задължения, а с фалитите същевременно източва на часните пенсионни фондове в личните си сметки (ето това се нарича Параграф 22). Днес тези фондове не могат да плащат пенсии!!!2. Чрез Противоконституционния (Чл.60) "Таван" на осигуровките, годишно от задължителните социални системи се крият над 1 милиард лева..., а от необложените Девиденти и доходи от наеми, от честните частници се пестят още толкова...3. Любимите на чиновниците и бизнесмените Квази пари, като ваучери, "безплатни дрехи", поддръжка на офиси, в кото живеят семействата и любовниците им, пътувания в страната и чужбина и т.н., също не се облагат "пенсионно" и здраво..., а на всичко отгоре, се приспадат и от данък печалба4. Почти 1 милиард Социални осигуровки и помощи, също не се облагат пенсионно и здраво, макар че тези хора се лекуват и се получават пенсииИ накрая: - Това, че някой днес има големи доходи не означава, че утре не може да ги загуби..., та нали нали фалиралите фирми са мършата, която храни оцелелите, до следващата кризаПо Конституция ужким всички сме равни, но изглежда както и при Комунизма, някои са По-равни
50
0
 
4
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Стига глупости и популистки ходове за печелене на електорат! Отново се целим в най-простите, т.е. в най слепите-те и без това са си слепи и ще продължават да гласуват, като им купуват гласа...дайте да видим какво може да се направи за тези, които са си плащали и продължават да си плащат всичко в тази държава-по закон!!! Аман от популизъм, казано на английски... :)))
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей такива си ги избрахте. Сега ще направят пенсионната възраст направо 100 години. Защо хората да имат спокойни старини, като могат да кретат, а лайнарите в правителството да гълтат? Ама ще ви кажа, господа политици, че много хора като мен, които имат възможност, ще бягат надалече. И ще взема с мен и майка ми и баща ми, за да ги гледам аз, а не да гледам как се мъчат до стари години да работят като грешни дяволи!
48
9
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Бойко,продължи реформите и ги завърши докрай.....Народа ти гласува доверие,досега го оправдаваш изцяло....Имаш мащабна и грандиозна народна подкрепа....Правителство,президент,кметове,общински съветници.....Бойко,изобщо не обръщай внимание на воплите и болката на ***...те реват,те се гърчат че им спря кранчето и доходите...95 процента от хората сме с теб и изборите го доказаха след като тури кръст и погреба комунистическите ***
47
3
 
1
 
! Отговори
Х преди 12 години
РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОДПОМОГОТ НАЙ-СЛАБИТЕ. нАШАТА ПЕНСИОННА СИСТЕМА Е СОЛИДАРНА. НО НЕКА КОЕТО СЕГА ЩЕ ПОЛУЧАТ ДА БЪДЕ ЗА СМЕТКА НА СЛЕДВАЩО УВЕЛИЧЕНИЕ, Т.Е. КОГАТО СЕ УВЕЛИЧАВАТ ПЕНСИИТЕ НА ОСТАНАЛИТЕ, СЕГА ПОЛУЧИЛИТЕ ДА НЯМАТ УВЕЛИЧЕНИЕ. АЗ СМЯТАМ, ЧЕ ТАКА Е СПРАВЕДЛИВО И ЩЕ СЕ ЗАПАЗИ СЪОТНОШЕНИЕТО В РАЗМЕРА. ИНАЧЕ Е КАКТО ПРИ КОМУНИЗМА.
46
0
 
2
 
! Отговори
Ало хей преди 12 години
Неразбираемо е как така да се вдигат пенсиите - най-ниските. Социалната нека, но ниските значи ниско осигуряване. Аз ли да Ви обяснявам как се начисляват пенсиите. Ако искате бунт това е друг въпрос. Средства може да се намерят като се ревизират многото пенсии, които си получават чрез фалшиви документи, най-вече с рушветите давани на ТЕЛ-ковете. Има хора чисто здрави - получават пенсии по болест. Кой да проверява тово. Щом сте се заели карайте докрай. Създайте комисия за проверка на подобни из,
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Да се започне с вдигане на най-ниските пенсии и докъдето стигнат парите. Дай Боже, да стигнат за всички"Ясно е, че парите няма да стигнат за всички. Но нали гледаме избирателя да е добре т.е. хората с най-ниски пенсии т.е. ***.
44
1
 
8
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Трябва да се вдигнат всички пенсии, не само най-ниските!!! Иначе е несправедливо и се отива към уравниловка, пак по комунистически...
43
0
 
8
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
До 41: Какво общо имат македонците и албанците с българските пенсии и заплати? Там, в тази измислена държава-Македония, нито македонците са македонци, нито албанците са албанци, нито сърбите са такива...измислена държава, измислени националности, а тези които се пишат македонци са си го заслужили сами това, което получават, защото са си забравили корените...
42
4
 
12
 
! Отговори
? преди 12 години
... А известно ли ви е колко много държавни служители , и такива от полицията които са пенсионери и продължават да работят на старото си работно място ? Пенсия +заплата , и това са бюджетни средства ! И от какъв още ще продължават да дават по 20 заплати при пенсиониране на тези от полицията и военното министерство? като въобще не плащат осигуровки докато работят ??? Ега ти комунистическите похвати на Бойко ! Страх го е да ги пипне - ще му спретнат някой преврат !!!)))))
41
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ae стига ревали не оценяваме това, което имамеможеше да сме нещо такова:balkanpolitics.blog.bg/politika/2011/10/25/umirashtata-makedoniia.841385
40
1
 
10
 
! Отговори
риж преди 12 години
Прав е номер 23, аз съм на 62 години, но не съм съгласна някой 80 годишен да заема мястото на млад специалист, та кога ще работят децата и даже внуците ни. Не е ли време да отстъпим на тях. Ако не се вземат мерки и не се даде правото на младите да работят ще се наложи да работим и до 100, защото няма да има млади хора в България. Хора осъзнайте се дайте път на младите! Върнете младите в България като им отстъпите правото на труд.
39
1
 
19
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Правилно трябва да се вдигнат пенсиите, защото така ще се увеличи потреблението. Минималната заплата не влияе съществено върху доходите и потреблението на населението, защото и без това е далеч под това, което печелившите фирми дават на работниците и служителите си. Не влияе и на тези в бюджетната сфера, защото и те вземат мноого по-големи заплати от минималната. Т.е вдигането на мин. заплата за страната е популистки ход за замазване очите на и без това слепите...
38
1
 
3
 
! Отговори
М.К.Р. преди 12 години
Ще видим с колко ще ни замажат очите!!
37
1
 
9
 
! Отговори
Иконмист преди 12 години
Крайно време е на държавните служители, министри и депутати и техните съветници, да се удържа ДОО и ЗО, както на всички. Ето от къде ще дойдат пари за увеличение на пенсиите.