Сметната палата върна финансовия отчет на Найденов

Оказва се, че няма министерство без проблеми с одита
Обновена: 14 ное 2011 15:21 | 14 ное 2011 15:21,
28
Сметната палата върна финансовия отчет на Найденов
Валери Димитров. Снимка: Булфото

Сметната палата не завери годишния финансов одит за 2010 г. на Министерството на земеделието и храните, обяви на пресконференция председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров.

За пръв път ведомството представя информация от годишните одитни доклади на публичните институции. Новият регламент влезе в сила с поправките в закона за Сметната палата от тази година. Досега това не беше задължително.

В земеделското министерство основният проблем е, че липсват информация и отчетност за хидромелиоративните съоръжения, отбеляза председателят на Сметната палата.

„Тези активи са огромни по размери и стойност, а не са инвентаризирани и осчетоводени. Тази работа едва сега започва, министърът на земеделието и храните пое ангажимент, че до средата на следващата година ще завърши този процес“, посочи Димитров.

Според него е имало и умишлено изтриване на цялата база данни при прехвърлянето на дейността от агенция в дирекция.

Освен на земеделското министерство, одити са направени на 172 институции, от които 94 общини, 36 държавни висши учебни заведения, а останалите са министерства и ведомства, отчетоха се от Сметната палата.

„Над 27 процента от заверените одити са с резерви“, каза проф. Димитров.

Министерствата влизат в този процент. Те са получили заверки или с обръщане на внимание, или с резерви.

Особено одитите на МС, МВР, МОСВ, МО, МТИТС, МТСП, Министерството на физическото възпитание и спорта, уточни проф. Валери Димитров.

„Основните ни забележки са, че не са отразявани във финансовите отчети всички активи, не е извършвана изобщо или е извършвана частична инвентаризация, а без нея нямаме увереност, че има налични активи“, коментира той.

Това по думите му повишава рязко риска от разпиляване и престъпно посегателство спрямо държавното имущество.

"Според разпоредбите Сметната палата не може да налага санкции при откриване на подобни проблеми, а само да информира отговорните ръководители, за да бъдат отстранени лошите счетоводни практики", обясни Цветан Цветков, заместник-председател на ведомството.

Според ръководството на палатата с публичното оповестяване на резултатите от одитите всички институции ще са мотивирани в по-голяма степен за отстраняване на грешките.

„Занапред Сметната палата ще извършва и текущ контрол – на всеки три месеца одиторски екипи ще проверяват финансите на публичните предприятия и ще им помагат да отстраняват грешки“, посочи Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
1
 
! Отговори
Ал Капоне преди 12 години
Правилно.Всичко за крадене трябва да бъде поставено на масата.Да се знае как ще се краде.Хайде де да ни би да ни мислите за толкова прости.В тази област сме специалисти.
26
4
 
2
 
! Отговори
Детектифф преди 12 години
Отговора на въпроса ти е - това е кошмарът на ГЕРБ, по-точно портедният кошмар.
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБЕРИТЕ ли ?, нормално е те обичат да са им виновни другите
24
3
 
4
 
! Отговори
Червената помия преди 12 години
Предчувствам, че скоро време тоя човек ще излезе в заслужена пенсия...
23
3
 
0
 
! Отговори
.|. преди 12 години
А ве, първия коментар, що са го затрили?
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Типично за герб.Силни са само на приказки, така се борят и с кражбите.
21
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
KAKIV E TOZI DYAVOL NA SNIMKATA
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проверката е висша форма на доверие :)))))))) Контрол и наказания му е майката!
19
3
 
3
 
! Отговори
генезис преди 12 години
има само две същества които имат този нечовешки лик...този на снимката и доносника на три управления,богоненавистния Галктион..визията винаги е определяща за характера ..отврат...
18
3
 
1
 
! Отговори
VENOM преди 12 години
LOOK AT ME,SATANS CHILD AAAAAAAAAAAAAAAAAAAARGHHHHHHHHHHHHHH... детето на Сатанатаааааааааааа.....
17
3
 
3
 
! Отговори
ТЯ преди 12 години
Е, сега вече му намазаха ските на Мирко. Адио ветеринарче...
16
3
 
12
 
! Отговори
Той е от ГЕРБ преди 12 години
Ямболския кмет спечели изборите с 60:40 срещу другия кандидат. Преди това той беше осъден. На 30.10.2011 г. бяха купени *** и не само те. ГЕРБ спечели изборите. Днес кмета отново беше осъден. И отново няма да влезе в затвора. Ето:Понеделник, 14 Ноември 2011Окръжният съд в Ямбол осъди кмета Георги Славов на 3,8 години лишаване от свобода, които да бъдат излежани в общежитие от открит тип.В продължение на 4 години Славов няма право да заема длъжността кмет. Той също така трябва да плати близо 6000 лева разноски на Областна дирекция на МВР - Ямбол и 4720 лева на съда.Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Бургас.След делото Славов заяви, че ще обжалва. "Това са измислени обвинения и експертизата е опорочена", допълни той.Кметът беше признат за виновен за това, че е превишил правата си при обявяването на обществена поръчка за изграждане на водопровод и канализация на две ямболски улици и е ощетил бюджета на община Ямбол с над 2 млн. лева, като е облагодетелствал местна фирма. По това обвинение кметът вече беше признат за виновен и получи 5-годишна ефективна присъда. След обжалване Бургаският апелативен.
15
4
 
11
 
! Отговори
до №3 преди 12 години
По-*** коментар няма до сега от написаните! Вие от къде сте сигурен, че никое правителство до сега е нямало одит? Но няма нищо чудно, то в България всеки върши и говори това, което не му е работата!
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само за инфо иде реч за едни 300 милиона, които леко се губят...
13
5
 
20
 
! Отговори
попа преди 12 години
Абе те тея умници си бяха назначили послушна шефка в Министерството с фалшива диплома, дето всички я забравихме вече и си харчи момичето милионите на спокойствие, та вие очаквате да им излезе доклада на сметки. Че и другите министерства...има ли още някой който да вярва че управляващите подобряват положението в България? Оправиха го толкова колкото осъдиха тая с дипломата и милионите. Ама малко ви е теглото, да знаете. Мълчете си, и най-доброто тепърва предстои януари-февруари, гладните месеци.
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е сега ще видите Дянков като закрие Сметната палата, ще се гъбаркат те с него !!!!!
11
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
явно 3 си е научил урока. Появиха се нови виновници за провалите3 на ***. Сега това са "***" чиновници. Утре виновен ще бъде "***" народ. Ама хад да му е. Нека да го *** гейберите, той си ги избра.
10
3
 
21
 
! Отговори
Келепирджиев преди 12 години
Един контрабандист на развалено ирландско месо е министър на земеделието. Нима очаквате той да е перфектен в работата си и да бъде честен и лоялен гражданин на република България. Не, разбира се! Такъв човек ще се стреми да извлича максимални дивиденти за себе си защото манталитетът му е обременен от пъклени далавераджийски мисли и святото за него са единствено парите.
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Министерствата влизат в този процент. Те са получили заверки или с обръщане на внимание, или с резерви.Особено одитите на МС, МВР, МОСВ, МО, МТИТС, МТСП, Министерството на физическото възпитание и спорта."В такива случаи в белите държави се подават оставки. Нали ГЕРБ бяха много принципни и не търпяха никакви издънки? Е, ако това не е издънка, здраве му кажи! Разбирам, нормално е тези, които са заинтересовани от безхаберното им крадене, да защитават управниците. Трудно се променя манталитет.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
защо чак сега след като отдавна е окрадено всичко в агенцията по хидромелиорация?нещо се крие пак?