Корупцията води до рухване на цели социални системи

ОЛАФ обсъжда борбата с финансовите измами на конференция в София
Обновена: 17 ное 2011 12:33 | 17 ное 2011 12:33,
31
Корупцията води до рухване на цели социални системи
Снимка: БТА

Корупцията е основният проблем, който стои пред политическите и социалните устои на държавата и на обществата. Това каза новоизбраният вицепрезидент Маргарита Попова при откриването на годишната конференция на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

"Икономическата и финансовата нестабилност са плод на политически компромиси и на корупция, които водят до рухването на цели социални системи", изтъкна Попова.

Тя заяви, че е дошъл моментът проблемите да бъдат поставени ясно и безкомпромисно. По думите ѝ е необходимо по-дълбоко сътрудничество с разследващите в ЕС в борбата срещу корупцията.

"С недоброто законодателство и с неприлагането му можем да се справим. Но борбата с корупцията е много продължителна и се нуждае от добре подготвени кадри", заяви правосъдният министър. Тя припомни, че в България действа специално звено за разследване на измамите с евросредства, а сега звеното има нужда от кадрово укрепване.

Главният прокурор Борис Велчев изтъкна, че е особено важно при разкриването на злоупотреби с евросредства да се установи участието на длъжностни лица от администрацията. Това според него е и основната слабост в момента.

По думите му българската прокуратура е осъзнала "по един труден начин" важността на проблема със злоупотребите със средства на ЕС.

"В началото прокуратурата се сблъска с неработеща, неподредена и недотам компетентна администрация", каза Велчев, но подчерта, че сътрудничеството се е подобрило.

Обвинител №1 изтъкна, че ОЛАФ е важен партньор, а изборът на службата да проведе конференцията в София е признание за положените усилия на страната ни и за постигнатите резултати в борбата с финансовите измами.

Генералният директор на ОЛАФ Джовани Кеслер акцентира върху значението на сътрудничество между службата и прокурорите в ЕС.

По думите му има силен натиск от всички европейски държави за по-добри резултати при разследването на злоупотребите с европейски средства. "Конкретните резултати от работата на ОЛАФ никога не са били толкова важни и толкова очаквани, както сега", подчерта той.

Кеслер изтъкна, че в новия договор за ЕС е предвидено създаването на европейска прокуратура и ЕК се е ангажирала да внесе предложение за изграждането ѝ. Преди това обаче трябва да се съберат опитът и предложенията на прокурорите в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Икономическата и финансовата нестабилност са плод на политически компромиси и на корупция, които водят до рухването на цели социални системи", изтъкна Попова.А кои е бил прокурор и то големия професионалист,кой все още се води министър на правосъдието.Да ми кажете някой осъден за злоупотреба за 2,5 години. Даже и за Калинка с фалшивата диплома не се чува за наказание.
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ОСТАВКА НА ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ ГЛАВЕН ПРОКУРОР
28
0
 
17
 
! Отговори
Лоша работа . преди 12 години
В България корупцията не стои пред , а НАД всичко .
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не, не и не, ЕНП какво казва по въпроса?
26
1
 
16
 
! Отговори
БоСимеонов преди 12 години
По принцип корупцията води до рухването на всякакви системи. Не само социални. Попова не казва нищо ново. Поредните празни приказки за да има някакво говорене. Три години с ГЕРБ на власт. Като толкова много разбирате...къде са резултатите на борбата с корупцията?
25
1
 
13
 
! Отговори
Mirko преди 12 години
Да си дойдем на думата. Страхът не е от голямото наказание уважаеми сънародници, страхът е от неизбежното наказание. В България, ако си човек от ГЕРБ, БСП, ДПС знаеш че някой от горе ще те оправи, през хора като Красьо черничкия. Това е отговорът. Нали не се заблуждаваме за какво са тия 200 000 евро които си ги разменят помежду си в съдебната система. Хич да не правят на ощипани. За 22 години преход колко осъдени бивши политици има ? Я проверете в Словения или Исландия в последните години.
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добър ден. Единствената адекватна мярка срещу корупцията е открита още преди хиляди години. В китай и някой държави с по голямо население, се прилага много добре тази мярка. А тези ***, само си правят срещичи и летят всеки ден с самолетчета стотици километри по измислени работни срещи, от които дори дете би разбрало че е ефект няма, освен да си напълнят шкембетата по работни обяди, вечери, закуски и...нощни изпълнения с манекенки..
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА - БЪЛГАРИЯ!
22
1
 
8
 
! Отговори
Даола преди 12 години
Ако системата на световния финансов капитал не се реформира, ще рухне прехваленото пазарано общество.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Корупцията води до рухване на цели социални системи"А малоумното герберско управление до какво води?????
20
0
 
2
 
! Отговори
boxo преди 12 години
naistina sa zle
19
1
 
7
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Борисов, Дянков, и ти Тотьо,- Великият комунистически чиновнически девиз ЗАПЛАТАТА Е НАЙ-ДОБРАТА ПЕНСИЯ, заменихте с нов свръх-либерален - НАЙ-ДОБРЕ Е МАКСИМАЛНА ЗАПЛАТА, ПЛЮС МАКСИМАЛНА ПЕНСИЯ, ПЛЮС МАКСИМАЛНИ БОНУСИ ДО ГРОБ ( но само за свои баби и дядовци) ОБАЧЕ:- В ДЕМОКРАТИЧНИТЕ разпределителни системи, за разлика от вашата свръх-либерална, принципа е - ДЪРЖАВНА ЗАПЛАТА ИЛИ ПЕНСИЯ, а има и ПРАГОВЕ НА ЧОВЕЧНОСТ:- Цената на живота ни (като на животни), се нарича - "Жизненен минимум" и днес е 248лв. При по-малки доходи ни умъртвяват, чрез глад това се наричаФИЗИЧЕСКИ ГЕНОЦИД и е престъпление срещу човечеството, за което няма давност!!!- Минималната цена на труда ни, като на социални животни, се нарича - "Социалнен минимум" и е 692лв. По-малка минимална заплата еСОЦИАЛЕН ГЕНОЦИД!!!- "Издръжката на едно дете" е средно 370лв. При по-малко средства се извършва НАЦИОНАЧЕН ГЕНОЦИД...!!!ОТ КЪДЕ ПАРИ?1. Средната ни работна заплата е 17% от средноевропейската, а произвадителността на труда ни е 27%!!! БНП е 45% от средноевропейския, а средните ни доходи са 20% от средноевропейскитеСледователно средната ни заплата БЕЗПРИКОСЛОВНО ТРЯБВА, да е не 640лв., а 1026 лева ЗАЩОТО СМЕ СИ ГИ ИЗРАБОТИЛИ!!!2. Данък печалба да се удържа при източника/ТУК В БЪЛГАРИЯ... За инвестираната и част в България, ТРЯБВА, да се намали на 5%... За неинвестираната данъка да е 37.5% (в Германия е 35%), колкото са удръжките на работещите граждани, а данък девидент у нас е само 5%..., а би трябвало да е колкото на нормалните хора 10%...!!!3. Премахване ТАВАНИТЕ за пенсионни, здравни и осигурителни плащания, и удържането им от всички доходи от ТРУД, СОБСТВЕНОСТ И СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ Максималния размер на СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, да е под размера на минималната пенсия от 136лв, която е доход от честен труд- Дянков, днес ДВЕ ТРЕТИ от парите ни за НОРМАЛЕН ЖИВОТ, изработени от нас до стотинка, се ПРИСВОЯВАТ/КРАДАТ от безмерно силната, спрямо отделния човек ОЛИГАРХИЯ, а днешната СВРЪХЛИБЕРАЛНА ФИНАНСОВА ДИВАЩИНА, на Дянков, е отковен ГЕНОЦИД СРЯМО БЪЛГАРСКИЯ НАРОДГеноцида е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРОТИВ ЧОВЕЧЕСТВОТО ЗА КОЕТО НЯМА ДАВНОСТ!!!- Народе!!!!
18
0
 
7
 
! Отговори
За Витков! преди 12 години
В България обичаме до откриваме "топлата вода" и "колелото" ако мога така да се изразя. Всички знаят за какво става въпрос, всички са "тарикати" и на ясно обаче никой нищо не предприема за да промени алабаланицата. По-лошо декларира се отявлено желание за промяна и съответно не се предприема нищо.
17
2
 
8
 
! Отговори
Димитров преди 12 години
Корупцията ще намалее/не казвам изчезне/,ако се повишат доходите и се подобри/нови магистрати/ работата на съдебната система.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
kapyti.................ste vsichki
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ ли дето фалшифицираха изборите за Президент корупцията ще" Спират "или ще я "Легализират"
14
0
 
12
 
! Отговори
поля преди 12 години
Ако се вземат драконовски мерки против корупцията, но на всяко ниво, от най - дребния чиновник до най- висшата институция и едновременно се налеят пари от една страна за борба с корупцията и построяване на затвори и арести, и от друга в драстично увеличаване на доходите, субсидии в здравеопазването и селското стопанство, мисля че за нула време ще се оправим:-) Приходите в хазната ще се увеличат умножено по 100 сигурно, потреблението ще нарастне еуфорично, бизнеса ще отдъхне и майките ще раждат
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дано да не са поредните фишеци във въздуха. При всички случаи-не ви завиждам ОЛАФ. Италиянският октопод бледнее пред нашта корупция, а Корадо Катани отдавна го самоубиха.
12
1
 
12
 
! Отговори
само питам? преди 12 години
Кога ще има ----РЕФЕРЕНДУМИ В Бг.....?Колко пъти да ---ПИТАМ?
11
1
 
8
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
НЕ Е САМО КОРУПЦИЯТА - ДЕБАТ ЗА БЪЛГАРИЯ НЯМА НЯМА И НЯМА ДА ИМА, защото БСП и ГЕРБ имат една и съща идеология СВРЪХ-СВРЪХЛИБЕРАЛИЗЪМ(идеологията на свръх-богатите). Всички те мразят народа си, работят само за себе си и срещу българският ни НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС МАТЕРИАЛНО И ДУХОВНО БЛАГОДЕНСТВИЕ!1. Цената на живота ни (като на животни), се нарича - "Жизненен минимум" и днес е 248лв. С по-малки доходи ни умъртвяват чрез глад това е ФИЗИЧЕСКИ ГЕНОЦИД!- Минималната цена на труда ни, като на социални животни - "Социалния минимум" е 686лв. При по-малка минимална работна заплата, над нас се извършва СОЦИАЛЕН ГЕНОЦИД!!!- "Издръжката на едно дете" е средно 370лв.ДЯНКОВ - ОТ КЪДЕ ПАРИ ЛИ?- Средната ни работна заплата е 17% от средноевропейската, а произвадителността на труда ни е 27% от нея!!! Следователно средната ни заплата ТРЯБВА БЕЗПРИКОСЛОВНО, да е със 63% по-висока или да е 1026 лева!!! Това означава още 7-8 милиарда ПРИХОДИ в социалните системи!!! - За още по-високи доходи РАБОТОДАТЕЛИТЕ ТРЯБВА, да модернизират производството си, а за да го направят Данък печалба, за инвестираната и част в България, ТРЯБВА, да се намали на 5%, а за останалата и част, колкото са удръжките на работещите граждани 37.5%...Което означава още 7-8 милиарда ПРИХОДИ в бюджета!!!- При такова ДЕМОКРАТИЧНО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ, което е единственото справедливо облагане, ПРИХОДИТЕ В БЮДЖЕТА ЩЕ НАРАСТАТ С 2/3, без сътресения за никого2. Пари за пенсионната система има и при днешното ниво на вноските, но! Гражданите дори и най-развитите държави не могат да поддържат ПЕТ ПАРАЛЕЛНИ ПЕНСИОННИ СИСТЕМИ, както е у нас, - Солидарна,- Капиталова лична (но защо частна),- Пофесионална- Капиталова обща (държавен Сребърн фонд)... - Данък Обществено осигуряване, с който работещите граждани плащат КОНСТИТУЦИОННОТО ЗАДЪЛЖЕНИЕ на Държавата!!!Днес Парите за пенсии са достатъчни, но само ако Държавата и Гражданина си плащат задълженията по Конституция, като:1. Пенсийте се отделят от Социалните задължения на Държавата, която ги дължи по Чл.51 от К-ята2. Премине се изцяло на чиста Солидарна пенсионна система, подпомагана от Общата капитарова система3. Чрез Противоконституционния на Чл.60 "Таван" на осигуровките, годишно се крият над 1 милиард лева..., а от ниско обложените Девиденти и доходи от Наеми, се пестят още толкова...4. Почти 1,2 милиард Социални осигуровки и помощи, също не се облагат пенсионно и здраво, макар че тези хора се лекуват и получават пенсииТАКА БЮДЖЕТА МОЖЕ ДА СЕ УДВОИ!!!- Е, ДА, АМА НЕ!!!