Костов си пусна във Facebook статия от "Работническо дело"

"Гордея се с написаното и днес заставам зад всеки ред"
17 ное 2011 15:08,
251
Костов си пусна във Facebook статия от "Работническо дело"
Иван Костов Снимка: архив, БТА

Лидерът на ДСБ Иван Костов пусна във Facebook своя статия от „Работническо дело“, написана на 30 ноември 1989 г.  Тъмносиният лидер често е бил нападан заради този материал, като последно атаката дойде от премиера Бойко Борисов.

"Костов си е комунист. Като видите статиите му в "Работническо дело", каза наскоро Борисов.

"Публикувам статията си "Никаква отсрочка" от в. "Работническо дело", която повече от двадесет години е повод за некомпетентни и злонамерени коментари от хора, които или не са я чели, или нямат капацитета да я разберат“, заявява Костов на стената си във Facebook.

Още по темата
"Гордея се с написаното и днес заставам уверено зад всяко изречение в нея. Изключение прави последният абзац, който добавих по настояване на редактора, за да бъде публикувана статията", обяснява лидерът на ДСБ.

„Всеки заинтересован може да я прочете и сам да оцени стойността ѝ и мотивите ми да я напиша“, допълва той.
 

Ето и пълния текст на статията:

Непосредствен подтик да поискам думата е "кръглата маса": "Състояние и проблеми на българската икономика", излъчена по Българската телевизия в петък, 24.IX., вечерта. Участващите в нея видни български икономисти се обединиха около становището, че на страната е нужна стабилизационна програма. Стабилизационна програма или радикални реформи? Това е въпросът, който сега концентрира в себе си непосредствените и дългосрочните интереси на нацията. Искането за стабилизационна програма е продиктувано от кризисното положение на икономиката. Колебливите, некомпетентни и половинчати опити за реформи създадоха допълнителни трудности и противоречия, защото разстроиха редица стандартни механизми на икономическата система, без да ги заместят с нови, по-ефективни. Затова стабилизационната програма може би ще даде временни облекчения и частични подобрения на положението. Те ще се дължат на връщане към рутинните средства за управление и старите, изпитани икономически структури, т.е. тя не може да бъде нищо друго освен икономическа реанимация на катастрофиралата командно-административна система.

За една-две години ще бъде отложено решаването на историческите проблеми на българското преустройство. Такова решение разчита да отстрани грешките на бившето ръководство на страната, но по никакъв начин не засяга икономическите, политическите и идеологическите устои на познатия ни социализъм. Наистина, ако сегашната криза се дължи на пропуски и слабости в управлението, както се твърди, стабилизационната програма ще бъде в руслото на желаните от всички реформи. Това ще бъде така само ако кризата наистина се дължи на неправилни решения. Такава постановка решително се отхвърля във всички реформиращи се европейски социалистически страни. Радикалната политическа и икономическа мисъл вижда причините за общото за всички кризисно положение не в грешки на отделни политически дейци, а в създадените след войната стопански структури и тяхната система за управление. Причините са в системата на днешния социализъм. Когато, за кой ли пореден път, се искат от нас доверие и търпение, то е не за да се започне дълбока промяна на съществуващата икономическа система, а за нейната реставрация, за основен ремонт. Защото самата постановка за болното общество и компетентните, номенклатурни лекари, определянето "от горе" на концепция за всяко производствено звено, новите опити за освобождаване на "излишната работна сила", строгата дисциплина за съсредоточаване на валутните средства и накрая обещанията за "реформа" със силите на управленския апарат, фирмите и „дори" трудовите колективи не означава нищо друго освен опит за вдъхване "второ дихание" на досегашната система.

Нека допуснем, че стабилизационната програма е дала възможно най-добър ефект, като е постигнала икономическото положение на Чехословакия – стабилно жизнено равнище, слаба инфлация, богат пазар и ограничен дефицит. Ще означава ли това, че ще бъдат удовлетворени националните икономически и политически искания. Очевидно няма да означава. Вместо 50, на улиците ще има 250 хиляди протестиращи граждани, защото те протестират срещу системата. Не желаят повече този команден ред, тъй като си дават интуитивно сметка какви са неговите неизправими недъзи. Официалната доктрина продължава упорито да отказва признаването на органическите пороци на системата, а те са:

Неспособност да създаде ефективна организация на труда. Трудовата мотивация се разпада, защото не се поддържа от нормални стопански механизми, а от командно-силови средства. Излишните работници, служители, научни сътрудници, артисти и пр., растежът на "не заработени пари" при едновременното спадане на интензивността, разлагането на трудовата и технологичната дисциплина са само последица от разрушените стимули за труд. И най-добре отремонтираният административен механизъм не е в състояние да го възстанови, да създаде конкуренция за всяко работно място, здраво съперничество и принуда там, където не достигат навиците, желанието и опитът. Дълбоките разстройства на трудовите отношения, с които апаратът се бори от времето на своето съществуване, са недвусмислено доказателство, че познатият ни строй няма ефективно решение на най-същностния проблем за всяка икономика. Хората престават да се трудят.

И ако демократичните преобразувания отстранят политическата и идеологическата патерица, която задържа административната организация на труда от пълно разрушаване, то стабилизационната програма ще влезе в пълно несъответствие с духа на обществените реформи. Неспособност да задържи лавината на дефицита и инфлацията. Инфлацията бе призната за проблем №1, но не е дадена точна представа за противоречията й. Всъщност през 80-те години бяха преминати допустимите граници на дефицита и инфлацията и те доведоха производството до криза. От 1985 г. тази криза се задълбочава. Налице е свиване на обема на производството и спадане на реалните доходи на народа. Стабилизационната програма ще се опита да спре тази криза с познатите ни средства, но нали точно те доведоха до сегашното положение. Те задължително усилват инфлацията и дефицита и прегряват отдавна нагрятата икономика. Това е все едно да правите движения на катерещ се алпинист, при положение че вече падате от скалата. Следователно искат да се съгласим с познатата терапия, чиито противопоказания са по-нататъшно разрушаване на икономическите основи на обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
0
 
0
 
! Отговори
абвг преди 11 години
В подновеното комунистическо предавене "Всяка неделя" - доказаното ченге Кеворкян се опита да очерня Костов, по стар комунситически навик, а заедно с Борисов го обявиха за съюцник на БСП! Костов изведе България от червената криза при Виденов, въведе борда и финансовата стабилност, подготви страната за ЕС и НАТО!
246
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другарки и другари, ЛЪЖИТЕ на ченгето Кеворкян от екрана на Нова ТВ, във възроденото комунистическо предаване "Всяка неделя", лъснаха посред бял ден. Червеният арменски мерзавец, използва и завистливия пожарникар, за да злословят срещу Иван Костов и да говорят повече срещу него, отколкото срещу уж основния противник на ГЕРБ - БСП и ДПС. Костов е велик. Той спаси веднъж България от червената криза при Жан Виденови БСП, ще я спаси пак! Костов направи реформите за да бъдем в Ес и НАТО!
245
0
 
3
 
! Отговори
246 do 248 преди 12 години
бай *** не го е*е за държавното и общественото. За това колкото по-малко държавно и обществено имущество в България - толкова по-малко разсипничество и толкова повече ред и дисциплина ще има!
244
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 12 години
В допълнение бих казал, че няма как да се докаже дали един бизнес, или собственост под каквато и да било форма е би бил или добре упрвлявана от преди 45-та до наши дни, и от това следва, че няма как да се претендира за обезщетения. Така че според ме това е една от причините да не се случва. Трябва да се гледа напред. Колкото по-малко държавна собственост - толкова по-малко уусловия за корупция и злоупотреби. Последния пример с язовирите е показателен за чиновническата безстопанственост и вреда
243
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 12 години
До 246Ако има формула по която да се изчисли сотйността - това трябва е задължително да се направи. В тази насока се получи едно замазване на положението със закона за реституцията. Ала според мен всеки един ощетен от тази национализация би трябвало чрез съда да получи обезщетение за нанесени вреди и пропуснати ползи от страна на комунистическия режим. Като цало политиката на окупиралите власта хора не го допуска. Извода е, че всички са комунисти, дали отявлени, дали наследствени - все тази.
242
0
 
0
 
! Отговори
до 243 преди 12 години
така ли, а аз защо си мисля че първо трябва да се върне откранатото от *** под формата на "национализация" "обмяна на парите" "колективизация"! Само че ако сложим и лихвите - само това няма как да се върне!
241
0
 
0
 
! Отговори
do 244 преди 12 години
Това е най-лесното обяснение, само че далеч не е най вярното. Истината е че държавата нямаше нито финансовия нито научния капацитет да подържа икономиката на необходимото ниво в условията на пазарна икономика. А още от началото на 80те СИВ дефакто се разпада след като Чехия, Полша и Унгария започнаха да отказват да продават определени свои стоки по цени на СИВ, последва ги и СССР. В същото прехваления ни електроннопромишлен комплекс не можа да развие своя елементна база не успя да създаде своя елементна база и основните елементи ги внасяхме от второ направление, държавата в началото кредитираше това, подобно беше и с тежкото машиностроене и там дръжавата кредитираше, но това което беше планирано пробив на външни пазари и предприятията постепенно да започнат да се самоиздържат. Защото сметките излязоха криви всички заводи излязоха поне 2 пъти по скъпо само за построяване, вносните суровини и машини също поскъпнаха докато тръгне производството, а брака беше над предвиденото... В резултат половината металургичен, част от химическия и целия електронно промишлен коплекс - дадоха фира! Преминаването им в частни ръце спаси някои от тях, на други се удължи агонията. И всичко това е заради болните амбиции на някои хора като Огнян Дойнов... Прочети поредицата статии за дело номер 4 (Икономическата катастрофа до 1990та)
240
1
 
0
 
! Отговори
Alf преди 12 години
Niakoga 1989 g. srinaha darjavnoto,za da stane chastno.Naroda falira,zashtoto dolara beshe 3000 lv.Sega,sled 22 godini,chastnicite faliraha,zashtoto se vidia,che niama miasto za chastna sobstvenost,poneje niama koi da poddarja zavodi i fabriki i horata da rabotiatat,za da kupuvat.Kakav e izvoda? MNOGO SE KRADE<AMA MNOGOOOOOO,OT NASHITE LIUBIMI PRAVITELSTVA !
239
0
 
4
 
! Отговори
:) преди 12 години
До 242 Онези които се стремят да запазят държавната собственост, т.е. са радетели за обща такава - са Комунисти. Ако аз бях на мястото на Костов щях да приватизирам цялата държавна собственост и да вкарам всички пари в пенсионен фонд с надзорен съвет поне от 1000 човека, за да не могат да правят каквито и да било договорки помежду си. Защо в пенсионен фонд? Защото продаденото имущество е придобито или изработено от нашите родители, техните родители и т.н.
238
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Убеден съм, че тези, които обвинявате Костов в комунизъм, сте точно най-големите комунисти. Такива като вас потвърждават Славейковите думи: "Не сме народ, а ***!!!"
237
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 12 години
До 235Ти какво очакваш от един бивш комунист - нима може да сътвори нещо освен разруха?! За да няма кризи трябва собствеността /наречена държавна - т.е. обща на всеки един гражданин/ в ръцете на управниците да е сведена до минимум - никаква. Световно ДОКАЗАНО е, че ЧИНОВНИЦИТЕ са ЛОШИ СТОПАНИ, подлежат на всякакви влияния, участват във всевъзможни корупционни схеми и т.н. само и само да се облагодетелстват от държавното имущество което стопанисват и управляват. Ала другаря Костов не посмя сори
236
0
 
1
 
! Отговори
Десен преди 12 години
Щетите отдавна са нанесени, гнусната червена пропагадна успя да демонизира най-стойностният ни политик. Съжалявам профаните, които вярват на гнусните писания по адрес на Костов, заради наивността и овчия им манталитет заслужават Тиквата да ги докара до просешка тояга.
235
1
 
0
 
! Отговори
Бат Илия преди 12 години
Човека осъществил мечтата на куманистете. Да поеме, позалъже и прати по дяволите всички мразещи куманизма и търсещи алтернатива.
234
7
 
5
 
! Отговори
ТЯ преди 12 години
Костов е наи-големия разрушител на Българската икономика
233
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И мен вече почва да ме е страх! Преживях и Лукановата зима като студент с купоните, и хиперинфлацията при Виденов, но тая която ни очаква, при тая световна криза, не ми се мисли! Нещата са много сериозни, щом социопата мисли вдигане на пенсионната възраст от 2012г, а ни както се бяха разбрали от 2021г. Явно НОИ е тотално изчерпан! Фискалния резерв ще бъде почти 4 милиарда! От 8 преди 2г! Пенсионната, здравната система са пред фалит! Приходите падат, разходите растат... Потреблението пада на долу, икономиката е замръзнала... Нищо добро не ни чака през следващата година!
232
0
 
0
 
! Отговори
Корекция на 235 преди 12 години
"... несъгласието си С комунизма" /т.е., с насила налагания обществен ред, измислен от хора с комунистически убеждения/.
231
1
 
1
 
! Отговори
Командирееее, преди 12 години
Не ти намирам кусури на мисленето в сферата на икономиката,нито за периода,през който беше премиер.Грешките,които допусна,са две:1.Не трябваше да правиш от коалицията СДС една партия,а после да отцепваш от нея друга партия.В СДС членуваха различни хора,обединени само от едно -от несъгласието си комунизма.Постепенно от коалицията СДС щяха да искристализират няколко десни партии - постепенно,а не насила,както постъпи ти и унищожи СДС2.Допусна забатачване на пропагандата,за която отговаряше Надка
230
1
 
8
 
! Отговори
БГ преди 12 години
Искам да се обърна към онези, които плюят по Костов. За да разберете какви сте, просто признайте, че не сте прочели статията до края. Така правите и с всички останали неща в живота си, т.е. нищо Само плачете, че сте зле и някой си друг ви е виновен. И понеже тъпанарите сте мнозинство, благодарение на вас, ние останалите живеем във вашата мизерия, просто защото гласовете ни са малко, когато дойдат избори.
229
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мразят го най-вече търтеите от бившите соц. предприятия, защото като станаха частни те първи са изхвърчали.
228
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Костов, Костов, тъпо *** си ти