Оставаме данъчно независими, дори да влезем в европакта

Дискусии в парламента за участието ни в европейския фискален договор
Обновена: 27 яну 2012 12:13 | 27 яну 2012 11:40, Красимир Ангелов
26
Оставаме данъчно независими, дори да влезем в европакта
Снимка: Архив Булфото

България ще има възможност да следва самостоятелна данъчна политика, ако подпише европейския фискален пакт, категоричен бе външният министър Николай Младенов в парламента, където в момента тече дебат по проекта за участие на България в европейския фискален договор.

Външният министър бе категоричен, че повечето точки, за които страната ни е настоявала, са отразени в черновата на договора.

В документа, представен от председателя на комисията по европейските въпроси Моника Панайотова, е записано, че Народното събрание дава съгласие за участие на България в преговорите по договаряне на европейските финансови и фискални правила и подкрепя сключването на договора, но при няколко условия - участието на страната ни да не води до финансови задължения и до ангажименти за хармонизация на данъчната политика с договарящите се държави от ЕС.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, която е съвносител на текстовете, подчерта, че в европейския договор има два основни момента - от една страна засилване на фискалната дисциплина, от друга - на общата икономическа политика и координация на държавите-членки.

Стоянова допълни още, че страната ни трябва да е "за" координация на икономическата политика, насочена към засилване на икономическия растеж, но без това да е свързано с отказ от национална политика в данъчното законодателство.

"Убедени сме, че дълговата криза е в резултат от неспазването на фискалните правила и най-голямото предизвикателство през 2012 г. е да не се допусне дългова криза, която да доведе до рецесия на европейската икономика", добави от своя страна външният министър Николай Младенов. Той е категоричен, че новите страни членки на ЕС няма как да са причина за настоящата криза.

Младенов определи България като част от "най-дисциплинираните и подготвените държави за справяне с кризата".

"България няма как да не се присъедини към договора за финансова стабилност на ЕС. Тя трябва да участва ефективно в изготвянето на политиките на европейско равнище от гледна точка на българските интереси", категоричен бе от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Алиосман Имамов.

"Ползата на България от този договор не е в поддържането на нисък дефицит и нисък дълг. В това отношение сме много по-напред. Независимо от това дали сме опозиция, или управляващи – България няма проблем на този етап, съизмерим с проблема на другите държави", категоричен бе Имамов.

Синята коалиция също обяви, че ще подкрепи и ще гласува за Договора за стабилност координация и управление в Икономическия и валутен съюз.

"Виждаме, че има гаранция, че няма да има финансови задължения и ангажименти и няма да има хармонизация на данъчната политика", отбеляза лидерът на ДСБ Иван Костов.

Той подчерта, че основната политика, която е важна за България през следващите години, е стигане на средното ниво на развитие на европейските страни.

"Трябва да се отвори зоната на еврото за страните, които са източник на стабилност и не пораждат проблеми", поиска Костов. По думите му разширяването на Еврозоната в момента няма да породи никакви рискове за останалите страни.

От левицата обаче не бяха толкова възторжени от документа.

"Въпросът е каква е стратегията за българското правителство. Какво искаме да постигнем – ускорено или неускорено влизане в еврозоната. Не можем да избягаме от главата, която касае точно това. Не може с лека ръка да се присъединяваме към нещо и то на принципа почти", обяви депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров.

Той бе категоричен, че този договор не решава дълговата криза в Европа.

"Договорът също не е продукт на колективен ум, а на представители на определени държави с интереси на политическите си ръководители и на собствените си банки. Този договор не е безобиден за България", отчете Овчаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
8
 
33
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Нали не сте забравили, че "безплатен обяд" няма?!
23
8
 
34
 
! Отговори
Един бедняк преди 12 години
Да, независими ще бъдем, особено в кризата, когато богати и бедни плащат и ще плащат еднакъв данък. Понеже у нас богатите са малко, ще ползват мнозинството бедни да пълнят със своите 10% данък хазната. Пък и политиците от ГЕРБ да позабогатеят и те още малко, а не да им се увеличават данъците.
22
8
 
33
 
! Отговори
dkf преди 12 години
Румене, за някои неща си прав, за други - не. Пенсионната вноска не е ниска като процент. Висока е безработицата, заплатите са ниски, количеството и качеството на работната сила ще намалява и ще се влошава в бъдеще, проблем е демографската структура, проблем е и осигурителният таван от 2000 лв., както и порочно измисленият втори стълб на системата - УПФ. За мен те са бомба със закъснител. И досега не е ясно каква е реалната (не номиналната) доходност, но със сигурност е много отрицателна. И т.н
21
8
 
34
 
! Отговори
мечо пух преди 12 години
Данъчно независими, ама да видим до кога....
20
8
 
33
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
DKF,- Днешният Кодекс за социално осигуряване е откровено ПОРНОГРАФСКО СЪЧИНЕНИЕ, според което Работещите плащат не само за себе си, а и вместо Държавата; ДЪРЖАВАТА, ТОВА НЕ СА САМО РАБОТЕЩИТЕ !!!1. Работещите гражданите сме се обединили (съгласто Чл.12 от Конституцията), чрез точковата система в чиста Солидарна пенсионна система, подпомагана от Общата капитарова система Сребърен фонд- ТОВА Е ВЗАИМНО ОСИГУРЯВАНЕ САМО МЕЖДУ РАБОТЕЩИТЕ!2. Държавата ТРЯБВА незабавно да си поеме задълженията по Чл.51 от К-ята и спре да плаща от парите за пенсии социалните помощи, КОИТО НЕ СА ПЕНСИИ ЗА СТАЖ И ВЪЗРАСТ!!! Йезуитски наречени:- Вдовишките социални добавки, Добавки за възраст, Социални пенсии, Президентски пенсии и други подобни плащания - ТОВА Е СОЦИАЛНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА!! 3. Здравното взаимно осигуряване за инвалидност, наречено ЗЛОУМИШЛЕНО - Инвалидни пенсии, съгласно Чл.52 от К-ята, ТРЯБВА да се плаща от Здравните осигуровки- ТОВА Е ЗДРАВНО ВЗАИМНО ОСИГУРЯВАНЕ, подпомагано от Държавата!!!4. Максималния размер на СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, задължително ТРЯБВА да е под размера на минималната пенсия от 136лв, КОЯТО Е ДОХОД ОТ ЧЕСТЕН ТРУД- ТОВА Е СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ5. Съгласно Чл.60 от К-ята ни, РАЗЛИЧНОТО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ (сега ДАНЪК ДЕВИДЕНТ е само 5%...!), И ТАВАНИТЕ за облагане и осигуряване са ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ!!!СВРЪХЛИБЕРАЛНАТА ФИНАНСОВА ДИВАЩИНА, на Костов, сега подета от Дянков, е отковен ГЕНОЦИД СРЯМО БЪЛГАРСКИЯ НАРОДГеноцида е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРОТИВ ЧОВЕЧЕСТВОТО ЗА КОЕТО НЯМА ДАВНОСТ!!!
19
8
 
35
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
DKF,- Ако сега има 2 милиона работни места, при нулево развитие (което е невъзможно, при днешното ниско ниво в индустрията и селското стопанство), след 20 години пак ще са 2 милиона...- При 1,2 милиона безработни до 20 години няма да има недостиг на работници...- Увеличаване на пенсионерите е незначително...- ПРОБЛЕМ Е НИСКАТА ПЕНСИОННА ВНОСКА... И ОТКЛОНЯВАНЕ НА 1/3 ОТ НЕЯ В ЧАСТНИ СМЕТКИ, КОИТО ВЕЧЕ СА ПРАЗНИ...- Социалните плащания несвързани с осигуряване СА ГРАБЕЖ ОТ ПЕНСИОНЕРИТЕ
18
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да бе независими.И кой ще брани тази "независимост" от Меркел и Саркозито? Външната ни министърка или ДРянков?
17
8
 
34
 
! Отговори
dkf преди 12 години
Румене,намаляващата популация при нас е свързана с намаляване на работещите в трудоспособна възраст, съчетана с висока безработица и увеличаване на пенсионерите, както и с увеличаване продължителността на живота, макар и с малко. Ако ще и 70 г. да направят възрастта за пенсиониране, това няма да доведе до повече приходи, защото работа просто няма.Едновременното намаляване и застаряване на населението никога не е предимство, а е трагедия. Да не говорим пък какво се случва със стандарта на живот
16
8
 
34
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
dkf,- Допускаш една принципна и сериозна грешка...- Постъпленията в ПЕНСИОННАТА система зависят не от намаляваща популация, а ОТ... БРОЯ НА РАБОТНИТЕ МЕСТА...!- НАМАЛЯВАЩАТА ПОПУЛАЦИЯ, ПРИ ДНЕШНОТО НИВО НА БЕЗРАБОТИЦА, ДОРИ Е ПРЕДИМСТВО...!!!
15
8
 
34
 
! Отговори
dkf преди 12 години
При пенсиите проблемът наистина е по-сложен. Дадох за пример колко е субсидията от държ. бюджет към НОИ, защото това е сума, която се увеличава с времето и няма да намалее при демографската криза, която тепърва ще се развихри у нас. При всички случаи държавата ще дотира все повече и плоският данък няма да ни помогне никак. Отделен е въпросът за видовете пенсии и моделът на осигуряване.Темата е много дълга и сложна и няма мога да се аргументирам в постове от 500 символа във форума.Поздрави.
14
9
 
33
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
DkfПРОБЛЕМА С ПЕНСИЙТЕ Е ДРУГПАРИ ЗА ПЕНСИИ ИМА, НО дори и най-развитите държави не могат да поддържат ПЕТ ПАРАЛЕЛНИ ПЕНСИОННИ СИСТЕМИ, както е у нас:- Солидарна, - Капиталова лична (но защо частна), - Професионална,- Капиталова обща (държавен Сребърен фонд)... и- Социално осигуряване, плащано от работещите вместо, както е по Конституция от Държавата!!! Време е, обаче, Държавата и Гражданина плащат Конституционните си задължения, като:1. Гражданите се осигуряват взаимно (на основания Чл.12 от Конституцията), чрез чиста Солидарна пенсионна, подпомагана от Общата капиталова система2. Държавата да си поеме изцяло задълженията по Чл.51 от К-ята и СПРЕ ДА ПЛАЩА ОТ ПАРИТЕ ЗА ПЕНСИИ социалните помощи: - Президентски пенсииВдовишки социални добавки, Добавките за възраст, Социални пенсии и другите плащания, КОИТО НЕ СА ПЕНСИИ ЗА СТАЖ И ВЪЗРАСТ!!! 3. Здравното осигуряване на инвалиди, наречено кой знае защо Инвалидни пенсии, ТРЯБВА да се плащат от Здравните осигуровки Днес парите за ПЕНСИИ И ЗДРАВЕ се крадат: 1. Парите за "втора" пенсия и "професионалните", се крадат от олигархията, собственик на тези фондове, която ги налива в собствените си предприятия (което е нелоялна конкуренция), като след година две ги фалира Днес ЧАСТНИТЕ фондове са ПРАЗНИ и не могат да плащат пенсии!!!2. Чрез Противоконституционния на Чл.60 "Таван" на различните осигуровки, НАЙ -БОГАТИТЕ НИ СЪГРАЖДАНИ крадат годишно над 1 милиард лева...3. Чиновниците и бизнесмените крадат, чрез Квази парите, като ваучери, "безплатни дрехи", поддръжка на офиси, в които живеят семействата и любовниците им, командировки в страната и чужбина и т.н., които не се облагат "пенсионно" и здраво..., а на всичко отгоре, се приспадат и от данък печалба4. Почти 1.2 милиард Социални осигуровки и помощи, също не се облагат пенсионно и здраво, макар че тези хора се лекуват и се получават пенсии!!!5. ВСИЧКИ РАБОТОДАТЕЛИ КРАДАТ от заплатите и така от всички осигурявания, защото Производителността ни е 27% от средноевропейската, заплатите 17% БНП е 45% от средноевропейския, средните ни доходи са 20% от средноевропейските, РАБОТОДАТЕЛИТЕ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИ НА МИНИМАЛНИТЕ И ДЯНКОВ Е ЩАСТЛИВ ОТ ТОВА!!!- По Конституция ужким всички сме равни, но явно, както и при Комунизма, някои са По-равни
13
9
 
38
 
! Отговори
дЯНКОВ Е ЗА БЕСЕНЕ преди 12 години
След като лицето Симеон Дянков НАПЪЛНО РАЗПУКА и РАЗСИПА българската икономика сега не му остава нищо друго освен ДА ДО РАЗПРОДАДЕ ДЪРЖАВАТА ЗА СТОТИНКИ и да тегли някой друг заем ;*** е на път да стане 1-та частна държава - НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!!
12
8
 
32
 
! Отговори
dkf преди 12 години
Резултатът при нас е, че чуждестранните инвестиции се свиха повече от 2 пъти за последните 2 г. (значи плоският данък не е достатъчен за привличането им); бедните обедняха още повече, а богатите станаха още по-богати; бюджетът изнемогва, защото приходите не достигат, за да се покриват дефицитите. Само в НОИ всяка година бюджетът доплаща към 35-37% от парите за пенсии.Негативните последици от плоския данък вече са на лице.
11
9
 
34
 
! Отговори
dkf преди 12 години
Сега... Да уточня. Плоският данък има своите предимства в средносрочен план: повече свободни пари в населението (при условие, че има необлагаема база на доходите, за да не страдат най-бедните), повече пари във фирмите за инвестиране на печалбата, привличане на чужди инвеститори (особено, когато работната сила е евтина, както у нас) и т.н. В дългосрочен план обаче води до засилване на социалната стратификация и до неравномерно разпределение на данъчната тежест м/у бедни и богати.
10
8
 
34
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
БОКО,ДА ТИ КАЖА ЗАЩО ИНВЕСТИТОРИТЕ БЯГАТ ОТ БЪЛГАРИЯ- НА ПРАГА СМЕ НА ВАЛУТНА И ЕНЕРГИЙНА КАТАСТРОФА ЕЛ.ЕНЕРГИЯТА ДО 2 ГОДИНИ ЩЕ Е 30-35 СТОТИНКИ И ВСИЧКИ ЩЕ ФАЛИРАТЗАТОВА... Е НЕОБХОДИМО ОТМЯНА НА ВАЛУТНИЯ БОРД, ПЛОСКИЯ ДАНЪК И НЕЗАБАВНО СТРОИТЕЛСТВО НА АЕЦ БЕЛЕНЕ- Бизнеса у нас НАИСТИНА плаща НАЙ-НИСКИТЕ ПРЕКИ ДАНЪЦИ в Европа... - 10% печалба... и само 5% данък дивидент... (В Европа са общо от 40 до 60%)- НО бедните и гладните в България плащат едни от НАЙ-ВИСОКИТЕ КОСВЕНИ ДАНЪЦИ в Европа... - 37,5% удръжки от доходите си и веднага още 20% ДДС... (в Европа общо около 25 35%) ТАКА НЕ ИМ ОСТАВАТ ПАРИ ЗА КОНСУМАТОРИ- Това се нарича - ОБЪРНАТА СВРЪХ-ЛИБЕРАЛНА ДАНЪЧНА ПИРАМИДА... ОТ КОЯТО СЕ ОТКАЗАХА ДОРИ В САЩ!!!ОБАЧЕ, НЕ САМО В ГЪРЦИЯ, А И В ЦЯЛА ЕВРОПА ЩРАКАТ С ПРЪСТИ И НИ СЕ СМЕЯТ- Дефицита в Германия, Франция и Англия е 8, 11 и 14% , Италия беше 18%, а в Гърция стигна 21%... (напечатани пари без покритие)- Тези трилиони евро качват изкуствено доходите от труд... Плаща се за нещо което не е изработено. Това са парите над 100-те % реален труд... КОЕТО Е ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА ФИНАНСОВА КРИЗА!!!- Когато нашият дефицит е 2%, което НЕ компенсира дори инфлацията, то едно "българско" евро е с 8 -12% по-скъпо от "средно-европейското" и 20% по-скъп от гръцкото...- ОТ ТОВА ГУБИМ СЪЩИЯ ПРОЦЕНТ ОТ НАЦИОНАЛНИЯТ СИ ДОХОД..., С КОЙТО ХРАНТУТИМ БОГАТИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ И ТИ НИ КАЗВАТ С НЕСКРИТА ПОДИГРАВКА КОНГРЕЙТСЮЛЕЙШЪН, а от Босфора ехидно подмятат КОНГРЕЙТ-СЮНЕТШЪН, увеличават контролираната си инфлация и ни заливат с евтини стоки- Същото е в САЩ - напечатаха трилиони долари без покритие..., чрез които се ограбва целият свят И НИ СЕ ПОДИГРАВАТ С ФИНАНСОВАТА НИ НАИВНОСТ - ЕТО ТОВА Е СЪЩНОСТТА НА АМЕРИКАНСКАТА И ВЕЧЕ СВЕТОВНА ФИНАНСОВА КРИЗА
9
10
 
36
 
! Отговори
оП преди 12 години
7-ми е прав. Това е проблем. Не може една страна да се крепи на данъците на бедните хора. Народа е гладен,а от ЕС искат да спазваме фискална дисциплина...:) Колкото до Р. Овч. още ли е фактор??? Като чуя за тоя,за Иван Костов и Меди Доган лошо ми става...
8
15
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Крайно време е плоският данък да бъде премахнат!!! То всъщност за него им е болката, да не ги накарат от ЕС да го премахнат, за него е борбата!! На всички "политически сили" в държавата, невероятно единни в ограбването на българския народ! До този момент 22 години само ни унищожават като нация и държава, бавно, методично и неотклонно се провежда планът Ран - Ът !!! България е хвърлена на хиените и те пируват!!!
7
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пише се влезем, а не влезНем!
6
14
 
41
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
СУПЕР БОКО, ТИ СИ ИСТИНСКИ ***, *** ОТ БАНКЯ, НО ЖИВОТА НЕ СПИРА ДЕЦАТА ИСКАТ ДА ЯДАТ СЕГА!!! Остави кризата на ТЕЗИ ДЕТО Я ПРЕДИЗВИКАХА - Америката и Юръпата, и ПЛАНИРАЙ И СЪБЕРИ НОРМАЛНИ ДАНЪЦИ, АМА, ДА ЗНАЕШ - САМО С МЕРАК И ДЯНКОВ НЕ СТАВА, ТРЯБВА И АКЪЛВеликият Български Народ казва - Не търси под вола теле (пари) то е под кравата (данък печалба) и млякото е там (данък девидент)ОТ КЪДЕ ПАРИ ЛИ? Дянков и Проф. Михаил Константинов, ЛЪЖАТ КАТО ДЪРТИ ЦИГАНИНИ, ЧЕ НЯМА ПАРИ!!! ИЗРАБОТВАМЕ СИ ГИ В ИЗОБИЛИЕ, ЗАЩОТО АКО В ЕВРОПА ПОЛУЧАВАТ 150% ОТ ИЗРАБОТЕНОТО, НИЕ ПОЛУЧАВАМЕ САМО 50%...!!!- Средната ни работна заплата е 17% от средноевропейската, а производителността на труда ни е 27%!!! БНП е 45% от средноевропейския, а средните ни доходи са 20% от средноевропейските Следователно средната ни заплата БЕЗПРИКОСЛОВНО ТРЯБВА, да е не 640лв., а 1 200 лева ЗАЩОТО СМЕ СИ ГИ ИЗРАБОТИЛИ!РЕФОРМА ДА, НО ЕВРОПЕЙСКА, ДЕМОКРАТИЧНА:1. Данък печалба ТРЯБВА да се удържа при източника - ТУК В БЪЛГАРИЯ... (за миналата година печалбите са около 35 милиарда, а от тях са инвестирани САМО 1,2 МИЛИАРДА)!!!- За инвестираната и част в България данъка ТРЯБВА, да се намали на 5%...! - За неинвестираната, данъка ТРЯБВА да е 37.5% (в Германия е 35%), колкото са удръжките на работещите граждани, данък дивидент у нас е само 5%..., и искат да го намалят на 1%, а би трябвало да е колкото на нормалните хора 10%...!ТАКА ЩЕ ИМАШ ЕЖЕГОДНО ПО 15-20 МИЛИАРДА ИНВЕСТИЦИИ!!!2. Премахване ТАВАНИТЕ за пенсионни, здравни и други осигуровки и удържането им от всички доходи от ТРУД, СОБСТВЕНОСТ И СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ Тавана на осигуряване, ако се вдигне само от 2 000 на 2 700 лева прихода в социалните системи ще е 120 милиона...ТАКА В СОЦИАЛНИТЕ СИСТЕМИ ЩЕ ИМАШ ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ПАРИ3. СУМИРАНИ, СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, ЗА ЕДНО ЛИЦЕ, да са под размера на минималната пенсия от 136лв, която е ДОХОД ОТ ЧЕСТЕН ТРУД!ТАКА ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ПРОФЕСИЯТА СОЦИАЛНО СЛАБ!!!4. Всички ЗАПЛАТИ и плащания над 500 лева, да се правят САМО ПО БАНКОВ ПЪТ, ИНАЧЕ ЗАТВОР!Така ще изчезне СИВАТА ИКОНОМИКА!!! БОКО АКО НЕ ГО НАПРАВИШ ТРЪГВАЙ СИ ВЕДНАГА ЗА СЕЛО ДА САДИШ КАРТОФИ, ЧЕ МАЙ ЗА ДРУГО НЕ СТАВАШ!!!
5
10
 
46
 
! Отговори
dkf преди 12 години
Допълнение към предишния ми пост. За сведение на посрещачите за миналата година приходите в бюджета от данъци върху доходите на физическите лица са 2.2 млрд. лева, а от корпоративен данък - 1.365 млрд. лева. Кой крепи икономиката тогава - бизнесът или обикновените хора с мизерните си заплати?Толкова за успешната данъчна политика на предишното и настоящото правителство.