ACTA не ограничава свободата в интернет!

Няма да се закриват сайтове, увери Трайчо Трайков
Обновена: 8 фев 2012 17:54 | 8 фев 2012 17:35,
157
ACTA не ограничава свободата в интернет!
Снимка: Reuters

Търговското споразумение за борба с фалшифицирането АСТА не ограничава свободата в интернет и няма да доведе до закриване на интернет сайтове. Това заяви в парламента по време на изслушване от четири парламентарни комисии икономическият министър Трайчо Трайков.

„Потребители в интернет ще продължат да използват информацията както и досега, това е мнението на експертите“, посочи министърът.

Той припомни, че България е подписала споразумението на 26 януари под условие и предстои АСТА да се ратифицира от парламента, дотогава ще се проведе публичен дебат по темата.

„България има възможност да отхвърли споразумението. Надявам се при такъв сценарий да го направи обосновано, за да не навреди на икономическите и външнотърговските отношения на страната”, допълни министърът. 

По думите му АСТА има за цел да защити правата на интелектуалната собственост.  Според него споразумението ще помогне високите изисквания за защита на интелектуалната собственост, които важат в ЕС, да се превърнат в световен стандарт и това ще е от полза и за българската икономика.

Министърът отбеляза, че в момента страните от ЕС губят повече от 8 милиарда евро годишно заради откраднати стоки. „Принципно АСТА трябва да е в интерес и на българските производители”, поясни Трайков.
Няма да бъдат нарушени гражданските права и не би трябвало да се промени ежедневието на потребителите, посочи още министърът.

Още по темата
Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че сме изправени пред деликатен казус - да се защитят авторите да получават възнаграждения за своя труд и в същото време да се защитят правата на потребителите в интернет.

Младите хора няма да бъдат преследвани заради това, че споделят в интернет информация, увери Рашидов.

Творците се ползват с уважение и известност, но не така стои въпросът с авторските им права, тези хора трябва да получават средства за труда си. Трябва да гарантираме на своите артисти  правото да преживяват от своя труд, категоричен беше министърът.

Радослав Стоянов, представил се като организатор на протести в страната заради АСТА, заяви, че ако споразумението бъде ратифицирано от парламента, 650 000 души, които всеки ден влизат в сайта "Замунда" и свалят филми, ще бъдат обявени за престъпници.

На 11 февруари има организирани протести в 197 европейски града и в 15 града в България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
1
 
! Отговори
Konsto преди 12 години
Нямало друг път! Нали заради такива изказвания излязохме днес на протест..! Вече сме свидетели на клипчета в youtube които "не може да се гледат във вашата страна заради "copyright issues".. същото чака и wikipedia и zamunda и arena, да не говорим за споделяне във facebook или skype :/ NO TO ACTA!!
129
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предлагам таван на печалбите от авторско право- правиш 50 000$ печалба от каквото и да е и отпада правото ти върху него.
128
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е война между хората и милиардерите.На чия страна е правителството?
127
0
 
3
 
! Отговори
юлия преди 12 години
Те са богати ние бедни КОЙ Е ПИРАТА?
126
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тука ще като в америка .. супер богатите корпорации монополисти, които си купуват сенатори и политици ще прокарват закони изцяло само в техен интерес.един журналист се опита да вземе интервю от една майка чието дете е починало защото е яло бургер в МкДоналдс, направен от месо на ***, които са яли гмо царевица.в стомаха на *** се развиват ешерихияколи,които попадат в месото и са убили детето. и майката не може да каже дума против тях, защото закона не й позволява да говори против фирмата
125
0
 
8
 
! Отговори
анонимусче преди 12 години
Отсега нататък гласувам само за Анонимус
124
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Също се сетих, ами чалга почитателите те ще са най-засегнати всичките им любимци ще отидат зад решетките...
123
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В събота Всички на протест! Не искам да живея във 1984та Големият брат не наблюдава.
122
0
 
20
 
! Отговори
Спокоен преди 12 години
Чета и се чудя. Българските `творци` не усещат ли какъв автогол си вкарват ? Твърдя, че 90% от музиката правена в България през последните 30 години е ОТКРАДНАТА ! Т.е. има си автор, който няма представа че е изплагиатстван. А във века на интернет няма как това да остана скрито дълго време .... `Творци`, такъв си го набивате, че ще се чудите от къде ви е дошло после ...
121
0
 
13
 
! Отговори
:) преди 12 години
На всеки един от тези алчни хора, които мрънкат, че им нарушават авторските права, а в същото време прибират по няколко десетки милиона всяка година им предлагам да дойдат да работят в БГ, да взимат по-500-600лв, заплата и гарантирам , че ще спят спокойно защото никой няма да има заграбва интелектуалния труд, напротив, ще им сцепят дупетата от работа и единственото за което ще мислят е как да се наспят.
120
0
 
27
 
! Отговори
бай Михо преди 12 години
Ако Бойко допусне АСТА, моментално си ПОДПИСВА ПОЛИТИЧЕСКАТА СМЪРТ, и Първанката идва на бял кон за поне 2 мандата!!
119
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изказване на Кристиан Вигенин по време на обсъждане на АСТА в Групата на социалистите и демократите в ЕПЩе имаме и други възможности да дискутираме АСТА по същество, искам сега най-главното да споделя. Смятам, че нашата позиция трябва да бъде основана не само на тълкуване на един или друг текст, а да бъде принципна и да отчете следното:1. Как се стигна до това споразумение - непрозрачни, на практика тайни преговори, които оставиха впечатление, включително и сред евродепутатите, че се случва нещо заплашително.2. Как беше подписано това споразумение - отново без консултации и какъвто и да било дебат нито с гражданите, нито дори с много от специализираните организации и, както разбирам, не само в моята страна.3. Какви са реакциите на гражданите - масови протести под различна форма на млади хора в цяла Европа; заблуда е да смятаме, че зад тях не стоят реални хора.4. Какви са потенциалните заплахи от прилагането на това споразумение - наличието на твърде общи формулировки, които могат да бъдат прилагани по различен начин в различните страни.Аз уважавам труда на всички, които създават интелектуален продукт, но не мога да приема по никакъв начин защитата на този продукт да отвори вратата към контрол, следене, правни действия, които надхвърлят драстично привидно добрите намерения на АСТА. Казвам го като гражданин на страна, в която уважението към личното пространство и гражданските свободи е на "санитарния" минимум, а в средите на МВР отсъства.Ние в България често казваме, че пътят към Ада е постлан с добри намерения, надявам се АСТА да не се окаже точно това.В условията на социален разпад, липса на перспектива за реализация, висока безработица, едно от малкото места, където младите хора се чувстват свободни и равноправни, е Интернет. Аз не мога с гласа си да допринеса да отнемем тази свобода или дори да създадем впечатлението, че тя се отнема, колкото и това да изглежда хипотетично.Ако можехме да променим спорните текстове - щеше да е различно. Но ние можем да кажем само "да" или "не". Аз казвам "не" на АСТА и се надявам Групата на С&Д да се произнесе ясно и аргументирано с "не" възможно по-скоро. Това ще бъде важен ориентир и за докладчика Дейвид Мартин, защото по неговите действия и позиции ще бъдем оценявани всички ние.
118
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АКТА ще убие свободния софтуер. Ако се приеме, край с Линукс и свободния софтуер.
117
0
 
22
 
! Отговори
Хектор преди 12 години
Наложете ни АСТА Ии ще ви кажем бАСТА........
116
1
 
34
 
! Отговори
БАСИ ЛЪЖЕЦА преди 12 години
ЛЪЖЕ МРЪСНИКА , ЛЪЖЕ И МАЖЕ .НИКОЙ ДА НЕ ВЯРВА НА ТИЯ - ТЕ СА ПОЛИТИЦИ ( ПРОФЕСИОНАЛНИ ЛЪЖЦИ ) .ХОРА НЕ СИ ПОДАРЯВАЙТЕ СВОБОДАТА !!!!
115
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пак се замотахте с авторски права, когато става дума за тотален контрол на мрежата, информацията, потребителите. Естествено, висшия съдник ще бъде САЩ и неговото виждане за "права", търговски марки, патенти.
114
0
 
21
 
! Отговори
Анон. преди 12 години
министър Трайчо Трайков да ги разправя тези на баба си а не на нас!!!Докога ще си мислят, че сме ***!!!???
113
0
 
35
 
! Отговори
........... преди 12 години
Хора , всички на протеста в събота ! Да се събереме повече за да ни чуят по добре ! Това е най-опасния закон който се опитват да прокарат. Изобщо не става дума само за интернет. Скоро човек няма да може и с билки да се лекува. ДА СПРЕМЕ НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД ДОКАТО ВСЕ ОЩЕ ЗАВИСИ ОТ НАС , СЛЕД ТОВА ЩЕ Е КЪСНО ЗА ВСИЧКИ !
112
0
 
4
 
! Отговори
sostin преди 12 години
i da , mislia che e vreme hakerite da podkarat podret korporacii banki ministerstva i tn dokato nepliuvnat kruv da vidiat che sa nagazili u nepodhosiashti vodi i che internet e nichii i nikoi niama pravo da go ogranichava , podslushva ili kakvoto i da bilo ot tozi sort.
111
1
 
5
 
! Отговори
sostin преди 12 години
tia sa absoliutno nenormalni ako go ratificirat tova. Ste ima bezredicci mi se vijda....