2 часа дебати и Нели Нешева аут от НЗОК

Парламентът предсрочно прекрати мандата й
Обновена: 22 фев 2012 14:51 | 22 фев 2012 12:11,
91
2 часа дебати и Нели Нешева аут от НЗОК
Нели Нешева законно е раздала бонусите. Снимка: БТА

Народното събрание прекрати предсрочно мандата на управителя на НЗОК Нели Нешева след близо два часа дискусия.

За освобождаването й гласуваха 116, трима бяха против, осем се въздържаха. По време на гласуването доста от народните представители от ГЕРБ не бяха в пленарната зала.

Управляващите отново оцениха професионализма й, но припомниха, че заради обществените настроения са принудени да приемат оставката й. Опозицията се възползва от случая остро да разкритикува управлението на ГЕРБ.

Дискусията в залата премина от частния случай с оставката на Нели Нешева през ефективността на функциониране на системата на здравеопазване и прозрачността на ценообразуването на лекарствата до закона за отнемане на незаконно придобитото имущество.

"Една оставка не стига. След нея ще завали лавина от оставки", прогнозира червената депутатка Мая Манолова.

Според нея отстраняването на Нешева няма да реши затлачените проблеми в здравната система, пълната липса на публичност и прозрачност. По думите й не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава.

"Само че тази баница не е ваша – на ГЕРБ, това са парите на всички здравноосигурени лица", добави Манолова. 

"Нали няма наивници в тази зала, които да мислят, че г-жа Нешева е единственият човек, който е участвал в разпределянето и получаването на бонуси, че не са участвали други хора, че разпределянето на 50 млн. лева на приятелски болници е дело само и единствено на шефката", попита възмутена депутатката.

Според нея в тези решения са участвали поне още няколко ключови фигури от ГЕРБ и във всички случаи членовете на Надзорния съвет на Здравната каса.

"Вие, уважаеми колеги от ГЕРБ, изработихте такова законодателство, което да дава възможност еднолично да се разпределят пари, да се разпорежда с милиони левове без правила", скочи Манолова и посъветва здравния министър да си носи оставката в джоба.

Още по темата

"Оставки тепърва ще има. Чухме от здравния министър, че всеки момент може да подаде оставка. Аз бих го посъветвала - да си я носи под ръка, защото много скоро ще му влезе в употреба", заяви още Мая Манолова.

Лидерът на ДСБ Иван Костов се съгласи с липсата на прозрачност при разпределянето на бонусите.

"Бонуси трябва да се дават за извънредна работа, за допълнителен труд, за особено качествено изпълнени задачи, за голямо усърдие в работата или за носене на голяма материална отговорност. Да се получат бонуси за това, че има някакви резерви някъде, някой оставя пари настрана и след това те трябва да се разпределят – не е редно", отсече Командира.

Според него Нели Нешева няма причина да получава бонуси, защото е в управлението на касата. Костов обаче поиска да бъде казано публично името на вносителя на текста за определяне на максимални цени на
лекарствата. 

Според ДПС Нешева няма да си отиде заради раздадените бонуси, а защото говорила пред медиите, че цени своя труд и го е оценила сама.

Депутатът Нигяр Джафер обобщи причините, заради които се иска оставката на Нешева - проблемите в здравеопазването, в самата ПГ на ГЕРБ и управленска грешка.

"Бяха извършени законодателни промени в Закона за лечебните заведения, в Закона на бюджета на НЗОК – концентрация на власт по отношение на лекарствената политика, непрозрачност във вземането на решения от малък брой хора. Законът за лекарствените средства претърпя 10 промени, откакто ГЕРБ е на власт заради непоследователна политика и чисто лобистки интереси. Стъпка по стъпка се стигна до тези промени и днес здравният министър трябва да е тук, за да отговаря. Той не знаеше ли за тези промени?", попита Джафер.

Според нея не може само Нели Нешева да носи отговорност за това.

"Стига се до конфузната ситуация управителят на НЗОК да си отива, без да има вина за конкретната дейност, която изпълнява", обобщи Хасан Адемов.

Според него е задължително да се смени моделът в посока стимулиране на конкуренцията между лечебните заведения.

Единственият, който защити политиката на правителството, беше председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев. Той посочи, че текстът за бонусите в Здравната каса е още от 2006 г.

"Законът, който вие сте гласували през 2006 г., д-р Шарков, е поставил въпроса за тези 25% от средствата от глоби да могат да се раздават на служителите на НЗОК. Точно затова стана нагнетяване в обществото. Не е поставен въпросът отвътре защо се раздават тези бонуси, те се раздават от години", заяви депутатът.

Опозицията го контрира, че ГЕРБ са имали две години и половина, за да сменят текста.

"Ако се окаже така, ще го променим, но не трябва да има уравниловка в обществото“, заяви той и потърси аналогия в митниците.

"Ако митничарите нямат стимули за залавяне на наркотици, как ще ги накарате да работят. Когато се разпределят такива огромни средства, има и заплахи, затова хората трябва да се стимулират", смята председателят на ПГ на ГЕРБ.

По думите му оставката на Нешева е за намаляване на напрежението, а не защото не е работила добре.

"Затова искаме и проверка на кадровия потенциал в здравната система - да се види кой какво е работил и какво е взимал", обяви още Велчев.

Според Павел Шопов от "Атака" кадровата скамейка на управляващите е доста къса и са в кадрова мизерия.

След като беше гласувана оставката й, в изявление до медиите Нели Нешева защити отново раздадените от нея бонуси в НЗОК.

"Редът, по който се раздава допълнително материално стимулиране (ДМС) от контролна дейност, е абсолютно законен. Всяка една институция, която упражнява контролна дейност, се ползва от правото си да стимулира служителите. В Европа това е антикорупционна практика", подчертава Нели Нешева.

Тя подаде оставка миналия петък след скандала с получен от нея бонус от 12 000 лева за миналата година.

Сред мотивите си тя посочи, че не приема и не желае този случай да бъде използван за политически цели и спекулации. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: НСоставкаНели Нешева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нелче, ходи в Холивуд, Лукас и Спилбърг повече дават, па и в Стартрек са те грабнали като топъл леб! Там ти е бъдещето!
81
1
 
11
 
! Отговори
язовец преди 12 години
То се вижда че е мутра-СВИНСКА и то нагла, като всички ГЕРБЕРИ! ***, наглА, И БЕЗОЧЛИВА , алчна за власт и за пари! Какъвто им е лидера Тиква Рапонов, такива са и всички други герберски ***!! Младши експерт в касата взел 800 лв. бонус, а тя бедната почти 13000 лв. а миньорите от МАРИЦА ИЗТОК ДЕТО ВЗЕЛИ 1300 ЛВ. и сЪздават БВП ГИ ПЛАШИХА СЪС ЖАНДАРМЕРИЯ! НАГЛЕЦИ!!!!
80
0
 
11
 
! Отговори
Боби преди 12 години
С тая свинска физономия,кой знае на колко бонуси се е радвала....
79
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те казаха какво са направили за да получат бонуси ,ама никой не ги чу!защото всички реагираха като бик на червено и им затрептя под лъжичката злобата и паметта им се изпари!За 2011г НЗОК има постъпления от глоби и 25% са раздадени на служители и 75 са внесени в касата,ако не са свършили успешно тази дейност няма бонуси няма и приходи допълнително за бюджета!Когато никой не иска да чуе само вие ,болните ,нещастните ..е в интерес на истината тези дето плюете са увеличили средствата за болните
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 85 КОГАТО ИМА ОПЛАКВАНЕ ОТ АПТЕКА,ЛИЧЕН ЛЕКАР/помните ли ,че някай беше правил зъби на умрял/ НЗОК ги глобява,ама това не го прави логото на НЗОК ,а чиновник и ТОЗИ ЧИНОВНИК НАКРАЯ ВЗЕМА ЧАСТ ОТ СЪБРАНИТЕ ГЛОБИ КАТО БОНУСИ!ТВОЙТЕ ВНОСКИ И МОЙТЕ ВНОСКИ НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ТЕЗИ БОНУСИ!САМО КЪМ НАШИТЕ ОБЩИ ВНОСКИ ТЕЗИ ЧИНОВНИЦИ ОТ ГЛОБИ СА ПРИБАВИЛИ 6 МИЛИОНА И 2 СА СИ РАЗДЕЛИЛИА ЕДНА УМНА ЖУРНАЛИСКА ПИТА В БЪРЗА ПОМОЩ КОЛКО са получили от тези бонусиБЪРЗА ПОМОЩ не са събирали глоби и нямат бо
77
2
 
6
 
! Отговори
11 преди 12 години
Тези бонуси са ненормални - да кажат на обществото какво толкова много са направили.Ако се има в предвид състоянието на болниците,тяхното обслужване,високата смъртност,безхаберието и некадърността на много лекари,редно е да паднат глави и то не само на Нешева.Докато не се вземат от здравният министър адекватни мерки за правилна политика в здравеопазването и качествено здравеопазване мнението ми е Хора не си плащайте здравните осигуровки,защото те се харчат не по предназначение.
76
1
 
2
 
! Отговори
???????????????????? преди 12 години
tva Pravitelsavo 6te dovar6i taa Darjava
75
0
 
6
 
! Отговори
Nelka преди 12 години
Tazi svinkq kak gleda kato che li otiva na zakolenie.
74
0
 
4
 
! Отговори
пенсионер преди 12 години
Как се контролира? Преди две години придружих съпругата си до познат зъболекар, който ми извърши профилактичен преглед. Тъй като нямам нито една пломб и всичките ми зъби са си на място, зъболекарят записва в диагностичния лист на латински "клинично здрав".В РЗОК, виждайки ЕГН-то ми, казват "това не може да бъде" и глобиха зъболекаря. Това се случи в Шумен.
73
0
 
2
 
! Отговори
Madrid преди 12 години
Balgarskata NZOK e s Vizantiiski Model , zatova ve4e ne se osiguravam v Balgaria v Evropa Zdravnata Sistema samo na godina e 15 000 evro na 4ovek , vie smetnete po natatak
72
0
 
5
 
! Отговори
до 77 преди 12 години
Н.Н. е виновна ,......че го изкара на светло!
71
1
 
5
 
! Отговори
до 73 преди 12 години
Така е при ---КАПИТАЛИЗМА!Няма равенство,братство ,свобода,...има само клинч,пари ,власт и материално---НАРОДА НЯМА ДУМАТА !С парите се купува властта ,а от там идва и забогатяването !Който си е имал кожухче,пак ще си има !А който е СПАЛ---20г ,.....да продължава да спи,...още 20!
70
2
 
3
 
! Отговори
lady преди 12 години
Тоя Огнян Донев,заради когото се изписаха толкова неща,как се продават много по-скъпи лекарства в България,отколкото в чужбина,заради когото си заминаха шефката на Здравната каса,заместник-министъра на здравеопазването и заради когото Европейската комисия разследва България за спекулативни цени на лекарствата,същия ли е като Огнян Донев,председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България ли е? И ако е същия,защо още не са излезли с изявление по въпроса и не са го сменили от председателското място или са съгласни с методите му на правене на бизнес? Защото е срамно такъв човек да е начело на най-влиятелната организация на българския бизнес!!!
69
5
 
3
 
! Отговори
Бг преди 12 години
Изгониха Н.Н. .....и Бг се оправи......ХАХАХА!
68
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Вдигнаха всички осигуровки за да може да се облажават за Коледа и Великден,ух...да ви е.а ***..а
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СТИГА ВЕ МРЪСНИ КРАДЦИ ОТ ГЕРБ
66
1
 
3
 
! Отговори
ИВАН преди 12 години
АЛО, СТЕГНЕТЕ СЕ ИМАМ ПОЗНАТИ В ПОЩИТЕ РАБОТЯТ ЗА 171 ЛВ. ЗАПЛАТА И ЗА ТЯХ НЯМА БОНУСИ - ЗАЩО? данеби те да са по некадърни от всички вас в СОФИЯ, АЙДЕ ДЕ ВСИЧКО ТАМ, ВСИЧКО ЗА ВАС - ДАЙТЕ МАЛКО И НА ТЯХ, НЕКА И ТЕ ДА СЕ ПОРАДВАТ!!!
65
1
 
11
 
! Отговори
Калин преди 12 години
Здравният министър Стефан Константинов се закани да изкара на светло спекулата с лекарствата. А да видим.
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
67 БравоДА НАМЕРИМ честни и почтени до 17.30 да работят за 400лвда разпределят милярди и после за да си платят тока парното и водата да ходят на околовръстното!ВЯРВАМ В ЧУВСТВОТО ТИ ЗА ХУМОР,НО И ТИ СИГУРНО СЕ РАДВАШ ,ЧЕ ЧЕСТНИТЕ И ПОЧТЕНИТЕ СОЦИАЛНО АНГАЖИРАНИ НАПРАВИХА ВСЕОТДАЙНО ДА ЗАПАЗЯТ НИСКИТЕ НИВА НА ЗАПЛАТИТЕ ЗА ДА БЪДАТ ВЪЗМОЖНИ ВИСОКИТЕ НИВА НА ПЕЧАЛБИТЕ В ТАЗИ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ЕЛИТ
63
12
 
10
 
! Отговори
Жоро преди 12 години
Ама Гербаджиите поне уволняват и държат сметка, а при ония предишните Станишев и банда, всичко е скрито покрито. Бонуси от по 100 бона и нагоре са взимали кой ли не. Я помислете малко...Сега ви дрогират пак като плюят по Герб за да ги изберете пак тях, бюджетите са им привършили.