Шефката на здравната комисия се озъби на Константинов

Мерките му са закъснели, отсече Десислава Атанасова от ГЕРБ
9 мар 2012 10:00,
74
Шефката на здравната комисия се озъби на Константинов
Депутатите недоволни от Константинов. Снимка: Булфото

Откакто Стефан Константинов е министър на здравеопазването, няма добър диалог между институциите, заяви шефката на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"За тази година и половина нещата не вървят никак добре. Не само с БЛС, но и с пациентските организации. Със здравната каса отношенията им са много обтегнати", коментира тя пред Нова телевизия напрежението в здравния сектор заради цените на лекарствата.

Вчера премиерът Бойко Борисов даде срок на Константинов от 5-6 дни, за да реши проблема с цените на лекарствата.

Атанасова отбеляза, че лекарствената политика в държавата е ангажимент на министъра на здравеопазването. И изпълнителната власт трябвало да си поеме отговорността.

Според нея предложените мерки от Константинов за намаляване на цените на лекарствата са закъснели.

"Имаше достатъчно време за промени в подзаконовата нормативна база. Тези предложения в голяма част от тях са добри, но смятам, че са закъснели. Не е сега моментът да се променя", отсече шефката на здравната комисия. 

Тя отбеляза, че част от мерките на здравния министър са законодателни.

Още по темата

"За всички е ясно, че промени в законодателството за 5-6 дни не може да има. Такъв е законодателният процес. В най-бързият случай минават около два месеца", посочи Атанасова.

Според нея голяма част от мерките засягат подзаконовата нормативна уредба.

"През тази година и половина е имало достатъчно време тези мерки да бъдат приложени", захапа отново здравния министър шефката на комисията в парламента. 

Относно предложението на Константинов да бъде намален срокът от една година на шест месеца за сравняване на цените с производители от осем държави в ЕС, Атанасова съобщи, че и в момента този механизъм съществувал, но явно не работил.

Атанасова разкритикува и друго от предложенията на здравния министър, че цените на лекарствата трябва да бъдат съобразени с цените от 2010 година.

"Очаквам министърът да предложи конкретни текстове, защото аз не смятам, че в закон може да запишем цени на нива от преди две години. Той предлога да се вземат цените през 2010 година, когато е имало възлагане на обществени поръчки чрез търгове на МЗ – съвсем различен модел", отбеляза още Атанасова.

"Този мораториум, които се предлага – за връщане на цените на лекарствата от 2010 година, не знам дали въобще ще сработи. Ние нямаме възможност да запишем в закон за здравното осигуряване, че цените на лекарствата се запазват към 2010-та. И защо точно към 2010 година, а не към 1989 година. Очакваме от министъра на здравеопазването да ни предложи някаква конкретика", добави тя.

Според нея Константинов е бил запознат с цените на лекарствата. Вчера здравният министър заяви, че е бил подведен от кореспонденцията с бившия зам.-министър Гергана Павлова и представи публично кореспонденцията и докладите с нея, и с НЗОК по темата.

"Постоянно се вадят доклади, писма между институциите, мисля, че е изключително грешен подход. Тези две институции – МЗ и НЗОК трябва да работят в полза на пациента. Той е бил запознат, дали е пропуснал да прочете цялата кореспонденция, да се запознае с нея – не знам, твърде е възможно. Под тази кореспонденция обаче стои неговият подпис", отсече Атанасова.

Тя отрече, че има предложение към нея да става здравен министър. Вчера премиерът Борисов също отрече появилата се информация в медиите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
отчаян лека преди 12 години
Константинов, макар и с уговорки, се опита нещо да направи. И пресече интереси, поради което си замина. Именно това дуловско недоразумение му сплете всички интриги - Симеон Дянков му остави две верни нему заместнички, а сервитьорката от Дулово - верния като куче Чавдар Маринов шеф на дирекция. Сега ще скрият, че срещу него има повдигнато обвинение за кражба - когато е бил шеф на девинската болница е коснал към 150 хиляди лева. Но понеже е верен на Десито, ще й стане заместник. Честито!!!
57
0
 
0
 
! Отговори
Лекар преди 12 години
На тоя му е нужен един здрав бой и да си ходи на село!
56
1
 
3
 
! Отговори
реалист преди 12 години
На всички е ясно,че Константинов защитава интересите на Софарма и Огнян Донев за високите цени на лекарствата и ако продължаваме така скоро може и да го направим другаря Донев милиардер! Константинов не иска да паднт цените на лекарствата сериозно,така че да си ходи!!!
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Д-р Константинов се оказа много некомпетентен като министър. Отгоре на всичко как може така глуповато да се оправдава, че нямал представа за високите цени на лекарствата. Къде е живял до сега, в България ли, където е министър на здравеопазването или в Бангладеж. Другият вариянт е много по-вероятен, но още по-лош, а именно: знаел е много добре за високите цени на лекарствата, но лекарствената мафия му е плащала тлъсти комисионни, за да си трае и сега ми се прави на некомпетентен. И в двата случая обаче тоя човек трябва да си ходи час по-скоро, до като не е забъркал нова каша. Некомпетентни или корумпирани министри не ни трябват!
54
1
 
1
 
! Отговори
и вие преди 12 години
си говорите глупости -червената олигархия командва парада и си създава феодално общество на което само променя главатарите а сетете се най после средновековни тикви-а вие преливате от пусто в празно-всеки от тези така наречени министри знае че е за малко изпълнява си задълженията към дадените феодали и си отива необезпокояван със една-две проверки които доказват невинноста му
53
1
 
4
 
! Отговори
нв преди 12 години
Каква собственна политика да провежда- нищо не става без да пита Борисов -то пък той като знае -пък като му- каже -това да не е мутренска бригада - да им покажеш къде и кой и да се юрнат -роботата съвсем се стричи - да си ходят тия -видяхме ги -да се пробва следващият...
52
1
 
4
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Да вземем да ви уволним и двамата и да сложим други дето могат да работят в полза на народа дето ИМ ПЛАЩА ЗАПЛАТИТЕ. Стига сте си прехвърляли топката щото ще трябва май народа да рита други топки ама тези дето ги нямат по горният израстък исползван не за благото на тези дето им плащат ли трябва да бъдат бити? Я всички чиновници от министерсвтото и касата дето са с "допълнителни доходи" вън! Хайде опашката чака!
51
2
 
7
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 12 години
ИЗВОД ОТ КАЗАНОТО ОТ Десислава Атанасова от ГЕРБПРОВАЛ НА ПОЛИТИКАТА ГЕРБ.Министър Константинов не провежда собствена политика а тази на ГЕРБ.Браво на госпожа Десислава Атанасова от ГЕРБ, че има смелост да критикува вожда си Бойко Борисов.А, що се отнася до Константинов той не се вписа в играта на кражбите на ГЕРБ и много ясно, че ще изгори. Все някой трябва да е виновен.ГЕРББ СА КАТО ТАЛИБАНИ В УПРАВЛЕНИЕТО СИ.До каквото се докоснат или сътворят съсипват държавата, горко на този народ
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тоя нашия ББ си кара по метода проба-грешка - засега грешките водят с 3:0 само в това министерство... да видим до колко може да брои поне и кой ще му е виновен и за тоя министър, пак ли предните ?
49
0
 
6
 
! Отговори
Черен Петър преди 12 години
Да идва следващия. Бойко ще го намери на следващия кръстопът.
48
0
 
13
 
! Отговори
данакоплатец преди 12 години
Важното е Борисов да е целият в бяло, за да могат хората да кажат-"Ето,този министър не се справя и Борисов го маха".И Борисов е герой.Няма по-некадърен,по-неадекватен,по-безкруполен и щестлавен министър-председател.Но една част от българите искаха такова управление и сега всички страдаме и още много ще страдаме, защото последиците ще са ужасни.
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
странно, ГЕРБЕР толкова яростно напада министър. Тоя е пътнк
46
1
 
9
 
! Отговори
бау преди 12 години
Тоя много се задържа.Сладък му беше поста ама трябваш *** и да поработваш по малко.
45
1
 
8
 
! Отговори
Чавдар преди 12 години
А, добро утро. Министърът сега обвинява всички наред, от здравната комисия и касата пък обвиняват него, а само допреди няколко дни всички вкупом щяха да линчуват една фармацевтична компания, като най-големия виновник за цените на лекарствата. Нещата ще се изяснят, ама явно е виновно министерството.
44
3
 
7
 
! Отговори
да де преди 12 години
И мойта жена ми се ОЗЪБИ ,...и сега е с чене!
43
0
 
8
 
! Отговори
Ценка преди 12 години
Вече всички разбраха, че цените на лекарствата се определят на законова база, която зависи от министерството и парламента. Но досега всички обвиняваха фармацевтите, което е погрешно. Те спазват нормативите, утвърдени от политиците, това е. А имаше даже призиви да спрем да си купуваме лекарства. Пълен абсурд.
42
3
 
4
 
! Отговори
до 49 преди 12 години
Какво ли пък зависи от Константинов ...?Всички знаем ,че който и да е на негово място ще е същото ,защото системата е сбъркана по принцип !Без пари нищо не става ,а ние ОПИТВАМЕ ВСЕ БЕЗ ПАРИ ДА СГЛОБИМ НЕЩО ,А ТО ВСЕ НЕ СТАВА -----НЯМА И ДА СТАНЕ !
41
0
 
23
 
! Отговори
Стършел преди 12 години
....като е шеф на Здравната комисия в Парламента, Десислава Атанасова, какво е направила?...едно голямо НИЩО!!!...мерките били взети късно!...а тя защо не ги направи нещо по-рано?
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вичко е цирк за пред обикновения човек.Върнати бонуси,туй-онуй.6 млн. платени от здр.каса повече на фармацевтичните компании.Колко процента мислите са върнати в ГЕРБ /10% е най скромното/ ?А имаха и един друг министър дето даде милиони за едни ваксини дето нямаше нужда от тях.За там пък колко са взели .............Да ама кой да ти мисли - по важнто е,че върнали едни трохи.А колко игри не ги и усещаме?
39
0
 
4
 
! Отговори
БОЙ за СВОБОДА преди 12 години
Лозунгите на събитието Еволюция сега, Национален протест срещу безобразията в България, Избухваме вече са събрали в интернет пространството хиляди привърженици и последователи. В официалната интернет страница на протестната инициатива evolution-now.narod2.ru е публикувана информация за шествието, рекламни стикери, постери и плакати към събитието.Там могат да бъдат видени и официалните искания на хората, някои от които са за парламент с не повече от 60 представители експерти, които да бъдат избирани директно от гражданите, независим съд, промени в конституцията и здравеопазването, край на корупцията.