ГЕРБерска следа в скандала "Хохегер"

Учредителка на партията представлявала лобиста у нас
Обновена: 15 мар 2012 17:47 | 15 мар 2012 15:50,
193
ГЕРБерска следа в скандала "Хохегер"
Името на учредителка на партия ГЕРБ беше замесено в скандала "Хохегер". Снимка: архив Булфото

Името на учредителка на партия ГЕРБ беше замесено в скандала с австрийския лобист Петер Хохегер.

Росица Велкова, която е близка на вицепремиера Цветан Цветанов, е била управител на фирмата "Хохегер БГ" от средата на 2005 година до лятото на 2009 г., съобщава OFFNews.bg.

Велкова е учредител на ГЕРБ и е един от авторите на управленската програма на партията. Различни медии я определят като координатор на IT екипа на ГЕРБ, който е подготвил стратегията на партията за информационни и комуникационни технологии преди парламентарните избори.

Стратегията е писана по времето, в което Велкова е представлявала австрийския лобист у нас. В сряда от ГЕРБ вече обявиха, че искат анкетна комисия в парламента, която да провери фактите, изнесени в рамките на скандала в Австрия.

Управляващите не дават еднозначен отговор дали Велкова ще бъде изслушана в парламентарната комисия "Хохегер".

Още по темата

"Нека видим какви са целите на тази комисия, която ще сформираме. Първо, намесено е името на България и то не в много добра светлина в Австрия. От Австрия идват сигнали, че са вечеряли с министър-председателя, тогавашния, че са давани едни пари за изчистване на имиджа на България извън България, а те влизат в България пак, във връзка с някакъв лобизъм", коментира зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов. 

Според него трябва да се провери дали са изпълнени целите, поставени в договора с Хохегер, дали правилно са изхарчени парите на данъкоплатците -  „кой, как, по какъв начин и от коя партия“.

"Спътничката на господин Станишев, доколкото знам, не е от БСП. Ние не разследваме дали е от БСП, или не е от БСП. В тази комисия ще има от всички партии, така че, ако има нещо, няма как да бъде прикрито", смята Валентин Николов.

Той намекна, че проверка по случая с фирмата на Росица Велкова може би ще бъде направена.

„Да видим дали са отивали потоци пари към нейната фирма. Аз поне не знам такова нещо. Знам, че има потоци пари към фирма, която е към госпожа Йосифова. Нека да видим тези пари за какво са дадени, ако са дадени, аз нямам нищо против, ние не обвиняваме в момента. Досега не съм чул някой да обвинява. В момента нещата идват от Австрия. Поставяме въпроси, които в австрийския парламент са поставени и в австрийските медии. Така че аз не виждам проблем“, заключи депутатът от ГЕРБ. 

Двойката Станишев-Янова беше намесена в скандала около разследвания в Австрия лобист Петер Хохегер. През 2008 година неговата PR агенция получила поръчка от кабинета на тройната коалиция да проведе кампания за „лъскане имиджа” на България.

Според австрийския вестник „Ди Пресе” част от парите, получени от българското правителство, са отишли в джоба на австрийския вътрешен министър. Друга част се е върнала в PR агенцията на Моника Янова.

Вчера на специална пресконференция тя отрече участието си в незаконна схема и заяви, че е работила за имиджа на България. PR експертът обяви, че няма какво да крие и ще предостави на депутатите договорите, които замесиха името й в лобисткия скандал. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
1
 
2
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
За имиджа на България трябва да се работи и това е правилно. Лобизмът не е лоша дума. Ние трябва да търсим лобисти в ЕС, а ако нас ни търсят като такива, още по-добре", заяви Найденов и обяви, че ще поднесе извиненията си лично на Моника Йосифова, ако тя се е почувствала лично засегната. Моето послание към госпожа Йосифова не е лично, няма значение с кого живее", допълни той.По-рано Борисов защити Моника Йосифова.Сега очаквам Цветанов нещо да се изходи и той по въпроса.Работата много се размириса и почнаха да потушават огъня в собствения си двор. За мен това е поведение на човек, който гузен негонен бяга.
153
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе дето има далавера, няма начин да не оставят следа и герб
152
5
 
4
 
! Отговори
бай Иван преди 12 години
Дон Станишко се опита да излъска имиджа на България, но не му стигнала шлайф пастата .Имиджа си останал състарен с червеникъв отенък,подходящ за антиквариат.
151
2
 
22
 
! Отговори
Питанка? преди 12 години
Вече се чудя дали има област, дейност, клюка, интрига, афера, в която ГЕРБ да не са се *** ?Не измислих такава.
150
2
 
26
 
! Отговори
Чочко преди 12 години
Абе, да не се окаже, че не жената до Станишев, а тази до Цветанов е взела парите без да свърши работа. Това е толкова типично за Цецко да атакува преди да му излезе някоя кирлива риза. То не бяха лекари, съдии а сега се принизи и да напада жени. Жалък си Цецкооооо ама много. Първо тъщата а сега и гаджето си ли ще накиснеш за да останеш чист? Само че на Велкова това може и да не и хареса:)
149
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Толкова сме смешни и жалки, че повече не може!
148
1
 
10
 
! Отговори
Питам аз преди 12 години
И оти ги ручахме жабетата?
147
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига бе чуми сте крали народа!А той, горкият спи ли,спи!
146
2
 
14
 
! Отговори
Яз преди 12 години
Цури, гуем си пич, брато! Евала ти праим за 6-те гарсониерки.
145
2
 
15
 
! Отговори
evil преди 12 години
ooo, на Цецко Калинката
144
3
 
24
 
! Отговори
РОСИЦА ВАСИЛЕВА преди 12 години
ЧАК СЕГА МИ СТАНА ЯСНО КОГО Е КОНСУЛТИРАЛ ЦЕКО ЗА ШЕСТ АПАРТАМЕНТА
143
1
 
8
 
! Отговори
Harmony преди 12 години
Като човек ,който допусна много грешки днес,ако има тежест ,казаното от мен сега ,бих споделил -няма нищо съществено в кръчмарските им машинации,всичко е легално, иначе не би се случило.Забравете за тези имена ,които се споменават.Мисля че всички ще бъдат доволни, ако се забравят
142
1
 
16
 
! Отговори
Тариката преди 12 години
Не виждате ли ,че борбата е от една глутница вълци.Борбата е кой да стане водач на глутницата.НА *** НАРОД,ВЪЛЧО ПРАВИТЕЛСТВО.
141
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЧЕТИРИ ПАРТИИ ОТ ПЕС ИСКАТ ОБЯСНЕНИЕ ПО СКАНДАЛА ХОХЕГЕР МОНИКАЧетири леви партии, членуващи в ПЕС, искат обяснение от президента на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев относно скандала с австрийския лобист Хохегер, който е бил в договорни отношения с правителството, оглавявано от бившия премиер, твърди Земя.В момента в Австрия тече проверка дали част от парите по договора с предишното правителство не са давани като подкуп на висши австрийски политици. Междувременно жената, която живее с бившия премиер на семейни начала Моника Йосифова, даде пресконференция, на която призна, че има договори с Хохегер
140
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е и сега, тая Калинка на кого е - на Пицата или на Термита?
139
1
 
18
 
! Отговори
Тащето преди 12 години
Цецо, апартаментите брат, апартаментите, консултациите и бонусите! Човек не може да избяга от биографията си.....Да не се окаже, че и хонорарите са от този лобист ?!
138
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
там високо високо горе всички са вързани един за друг!
137
2
 
8
 
! Отговори
didi123 преди 12 години
пари може да взимат само наште,а?
136
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Три години само скандали, лобистки закони , високи цени на всичко и никакво управление.. ИЗВИНЯВАЙ народе, че те подведоха.
135
1
 
28
 
! Отговори
Резил бе Цецко:) преди 12 години
Интересно е че въпросната Велкова учудено заяви - "Кой е Цветан Цветанов?"Ако тя не може да си спомни мъжете минали през леглото то значи или тя голяма състезателка или Цветанов много се е изложил:)