Еднаква пенсионна възраст за мъжете и жените след 2020

Такива са препоръките на ЕК, каза министър Тотю Младенов
14 май 2012 16:25,
101
Еднаква пенсионна възраст за мъжете и жените след 2020
Снимка: архив Reuters

Възрастта за пенсиониране при мъжете и жените ще се изравни след 2020 г. година, съобщи социалният министър Тотю Младенов пред БНР.

Той припомни, че такива са препоръките на Европейската комисия, според които правителството трябва да въведе равни условия за пенсионирането на двата пола.

Според пенсионната реформа, която правителството прие в края на миналата година, всяка година възрастта и стажът за пенсиониране се увеличава с по 4 месеца, както за мъжете, така и за жените.

През 2017 г. възрастта за пенсиониране на мъжете ще достигне 65 години, а до 2020 година тази на жените ще достигне 63 години, тоест изравняването не може да стане изведнъж, поясни Младенов.

В момента жените се пенсионират три години по-рано. Идеята е след плавното вдигане на пенсионната възраст с по четири месеца на година, което започна от началото на тази година, разликата да се стопи на две години. Предвижда се мъжете да се пенсионират на 65 г., а жените - на 63 г.

Сега жените имат право и на по-кратък стаж за пенсия - 34 г. при 37 г. за мъжете. Стажът също ще нараства в следващите години с по 4 месеца, докато стане съответно 37 г. и 40 г.

"В борбата със застаряващото население и ниската раждаемост се предвиждат и други мерки, свързани с условията за ранното пенсиониране", допълни социалният министър.

Младенов припомни, че от началото на годината стажът за тях беше увеличен с две години. Сега синдикатите са представили пакет от допълнителни мерки, който включва повишаване и на възрастта на военните и полицията, което ще се обсъжда на тристранен съвет.

"Това, което съм поел като ангажимент и пред министър Цветанов и пред синдикатите в МВР е те също да участват в тези преговори", коментира Тотю Младенов.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
3
 
! Отговори
dascala преди 11 години
Драсни една жалба на омбудсмана да сезира КС за противокоституционност на параграф 5 от КСО и по-специално относно изискването за 5 години учителски стаж повече при мъжете-учители от този за жените-учители.Няма и да провери дали има такава разлика при която и да е друга група работници. Във всички случаи отговора на защитника на интересите и правата на гражданите е , че в България човек има уникалната възможност да работи и да получава пенсия едновремено.
81
1
 
4
 
! Отговори
EU nabludetel преди 11 години
Европейската комисия добре препоръчва хората да прекарват една трета от зрелия си живот в пенсия, но дали ще се сети че има една страна България дето иската в момента 40 год. стаж на мъжете /до 2020г./ и възраст 65 год. при средна продължителност на живота 70 год. Или за 5 год. мизерна пенсия бачкаш и внасяш 40 години лични осигуровки . В коя бяла държава се иска 5 години повече стаж за мъже от жени при пенсиониране/ например при учителите/.Това си е par excellence дискриминация по пол
80
1
 
4
 
! Отговори
я преди 11 години
Майка ми е на 51 години с 32 години трудов стаж.тоест до 63 трябва да работи още 12. Така тя ще стане с 44 години трудов стаж.предишните може да са всякакви, но поне с точковата система беше по коректно.
79
1
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 11 години
Дянков, Тотьо, БОКООБЕМА НА ПЕНСИИТЕ ЗАВИСИ НЕ ОТ ПОПУЛАЦИЯТА, А ОТ:- БРОЯ РАБОТНИ МЕСТА! - БАЗАТА ЗА ОСИГУРЯВАНЕ!!- %-ТА НА ПЕНСИОННИТЕ ОСИГУРОВКИ!!!От Европата ни препоръчват: - Пенсионната възраст да бъде завишена така..., че служителите (аз - не работниците), да прекарват не повече от една трета от зрелия си живот в пенсионна възраст.- Да, но, средната продължителност на живот България е 72г. и е на последното 110 място, от 110 изследвани страни.ГЕРМАНЦИТЕ ОТСЯКОХА 2020г. ЩЕ ЖИВЕЕМ СРЕДНО ПО 90 ГОДИНИ И ЗАТОВА ПЕНСИОННАТА ВЪЗРАСТ ЗА ГЕРМАНИЯ СЛЕД 2020 ЩЕ Е 67 ГОДИНИ СРЕДНО 23 ГОДИНИ ПОД ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ЖИВОТА!!!- Добре, ТРЯБВА ВЕДНАГА да приемем Общоевропейски стандарт за пенсионната възраст, но отчитащ условията за труд и живот... в БЪЛГАРИЯ1. За работещите предимно умствен труд, пенсионна възраст да е със 7г. под средната продължителност на живота за страната.2. За работещите предимно физически труд, пенсионна възраст с 12г. под средната (КАКТО ПРЕПОРЪЧВА И ЕВРОПА!!!).3. За приравнените на първа категория труд, пенсионна възраст с 17г. (полицаи, ноенни, ЗАРАДИ ОТНЕТИТЕ ИМ ГРАЖДАНСКИ ПРАВА)4. За работещите свръх тежък труд, при свръх тежки условия, пенсионна възраст с 27г. (подземни миньори, водолози, пилоти, ЗАРАДИ ФИЗИЧЕСКАТА ИМ АМОРТИЗАЦИЯ))- Едновременно трудовия стаж, с прибавено време за висше образование, да е - 40, 35, 30 и 25 години... (при смесен труд, приравняването е детска игра). - Пенсионирането да става при изпълнение на ЕДНО ОТ ДВЕТЕ условия!И не на последно място:- За всяко от първите три деца, възрастта за пенсиониране на майките да се намалява с по една година.За България при средна продължителност на живата от 72 години, Европейската възраст за пенсиониране по категории ще изглежда така: - 65г.; 60г.; 55г.; 45г. За Франция, при средна продължителност на живота от 82 години: - 75г.; 70г.; 65г.; 55г. ( а за сега за най-лекия труд е 60 за мъже и 55 за жени, но както и в Гърция, може да се получава пенсия и само с 10г. трудов стаж)Ето така, ще си мерим с единен Европейски аршин Пенсионната политика...
78
2
 
3
 
! Отговори
koko преди 11 години
Ти пола го остави!Как ще третират *** и себеподобните (*** ГРОБаджийски)
77
1
 
9
 
! Отговори
байо от село преди 11 години
Това е геноцид !За нас в България членството и препоръките от ЕС са неудачни. Българинът е отруден, измъчен от непосилния,примитивен труд ,не е ,като в др. европейски страни.Нямаме техния стандарт на живот ,за да живеем по техните закони. На село са с мотиките и се молят да доживеят до следващата пенсия.За една страна се съди по отношението и към възрастните хора.
76
3
 
18
 
! Отговори
fsd преди 11 години
Ква пенсия бе.На 34 години съм и не знам дали ще доживея още 10 поне да ми поотрасне детето.То всеки ден си тровя нервите с *** дето искат да те доят на всяка крачка .Как можах да се родя тука *** и късмета смотан.Нищщо не е сигурно в тая държава,днеска работиш утре си на улицата без стотинка
75
1
 
15
 
! Отговори
ku4eto преди 11 години
Еднаква пенсионна възраст за мъжете и жените след 2020..........................на 70 с памперс на работа ,ако сме живи
74
3
 
11
 
! Отговори
коко преди 11 години
Някои хора искат пенсия.Това са халюцинации на наивници,които не могат да разберат,че пожизнено трябва да се трепят за Вождовете и ***.А изчезващата малцинствена група с робска психика,наречена българи-*** я яли.ЕВРОДИРЕКТИВА
73
3
 
9
 
! Отговори
Томас преди 11 години
никой не е виновен на хората, че се оставят да ги мамят така - сигурно хиляди години хората само с пенсии са живяли?
72
2
 
8
 
! Отговори
галактика преди 11 години
Видя се, че с годините компрмис няма, тогава - нека бъдат така добри нещата да стават при равни УСЛОВИЯ и равни ЗАПЛАТИ /ние пък това препоръчваме на ЕК/ !!!!!!!!
71
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква свежа новина!Още един могъщ стимул да си плащаш стриктно осигуровките и да трупаш стаж.Когато станеш на 65 те приемат в рая с предимство.Ами като казали от ЕС да се върви към изравняване на стажа на половете, намалете тоя на мъжете и ще се изравнят.Интересно как третират тези които са с неизяснен пол!?
70
3
 
8
 
! Отговори
ГЛАДНИЯТ. преди 11 години
АААА, НА НИКОЙ НЕ СЕ СЪРДЕТЕ-САМИ СИ ГИ ДРОБИХМЕ,САМИ ЩЕ СИ ГИ СЪРБАМЕ. А ДОГОДИНА ПАК СЪЩОТО- ДЕБЕЛИ ГЛАВИ.
69
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Do 79 i Vasilev,ako 79 raboti vav castniat sektor niama nisto losho nezavisimo dali e rabotil predi vav Armiata ili Policiata,zastoto tam obiknoveno cestnite gi Pensionirat stom si napraviat godinite za pensia,losho e ako 79 raboti Darzavna rabota i pravi takiva izkazvania
68
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искат българите да работят до умирачка, да храним *** и после се чудят защо младите бягат по чужбина. Тука нито заплатата е заплата, храната - храна, законите - закони....Вярно е, че от една държава винаги има какво да откраднеш, камъни ще продаваш и пак ще печелиш...Това е психологията на "елита" ни... Да ви го н... на богатирския мисловен хоризонт на "елита" на нацията!!
67
7
 
9
 
! Отговори
ДО ПОЛИЦАЙ преди 11 години
ТО ВАШАТА НАГЛОСТ КРАЙ НЯМА- РАБОТИТЕ 2 НА 2 А В ОСТАНАЛОТО ВРЕМЕ МИ СЕ ПРАВИТЕ НА ФИТНЕС ИНСТРУКТУРИ, .............ПРЕРАБОТИЛИ СЕ ЛЕЖАТ КАТО *** ПО ЦЯЛ ДЕН В ПАТРУЛКИТЕ, А КОГАТО ТИ ПОТРЯБВАТ ДА ДОЙДАТ СЕ ВЛАЧАТ КАТО ЧЕ ЛИ СА С ХЕМОРОИДНИ ***
66
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Василев , можеш да сереш където искаш ! Само че аз съм на 48 , със 700 лв. пенсия и работа за малко повече от 1000 , а ти си и ще си останеш гладен и мързелив плъх ! Пожелавам ти успех ....в срането !
65
3
 
5
 
! Отговори
До 75 преди 11 години
Ха ха ха хааааа! Успя да ме разсмееш. С ятаган и насила не стана, обаче сега току виж успели да ни прикоткат!Но има и друг вариант. Може да кажат: "500 години ви кандардисвахме, вие не щяхте, сега ние не ви щем! Имаме да осигуряваме 70 милиона, само вие ни бяхте ексикът! Стойте си в Европа, нали много искахте да сте там! Носете *** на гърба си, както ви препоръчват от ЕС и не се оплаквайте. Сами избрахте!"Ще падна от смях, ей, успя да ме развеселиш!
64
3
 
20
 
! Отговори
До Работодател 73 преди 11 години
Аз също се замислям за бъдещето си. С пенсия трудно се живее. Дали да не предвидя нещо по линия на семейното планиране? Вместо сега да раждам второ, не мога ли да го запланувам за времето, когато ще стана почти на 63 г.? Сега късните бременности са на мода. И вместо да се пенсионирам на 63, аз ще изляза в отпуска по майчинство.Затова, хайде с теб да обединим усилията си! Да направим едно предложение до парламента - да предвидят бонус за работодател, при който се осигуряват бременни над 60 г. :)
63
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
старателно са изтрили коментар- В ТУРЦИЯ СЕ ПЕНСИОНИРАТ МЪЖЕТЕ КОГАТО ИМАТ 25Г. ТРУДОВ СТАЖ, А ЖЕНИТЕ С 10Г.ТРУДОВ СТАЖ-МАКСИМАЛНАТА ВЪЗРАСТ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ Е 55Г ЗА ЖЕНИТЕ И 60 ЗА МЪЖЕТЕ.........ЩЕ ВЗЕМА ДА ПРЕСКОЧА ДО БОСФОРА, ПРИЕМАМ ИМ ВЯРАТА, ОБРЯЗВАМ СЕ И СЕ ТРУДЯ.........ОСТАВАТ МИ САМО 3 Г. ТРУДОВ СТАЖ-ХАХА ЩЕ СИ ВЗЕМА УП ЗА 22 ОТ ТУК.