ЕК: Рискът от бедност в България остава най-високият в ЕС

Страната бележи напредък в реформите, но предизвикателствата остават
Обновена: 30 май 2012 16:20 | 30 май 2012 16:19, Елка Василева
109
ЕК: Рискът от бедност в България остава най-високият в ЕС
Заетостта в България е намаляла с 8 на сто за две години. Снимка: архив, Булфото

Европейската комисия смята, че въпреки напредъка в ключови реформи основните икономически предизвикателства пред България остават непроменени. Политическите планове на правителството са определени като уместни, но недостатъчно амбициозни – особено по отношение на пазара на труда, образованието и енергетиката.

Това се посочва в препоръки на Европейската комисия по националната програма за реформи и конвергентната програма. Оценката е част от новите мерки за координация на икономическото управление в Евросъюза, които предвиждат преглед на финансовата и икономическа политика на държавите-членки.

България е изпълнила частично препоръките от юни миналата година, когато стартира тази нова процедура. Днес със знак плюс се оценяват намаляването на бюджетния дефицит и това, че дългът ни е вторият най-нисък в Евросъюза.

В същото време обаче комисията обръща внимание, че заетостта е намаляла с 8 на сто за две години и продължава да спада, което налага преориентиране на политиките на пазара на труда, особено по отношение на младежката безработица. „Създаването на работни места не е достатъчно високо в дневния ред на правителството”, посочва ЕК за България. Подчертава се, че страната ни се представя зле в международните образователни изследвания и че това показва структурни проблеми в осигуряването на качествено образование.

Рискът от бедност у нас остава най-високият в ЕС и два пъти над средния за 27-те, а намаляването на бедността и социалното изключване са посочени като голямо предизвикателство пред властите в България.

Подадените от София планове в тази посока са целесъобразни, гласи оценката на комисията. Същевременно тя отбелязва, че при реформите в секторите на пазара на труда, енергетиката и образованието липсва необходимата амбиция за преодоляване на предизвикателствата по необходимия път.

Според оценката реформите в здравеопазването са пропаднали, а устойчивостта на пенсионната система още не е гарантирана. Еврокомисията препоръчва допълнителни мерки в това отношение. Тя посочва още, че България е зависима от енергиен внос от един доставчик по едно трасе, а вътрешният й пазар на газ и електричество не е достатъчно работещ.

Други проблеми са ограниченото финансиране за малкия и средния бизнес, административните бариери и недостатъчно благоприятната бизнес среда. Научните изследвания са посочени като основна слабост, отбелязано е и че страната ни изпуска потенциала за растеж чрез иновации. Въпреки стабилния напредък от последните две години България все още не използва достатъчно еврофондовете.

В областта на данъците комисията посочва, че "сивата" икономика у нас представлява около една трета от БВП и е най-високата в ЕС, близо два пъти по-голяма от средните равнища в Общността. Отчита се също най-високо за ЕС равнище на хората, които работят неофициално (без да плащат данъци). За да повиши данъчната събираемост, България следва да улесни плащането на данъците, например с осигуряването на повече възможности за внасянето им по електронен път, препоръчва комисията. Друга препоръка е въвеждането на енергиен данък, с което да бъде насърчено повишаването на енергийната ефективност в страната.

В документа се отчита, че консервативната политика на българските банки е осигурила стабилност на сектора, а властите са успели чрез контрол да гарантират ликвидността им с продължаващо финансиране от банките майки, когато става дума за международни финансови институции.

В областта на администрацията комисията отчита, че засега усилията са насочени основно в съкращението на персонал, което е довело до ограничен ефект. Препоръчват се допълнително обучение на служителите и постоянни проверки, тъй като засега липсват достатъчни познания и това води до сравнително ниско усвояване
(20 процента) на европейските фондове.

ЕК добавя, че развитието на електронното правителство се бави и препоръчва повече услуги, включително в сферата на обществените поръчки, да бъдат по-достъпни по електронен път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
те преди 11 години
Най корумпираното най глупавото най лъжливото най бандитското правителство управлявало България.Те практикуват ежедневен геноцид над българина....Справка предстоящото покачване на тока без абсолютно никаква индексация на пенсии и соц.плащания.Ако Европа не може дано господ ги накаже.
89
0
 
3
 
! Отговори
Гацко преди 11 години
Хайде стига се оплаквахте ! Нали си ви харесва да си живеете в България, защо се оплаквате не мога да разбера. Големи ревльовци сте там живеещите. Хем си ви харесва да ви правят на маймуни, хем пък се и оплаквате ! Шизофреници ли сте ?
88
0
 
0
 
! Отговори
vas78 преди 11 години
Ami Evropoooooooo kato ni znae6 problemite 6to ne vzeme6 da ni nalee6 120-130 miliarda ilimalko po skromno da vzeme6 da ni oprosti6 dalga kakto napravi s nqkoi stari svoi 4lenki
87
0
 
3
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Ами??? Рискът в България от бедност най-висок??? Ба........ няма такова нещо бе Европейци, къде стего чули това нещо???? В България ли бе...???????
86
0
 
1
 
! Отговори
клмн преди 11 години
Риск от бедност, те такъв показател за пръв пътчувам
85
0
 
11
 
! Отговори
Нане преди 11 години
Наздраве Бай ***,Наздраве Вуте!Ние сме, най големите щасливци на Балканите,защото така или иначе, няма какво да загубим в кризата,защото нищо не притежаваме!Значи, че излизаме печеливши от цялата игра! Нали Вуте?! -
84
0
 
6
 
! Отговори
Вуте преди 11 години
Наздраве Бай ***,за чудесните новини при комшиите!Току що, изсърбах шкембе чорбата, която си приготвих от един кокал от *** и една консерва за кученца,чак сополите ми потекаха,оригнах се и преминах и аз на грозданка! А все така, да сме живи и здрави и да се веселим, на пук на завистливите! Ха,хааа,ха!
83
0
 
4
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 11 години
И ние сме зле,но комшиите са още по зле,защото не са свикнали на немотия като нас и да ровят в кофите за *** търсейки препитание! Мед ми капна на сърцето! Ха,хаа,ха!Ай наздраве,че плодовата ракия сабахле,много ми се ослади!
82
0
 
8
 
! Отговори
ONASIS преди 11 години
И ОТ НИЙДЕ ВЗОРА НАДЕЖДА НЕ ВИДИ !
81
0
 
6
 
! Отговори
р преди 11 години
ние сме за пример по бедни от нас няма
80
0
 
6
 
! Отговори
ONASIS преди 11 години
Ще имаме хлеб тогава.Ще имаме хлеб! И радост в очите ще имате, мънички мои. Имам ли аз, то значи да има за теб, имаш ли ти, то значи да има безброя.
79
0
 
13
 
! Отговори
Ап. Апостолов преди 11 години
Като няма прокопсия, Плюл съм в тази орисия!
78
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Понеже от първи юни ми спират пушенето, сигурно много ще забогатея от икономия на цигари.....но пък от първи юли ми вдигат тока, така че - ох, олекна ми - мога да съм спокоен и горд гражданин на най-бедната държава в Европа
77
0
 
17
 
! Отговори
BG REALITY преди 11 години
И лучец еж, водица пий - И пак поглеж! Дий... Дий, воле, дий!
76
0
 
8
 
! Отговори
Гьоре преди 11 години
Аз па не моем да разберем както какви тия дришляци у Брюксел ни се пишат съветници? Оти са много цъфнали? Па не живеят ли на заем от неколко години вече? Ако имаха толкова много акъл, та да ни учат и да ни въртат с пръст, оти през ден се събират и се дръгнат по простите тикви как да се отърват от фалит и пълен разпад! Они знаят ли, че нас още ни има и мърдаме е оти си имахме сичко и вече 23 години живееме по инерция и с това, което ни остана от комунизма? Само молове и кръчми правим с наши кинти
75
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не бе те гърците са по-зле от нас
74
3
 
14
 
! Отговори
ONASIS преди 11 години
БЪЛГАРИО,БЪЛГАРИО...ЗА !% МАЙКА,ЗА 99% МАЩЕХА.
73
1
 
7
 
! Отговори
акуд преди 11 години
този доклад е същия като НЬОЙСКИЯ ДОГОВОР. англия и още една две държави +русия се притесняват от силни и обединени балкани
72
1
 
6
 
! Отговори
ONASIS преди 11 години
КОЙ КАКВОТО ПРАВИ,НА СЕБЕ СИ ГО ПРАВИ.ЖАЛКО ЗА РАЯТА.
71
10
 
6
 
! Отговори
от чужбина преди 11 години
не знам защо плюят ГЕРБ, хора, политиците идват от нас, ние си ги избираме.и да се опитат да направят нещо , не става защото сме тарикати на всички нива.Ние не се променяме , чакаме някои да доѝде и да ни оправи.1/3 от икономиката е сива, всеки крие или ако може ще скрие данъци , после защо няма пенсионен фонд , защо няма здравеопазване, защо няма образование, ами няма , защото няама пари.Трябва6е да отида да живея в чужбина , за да видя отстрани колко сме нещастни и колко сами сме си виновни