ДПС скочи за майчиния език в училище, искат 4 часа турски

От партията на Доган искат гаранции, че той ще залегне в учебния план
Обновена: 7 юни 2012 21:14 | 7 юни 2012 21:00,
1201
ДПС скочи за майчиния език в училище, искат 4 часа турски
Лютви Местан Снимка: БТА

ДПС поиска гаранция, че майчин език ще се изучава минимум по четири часа седмично в рамките на учебния план. Това каза заместник-председателят на ПГ на движението Лютви Местан при обсъждането на законопроекта за училищното и предучилищното образование на първо четене в парламента.

Местан посочи, че ДПС няма да подкрепи законопроекта, защото не е решен проблемът с изучаването и ползването на майчиния език.

Той отбеляза, че броят на децата, които изучават майчиния си език, намалява, защото качеството на образователната услуга е много ниско.

Още по темата

Зам.-председателят на ДПС отбеляза, че не приемат формулировката в проекта "може да изучава майчин език", както и разпределението на часовете да се утвърждава от министъра на образованието.

"Ще предложим радикални промени в статута на майчиния език между първо и второ четене", закани се Лютви Местан.

"Поставяме този въпрос наред със задължението да се усвои и ползва официалният език", добави той. По думите му не може да се говори за интеграция без съхранена идентичност. 

В отговор министърът на образованието Сергей Игнатов посочи, че в законопроекта има други текстове, които защитават правото за изучаване на майчиния език.

"Нивото на преподаване на майчиния език вероятно някъде е лошо", добави той. Игнатов обаче се съгласи, че интеграцията изисква доброто владеене и на майчин, и на официален език. 

От ДПС предлагат също назначаването на директорите на общинските училища да се съгласува с кмета на общината, която ги финансира.

Според движението приемствеността по отношение на защитените училища е едно от достойнствата на законопроекта. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
663
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво означава майчин език? (Официален) Как така официалния език тук е турски?
662
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Майчин език-официален език.Да не си мислите . че в българия езика ни е турски!НЕ ТОВА НЕ Е ВЯРНО!!!!!!!!!!!ХАРЕСАЙТЕ ВЪВ ФЕЙСА ПРОТИВ ДПС.
661
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Майчен език в България е български !! Не турски. Аз гласувах за Дпс.
660
0
 
3
 
! Отговори
asdfghjkl; преди 10 години
Абе т'ва такава наглост няма никъде. Щом те са избрали да живеят в БЪЛГАРИЯ с офиицален език БЪЛГАРСКИ, ще се съобразяват и ще учат него. На когото му се учи майчин език турски, да си заминава в родината ;). А и не са те виновни, НИЕ СМЕ ВИНОВНИ. Къде спите БЪЛГАРИ? Нали знаете "Преклонена главица, сабя не я сече."
659
0
 
3
 
! Отговори
Васил преди 10 години
Алоо това е България когато в Турция учат задължително Български тогава ще учат и тука Турски.
658
0
 
1
 
! Отговори
DeyanB.Dimitrov преди 10 години
Според мен е излишно да се говори по тази тема, но първо не могат да задължават изучаване на друг език освен официалния и второ много спорно е какво точно представлява "майчиния език". Според мен дефиницията за интеграция не е засилване на различията на две групи, а напротив оеднаквяването им. Има млади хора които не могат да говорят на български език, не защото не учат майчин език в училище, защото не искат да учат български език.
657
0
 
0
 
! Отговори
M.K преди 10 години
Hora,upravlqvashti...vie iztreshtqhte napulno.....pod tursko robstvo sme bili...izbivali sa ni bez da im migne okoto...sega ezikat im da u4at decata ni.Abe q se osvestete malko....Turcite v Turciq i tam da si go u4at i govorqt.Bolni mozyci ste vsi4ki tam......Sram i pozor ..
656
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наглост! Само така може да се определи такова предложение в европейска държава, която е била съсипана от 500 годишно турско робство !!! Партията ДПС няма срам да отрича, че е етническа партия, избрана с мнозинство от етнически гласове! Наглост!
655
1
 
1
 
! Отговори
и пак аз преди 10 години
Ама, че смешни коментари чета тук. А "човек"-ът направо, ако не беше тържно, много би било смешно. Къде търси траки, славяни?!?!? Това е асимилация бе момче! Означава - женят се помежду си и които са малцинство, се претопяват - ако нямахме тракийски и славянски гени, бихме били жълти, с дръпнати очи, чернокоси, чернооки! Ти не знаеш ли какви са били прабългарите?!? Ужас!!! Ама какво да направят хората - това ги учат в училище!!! А ако мама и тате са ... спали в час - забрави!Откъде да узнаят?
654
0
 
1
 
! Отговори
пак аз преди 10 години
Стига с тоя турски бе!!!! В Америка какво да кажат?!?!? Като искаш да си турчин - те я Турция! На 2 часа път! Отивай и си бъди турчин!!!
653
0
 
3
 
! Отговори
Жана преди 10 години
Ама направете си училище и ако искате 144 часа си говорете! Откъде накъде ще ми го натрапвате!
652
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нека да учат турски, лошо няма.... ама и в гимназия и във ВУЗ да се влиза с изпит по български език. А да ги видим тогава, който е учил турски вместо български да ходи да копа тютюна и да мете улиците.....
651
0
 
4
 
! Отговори
Българин в изгнание преди 10 години
Турчетата да си учат извън учебната програма какво то си поискат.Ако искат даже и хинди да учат ,а не да предлагат да залегне в учебния план.
650
0
 
5
 
! Отговори
Анонимка преди 10 години
Вие си го учете турския,ние за какво да го учим.Искате да се изучим,а какво правите точно обратното.100% съм сигурна,че ако това наистина стане повечето няма да сме на училище
649
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АВЕЕЕ ГОВОРЯТ САМО ТУРЧЕТАТА ДА УЧАТ МАЙЧИНИЯ СИ ЕЗИН , НЕ БЪГАРИТЕЕ
648
0
 
2
 
! Отговори
Българин в изгнание преди 10 години
До Човек Ето за такива като тебе трябва да има безплатни превози директно за Турция.
647
0
 
5
 
! Отговори
българин в изгнание преди 10 години
Аз едно не мога да разбера в тая България-нямали кой най-накрая да спре това потурчване !!Новини на турски,сега часове по "майчин език" . Остава и да ни задължат и да вирим дупета п 5 пъти на ден.Като искат да учат майчиният си език да си ходят в майчината страна.Напълно съм съгласен с мнението на Анонимен по долу.Не че съм член на партия ГЕРБ да кажем но Какво направи Българино?!Сега комунисти и турци ще те управляват.
646
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЧовекАбе бай ***, ти май май искаш да ни изкараш роднини с чатаците ли? Където не само за Батак отричат а и за много други кланета в Сърбия, Македония и всички родни нам държави по времето на турското робство. А и да не забравяме арменския геноцид. Ти не си никакъв българин щото не си знаеш историята. Нямам за цел да те обидя или засегна по човешкото ти достойнство. Но се разтършувай по дълбоко в историята на България и ще видиш кои са Траките и кой Българите. Никой не е унищожавал Траките щото сме един и същ народ. И се разтършувай също така за да видиш от къде ни е наложена идеята и д
645
0
 
6
 
! Отговори
българин преди 10 години
Ако хората от ДПС продължат с тези предложения много скоро ще бъдат свалени от влас, насила! Българина може да търпи много, но веднъж кипне ли му не отстъпва!
644
1
 
0
 
! Отговори
абв преди 10 години
До ЯнаАтатюрк е българин защото е живял с българка