Губим 25 млрд. лева от сивата икономика

Има тиха война Дянков-Дончев кой да управлява европарите, смятат от БСП
7 юни 2012 13:23,
68
Губим 25 млрд. лева от сивата икономика
Корнелия Нинова Снимка: БТА

Според Европейската комисия сивата икономика в България е достигнала една трета от БВП, което означава, че от нея се губят 25 млрд. лева, алармираха на брифинг от левицата.

Поводът е оценката на ЕК за изпълнението на Конвергентната програма и на Националната програма за реформи на България.

Червената депутатка Корнелия Нинова посочи, че според евроекспертите, въпреки че България е с най-ниските данъци в Европа, проблемът идва от укритите данъци и данъчните измами. Нинова отбеляза, че в доклада фигурира и констатацията за прекалено много регулация и ниско качество на обслужване от държавната администрация.

Тя съобщи, че левицата заедно с ДПС ще внесе искане за парламентарен дебат по оценката на Европейската  комисия.

Депутатът Пламен Орешарски отбеляза, че единствената добра новина в доклада е прекратяването на процедурата срещу България за прекомерен дефицит, който за 2011 г. слезе под 3 процента.  Тук също има нещо обезпокоително - констатацията, че намаляването на дефицита е постигнато за сметка на редукция на инвестиции, които ще се отрази негативно на икономическото възстановяване в средносрочен план, отбеляза той.

Още по темата
Орешарски посочи, че ЕК подчертава ниската ефективност на публичните разходи и лошата събираемост на приходите. Той отбеляза, че според ЕК нереформираните сектори в публичната сфера могат да доведат до по-големи разходи и заплахи за дефицита.

Откакто ГЕРБ управлява досега, всеки ден по 420 души са останали без работа и всеки ден остават, заяви колегата му Драгомир Стойнев.

„Ние сме на първо място по спад на заетостта. Трайната безработица е най-висока в България. На първо място сме и по ръст на младежка безработица. 42% от българските семейства живеят в бедност. На първо място сме и по критерия работещи бедни“,  изреди той.

„ГЕРБ много се хвали с високото усвояване на европейските фондове. В доклада има критика, че все още темповете са бавни. Има тиха война между министрите Дянков и Дончев – кой точно да управлява европейските фондове”, отбеляза още Драгомир Стойнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 11 години
След като прочете коментарите, всеки средно интелигентен човек ще разбере защо през 1350 годишната история на България 700 години сме били под чуждо робство.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я, Корнелия да каже, как се подписа договора с "Берета трейдинг" през 2008 година. Да не прави сметки без кръчмар колко са загубили, а кой освен Хени е спечелил от този договор.
48
1
 
4
 
! Отговори
Мутра общинар преди 11 години
Идва голямата делавера с парите за санирането на сградии, голяма лапачка ви казвам, схемата е готова, фирмите са ясни , на мои колеги от групировките
47
0
 
4
 
! Отговори
Демон преди 11 години
Аз да попитам за цената на лекарствата. Защо не намалихте цените, крадлива герберска ***? После нямало пари, ами как ще има като крадете за последно, *** долнопробна!!!
46
0
 
4
 
! Отговори
Еlektra преди 11 години
Корнелийче, ама нали вие гласувате тези закони *** чедо. Нали вие разрешавате работодателя да лъже. Работника се съгласява ,като е на тясно няма мърдане. Защо не ги хванете тези угоени шопари около вас? Да бе. От къде ли ще сучете после. Та вие с тази мизерна депутатска заплата за къде сте. Тя не стига за чифт обувки и чанта даже. Камо ли за почивки в странство. Едно и също говорите вече 20 години в парламента. Ефектът е един и същ. Няма виновни. Всичко е наред. Но скоро ще дочакате видовден.
45
1
 
4
 
! Отговори
кибик преди 11 години
По-добре "сива", отколкото никаква! Щото сивата ако се осветли, ще опропастят и нея!
44
1
 
3
 
! Отговори
патриот преди 11 години
Да, бе, данъци! Данъците ни отиват в бездънната яма на поредното крадливо правителство! После - малко били! Какво става със здравните осигуровки, например, като хем ни доят, хем пък после си "доплащаме" като попове? Айде няма нужда, мерси!
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А бе къде е кучето?
42
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
госпожа нинова колко пари е скрила от данъци.а хората да не говорим.всички реститути си заживяват от наеми и лихви а данъци не плащат.всички гледат да скрит ддс и да сеосигуряват на минимална заплата. Политиците като гепят и хората гледат и не плащат.
41
3
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
така ще е всички укриват данъци а после искат.почти 90% от съседите ми работят и се осигуряват средно на 350 лв а после искат големи пенсии.също така плащат малки здр. Осигуровки а вземат и детски надбавки и скубат здраво системата.също така в малките градове а и в софия вече почти не ти пускат касова бележка.да не говорим за големите данъчниизмамници които са толерирани от правителствата.е според мене парите даже са повече от 25 млр.
40
0
 
3
 
! Отговори
хахахахахаха преди 11 години
ЛЕЛЕ ТАЗИ КАКВА Е СТРАШНА НА ПИКЧАРА.Кой ли се събужда до нея сутрин иска ми се да му видя фейса.
39
0
 
4
 
! Отговори
Робот преди 11 години
Опозицията е затова, за да задава въпроси и да провокира не само управляващите, но и да информира обществеността.
38
3
 
4
 
! Отговори
Ваша преди 11 години
Интересно е да гледаш как българския народ се дели и обижда само на комунисти и антикомунисти, на Левски и ЦСКА. Защо веднъж не се пренебрегнат цветовете и се погледне обективно на проблемите. Ако някой губи от сивата икономика, то това сме само ние, нито червени, нито пембени, а всички граждани. И когато говорят по-долу форумците за АЕЦ "Белене" защо не осъзнават, че хората не трябва да го разглеждат като проект на червени или сини, а дали този проект ни трябва или не. Нека ни питат!
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Удивлявам се от свръх тъпите герберски коментари!Абе, ***,тази сива икономика бърка дълбоко в джоба и *** на всеки българин,независимо дали си привърженик на десните ,левите или центриски политически възгледи!
36
1
 
12
 
! Отговори
Христу преди 11 години
Не ние губим парите. Парите ги губи държавата. И понеже от нея крадат мастити политици и бизнесмени, значи реално те ги губят тези пари. И понеже същите тези се предполага, че плащат данъци, а те обратно - крадат ДДС с пълни шепи, значи сметката е точна. Просто парите не се движат. А ако се движеха, щяха да извършат един безсмислен кръг от джоба на близките с политиците фирми през държавата и обратно в същия джоб. Новина няма.
35
1
 
1
 
! Отговори
plamen преди 11 години
кои сме тези дето губим ?????
34
1
 
5
 
! Отговори
Кайо преди 11 години
И още повече ще започнем да губим като откажем строежа на АЕЦ "Белене" и си измисляме всевъзможни рокади за унищожаването на българското население, като го подлагаме на глад и мизерия!
33
2
 
17
 
! Отговори
Handel преди 11 години
Парите не се губят от сивата икономика. Парите се губят от *** финансов министър, който не може да проумее, че като вдигаш много акцизите на бензин, алкохол и цигари, по-голямата част от увеличението отива в сивата икономика.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
do Иван Пешев te i mitnicharite taka pravyat.
31
5
 
3
 
! Отговори
vini преди 11 години
БСП господа не мисли за народа те мислят само за тяхното оцеляване защото им секнаха малко далаверите и от там печалбите затова лаят Много ги интерисува народът че е беден той и при тях беше беден с тази разлика че веднъж в годината замазваха на пенсионерите очите с някакви си 10-15 лв.