ГЕРБ пада, Кунева вдига, БСП в застой и летаргия в синьо

Най-големият губещ е Бойко Борисов – спад от 6% в личния му рейтинг
Обновена: 11 юли 2012 14:56 | 11 юли 2012 12:00,
503
ГЕРБ пада, Кунева вдига, БСП в застой и летаргия в синьо
За три години ГЕРБ губят 13,1% - от 39,7% през 2009 г. до 26,6 през тази. Снимка: архив, Булфото

През юни ГЕРБ свива електоралното си влияние с 4,5% на фона на протестите и растящата критичност към управлението им.

Ако вотът за парламент бе през миналия месец, за ГЕРБ биха гласували 26,6% от избирателите, сочат резултати от национално представително проучване на НЦИОМ.

Електоралното влияние на БСП не се променя и остава около 18%.

Партията на Меглена Кунева е трета политическа сила с резултат от 7,5%. Спрямо май подкрепата за "България на гражданите" се вдига с 2 на сто.

ДПС губи малко, но взима 6,4%, а Атака събира едва 2,5 на сто.

Ако Синята коалиция бъде запазена, тя има шансове да попадне в следващия парламент, коментират социолозите. Поотделно обаче СДС и ДСБ имат близки електорални дялове от по 1,6% – 1,7%.

В края на третата година от мандата си ГЕРБ запазва 70% от избирателите, гласували за тях на предишните парламентарни избори през 2009 г. За БСП този процент е 76%.

Крайно разочаровани от ГЕРБ и категорично нежелаещи повече да ги подкрепят са една пета от бившите им избиратели. При червените този дял е по-нисък – 13% от гласувалите за тях преди три години, твърдят от НЦИОМ.

През юни пада и одобрението към президента, вицепрезидента и премиера.

Най-големият губещ е Бойко Борисов - спад от 6% в личния му рейтинг, по 3 на сто губят Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.

От НЦИОМ коментираха, че от началото на протестите критичността към министър-председателя нараства, но подкрепата за работата на Бойко Борисов остава висока сред хората на възраст между 40 и 49 години, сред заможните българи, сред жителите на големите градове и сред симпатизантите на ГЕРБ.

Като цяло и министрите от кабинета "Борисов" губят обществена подкрепа за работата си.

Класацията по одобрение се оглавява от Лиляна Павлова, следвана от Цветан Цветанов и Мирослав Найденов. Четвърти е Николай Младенов, а пети – Вежди Рашидов.

Най-ниска подкрепа получават правосъдният министър Диана Ковачева и транспортният Ивайло Московски.

Изследването е проведено в периода 27 юни – 3 юли 2012 г. сред 1000 пълнолетни българи в 86 населени места в цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
373
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Alo reporterite, zaglavieto vie opasno....ha ha ha ...Kuneva ne go vdiga, zashtoto e darta, lagliva i alchna zlatotarsachka !!!
372
6
 
2
 
! Отговори
do glupazite ot ndp преди 11 години
do 439Bil lud, bil bolen, az pak ste glasuvam za Volen !!!!
371
4
 
1
 
! Отговори
ndp преди 11 години
za nazional demokrati4nata partiq ste glasuvat vsi4ki razo4arovani ot psihoto Siderov
370
3
 
2
 
! Отговори
dolu mafiqta преди 11 години
mafiqta gradi i manipulira nova troina koaliziq
369
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Важното е, че "новата римска империя" се изгражда. *** кой щели да изберат много важно.
368
2
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Горе -доле идледването е вярно ,но само за Атака е доста голям процента.Мисля ,че са с 0.5%
367
1
 
13
 
! Отговори
storm преди 11 години
Тия от НЦИОМ не са ли правителствена агенция ?
366
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки да си помисли като работодател на политиците, какво да се промени към добро в държавата и съответно в живота му. Иначе, която и партия да спечели, работата ще върви все на по-зле. Те затова са измислени и партиите, за да разпиляват "енергията" на народа.
365
0
 
10
 
! Отговори
дф преди 11 години
кунева го вдига, ха? бойко да се пази в гръб.
364
13
 
6
 
! Отговори
:)) преди 11 години
Колко много зор хвърлиха БСП по тези коментари тук, и пак не го дигат :)Явно слаби хейтъри са си наели .... Да питат Кунева откъде е намерила нейните и да се стягат :))))
363
10
 
4
 
! Отговори
KK преди 11 години
Тройнатa коалиция се завръща 18+7,5+,6,5=32%, Доган пак ще се ухили - далавери, обръчи от кръгове, ново раздаване на порциите на властта и спрени еврофондове. Да ви е честита народе !!!
362
1
 
5
 
! Отговори
истината преди 11 години
Мурмашка,страшно си права. НО, едно не мога да разбера,!!!Защо при Костов , който прееба цялата икономика на България, който се затрупа до гуша не с милиони , а с милиарди и отгоре на всичко е и *** ***, защо живеех , много по евтино и добре отколкото сега. Е наистина трябва да си много некадърен , да оплескаш така нешата.То не беше криза,не бяха оправдания и обвинения,не беше такова чудо. Три години ли дрямахте , че едва сега изпищахте , че някой подписал за цените на тока???? А???
361
4
 
9
 
! Отговори
stoian79 преди 11 години
GERBERI ISTINATA BOLI I TO MNOGO.HAK DA VI E.OT EDIN RAZO4AROVAN IZBIRATEL.
360
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Злобейте и плюйте колкото искате,живота е хубав за младите и амбициозните,пляскайте си на Кидика и Мая Нешкова докато се тъпчите с бахур и шльокавица в домашната си кухничка, жалки соц останки.
359
12
 
7
 
! Отговори
Миксера преди 11 години
Комунистическата *** трябва да бъде изметена от България ако искаме читаво бъдеще, мамито ви крадливо не вили стигна, че цяло поколение плащаме борча на "светлото бъдеще" дето ни го строихте бе?
358
6
 
15
 
! Отговори
murmashka преди 11 години
Най-лошото което се вижда от това проучване е това че Бойко все още има подръжка от простите и необразовани хора.Питам се колко още им трябва на тях да ги мачка и лъже за да престанат да му вярват?Сините са вече ,,прочетен вестник" а БСП с това рокерче с червените бузки няма да се оправи.За блока на Меглена Кунева ме е страх че след изборите ако влезе в някаква коалиция ще се сдуе като спукан балонТака че ако нищо не се промени в съзнанието на масовия избирател,да ни е честит новия стар Бойко
357
2
 
14
 
! Отговори
..ІІ.. преди 11 години
На Боко му израстнала една жаба на главата. Първоначално била малка и не му създавала проблеми, но с течение на времето наедряла и започнала да кряка. Боко се видял в чудо и решил да атиде на лекар. Влиза в кабинета и след известно мълчание жабата проговорила:-Докторе, вижте какво ми е израстнало на г*за...
356
2
 
18
 
! Отговори
БойЧО преди 11 години
Герб липсва от реалностите на живота. Трябва да си ходи.
355
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голям кеф е този форум. Куп *** е още по-голям куп никове взаимно се убеждават колко са велики политолози и икономисти. Другари - добре че са анонимните форуми като този, та да си живеете в илюзорния свят че сте: " Много сме - силни сме".Гот ви е от кочинките да ругаете всичко и всеки като бивши ОФ отрядници. Радостното е , че в реалния живот за щастие на нормалните хора липсвате.
354
4
 
18
 
! Отговори
БойЧО преди 11 години
Герб пада, пропада и изчезва от хоризонта за радост на българите