Черновата от Брюксел – критики, критики и пак критики

ЕК отчита липса на посока в политиката, което задържа реформите
Обновена: 17 юли 2012 14:53 | 17 юли 2012 14:00,
463
Черновата от Брюксел – критики, критики и пак критики
Докладът на ЕК ще е ясен утре. Снимка: архив, Булфото

Европейската комисия отчита редица оставащи слабости в съдебната реформа, антикорупционните действия и борбата с организираната престъпност у нас, но планира смекчаване на мониторинговия механизъм за България.

Това предвижда проектът на обзорния 5-годишен доклад, който ще бъде представен утре в Брюксел, съобщи БНР.

В него е записано, че страната ни има нужда от време, за да изпълни оставащите препоръки – общо 17 на брой, и че следващият доклад ще бъде чак в края на 2013 година.

По този начин Еврокомисията за първи път ни "разделя" от Румъния, която ще бъде подложена на допълнителна оценка още в края на тази година заради опасения, че излага на риск демократичните принципи, разделението на властите и върховенството на закона.

Черновата на доклада за България не съдържа имена, в нея обаче са ясно разпознаваеми и уволнението на съдия Мирослава Тодорова, и Красьо Черния, и крайно нуждаещите се магистрати с морски имоти, както и някои назначени при спорни обстоятелства членове на Висшия съдебен съвет, както и избягалите от правосъдието братя Галеви.

За съдебната система е отбелязано, че от 2007 година са „постигнати резултати в прилагането на нова правна и институционална рамка, че вече се извършват независими проверки в съда и прокуратурата, че съдебната практика е започнала да се подобрява, но и че тези усилия все още не са довели до значителни подобрения на отчетността и ефективността на съдебната система“.

Според Брюксел остават въпроси около независимостта на съдебната система, а част от нейните недостатъци са отражение на сериозните структурни и организационни слабости на Висшия съдебен съвет и прокуратурата.

Докладчиците пишат, че независимостта на съдебната система е била поставена под въпрос от серия директни политически критики към определени съдии. Висшият съдебен съвет обаче не предприел категорични действия в защита на независимостта. Общото впечатление е за неуспех в спазването на разделението на властите.

В доклада се говори още за непоследователност на дисциплинарните мерки и се подчертава, че уволнението на председателя на Съюза на съдиите предизвиква тревога, както и че има разлики в натовареността на съдилищата в София и другите части на страната, която води до сериозно забавяне на дела и издаване на мотиви.

За избора на нов Висш съдебен съвет е отбелязано, че комисията е препоръчала пряк вот, но българските власти са заявили, че е невъзможно да организират такъв до есента. Този избор, както и на нов главен прокурор, ще са сред индикаторите за устойчивостта на реформите, подчертава Еврокомисията.

За организираната престъпност е записано, че действията срещу нея са станали по-интензивни през 2010 година, когато полицията е поела по-активна роля и са били осъществени много от дълго отлаганите процедурни и институционални реформи, което е спечелило на България доверие сред правоприлагащите органи на другите страни. Резултатите обаче са определени като ограничени: малък брой дела за организирана престъпност са завършили с присъди, постановени са оправдателни решения по важни дела.

Слабите резултати по отделни случаи не могат да се припишат само на една институция – те се проявяват и в полицията, и в прокуратурата, и в съда, някои от тях имат системен характер, пише комисията и посочва като доказателство за това бягството на две именити осъдени лица (Братя Галеви – бел.ред.).

Сериозна загриженост предизвикват слабите резултати при разкриването на поръчкови убийства – от 33 случая, които следи еврокомисията, само 4 са внесени в съда, а и през тази година са били извършени нови поръчкови убийства.

Комисията се позовава на данни на Европол, според които български престъпни групи, занимаващи се най-вече с трафик на хора и измами с банкови карти, действат в 15 страни от Евросъюза. Ролята и влиянието им зад граница са сравними с тези на други престъпни групи, но вътре в България те са уникални. Те упражняват значително влияние върху българската икономика, което ограничава конкуренцията и чуждите инвестиции и осигурява платформа за влияние върху политическите процеси и държавните институции, пише в документа.

Още по темата

В частта "Борба с корупцията" комисията подчертава, че в България няма независима антикорупционна институция с нужната власт и отговорност и че трябва да обмисли създаването на такава.

Корупцията и организираната престъпност често са свързани, задълбочените финансови разследвания са много важни, за да се разкрият връзките между организираната престъпност и политиката, в България на това не е било отделено достатъчно внимание, пише в документа.

Заради всичко това мониторингът трябва да продължи, гласи проектът. Той предвижда до края на 2013-а да няма нови доклади за България, като междинните, които се публикуваха през февруари, ще отпаднат въобще. Наблюдението обаче ще продължи с редовни експертни мисии у нас и в постоянен диалог с българските власти.

Черновата на доклада не казва нищо по въпроса за политическата воля. Той отчита, че за 5 години е постигнат „съществен напредък“ в основната законодателна рамка. В неокончателния текст се съдържа и констатация, че има липса на посока в политиката, което задържа реформите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


463
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
0
 
2
 
! Отговори
Lilianaandreeva преди 11 години
ГОЛЕМИЯТ БРАТ Големият брат от стенататайничко ме зяпа,клати отрицателно главатаи много тъпо скляпаНа випера наш бащицатанакриво се усмихвавсе по-празна е паницата,а яростта притихваУчат кравите да не мучат,агнетата си мълчат,магаретата теглят, вървяти няма вече да ядатКерванът си върви, върви,кучетата вече не лаят дори,земята все по-тъжно се върти,а за извозването искат ни пари
280
0
 
2
 
! Отговори
Lilianaandreeva преди 11 години
РОМАНТИКАТА ДНЕСРомантиката днес, сега е в сезоните,предопределени ни за обич и любов затова са пълни на гарата вагонитес пътници, повярвали в живота новИ аз вярвам в непорочното зачатие,в човещината, възродена у човека,а плебеят дори няма грам понятие,че лъчът прокрадва се полека лекаЛъчът пробива тез пластове тежки,извежда ни от дългия, тъмен тунел;скоро пак ще заживеем по човешки,човекът по пътя на истината е поел Тогава животът ще бъде романтиченна нашите сбъднати блянове и мечти и всеки ще бъде приласкан и обичан,свят за обични хора с щастливи съдби
279
0
 
7
 
! Отговори
терориста преди 11 години
България 2012 - комунисти, *** и турци гласуват и избират ченгета от ДС да управляват страната. Честита демокрация!
278
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
как НЯМА ЗА КОГО ДА ГЛАСУВАТЕ - КУНЕВА-ПРЪМОВА /БИВШ ШЕФ НА БКП ПРЪМОВ ГОВОРИ ЛИ ВИ НЕЩО/ НЕЯ Е ГОТВЯТ *** ОТ ЕС. БОЙКО ЩЕ ГО МАХНАТ И ЩЕ ВИ НАТАТРУЗЯТ КУНЕВА-ПРЪМОВА ЩОТО Е ПОСЛУШНИЧКА. НАЛИ ТЯ ЗАТВОРИ АЕЦ КОЗЛОДУЙ. ОПРЕДЕЛЕНО И ТАЯ ЩЕ ДОНЕСЕ МНОГО НЕЩАСТИЯ НА БЪЛГАРИТЕ. БРЕ МНОГО *** ПРИ ТИЯ ПОЛИТИЦИ ВСЕ СВЪРЗАНИ С МАФИЯТА ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ НАЧИН. НО ТОВА НЕ ЗНАЧИ ЧЕ ТРЯБВА ДА ОСТАВИМ БОЙКО.
277
0
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....*** МНООО ЛУДИ И МНОО ПОЖАРНИКАРИ СЕ РОДИХА...!
276
0
 
5
 
! Отговори
до 313 преди 11 години
"- Има ли рецепта за лечение на тези болести?- Има. Гражданите трябва да излязат на барикадите."На барикадите се стреля. Но, по кого? А сетне? След барикадите? Имената на демократичните политици? Толкова много приказки, а най-важното не каза! Защото и Рот не го знае, ама всеки обича да поучава.
275
0
 
6
 
! Отговори
до 318 преди 11 години
Чудя се, защо вече у нас няма лява партия? Нали не е забранено от закона?
274
0
 
3
 
! Отговори
Lilianaandreeva преди 11 години
Направете партия за ЕКГ (екологични календарни градове) - станете ми Бенковски, а аз ще бъда идеологът Панайот Волов! Другото, което ни се предлага е нова форма на кастовата сегрегация или просто груба азиатщина!
273
2
 
2
 
! Отговори
dan преди 11 години
критика критика и накрая пак първиииии
272
0
 
2
 
! Отговори
Lilianaandreeva преди 11 години
ГОЛЕМИЯТ БРАТ Големият брат от стенататайничко ме зяпа,клати отрицателно главатаи много тъпо скляпаНа випера наш бащицатанакриво се усмихвавсе по-празна е паницата,а яростта притихваУчат кравите да не мучат,агнетата си мълчат,магаретата теглят, вървяти няма вече да ядатКерванът си върви, върви,кучетата вече не лаят дори,земята все по-тъжно се върти,а за извозването искат ни пари
271
0
 
11
 
! Отговори
Ботев преди 11 години
Ами лошото е, че вся ченгета и престъпници ни се предлагат, но по-лошото е, че комунисти и турци ще си гласуват за техните!Иначе бих предложил някой който не е бил във властта - Светльо Витков или Атака!До тук се видя, че само с престъпници и ченгета България загива, а *** и турци ще станат мнозинство. *** престъпност е не наказуема, а по селата баби и дядовци биват пребивани за жълти стотинки! Черните джипове продължават нагло да карат с 200 и да мачкат хората...
270
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Приятели,най-страшното е, че няма за кого да се галсува! Окей, ще отсвирим Герб на изборите, но за кого да гласуваме?Мисля, за всички млади хора като мен е ясно, че коалицията Станишев - Доган е най-голямото зло за България.В същото време десните са много малки и слаби. Коя е тази силна партия, с много кадърни и честни хора, която не е обвързана с мафията или с елементите от държавна сигурност? Няма такава! Всички са един дол дренки!Половината от младите хора няма да гласуват, останалите ще гласуват в дясно, и вота им ще се пръсне измежду множеството малки партийки, които няма да стигнат до властта. Така отново страната ще се управлява от сенчестите Държавна Сигурност и "обръчите от фирми" и от избора на НЕ тези, които се трудят и плащат данъци, а от тези който консумират данъците!Мисля за всички е ясно кое е голямото зло, избирайте внимателно по-малкото зло!
269
3
 
14
 
! Отговори
Атака преди 11 години
Европа никога не ни е харесвала:1) Накараха ни да си спрем блоковете на АЕЦ2) Косьо Самоковеца беше убит в Холандия с английска работна виза, а обикновените честни българи се третираха като престъпници в посолствата3) Хартата за правата на човека разрешаваше свободното предвижване, но пак бе нарушена от Европейците4) Искат да се чувстваме по-виновни5) Не забравяйте, че Англия и САЩ бомбандираха София и убиха НЕВИННИ жени и деца6) Руско-Турската война свършва с идване на английските кораби
268
2
 
16
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
От два -три дни на бат Бойко не съм му виждал умното лице нито по телевизията нито в сайтовете. Изчезна от медийния живот тоз човек , ската се и никакъв го няма. Нещо твърде необичайно за него. Ей бат Бойче вземай голямата ножица и ела да резнеш лентата на евродоклада, човече :)))
267
1
 
6
 
! Отговори
stoian79 преди 11 години
DRAJKATA,DRAJKATA NA TESLATA DRAJKATA KAK VLEZE MAJKATA NA TESLATA DRAJKATA V GERBERSKITE DUPETA I TO BEZ VAZELIN.
266
1
 
17
 
! Отговори
Ники преди 11 години
То е ясно какво ни казват за пореден път, но както винаги са тактични и дипломатични! Накратко - нищо не става от нас и това си е!:)
265
1
 
10
 
! Отговори
Бойко и мафията/---/ преди 11 години
- Господин Рот, през 2008 г излезе от печат книгата ви Новите български демони. Представихте я в България. Вашите герои, чиито истории разказвате, днес са все така недосегаеми. Групировката *** е нормално предприятие по думи на премиера Борисов. Васил Божков и Младен Михалев - Маджо отсъстват от публичното пространство и никой не се интересува от тях. Валентин Димитров (бивш директор на Топлофикация София) е оправдан. Братя Галеви са на свобода и обявени за международно издирване. За четири години, от излизането на книгата ви в България досега никаква промяна. Как ще коментирате това?- Поне в първите дни от управлението на правителството на Бойко Борисов имаше многобройни акции за преследване на някои от криминалните босове. Проблемът е, че министърът на вътрешните работи Цветанов прави някакви опити, но попада под огромен натиск. С днешна дата изглежда, че нещата с главатарите на организираната престъпност са договорени, с онези, които са все още живи, защото съдебната власт няма волята да се бори или защото доказателствата, с които разполага, не са в състояние да ги подведат под отговорност и вкарат зад решетките. Една от причините със сигурност е, че техните криминални деяния днес вече са неразкриваеми, защото междувременно следите са заметени и сега те действат в полето на законността. Това съвсем не означава, че вече трябва да си сътрудничим с тях. Пример за подобна трансформация е групировката ***. По отношение на нея поведението на българския премиер от самото начало е изключително сдържано. Той каза пред мен, че днес никакви техни престъпни сделки и машинации не могат да бъдат доказани. Има нещо сбъркано в това, тъй като дори и при правителството на Борисов, тази групировката е обгрижвана от властта. Това е голям скандал преди всичко. Влиянието на ***, особено във Варна, според независими неправителствени организации показва, че все още има дефицит на правна култура . - До края на м. юли Европейската комисия ще обяви в Доклад дали страната е постигнала практически и измерими резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност. Марко Арндт и Торстен Гайслер от фондация Конрад Аденауер очакват негативен доклад и продължаване на мониторинга. Защо се случва това, според Вас? Българската мафия ли е толкова добре организирана и непобедима или прокуратурата, полицията и съда са слаби? Или просто се води театрална битка с престъпността за пред Европа и българските граждани?- Шега е, че българското правителство е постигнало измерими резултати в борбата срещу корупцията. Системата от корупция, не се е променила изобщо. Корупцията е структурен проблем на българското общество, следователно на икономиката и на политиката. Поради това е наложително и необходимо по-нататъшно наблюдение, макар че не бива да възлагаме големи надежди. Корупцията и организираната престъпност в днешните времена на криза в Европа не са от такова значение в политическия дневен ред. Те са част от нашата обществена система. Това най-накрая трябва да разбере. Българската мафия, онази от деветдесетте години е победена, защото главните герои са или погребани в земята или са се преродили в днешните мастити бизнесмени. Последните използват успешно стратегии за изнудване на политиците, поставяйки ги в зависимост така, че почти всички от политическия елит, без значение към коя партия принадлежат, имат в една или друга степен, повече или по-малко тъмно минало. Поради това на полицията и прокуратурата, в случай, че не са корумпирани, е трудно да направят нещо срещу тези структури. Освен всичко останало, липсва и политическа воля за изчистване на миналото. В действителност, борбата срещу организираната престъпност, особено срещу икономическата организираната престъпност, е чист театър. Но това важи не само за България, то е установено във всички страни членки на ЕС. Гражданите, за съжаление, нямат никаква алтернатива. И затова те са отчаяни и избират дясно-популистки партии като в Унгария.- Правителството на ПП ГЕРБ получи доверието на българските граждани през 2009 г с обещания за победа над корупцията и организираната престъпност. В началото на 2011 г публично достояние станаха записи на разговор между Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов, в който премиера настоява за прекратяване на започнала проверка срещу частната пивоварна Леденика. Какви ще са реакциите на гражданите, правоохранителните органи, политиците, медиите ако подобно нещо се случи в Германия? В България имаме поговорка всяко чудо за три дни. Този случай я потвърждава. - Примера, описан от вас не е единичен случай. Аз си спомням за упреци срещу един бивш главен прокурор, който беше заподозрян, че е съпричастен на две поръчкови убийства. Това ми го потвърди и българският министър на вътрешните работи. Нищо не се случи. Какво ще кажете за бившия министър на вътрешните работи Петков? Към него също бяха отправени обвинения от Танов, че е замесен в криминални машинации. Това бе потвърдено от Танов дори пред съда. Какво се случи - нищо. В Германия най-малкото щеше да има досъдебно разследване и лицата биха имали твърде големи проблеми. Но в България изглежда върховенството на мафиотските структури е политически приемливо.- След първите сто дни на правителството, Вие казвате в интервю, че натискът от страна на Запада ще бъде от значение за реална битка с организираната престъпност. Натискът го има. Няма обаче ефективно осъдени. Тук дори има анекдот за знаковите обвиняеми. На първа инстанция виновни с осъдителна присъда. На втора инстанция условна присъда. На трета инстанция невинни. На четвърта (така тук е известен Европейският съд по правата на човека в Страсбург) осъждат държавата за несправедлив процес. Какво още трябва да се случи, според Вас? - В тази връзка аз се чудя какво трябва да се промени. Докато българските граждани нямат истинска демократична алтернатива, докато престъпните дейности продължават да носят облаги, дотогава няма да се промени нищо. Проблемът е, че западните страни, които обичайно са витрина на демокрацията, също не са много по-добри сега. Единствената ми надежда е в независимите медии и в младото поколение, което вече излиза на улицата, да сложат край на престъпните призраци.- Двама независими български журналисти са сезирали създадената през м. март тази година към Европейския парламент специална Комисия за разследване на организираната престъпност, корупцията и прането на пари (CRIM) относно подозрения за криминалното минало на Бойко Борисов, разкрити в американски дипломатически доклади, публикувани на сайта Уикилийкс. Премиерът бяга от въпроси, засягащи миналото му. Вие знаете добре това. Как мислите, комисията CRIM ще проведе ли разследване или Европа ще си затвори очите в името на политическата целесъобразност? - Възхищавам се на независими журналисти като Атанас Чобанов, които са направили всичко това публично достояние. В тази връзка Чобанов беше злонамерено оклеветен по начин, познат ни от времената на комунизма. Аз също съм информирал тук в Германия за тъмното минало на настоящия български премиер. За съжаление реакцията е само вдигане на рамене, според обстоятелствата. Няма какво друго да се очаква. Много се надявам, Комисията (CRIM) да се занимава не само с италианската мафия, но и с представители на българската мафия и с миналото на Бойко Борисов. Но за това имам известни съмнения.- Откакто България е член на Европейския съюз, за нас се говори като за най-бедната страна със зависими медии, корупция, подкупни политици, държава на мафията. Има ли рецепта за лечение на тези болести?- Има. Гражданите трябва да излязат на барикадите. И едновременно с това масивно да подкрепят и насърчават демократичните политици, каквито за щастие има и в правителството на Бойко Борисов. Вие трябва да сте силни и непримирими, ако наистина искате да промените нещо.
264
1
 
6
 
! Отговори
stoian79 преди 11 години
DO VSI4KI GERBERI I GERBERSKI DRASKA4I VE4E SA IASNI DVE NE6TA I TE SA 4E 6ENGEN 6TE GO GLEDATE PREZ KRIV MAKARON NIAKADE V DALE4NOTO BADE6TE SLED IMA-NIAMA 20 godini A VTOROTO SE OTNASIA ZA VTORI VA6 MANDAT.TOVA PROSTO GO ZABRAVETE I NE SI GO ME4TAITE.I DVETE SA PROSTO HIMERA.
263
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боцко какво стана бе,нали всичко ни беше наред?Сигурно сега пак ще обвиниш че комунисти и всякакви други ти спретват компромати.
262
2
 
18
 
! Отговори
Radiacionen tip преди 11 години
Последно- поне едно изпълнете, нали искате да останете в историята с добре: дайте зелена светлина на АЕЦ Белене и си ходете с мир!!!