Внасяме 10 пъти повече зеленчуци, отколкото произвеждаме

Плевнелиев бистри стратегия за развитие на селското стопанство
Обновена: 24 юли 2012 16:49 | 24 юли 2012 16:49,
227
Внасяме 10 пъти повече зеленчуци, отколкото произвеждаме
Президентът се здрависва със земеделския министър Мирослав Найденов на Съвета. Снимка: БТА

Производителността на труда в земеделието у нас е 4 пъти по-ниска от общата за икономиката, а доходите в сектора са 40% от средните за страната, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на заседанието на Съвета за развитие на регионите и национална инфраструктура.

По данни на президента броят на заетите в сектор земеделие у нас е 751 000 души. Съветът обсъжда темата за националните приоритети в селскостопанската политика на България до 2020 година.

По думите на държавния глава има дисбаланс в развитието на стратегически сектори в земеделието, който трябва да бъде преодолян.

В зеленчукопроизводството през 2000 г. сме имали около 1, 339 хиляди декара земя, на която са произвеждани зеленчукови култури, а през 2011 г. имаме три пъти по-малко, обясни Плевнелиев.

По негови думи в момента страната ни внася 10 пъти повече зеленчуци, отколкото произвежда. В овощарството спрямо 2000 година се обработват само 50 процента от площите, в животновъдството преди сме произвеждали около 10 пъти повече месо, отколкото днес, допълни той.

Според Плевнелиев е изключително важно секторът да се модернизира и стопанствата да се обновят технологично.

По негови думи в стратегията за развитието на селското стопанство до 2020 година трябва да залегнат екологично насочено земеделие и насърчаване на развитието на овощарството, зеленчукопроизводството и животновъдството.

По негови думи селското стопанство е отрасъл със стратегическо значение за държавата, то е приоритетен отрасъл и за Европа, и за света. Плевнелиев подчерта, че  в кризата земеделието е и двигател на растежа, то е и отрасъл със сериозен експортен потенциал.

Очаква се през 2014 г. директните европейски плащания в отрасъла у нас да достигнат 1,4 млрд лв, а през 2016 г. и нататък да се стабилизират на около 1,6 млрд. лв., посочи Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
1
 
0
 
! Отговори
ББ преди 11 години
Стига сте ревали,бе матр'ял! Вие не разбрахте ли,че тая държава я закриваме? Половината я продадохме на турците,за другата половина спорим с партньорите от БСП на руските КГБ олигарси или на американските евреи да я джитнем.А,вие понеже сте *** безгласни и никога не протестирате ще бъдете ползвани за обслужващ персонал на минимално заплащане,поне докато *** не ви вземат местата.Аре със здраве,че съм на мач
169
1
 
3
 
! Отговори
Кънчо преди 11 години
Малко факти, които съм чел относно ръкостискането. Ако хората се ръкуват отблизо, това значи че живеят в голям град и са свикнали с чуждата близост. Хората, които се ръкуват отдалече, понякога заменят ръкуването с махане с ръка- характерно е за хора, които са живяли или са родени в слабозаселени райони и села. Характерно е за Австралия и Америка- например да помахаш от другия край на пасището. С една дума- ето това са ни управниците- все едно са събрали реднеци от аутбека.
168
1
 
5
 
! Отговори
Видял и чул преди 11 години
Това е така, защото няма селяни, пич! Селяните са на измиране! Селата се пълнят с ***, които доразграбват това, което не е окрадено! Кооперациите и арендаторите превръщат селското стопанство в монокултурно - жито, царевица, ечемик! Тези, които са още живи по селата не са стокопроизводители(ако ти е ясно, какво значи това)! Разходи се малко по селата в Разградско,Шуменско, Силистренско, Видинско и т.н., да видиш какво е трагедия!За разстрел сте!
167
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички по-възрастни знаят кога се раздадоха и поголовно изклаха животните - при Филип Димитров от СДС------------------ Е, кво, да не би Фил Димитров да изкла кравите? Изклали са си ги собствениците. Така им е било кеф, така са направили. Ти получи ли крава?
166
2
 
1
 
! Отговори
дядо преди 11 години
комунистите са виновни на времето научиха българите да ядат много зеленчуции сега *** искат да е като едно времедомати краставици ябълки и друго що расте у нас болщо ревете бре банани има целогодишно и портокали - яжте
165
2
 
0
 
! Отговори
до 206 преди 11 години
Не е така. Да речем, че изкараш 200 кг зърно от 1 декар. И .... я направи от тук нататък сметката. И казвам 200 кг, ами ако са 350 - 400 кг? На 5 - 6 години се случва, че и повече понякога.
164
2
 
1
 
! Отговори
outsider преди 11 години
За ограбването на земеделската продукция: Няма да има земеделие докато не се даде законово право на собствениците да охраняват с оръжие имуществото си. Всеки пълнолетен и психически здрав гражданин на тази страна трябва да има право да защити с оръжие живота и собствеността си. Ето това тези депутати, които се бият в гърдите че са патриоти трябва да предложат в парламента.
163
1
 
2
 
! Отговори
до 206 преди 11 години
Горе - долу така. Но за да обработиш 200 дка пшеница са необходими няколко пъти по половин ден работа и винаги има сигурна реализация. Ти сам разбираш какво значи да обработваш 200 дка домати. И къде и на колко ще ги продадеш?
162
1
 
0
 
! Отговори
до 206 преди 11 години
Според теб има ли разлика между доход/приход и печалба. Освен това знеш ли каква е цената на пшеницата.
161
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОТ 1 ДК. ДОМАТ СЕ РЕАЛИЗИРАТ ДО 4000 ЛВ. ДОХОД. ОТ 1 ДК ПШЕНИЦА СЕ РЕАЛИЗИРАТ ОКОЛО 20 ЛВ./ДК ПЕЧАЛБА
160
2
 
7
 
! Отговори
до Наблюдател преди 11 години
Това е възможно най-тъпият коментар. Всички по-възрастни знаят кога се раздадоха и поголовно изклаха животните - при Филип Димитров от СДС. И макар и скачал по площадите, ще заявя, че при соца имаше в пъти много повече животни от днес. Прочети съседната статия - внасяме 10 пъти повече зеленчуци, отколкото произвеждаме. ТОВА Е ЧУДО! БГ никога преди не е внасяла зеленчуци. Винаги е била ИЗНОСИТЕЛ.
159
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПЛЕВНАЛИЕВ , ВСИЧКО ТОВА Е ВЯРНО ! НЕ СИ МИСЛИ ,ЧЕ СИ ОТКРИЛ ТОПЛАТА ВОДА! КАЖИ ЗАЩО Е ТАКА!!! ЗАЩО ХОРАТА НЕ ОТГЛЕЖДАТ ЗЕЛЕНЧУЦИ И ЖИВОТНИ ! УМИШЛЕНО УНИЩОЖИХТЕ ВСИЧКО , ЗА ДА МОЖЕ ВНОСИТЕЛИТЕ /и тези , които определят кои точно да са/ ДА ПРАВЯТ ПАЧКИ ! СЕГА МИ ПЛАЧЕТЕ С КРОКОДИЛСКИ СЪЛЗИ И ДА СЕ НАМИРАТЕ НА ПРИКАЗКА! НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА НА ПРИКАЗКИТЕ ,ЗАЩОТО ДЕЛАТА ВИ ГОВОРЯТ ДРУГО ! ОТНАСЯ СЕ ЗА ВСИЧКИ ПРОДАЖНИЦИ , МИНАЛИ КАТО УНИШОЖИТЕЛНО ТОРНАДО ПРЕЗ ВЛАСТА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 22 ГОД. !
158
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 11 години
po magistralite i v metroto ne rastat li domati i krastavici ?!? vsi4kata Mara ftasala !
157
1
 
23
 
! Отговори
Баджо преди 11 години
Ще дойде време и хляб ще внасяме!Производство - слаб 2Земеделие - слаб 2Икономика - слаб 2Мутри,чалга и алкохол в изобилие.
156
1
 
4
 
! Отговори
outsider преди 11 години
До 195: За съжаление неможем да водим протектионистическа политика както Стамболов, защото от доста време сме се навели пред Европейския съюз, а те, естествено са ни минали отзад. За да могат нашите зеленчуци да се поне толкова евтини като гръцките и македонските, трябва нашите производители да получават субсидии, които са като техните, а не много по-ниски от техните. Това правителството не го прави и затова ще ядем турски и гръцки домати, а нашите села ще запустяват.
155
1
 
1
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
То и тебе те избраха от ***, ама те търпим, нали, ве Расиме???
154
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя ли ще ги произвежда?
153
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голяма част от турците си тръгнаха през 1989, за радост на много българи, но оттогава земеделието върви назад. Сега ще си купувате турски зеленчуци... и без да ревете.
152
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да не би да свършиха строежите вече, Плевнелиев? Шефа ти ни препоръча овчарлъка, не къра.
151
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде стега дрънканици. Причината за колапса в сел. стоп. е, че няколко фирми изкупиха мнооооого земя. Половината от Северна България е владение на "Октопод". И ТЕ СЕЯТ САМО ЗЪРНО. Който знае разбира за какво иде реч. Всичко се прави машинно с малки разходи и големи печалби. А за да развиваш зеленчукопроизводство и овощарство трябва много работна ръка. Значи много заплати да се плащат.България е погубвана от алчността на бизнеса и липса на добра политика в тоя сектор. Защото в други страни да имаш малко земя, товва е истинско богатство. 10 дка зеленчуци хранят голямо семейство и си е направо богатлък /но и много бач/. А у нас няма консервни заводи, няма добра цена, нама нищо. Има само мутри, които ти изкупуват труда на безценица.Нищо в тая страна няма да се оправи докато не се затегне Наказателният кодекс и започна да се съди строго. Да се върне смъртното наказание, дори и с цената на излизане от ЕС. По-добре това, отколкото да я няма България. И както е направил Стамболов, да се забрани вноса на всички стоки, които могат да се произвеждат в България. Няколко години ще има скъпотия, после частната инициатива и конкуренцията ще си кажат думата.