"Мечешка услуга“ ли е вдигането на минималната работна заплата

Разнопосочни коментари за планираното увеличение от 1 януари 2013 г.
Обновена: 2 авг 2012 15:16 | 2 авг 2012 10:11,
201
"Мечешка услуга“ ли е вдигането на минималната работна заплата
Снимка: БТА

След като министърът на финансите Симеон Дянков обяви във вторник, че от януари 2013 г. ще бъде увеличена минималната работна заплата на 310 лева и това ще бъде планирано в държавния бюджет през есента, потърсихме коментара на икономисти, работодатели и експерти за очакваните икономически ефекти от увеличението.

Десислава Николова, старши икономист в Института за пазарна икономика коментира за Investor.bg, че всяко покачване на минималната работна заплата (МРЗ) представлява "мечешка услуга" за нискоквалифицираните и нископлатените работници. За тези, които след увеличението, ще останат на работа, ефектът е положителен по отношение на техните доходи и благосъстояние, коментира Николова. Тя уточнява, че "цената" на по-високата МРЗ се плаща от работодателите, за които разходите за труд неизбежно се увеличават, а това би довело до влошаване на тяхната конкурентоспособност по отношение на по-високи крайни цени на техните продукти и услуги.

По повод на намерението на правителството да увеличава минималното възнаграждение с по 20 лв. всяка година до 2015 г., когато то трябва да достигне 350 лв., Николова коментира, че защитниците на съществуването на МРЗ и нейното увеличение традиционно пренебрегват ефектите върху тези, които ще загубят своята работа, защото са станали прекалено скъпи за своите работодатели. 

Също така се пренебрегва и групата на хората, които ще продължат да работят, но вече в сивия сектор, тъй като техните работодатели ще предпочетат да им плащат старите заплати, но това би било възможно само "на ръка", тоест в неформалния сектор. Традиционно втората и третата група, при които ефектите от повишаването на минималното заплащане са отрицателни, както върху работещите по линия на загубена работа и осигуровки, така и по линия на загубени приходи за държавния бюджет, превишават значително първата група, при която отрицателните последствия се поемат от работодателите заради по-високи разходи за труд.

Николова обобщава, че икономическата литература е категорична, че минималната заплата и нейното повишаване имат единствено отрицателни ефекти върху заетостта. От една страна тези повишавания автоматично водят до закриване на работни места, а от друга - поставят все по-висока летва пред създаването на нови такива. Противопоставянето на хората, които са заети и остават такива дори и след повишаване на МРЗ, и всички останали групи на пазара на труда - тези, които търсят активно работа и тези, които губят работата си в резултат от по-високото минимално възнаграждение, всъщност представлява този ефект на "сегментиране" на пазара на труда. Това сегментиране е и една от често изтъкваните отрицателни последици от повишаването на МРЗ.

Принципната позиция на ИПИ за минималната работна заплата е, че тя трябва да бъде премахната. Основният аргумент на икономистите от института е, че „покачването й способства за сегментацията на пазара на труда, ощетява наетите и ограничава заетостта“?

Бизнесът също смята, че увеличението на минималната заплата би довело до негативни последици за икономиката.

Всяко вдигане на минималната заплата ще постави в затруднение голяма част от фирмите в България, преди всичко – малките и средни предприятия, се казва в позицията на Българската стопанска камара.

Подобна стъпка ще принуди работодателите да закрият работни места или да освободят главно нискоквалифицираната работна ръка, което ще доведе до допълнителен натиск върху обществените фондове, държавния бюджет и бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Целият материал четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
5
 
22
 
! Отговори
Бо преди 11 години
Бизнесът, както винаги е пред фалит едвам преживява и т.н. но вместо да купуват машини за да повишат производителността на производството нашите бизнесмени си купуват скъпи коли, имоти и чалга певици, а после се оплакват, че заради високите заплати не са конкурентно способни на пазара, както у нас, така и в чужбина.П П Всичко, което мине през *** обратно не се връща.
64
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не знам,но имам чувството,че този американски възпитаник,съсипа българия.разбира се не без помощта на некадърниците горе.
63
3
 
8
 
! Отговори
до hyh преди 11 години
Що бе , вашите червенотиквеничковчета не са популисти а? Седи си и мизерствай и си спомни Жан Виденов, току виж ти е дошъл акъла в главата. Що СерГейчо не подписа АЕЦ Белене и сега популистки пищи за референдум? Такива като теб трябва да ги затварят в Белене, ама не централата а както беше преди (по ваше време)
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре де,МРЗ 350 лева ЦЕЛИ!. Ток 70 лева,вода 30,телефон/кабелна и интернет30-40 минимум.Остават 7 лева дневно... Е щом са ви добре а не сте се обединили и не сте ги избили значи ви е хубаво,дори ви е много.Дерзайте!
61
2
 
15
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Всичко, което казва жената е вярно само и единствено при положение, че работодателят продава при минимална печалба. Тогава наистина всяко увеличение на себестойността на продукта ще доведе до негативни последици. Само, че аз съм убеден, че повечето работодатели далеч не продават на цена близка до себестойността, което означава, че просто ще трябва да си намалят печалбата, за да са конкурентни. Всичко останало ще е спекула. Няма никакъв проблем да се вдигне МРЗ!
60
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А за доходите на болните деца някой сети ли се,терапиите на частно са скъпи,ама кой го е грижа,важно е министерските заплати да се качват.Ами детските добавки откога не са вдигани това ли е социална политика,разочаровах се тотално от ГЕРБ.
59
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
коментира Николова. Тя уточнява, че "цената" на по-високата МРЗ се плаща от работодателите, за които разходите за труд неизбежно се увеличават, а това би довело до влошаване на тяхната конкурентоспособност по отношение на по-високи крайни цени на техните продукти и услуги.----------------------------Каква конкуретноспосбност *** моме? В ЕС няма други които да се навият да работят за 5? на ден, така че аргументът ти не върви. В БГ всички трябва да плащат МРЗ, така че само тези които предлагат
58
4
 
14
 
! Отговори
Луд до 91 преди 11 години
Абе не се прави на интересен ***, естествено, че има и такива фирми и работодатели но те са ИЗКЛЮЧЕНИЕ потвърждаващо правилото, че Бг капиталистите са измекюри на нивото на западноевропеиските от началото на 20век.
57
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Знаете ли че има фирми които имат печалби от няколко милиона лева, а държат работниците на заплати малко над минималната. Знам знам ББ е виновен за това нали? Не българина е виновен за това че неговите братя българи гладуват и мизерстват, а той кара кола за 40-50 хиляди.
56
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
78, когато си платят подобаващо за положеният от работниците труд нека си харчат парите както искат. Буров навремето е казал "България ще се оправи тогава, когато българинът разбере, че всеки труд трябва да се заплаща подобаващо" Та сам си отговори на въпроса защо сега сме най-мизерната държава в Европа. Пусни в youtube Пенчо Семов-,,българският Рокфелер''●Rockefeller from Bulgaria и слушай внимателно минута 13:35 всякакви други тези са дебилни !!!
55
3
 
10
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 11 години
До 80 , такива анонимни като теб с огромните заплати и супер интелигентен вид , пишейки глупости , най-ги обичам . Недей да си мислиш че хората са *** и стоят само по кръчмите и затова не могат да си намерят добре платена работа . Ти като си много работлив откъде намери време в работно време да пишеш глупости в нета , кой е тоя будала да ти плаща затова че си зяпаш и си губиш скъпо платеното време за чатене в нета.
54
3
 
18
 
! Отговори
Хасму преди 11 години
Такива като тази Николова трябва публично да бъдат ***... с пръчки. Как в половин Европа МРЗ е над 1000 евро и не им бърка конкурентноспособността, а тук не знам к`во щяло да стане. Те шивачките по селата и сега работят под МРЗ, собствениците трупат яка пачка и на никой нищо не му дреме!Единствения наистина отрицателен фактор ще бъде УВЕЛИЧАВАНЕ НА ДЪРЖАВНАТА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ, да им приседне дано! Ама г-жата знае как правилно се говори и смята!
53
3
 
12
 
! Отговори
Луд преди 11 години
Ше ги заеба тия наши бизнесмени и предприемачи. Всяко увеличение на парите за работещите до пукване за тях хорица е неприемливо. *** и капиталистите ***!
52
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вярно е че всеки има право да си харчи парите както иска дори и богатите. Но държиш някого беден, гладен, нямащ, е морално престъпление. При нас Българите няма морал, защото той е скъп а нас най-скъпи са ни парите не хората, затова Господ ни наказва в тая беднотия
51
4
 
13
 
! Отговори
dan преди 11 години
Като кажат "бизнеса", мед им капе от устата. Вие не разбрахте ли,че представителите на така наречения бизнес са просто едни бандити, които си плащат на властта,за да могат да печелят на гърба на обикновения българин
50
2
 
4
 
! Отговори
koko преди 11 години
До 61 Анонимен. По твоята логика и ти не трябва да пишеш във форума, защото си неграмотен. Може да не са всички специалисти по темата, но е ясно че не може да вземеш един учебник по икономика и да приложиш за всички страни едно и също правило, защото страните са различни.
49
2
 
7
 
! Отговори
osata преди 11 години
Е, по пътя на тази логика би следвало изобщо да няма увеличение на МРЗ. А нали все пак трябва да има база, но която да се стъпи и оттам да следва надграждането на заплатите.Колкото до частниците, на всички е ясно, че се укриват истинските заплати. Но и това не е за учудване, защото има много от тях, които печелят достатъчно добре, дори прекалено добре, но за себе си, а не работниците им. И само чрез увеличаване на МРЗ могат да бъдат заставени да подобрят заплащането им.
48
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В компанията която работя заплатите варират от 1500лв най-ниско до 4000лв за човек с квалификация и опит. Изискваме вече само английски на другото ги учим сами и въпреки това неможем да намерим достатъчно хора, така че мрънкащите да седнат и да научат нещо а не да стоят по кръчмите и да мрънкат че няма пари и работа.
47
4
 
9
 
! Отговори
Emigrant преди 11 години
Направо дайде да не вдигаме мин.раб.заплата, а да я намалим - да не се товарят работодателите с излишни разходи и да са конкурентни. Направо да намалим всички заплати*********************************************************Както сте я подкарали скоро ще почнете да плащате заплата на работодателя си. Много сте закьсали. Ако не сте разбрали да ви светна - фащате гьостерицата и бой и по тьпите журналисти и по тьпите ви икономисти но най вече по правителството и народните ви избраници...
46
3
 
12
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 11 години
И пак има не доволни , сега пък работодателите , те ако има начин нищо да не дават ще са най-добре . Докато има кой да им работи за без пари така ще е .