Как ще се оправим? Който знае, нека каже!

Преглед на печата на 7 август 2012 г.
7 авг 2012 07:00,
414
Как ще се оправим? Който знае, нека каже!
Покупателната сила на българина намалява. Снимка: архив, Булфото

"Как ще се оправим? Който знае, нека каже!", коментира "Сега". Покупателната сила намалява, отбелязва авторът. Да се яде, пътува и лекува става по-трудно. За много българи - невъзможно. Големият наш проблем е, че бедата не е в кадрите. Бойко Борисов ще падне, друг ще го смени и ще се оправдава с него.

Преди ГЕРБ икономиката ни не бе нито по-честна, нито по-свободна, нито създаваше перспективи. Обратното - вещаеше срив. Преди ГЕРБ имаше икономически ръст, но той съвпадна със световното оживление, което, оказа се, се дължи на балони. Обедняваме, защото ни управлява ГЕРБ или защото настана световна финансово-икономическа криза - този въпрос има много тълкувания. Но всяко съдържа усещането, че ще продължим да обедняваме.

В България се произвежда малко, не се гради, трудовият ни ресурс е обслужващ персонал, икономиката ни е под наем. Този процес започна преди 22 години и берем плодовете днес. Пък ако има хора, които, гледайки настоящето, виждат бъдещето по-различно, нека кажат, пише изданието.

"Коалиции по интереси коват лобистки закони", е анализът в "24 часа" на Борислав Цеков, председател на УС на Института за модерна политика. Той припомня, че ИМП въведе термина "сиво законодателство", което прокарва корпоративни интереси и ерозира правата на гражданите. В първите две години на мандата на ГЕРБ "сивите" закони бяха патент на управляващите. Но през изминалата сесия проблемът излезе от техните територии и се превърна в системен.

Лъсна с още по-голяма сила фактът, че законодателният процес и политическата ни система нямат изградени надеждни предпазни мрежи срещу корпоративно влияние. Родиха се разноцветни депутатски коалиции по интереси - понякога несъчетаеми от политическо гледище. Целият въпрос е, че обществените обсъждания по спорните законопроекти често не успяват да разрешат тежките дилеми при сблъсака на обществения с частните интереси и решаващ аргумент остава уличният натиск.

Практиката на ГЕРБ за всеки проблем да създава анкетна парламентарна комисия излиза солено на данъкоплатеца, акцентира "Сега". 1,5 млн. лв. са погълнали възнагражденията на депутатите от 12-те временни анкетни комисии от началото на мандата до сега. Броят на въпросните комисии в 41-вия парламент е рекорден за последните 22 г., а резултатът от работата им - съмнителен. Отделно за представителни нужди народните избраници продължават да прибират по малко над 1500 лв. месечно над заплатата си. За последните три години по това перо са изхарчени близо 13 млн. лв.

Токът трябва да се увеличава с по 5-6% годишно, смята Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум. В интервю за "Новинар" той посочва, че е спекулация, ако някой говори, че токът няма да поскъпва следващите години. След 2014 г. токът от тецовете ще поскъпне с около 20 на сто. Затова всички предходни години той ще се увеличава плавно - с по 5-6% годишно. Това важи и за топлинната енергия, и за природния газ. И е естествен процес.

Според Хиновски референдумът за АЕЦ Белене е абсолютно излишен. "Става въпрос за една много специализирана материя, за която широката общественост няма необходимите познания, компетентност и най-вече хората не разполагат с информация за наличните финанси и средства. Гражданинът у нас не знае има ли необходимост от тази мощност, няма яснота за баланса и редица други факти по проекта. Според мен и моите колеги този референдум е долна политическа игра", категоричен е Хиновски.

"Токът ще поскъпва още по-драстично", е озаглавено интервюто в "Труд" с председателя на Института за енергиен мениджмънт Иванка Диловска. Тя обяснява, че чистата цена на енергията за битовите потребители е почти равна на това, което плащат фирмите за средно напрежение, т.е. там, където с този ток се произвежда брутен вътрешен продукт. Все едно, че битовите клиенти не плащаме за това, че заради нас се поддържа цяла електроразпределителна мрежа.

Това е още един фактор, който в бъдеще ще допринася за увеличаване на цените на тока за домакинствата и то по доста по-драстичен начин. Идва времето потребителите на ток средно напрежение да излязат на свободния пазар. Вече няма кой да субсидира цената на тока за бита.

"Валутният борд вече ни тежи като воденичен камък", към това мнение на експерти се присъединява и икономистът Кольо Парамов. В интервю за "24 часа" той поставя въпроса ще се държим ли за еврото като удавници за сламка, вместо да се вържем за друга валута. И финансисти от чужбина смятат, че бордът пречи на ръста на икономиката. Това голямо задържане на курса на лева над 12 г. ще ни изиграе лоша шега. Но БНБ е потънала в мълчание и самодоволство. А всички ние сме потънали в огромна взаимна задлъжнялост, която спъва ръста. Вярно е, че бордът донесе стабилност, но той не може да е вечен, посочва Парамов. Той не призовава да отменим борда, но "има лостове, има механизми, с които бордът се променя така, че от спирачка да стане инструмент на растеж".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


414
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
0
 
3
 
! Отговори
Хектор преди 11 години
Остана ни само един винкел от глад,предлагам да го изкривим от гърбовете на цялата политическа класа,после да го изправим от гърбовете на всичи бизнесмени и мутри.
268
2
 
2
 
! Отговори
Do 302 преди 11 години
Kato se razkara6 ot EU i NATO ste cafnete i ste varzete za6toto burgiite samo tova 4akat,razni tatari,rusnaci ,makedonci sarbi i garci nema da ostanete na kras 4etirima no tova sigurno vi e celta deistvaite pare nema.
267
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kak 6te se opravim ? kato se mahnem ot EU i NATO kogato po4nem da presledvame nacionalni interesi a ne na tiq gore poso4enite sveta ne e EU i NATO ima AZIQ AVSTRALIQ UJNA AMERIKA I PRO4IE ZASHTO DA NE STANEM SHVEICARQ NA BALKANITE RABOTESHT BIZNES SO4IALNA POLITIKA I KORUMPIRANITE V ZATVORA NO TOVA SA ME4TI :)
266
2
 
3
 
! Отговори
EMIGRANT преди 11 години
OT 13 GOD.SAM V 4UZDA DARZAVA .I RAZBRAH EDNO .NA BALGARINA MU PRE4I MANTALITETA-MARZEL,ZAVIST.ZLOBA.AL4NOST,DVULI4IE LIZEMERIE...........TAKA 4E NESTATA ZA DA NE SA SE PROMENILI ZA13GOD. TRIBVA DA GLADUVAT OSTE MN.ZADA SE OPRAVI TAZI KRASIVA BG. S TEZI PROSTI MALOUMNI BG.
265
0
 
2
 
! Отговори
@ преди 11 години
ми да се хвана ,квото и да е викаш .може ,сега се дипломирах медицина ,търсят се чистачи с висше ,ама пусто ,като нямам шофьорска книжка ,щото те за чистач у БГто искат с кола .ако не вярваш отвори джобса бг и виж . ти не се притеснявай дали ще си намеря работа на запад ,знам как се работи там ама знам и как хората на запат уважават труда ,а не като тук пълна подигравка
264
4
 
2
 
! Отговори
Randov преди 11 години
V BG nikoi ne stava i za *** za zele .
263
3
 
1
 
! Отговори
Na6io преди 11 години
Da se zagradi celata teritoria na BG da se zapali i izgori vsi4ko i da pi6e na tabeli na ogradata tuk care6e uzasa ne pravete gre6ki za6toto ste vi spoleti sa6tata u4ast.
262
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма семейство в България без заем от комунистическите банки и ако всички се обединим и излезем на национални стачки до свалянето на лихвите ,каквито са в Европейския съюз , за всяко семейство в България ще се освободят от 200 до 300 лева ,което е с 100% вдигане на минималната заплата.Това може да стане реалност само , ако всички се обединим.
261
12
 
2
 
! Отговори
хасан преди 11 години
Ставаме провинция на турция и се оправяме - и пътища, и икономика, и пари, всеки ще може да работи и да си позволи нормален живот, аз друг вариант за оправяне на нашето положения НЕ ВИЖДАМ
260
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първо да се започне разследване за курупцията...но отгоре на долу....във всички етажи на власта...не съм прочела за политик който да не е бръкнал в кацата с меда..същото важи и за съдебната система..само разследване,конфинскация и затвор.
259
3
 
3
 
! Отговори
до 290 преди 11 години
Щом 4 години си търсил работа забрави да те вземат некъде на запад! Всички си мислите, че там парите раснат на дърветата. Свещенна простотия много пенкилери и мързеливци. Хванете се нещо да работите квото и да е!
258
0
 
11
 
! Отговори
@ преди 11 години
след 4 1/2 м най-накрая си намерих работа.идеята е да събера пари и друм на запад ,при белите хора.не искам като остарея да ровя по кофите и ми омръзна да си броя стотинките.на никой не му пука,малко народ останахме и въпреки всичко сме разединени .
257
4
 
10
 
! Отговори
ГЕРБ- ВЪН !!! преди 11 години
ГЕРБ и Игнатов- ВЪН !!! Игнатов ти си знаменосец на неграмотността !!! Лидери сте на простащината, неграмотността и злоупотребите- вие от ГЕРБ ! Твоето миниСТЕРСТВО трябва да бъде закрито веднага за гавра с образованието в България !!! Как сътворихте НАЙ- ВИСОКИЯ МИНИМАЛЕН БАЛ за учениците след 7- ми кл. на НВО за последните 22 г., при положение, че ИМАШЕ 50 % ДВОЙКИ ПО ЛИТЕРАТУРА И МАТЕМАТИКА ТАЗИ ГОДИНА ? Така уредихте тъпите си " герберчета " в ел. у-ща. ГЕРБ- ВИЕ СТЕ МОШЕНИЦИ ! ГЕРБ- ВЪН !!!
256
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вярно не съобразих,целта на автора,който е Българин е да ни накара да се замислим.
255
3
 
24
 
! Отговори
Антонимен преди 11 години
Във форума пълно!А на площада празно ли празно...Оправия ли?Не я заслужаваме!
254
0
 
6
 
! Отговори
до ''англи преди 11 години
Като го поствате това за англичанина поне копирайте всичко.Там пише-това не е истински разказ,не е истински англичанин,а целта на автора,който е българин е да предизвика сънародниците си да мислят и действат!!Като не ги пишете тези неща единственото,което текста ще предизвика е ''патриотизма'' на четящите...
253
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато се изметат всички комунистически милионери и се измете руската агентура от България.
252
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Очерк на един англичанин за БългарияНяма по-*** народ от българския под това заглавие Невероятно инфо пусна материал, който, макар и фантастичен, решихме да публикуваме заради самоиронията.Огромна популярност сред англичаните придоби очерк на техния сънародник Едуард Стърнс, касаещ България. Под заглавието Няма по-*** народ от българския той публикува своите впечатления, опит и разочарование от грешката да си купи имот в нашата държава:Напоследък сред нас, британците, стана мода да си купуваме имоти в България. От една страна наистина красивата природа, за каквато ние тук можем само да мечтаем, и от друга ниските цени на селските къщи, както и примамливите оферти на имоти в затворени комплекси, накланяха везните в полза на решението за една такава на пръв поглед изгодна сделка. Но приятели, не правете тази грешка, която аз направих, не си купувайте имот в България, не стъпвайте там, не правете бизнес и избягвайте каквито и да е контакти с българи. Защото от другата страна на везната натежава неумолимо простотията на българския народ. Простотия убийствена, отчайваща, неизмерима, ужасяваща, всеобхватна, опасна , неумолима, потресаваща . . .!Българите, аз смея да твърдя, са най-простият народ на Земята. Няма по-*** народ от българския и тука аз бих искал да направя едно разяснение. Под *** народ аз нямам предвид народ неграмотен, неук и необразован. Не! Те са грамотни, но са ***. Те са образовани, но са кухи. Те са интелигентни, но са прости.Защото неук е народ, който не е имал възможност да се ползва от съвременното образование, от достъпа до информация и от възможността да обменя идеи с народите от целия свят. Но тези народи аз не бих нарекъл прости, защото те живеят в някакво, макар и примитивно, общество, поддържат се и търсят път да се развият. А българите напротив те имат огромни възможности, образовани са и осведомени, природата им е прекрасна, географското положение стратегическо, но всичко това те пропиляват, продават, затриват, унищожават, защото са прости.Те даже не са народ, а сбирщина от прости хора, защото народността не е просто принадлежност към дадена географска територия, а съвкупност от общи цели, идеи и ценности, съвкупност от общи действия, целящи развитие на цялото общество, общи действия за реализиране на идеите и опазване на ценностите. Но това при българите не съществува. Аз използвам думата народ в техния случай, воден единствено от някакво благоприличие, но ако трябва да съм откровен, бих ги нарекъл сбирщина от ***, *** в гръцкия смисъл на думата.Аз дори се съмнявам, че българският народ днес съществува. За мен българите са изчезнали и на тяхно място е останала някаква тълпа. Но не, това е неточно, защото тълпата има някаква обща цел, а те нямат такава; не, те дори не са тълпа. Не, те са случайно попаднали на едно място различни хора, с различни цели, впримчени в географското положение, което по една случайност населяват, и обременени с историята на хората населявали някога това място, за чиито наследници по-незнайно каква логика се смятат.Какви българи са те? Как тази сбирщина си позволява да петни името на този древен и велик народ?Нима е възможно това, което те творят днес като история, да бъде вписано в историческата сметка на народ като българския?Долу лапите, простаци, от името българи!. Вие не сте и не би могло да бъдете българи. Защото за да се наричаш българин не е достатъчно само да се облягаш на гени, а да имаш дух, воля, сила. Не само да каканижеш имена на исторически личности и герои, а да подражаваш на постъпките им, да следваш идеите им, да осъществяваш мечтите им за България.Но как така, ще попитате вие Нима няма нещо, което да обединява тези хора, населяващи тази територия, наречена България? Има разбира се, те имат общи черти, но те не ги правят общност, не ги правят народ те са продажници, завистници и крадци. Те не се стремят да подобрят своето житие за тях е достатъчно да се радват на нещастието на другите около тях, а ако случайно не виждат по-нещастен от себе си, то това ги прави нещастни. Те не се радват на постиженията на другите, а търсят начин да ги развалят, окалят и съсипят.Ако някой реши да направи нещо за обща полза, те го смятат за ***, присмиват му се и му се подиграват. Парите за тях са водеща сила, за пари са готови да направят всичко; тук понятията чест, законност, морал са просто празни думи.Но защо ще попитате вие казваш, че са прости? Защото те имат всичко, което е необходимо на един човек, за да осъзнае къде греши. Цялата необходима информация относно собственото си положение като нация, относно причините да са в това незавидно положение, относно мерките, които трябва и могат да предприемат, за да се избавят от това положение, но въпреки това, те се надяват да ги оправят именно тези, които са ги докарали до това положение. Те протестират срещу тези, които ги мамят, грабят, използват и потискат, и в същото време оставят бъдещето си в техни ръце. Те недоволстват, когато станат обект на измама, но злорадстват, когато измаменият е някой друг.Българите смятат себе си за тарикати, това е дума, която трудно бих могъл да преведа на нашия език. Но най-общо казано, тарикатът е мошеник на дребно и на едро, но страхлив мошеник, плах, уплашен, постоянно озъртащ се, но все пак горд, че е мошеник. Но мошеничеството му е такова, че най-често води до неговото собствено падение.Какъв, ако не ***, трябва да си, за да се радваш на чуждото нещастие, а не да се бориш срещу него. Как може да злорадстваш, че този или онзи чужденец го обрали, измамили и пребили в собствената ти държава и да очакваш да печелиш от него. Трябва да си много ***, за да се гордееш с изобретателността на своите престъпници, чиято жертва утре може да си ти самият.Трябва да си много ***, за да се гордееш, че познаваш престъпници, и да заплашваш други с тези свои познанства, вместо да съдействаш те да бъдат разобличени и осъдени. Трябва да си много *** и безгръбначен, щом виждаш беззаконията, но не се съпротивляваш.Трябва да си много ***, за да вярваш, че тези, които нарушават закона а ти си им гласувал доверие да те управляват, да те съдят, да чертаят бъдещето ти че те ще въведат законност.Трябва да си много ***, за да се радваш, че гърците щели да станат толкова зле колкото теб и да не разбираш, че ти продължаваш безропотно да потъваш, докато те продължават неумолимо да се борят. Да не виждаш, че те, дори и фалирали като държава, като общество са на светлинни години пред теб. Че дори заплатите им, по които ти мериш всичко, са в пъти по-големи от твоите нищожни подаяния.Трябва да си много ***, да работиш за хора, които смятат, че са над закона, да им позволяваш да трупат за твоя сметка тлъсти печалби, да наблюдаваш ежедневно тяхната подигравка с държавността и със самия тебе.И, ако някой страничен наблюдател вземе, че ти покаже всичките тези беззакония, на които ти си ежедневен свидетел, мислейки, че ги не виждаш, ти просто да свиеш рамене и да кажеш:-Ми аз, какво мога да направя?Трябва да си много ***, за да разчиташ, че точно ти ще минеш между капките, когато наоколо ти вали дъжд от неправди. Че точно ти ще оцелееш от всички около тебе, които като теб се мъчат да оцелеят. Че някой друг трябва да поведе някого другиго, за да оправи твоя живот. Трябва да си много ***, много страхлив, много безгръбначен.Трябва да си много ***, за да вярваш, че държавата ти ще се оправи, докато ти си на хиляди километри от нея в търсене на сигурност и щастие там, където го е извоювал някой друг.Трябва да си много ***, за да мислиш, че бъдещето на държавата ти зависи не от твоите действия, а от действията на останалите, докато в същото време по някаква абсурдна логика имаш огромно мнение за себе си и своите нереализирани и неоценени способности. Трябва да си много ***.Трябва да си много ***, да живееш в земен рай и да го унищожаваш.Трябва да си много *** за да вярваш на телевизора, да мислиш с телевизора, да слушаш телевизора, да възприемаш света чрез телевизора, а не чрез собствената си преценка за случващото се около теб.Не правете бизнес с тези хора, не общувайте с тях, унищожете ги. Те сами ще се предават един друг и ще съдействат за собственото си унищожение. Толкова са прости
251
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лошото тепърва предстои! Срещу нас се води война. Война без фронтова линия и без закони. Война по всички фронтове. И вече е ясно, че изобщо няма идея да отиваме на по-добро. Никой не може да ме убеди в противното. А що се отнася до младите, те сами ще трябва да извоюват свободата си...а ние....ние загубеното поколение... сме пътници!
250
0
 
0
 
! Отговори
Не го казвам аз преди 11 години
Десетте най-опасни европейски политициТе са безотговорни и агресивни популисти - винаги търсещи повече гласове за себе си в своите страни, пише сп. "Шпигел"Отляво-Горен ред: С. Берлускони, Маркус Сьодер, Александер Добриндт, Виктор Орбан; Долен ред: Алексис Ципрас, Марин льо Пен, Герт Вилдерс, Хайнц-Кристиян Щрахе Отляво-Горен ред: С. Берлускони, Маркус Сьодер, Александер Добриндт, Виктор Орбан; Долен ред: Алексис Ципрас, Марин льо Пен, Герт Вилдерс, Хайнц-Кристиян ЩрахеА де е нашия?