Ще настояваме да не намаляват парите за кохезионна политика

60% от публичните разходи за инвестиции са направени с европари
Обновена: 7 окт 2012 15:26 | 7 окт 2012 13:00, Елка Василева
14
Ще настояваме да не намаляват парите за кохезионна политика
Томислав Дончев. Снимка: архив, Булфото

Страната ни ще настоява средствата за кохезионна политика за следващия програмен период да не бъдат намалявани, заяви министърът по еврофондовете Томислав Дончев заяви пред БНР.

„Става дума за пари. Те не падат от небето, а се формират от вноските на държавите членки. Един от дебатите е въпросът „Колко пари?”. Напълно нормално е във времена на криза редица държави да искат, да твърдят, да настояват, че вноските в дългосрочен план трябва да бъдат по-малки или най-малкото да не се повишават. Живеем във времена, където всеки евроцент е важен. Само че въпросът в момента е дали трябва да пестим точно от политиките за развитие. Важният момент тук е, че това не са средства, които подпомагат платежния баланс на една или друга държава. Това не са средства, които постъпват в бюджета“, каза Дончев.

По думите му от 2014 година абсолютно задължително ще е страните да спазват финансовата дисциплина. Освен това харченето на европейски пари ще бъде обвързано и с реформа за съответния сектор.

„Това, което имаме като бъдещ ангажимент, приемаме го все едно е факт. Още от средата на лятото в България тече организация за списъка с реформи и с отговорните ведомства и сроковете, които трябва да бъдат гонени. Началната дата е 2014 г., но аз не искам да оставяме всичко за последния момент. Дори на месечна база правим преглед докъде е напреднало всяко ведомство със съответните реформи“, посочи министърът.

Според Дончев имаме аргументи да ни бъдат отпуснати повече средства, но не пожела да назове конкретна сума.

Дончев отчете още, че според предварителните анализи 60% от публичните разходи за инвестиции са направени с европейски пари. Ръстът на БВП също се дължи на европейските пари. По думите му към края на 2012 година по 7-те оперативни програми България няма да загуби средства.

По повод идеята на министър Дянков минималната работна заплата да се определя по региони, Дончев коментира, че тя трябва да се обсъди, защото тя може да доведе до изкривявания. Като например фирмите целенасочено да се регистрират в региони, където това заплащане е по-ниско, за да дават по-малки заплати.

„Не може да се приеме или отхвърли едно такова предложение с лека ръка. Редно е да има публичен и експертен дебат. Всичко зависи от детайлите, от механиката на прилагане на едно подобно предложение. Ако има достатъчно ограничаващи механизми да не се случват злоупотреби, защо не“, каза Дончев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ееееееееех, Томиславеееее! Как пък те направиха министър на това, от което разбираш най-малко! То само с превод на еврорегламенти и евробюлетини не става ве, мой! Трябва и акъл - ама ти го нямааааааааааааш!
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО ВСИЧКИ ОБИЧАЩИ МУТРАТА::::ГЛАСУВАЙТЕ ОТНОВО ЗА НЕГО.ТОЙ ЩЕ ВИ ДОВЪРШИ.*** НАРОД,ЖАЛКИ ЖИВОТНИ СТЕ.
10
0
 
0
 
! Отговори
до №1 преди 11 години
Наистина ли тъпия ти мозък не може да роди нещо смислено, че само простотии драскаш?
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хващай влака и към Габрово!
8
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Аз понеже съм българин и съм голям патрот, затова ще гласувам за турчина дуган догодина. Само БСП и ДПС !
7
4
 
1
 
! Отговори
Българин преди 11 години
До Серж Съселов Гейов 1На всички е ясно ,че си полуграмотен *** ,но не се издавай ,че си и комплексар.
6
0
 
7
 
! Отговори
e преди 11 години
Сайта на Новините.бг е хакнат от ГДБОП. по причина ,че има разкрития относно смъртта на илия Павлов.самите ГДБОП го убиха !!!!
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма такова животно "европейски пари"!!!!!Парите са същите които Бг плаща като вноски в ЕС и дори сме нетни ДОНОРИ.Всичко шменти-капели.Според Боко това са НЕГОВИТЕ пари.Така че.........
4
1
 
9
 
! Отговори
revlio преди 11 години
кво шъ настояваш нали виждаш ,че отникъде ви няма ,никой не ви отразява и запад и на изток,само гаври и пренебрежение ама и нямате смелост за повече а с народа си сте много смели само обещания интриги и шантажи
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аман от ТИКВИ!
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Понеже не успяха да ги окрадат всичките пари по програмата-сега искат удължаване на срока,за да ги доокрадат.То друго и не може да се очаква от престъпници...
1
3
 
0
 
! Отговори
e преди 11 години
До: bartholomaios***superonline, lev***lev.va, patriarchate***ec-patr.org, sinod***abv.bg, contact***ecclesia.gr, ics***mospatr.ruОтносно: до сатанинските слуги Въртоломей и Бенедикт и "отците"Дата: Неделя, 2012, Октомври 7 12:59:16 ЕЕЩКак ви се вижда Въртоломее и Бенедикте ? Мислите си,че ако пробуждането зпаочне от медиите,Фацеббоок или някакво масово информационно прояснение ще потъмнее "царството на звяра' ви ? Чийте вие двамата сатанински слуги на лукавия и "звяра'.Как ще спрете благовестието,което е пророкувано още от създаването на света,както и още преди създаването му и как ще спрете Божия Дух,който е благовестието ? Как чрез "визитите" си с Борисов,Цачева или чрез подаръците на Цветанов под формата на 'дарение" ? Там на едно място в Новия завет е описано следното ;" И народите си правеха подаръци,поради това,че тези двама свидетели ги измъчваха..." Знаете ли кои са тези двама свидетели и тези народи ? Тези са които са стария и Новия завет,които са Божието слово и "народите" са тези които са се кланяли и кланят на Сатана и приемат "белега на звяра " А вие двамата мерзавци в какво кръщение посвещавате народите ????? Не е ли да приемат "белега",при все,че Господ каза,че само Той и единствено кръщава !!!!! Това е кръщението на Светия Дух,чието име е Исус и чрез благовестието,преди да дойде краят !!!!! <бр />