Вземаме от богатите, даваме на бедните...

Новият налог ще засегне само най-богатите хора, твърди премиерът Борисов
13 окт 2012 18:02, Бойчо Попов
1746
 Вземаме от богатите, даваме на бедните...
Снимка: БТА

Броени дни, след като стана ясно, че има предложение за въвеждане на данък върху лихвите по депозитите, премиерът Бойко Борисов заяви, че е съгласен с него.

„От налога върху лихвите от депозитите ще пострадат хората, които имат много пари в банка“, заяви премиерът при днешното си посещение в Шумен. 

Още по темата

„Тези, които имат малки спестявания, да ги приемем, че са бедни, макар че никъде по света, когато имаш спестявания и вземаш лихви от тях, не се наричаш беден човек. Но да приемем, че с малките влогове са бедни хора - на 1000 лв. увеличението е 30 стотинки на месец. В същото време при плоския данък 10 %, който беше въведен от предишното правителство, и тогава имаше смисъл, защото имаше огромен растеж, е много трудно да правиш социална държава“, казва още премиерът.

„След като е минало на Министерски съвет, ние сме го приели като решение. Преди месеци, когато казах, че има много пари в банките, а не влизат в потребление, тогава коментарите бяха, че много малко хора, и то богати, имат влогове, а бедните нямат спестявания“, добавя Борисов.

По думите му на практика от тази налог върху лихвите от депозитите ще пострадат хората, които имат големи спестявания и много пари в банката. Тези пари щели да отидат директно за увеличението на минималната заплата и за вдигането на пенсиите „при 10 % плосък данък, при най-ниските данъци, при 15 % контрабанда, може би най-ниското ниво в Европа“.

Премиерът посочи още, че в цяла Европа има такъв данък. „Паралелно с това вдигаме и доходите – и минималната работна заплата, и пенсиите“, каза той и допълни, че от първия ден, когато управляващите са дошли на власт, са вдигнали пенсиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1746
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари