ЕНП отряза Румяна Желева за вице

Конгресът на партията не одобри кандидатурата й, издигната от ГЕРБ
18 окт 2012 16:00, Елка Василева
429
ЕНП отряза Румяна Желева за вице
Румяна Желева. Снимка: архив, Reuters

Румяна Желева, чиято кандидатура беше издигната от ГЕРБ, не беше избрана за втори мандат за заместник-председател на Европейската народна партия.

На състоялия се в Букурещ конгрес на ЕНП за 10-членния състав на председателството на партията бяха предложени 13 души, сред тях и бившият министър на външните работи на България Румяна Желева. С получени за нея 266 гласа Румяна Желева се нареди на предпоследното 12-о място.

Още по темата

Румяна Желева беше евродепутат от 2007 г. до 2009 г. През юли 2009 г. стана външен министър в правителството на ГЕРБ. През октомври същата година Бойко Борисов обяви кандидатурата й за български еврокомисар. Непосредствено преди изслушването й в Европейския парламент в европейски медии се появиха информации за нейни връзки с организираната престъпност чрез съпруга й. На самото изслушване пък Желева се изложи с не особено добрия си английски език и с демонстрирани недостатъчни познания. Последва оттеглянето на кандидатурата й за еврокомисар, а на поста външен министър беше избран Николай Младенов.

Само месец преди това злополучно изслушване - през декември 2009 г. Желева беше избрана за заместник-председател на ЕНП с тригодишен мандат.

Конгресът на ЕНП приключи с избор на генерален секретар и на 10-имата членове на председателството. За генерален секретар на десноцентристката европейска партия с 80 на сто от гласовете бе преизбран Антонио Лопес-Истурис, предаде БТА.

Десетимата членове на новото председателството на ЕНП, са: Мишел Барние, еврокомисар по проблемите на вътрешния пазар и услугите, Анка Боаджиу, член на Сената на румънския парламент и заместник-председател на румънската Либерално-демократическа партия, Марио Давид, член на Европарламента от португалската Социалдемократическа партия, Йоханес Хан, еврокомисар по проблемите на регионалната политика, Тобиас Билстрьом, министър на миграцията и политиката на убежище на Швеция, Лусинда Крайтън, държавен министър по европейските въпроси на Ирландия, Петер Хинце, парламентарен секретар на федералното министерство на икономиката на Германия, представител на германския Християндемократически съюз, Яцек Сариуш-Волски, член на европарламента от Полската народна партия, Корин Вортман-Кол, член на Европейския парламент от холандската партия Християндемократически призив и Антонио Таяни, еврокомисар по проблемите на промишлеността и предприемачеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
360
0
 
1
 
! Отговори
тошо преди 11 години
тази неграмотна продухана фригорна от новозагорските села явно много пари дала на бог Бойко. как не вижда този човек ,че такива като тази провалят и намалят обикновенните симпотизанти. Коя е Румяна Желева- секретарка и любовница на проф лидера Кръстьо петков,по проф линия имат контакт със социални партнйори и тако една лекция в магдебург и вече е готово да си пишеш в биографията ,че едоктор на науките и т.н. Ако тази ялова пу-ка говори немски език щеше в Бюксел да ги сбърка, ама тя не го знае
359
0
 
3
 
! Отговори
Още един гост преди 11 години
РЖ си получи заслуженото, но това е дребна утешителна печалба, защото шамарът е за всички нас. Май доста елегантно са елиминирали българското участие в управлението, като председателят лично е настоял за хубостницата. Бил е сигурен, че точно нея няма да изберат. Докъде я докарахме!
358
0
 
4
 
! Отговори
Избирател преди 11 години
ТОЗИ КАРАКОНДЖОЛ Е ПОСОЧЕН ОТ ВАЛЬО ЗЛАТЕВ ЛУКОИЛ ГРУ И ЗАТОВА Я ПРЕДЛОЖИХА ПАК.САМО ЧЕ ТЯ Е ТРАГИЧЕН СЛУЧАИ НА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ.ПЪЛНА ***.
357
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали видяхте и чухте, какво се каза по въпроса Желева във вечерния блок на БТВ? И нямало манипулиране и скриване на неудобна информация? Тиквата каза, че демокрацията цъфти, ама цъфти и не връзва дебелата му кратуна!
356
0
 
7
 
! Отговори
гост преди 11 години
е кой нормален ще вземе тоя кукундрел,външен министър а хал хабер си няма от гоеграфия...
355
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вие се радвайте , че не остана външен министър на бг , та на изслушването и зададоха въпрос за Сомалия нарочно , понеже тази държава е в гражданска война от много време и няма правителство . Тя първо не знаеше къде се намира , да не говорим , че и идея си няма за политическото положение на държавата . Трагедия са тея гербери , дори и да приемем , че имат някакво желание за каквото и да е , те нямат умствен капацитет да го реализират ......
354
0
 
8
 
! Отговори
? преди 11 години
Борисов ще бъде провален единствено от погрешен избор на хората, които издига. Той за пореден път настъпва на мотиката, която го удря по главата и се чуди защо.В Европа си отиват от политиката хора само за едното подозрение към тях ( даже в личен план).Или той има странни критерии за стойност на кадрите , или някой умишленно го подвежда.
353
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Въййй,къде се бута тая кукараджа(невестулка)?!!
352
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
KATO VSI4KO OSTANALO NA GERB ,KATO PATNITE IM NASTILKI ,KATO SOCIALANATA POLITIKA,ZDRAVEOPAZVANETO ,KATO METROTO KOETO PROKAPA PRI PARVI DAJDOVE ABE VSI4KO OT GERB E PALEN KENEF ZAEDNO S TQHNITE KALINKI
351
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бат ви бойко що пък реши, че като не става за комисар може да я пробута за партийна лидерка ?и с какво точно е толкова заслужила тая , че да се опитват да я пробутват дето сварят ?
350
0
 
19
 
! Отговори
Байрактаров преди 11 години
Гръцките профсъюзи апелират за обща национална стачка срещу стриктните убийствени икономии като един от аргументите им е: "Излизайте на протест - да не искате да мизерствате като българите! Живот като в България ли ще приемете!"
349
0
 
24
 
! Отговори
Килъра преди 11 години
В нормалните държави ***-аджийте нямат шанс, а тук ни управляват.
348
0
 
20
 
! Отговори
Кадрил преди 11 години
Румяна Желева е ясна - три години по инерция в ЕНП, та до сега - и край.Като се знае, обаче, какъв еталон за ... некадърност е тя, мене ме тревожи (малко, наистина) това, че класираният непосредствено преди нея все пак става вицепредседател на тази европейска партия.Боже, пази [ме от] Европа ...
347
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОЙКО:НАКАРАХ СЕ НА ДЪРЖАВИТЕ, КОИТО ИСКАТ ПАРИ. КОЙ СЕ Е НАКАРАЛ- ГОСПОДАРЯТ НА СВЕТА? ТОЯ СЪВСЕМ ПОЛУДЯ! И СЕГА РУМЯНА ЖЕЛЕВА- СРАВНЕНИЕТО МЕЖДУ ГЕРБ И БСП Е -ЕДИН ЕДИНОДУШНО ИЗБРАН ПРЕДСЕДАТЕЛ И ЕДНА ЕДИНОДУШНО ОТХВЪРЛЕНА КАНДИДАТУРА.
346
2
 
20
 
! Отговори
Гюльовеца преди 11 години
Може ли някой от нейната партия да ни "светне", какво е направила за нас и държавата през тези три години, като е била на толкова висока длъжност (зам на шефа на тези калпаци от енп - европейските некадърни политици -)?! Щото съсипването на бизнеса, безработицата, калпавите резултати в образованието, чудесиите в здравните услуги са все последици от дейността на същите "ен политици".
345
2
 
19
 
! Отговори
lazar.lazarov.56863 преди 11 години
Какъв срам за ЕНП да не избере човек предложен от ББ
344
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е остър БОЦ в *** на Бибитко.Ако имаше независими медии в Бг това щеше да се каже в прав текст ама НЕ.Ирена Кръстева-тотото НЕ ДАВА!
343
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ne e nikak groznane e nikak prosta i ne e nikak gramotnai pak ne ia vzeha za zamestnik predsedatel. basi opraviata!
342
2
 
7
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Знаете ли че министърът на Външните работи Младенов, има интрига с тази особа. Ако ви изглежда невъзможно, вижте муцуните и на двамата. Министъро се прелъстел по нейнио ***. А той е бил то - необрязан! Понеже, защото той незабавно докладвал там където требе, тя - особето на снимката то, е дискриминирено по устав.
341
4
 
16
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....БАФТИ ТРАВЕСТИТА...ЛОШО МИ СТАНА...!