Цветан Димитров: Държавата не се е отдръпнала от земеделието

Зам.-министърът обещава справедливо подпомагане на всички отрасли
Обновена: 26 окт 2012 08:21 | 26 окт 2012 08:16, Петя Славова
15
Цветан Димитров: Държавата не се е отдръпнала от земеделието
Снимка: Булфото

Няма отдръпване на държавата от определени сектори на земеделието, а стремеж за справедливо подпомагане на всички земеделски отрасли. Това обясни пред БТА  Цветан Димитров.

Заместник-министърът на земеделието и храните каза, че субсидията на площ не подпомага само зърнопроизводителите, а всички земеделски стопани, които стопанисват допустима за подпомагане земеделска земя. Увеличаването на средствата за подпомагането на площ, което предстои да се изплати в началото на 2013 г., ще осигури за земеделските стопани повишаване на размера на субсидията на площ с 1 лев на декар. Общият размер на подпомагането на площ /СЕПП/ ще достигне 923 млн. лева, което е със 141 млн. лева повече в сравнение с предходната година, посочва заместник-министърът.

Според него схемата за единно плащане на площ дава възможност за адекватно подпомагане на растениевъдството, но не е добре пригодена за животновъди, не малка част от които не разполагат с обработваема земеделска земя. По тази причина се налага промяна на приоритетите на подпомагането с национални доплащания, отбелязва Цветан Димитров.

Най-осезателно е пострадала зимната маслодайна рапица от есенното засушаване през 2011 г. и впоследствие от ниските зимни температури, казва още заместник-министър Димитров. През настоящата година високите летни температури и недостигът на влага в почвата, също са се отразили зле на пролетните култури и най-вече на царевицата за зърно, посочва той.

Според заместник-министърът обаче не е правилно да се твърди, че добивите в страната са намалели два пъти спрямо предходната година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мен ако питаш в момента държавата се е отдръпнала от всичко,освен издръжката на собствените си министри....
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Държавата не се е отдръпнала, тя просто е абдикирала.
12
1
 
10
 
! Отговори
селянин преди 11 години
Не знам дали държавата се е отдръпнала от земеделието, но най-добре е ГЕРБ да се отдръпне от държавата!!
11
1
 
6
 
! Отговори
керемид преди 11 години
Икономиката в България:съветска бюрокрация, ориенталска корупция, сомалииско правораздаване, бразилска инфраструктура и афганистанска покупателна сила на 90% от населението.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Държавата отдавна е оставила земеделието на самотек .
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тя,ДЪРЖАВАТА,не се е отдръпнала от земеделието,но то се е отдръпналотака,че няма нищо общо с държава и власт.Позволихте големите,не огромни,за нашите мащаби територии да се обработват от един арендатор и собственик.Така създадохте монопол и поставихте държавата на колене пред тия черноборсаджии и спекуланти.Сега се "опитвате"/наистина ли?/да ги контролирате.НЯМА ДА СТАНЕ.Или сте много близки,или сте много свързани.КОГАТО ДЪРЖАВАТА ИСКА,ТЯ МОЖЕ!!!ВИЕ ЯВНО НЕ ИСКАТЕ.
8
1
 
9
 
! Отговори
земеделец преди 11 години
Не ми трябва помощ от тая сдухана държава-имам здрави ръце! Искам държавата да си върши работата и да контролира *** внасяни отвън-отровни плодове и зеленчуци,мазани с какво ли не,мита на вносната продукция и забрана на внос на продукция,която е в изобилие тук! Вземете пример от Израел,а не само да им защитавате интересите на ционистите!
7
1
 
5
 
! Отговори
Яким Вълев Донев преди 11 години
... По ПРАВИЛНОТО ПОДЗАГЛАВИЕ щеше да бъде... "Заместник-Министърът обещава справедливо подпомагане на всички отрасли, в които той и неговите шефчета и "приятелски кръгове" имат "съвсем случайно" примерно обръч от "приятелски" фирми и сдружения..." ..... Това щеше да е доста по БЛИЗКО ДО ИСТИНАТА ЗАГЛАВИЕ Дами и Господа!... :) ;) :) Все едно сме егати тъпите балами и НЕ сме се нагледали вече 23 години "Преход" как СТАВАТ НЕЩАТА В АБСУРДИСТАН за каквото и да е!!!....
6
2
 
0
 
! Отговори
Чико преди 11 години
Лоша работа!
5
2
 
19
 
! Отговори
! преди 11 години
Добре, че не се отдръпнахте, какво прави Калинката междувременно?! А?! Ние, земеделците, как сме?! Добре сме, благодаря че попитахте, оцеляваме, фалираме, намираме пари от тук, от там, за да можем да обработваме земицата ни, докато чакаме да преперете европарите, поздрави на мама ви, да го...!
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дааааа г-н Димитров, държавата не се е отдръпнала от земеделието, тя се е впила в него, вмънала се е като *** и само смуче с разни директиви, стандарти и промоции, за едни е предизборен Пи Ар донор, за други отрасли Костовистки ликвидатор- никакъв шанс и равнопоставеност при национални доплащания и стимулиране на произвадства, не защитаване национални интереси пред *** от ЕС, скрито безхаберие и незачитане нуждата от изравняване на Евро субсидирането за държави на мащехата ЕС!!!!!!!!
3
3
 
2
 
! Отговори
monah681 преди 11 години
Togava razbiite monopola v gubite,mesata,vodata,zaharta,olioto,bankite i togava stimulliraite malkia i sreden biznes.Inak zadushavate jelanieto da razvivame biznes v BG.Ako produljava taka,predpochitam da razvivam biznesa si v DE ili UK!!!!!!!!!
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тя държавата е капитулирала от всички отрасли
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ця пак требе да питаме и да се вълнуваме... Правилното, което трябваше да кажете г-син замесник е, че пшеницата напрао е изкъртена... Ква е тая рапица ? Нал ляба се прай от пшеница, а г-син министъръ ни вика, че немало и тряа се дига ляба... Цирк.