Свиване на "сивата" икономика видя Тотю Младенов

За две години тя е намаляла със 7%
Обновена: 12 ное 2012 15:34 | 12 ное 2012 12:45,
59
Свиване на "сивата" икономика видя Тотю Младенов
Тотю Младенов отчете спад на сивата икономика. Снимка: архив, БТА

Свиване на сивата икономика и намаляване на броя на хората, които работят без трудови договори, отчете социалният министър Тотю Младенов на бизнес форум. 

През последните две години нивото на "сивата" икономика в България е намаляло със 7%, а броят на работещите без трудови договори за 2011 г. спрямо 2008 г. е намалял с 57 процента.

При около 70 на сто от икономическите дейности в страната бизнесът и синдикатите по браншове са
договорили минималните осигурителните прагове, съобщи още Младенов.

От една страна, така се помага на работниците и служителите, а от друга – на бизнеса да се справи с нелоялната конкуренция в даден бранш, посочи министърът.

„Бизнесът е този, който може да прави най-добрата социална политика, държавата е тази, която трябва да създаде условията за това“, заяви социалният министър.

Миналата седмица при приемането на бюджета за следващата година тази теза разви и финансовият министър Симеон Дянков.

Още по темата
Според него грижа на държавата са изграждането на инфраструктурата, определянето на данъците и поддържането на финансова стабилност.
 
„Оттук нататък частният сектор създава икономиката и е крайно време всички – и най-вляво, и най-вдясно, бившите и сегашни комунисти – да разберат, че е минало времето, когато те и държавата определя всичко в една държава", отсече тогава вицепремиерът.

С помощта на европейските програми искаме да подпомогнем бизнеса да бъде по-конкурентоспособен, да
има по-добра производителност на труда и хората да получават по-добри доходи, коментира днес Младенов.

Той отбеляза, че все повече стават компаниите в България, които инвестират в подобряване на условията на труд и квалификацията на работниците си, по-добри социални политики за тях и техните семейства, в екология и в местните общности.

"Нараства броят на работодателите, които развиват добрата социална отговорност. Увеличават се фирмите, които заявяват свободни работни места за млади хора", допълни още ресорният министър.

За последните три години над 700 хиляди души в страната са се възползвали от възможностите за обучение, допълнителна квалификация и политиките на министерството, реализирани с помощта на Европейския социален фонд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kak se ypravliava ikonomikata na bg. s grypirovki ot xoldingi prestapni organizacii tva iztinata tarsete v neta i shte razberete za kvo stava vapros i ot koi xora i podstca i firmi.
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На този "специалист"трябва да му се обясни,че не СИВАТА ИКОНОМИКА се е свила,а въобще ИКОНОМИКАТА.Не заплатите са се увеличили,а хората са съкратени и останалите по-натоварени... а бе няма какво да обясняваме...
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хахахахаха!!!!
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
niama siva ikonomika pri gerb pobelia...
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това може да го каже дете в трети клас. Ами то е ясно,че икономиката я няма никаква.
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре де работиш за 400, а по договор си на минимална.А дори и хич да няма сива икономика с 400 лв. живее ли се?
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия двамата са спали на отворени прозорци и без юргани. Сами вярват ли си? Истината е че който е кадърен е навън. Тук са само пенсионери, деца които чакат възраст за да емигрират. Каква икономика какви пет лева, всичко е далавера и китайски стоки...
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тотю, сивата икономика под мъдрото ви ръководство се превърна в черна.
46
0
 
16
 
! Отговори
безработен преди 11 години
Прав е Тотю!!Може ида се е свила сивата икономика, щото ГЕРБ за три години свиха ЦЯЛАТА икономика с 30% и ако една четвърт от нея е сива - ето ти 7%! Прав е и за другото - че все по-малко хора работят без трудови договори - защото тия хора сега ВЪОБЩЕ НЕ РАБОТЯТ! Забелязали ли сте ,че единственото нещо с което ГЕРБаджиите не се хвалят и старателно избягват е - колко работни места са разкрили за 3,5 години...Такава безработица България не помни през последните 100 години!!
45
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има ли някаква ИКОНОМИКА в *** ??? сива черна бяла розова ????или остана ТИКВЕНАТА
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още малко и ще ви свием завинаги.
43
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Къде я видя, че се свива бе УМЬО??????? Кой те пося и теб там дето не ти е мястото.
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А колко ли е пропаднала "светлата" ни икономика за тези 3 години ?
41
2
 
3
 
! Отговори
в сивата икономика преди 11 години
Реално заплатата ми по официални данни е 400лв.Но за да издържам семейството му трябват 2000лв.Ще има сива икономика че ни принуждават да лъжем в своето оцеляване.Така е и с пенсиите.Не може един пенсионер да си даде пенсията за лекарства и да не лъже държавата с други доходи.
40
0
 
10
 
! Отговори
РОСЕН преди 11 години
Тотко,защо като си такъв капацитет . защо не си провериш уменията и знанията в частния сектор?Сигурно се страхуваш че и за сол не можеш си изкара пари!
39
1
 
10
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Тоз министър в България ли живее??? От как са на власт цялата икономика посивя и е на измечване. Вече е за "Червената книга". Всичко що беше избеляло в предишните години не само посивя, ами вече на черно отива... Колкото по-скоро ги махмен от власт ГЕРБ, толкова по-добре...
38
1
 
9
 
! Отговори
Chinese преди 11 години
Тя цялата икономика изчезна , за какво свиване говори? Някой преди мен беше писал за пазара в Димитровград - да иде там и да види . Верно са си заврели главите в задниците и си вярват на стъкмистиката която си правят . Бойко да ги държи далеч от медиите Тотю и Плевнелиев че и двамата ръсят само глупости .
37
1
 
15
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Тотю, Тотю, станахте за смях! Че нямате и капка достойноство и морал да си вземете шапките и да си ходите!
36
1
 
10
 
! Отговори
Боце преди 11 години
Този тъпънар е крайно време да бъде разкаран от Министерското кресло...Само глупости приказва.От синдикалист свикнал да бъде само по софри друго не може да се очаква...Вън некадърниците от властта...
35
1
 
14
 
! Отговори
pool преди 11 години
Тотю... в кой филм си бре? Този в кйто Тиквата става карета ли???? Смахнати хора, как може още да си мислят,че Българина им вярва