Забраниха лова на кафявата мечка

Министърът издава разрешително за отстрел по изключение
30 ное 2012 14:22,
40
Забраниха лова на кафявата мечка
Снимка: архив, Булфото

Парламентът забрани лова на кафява мечка на територията на България. Забраната е записана в промени в Закона за лова и опазване на дивеча, които депутатите приеха на първо четене, предаде БТА.

В промените е записано, че министърът на земеделието и храните може да издаде разрешително за отстрел на кафява мечка като изключение от забраната в особени случаи и при спазване разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие.

Предложените промени са свързани със започналата наказателна процедура срещу България за регламентирания в закона ред за определяне на годишна квота за отстрел и за издаване на разрешителни за отстрел на мечки.

Предвижда се кафявата мечка да бъде извадена от приложение 1 като ловен вид.

Още по темата
Председателят на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева посочи, че с предлаганата промяна се връща действащото до края на 2010 г. законодателство.

През 2010 г. е въведена минимална квота от три процента и максимална квота от 8 процента за отстрел на кафява мечка, обясни Танева и добави, че в момента отменят задължителната минимална квота.

По думите й през 2010 са издадени разрешителни за отстрел на 14 мечки, а са отстреляни осем, през 2011 разрешителните са 15, а отстреляните мечки са девет. През тази година са издадени 12 разрешителни, а са уловени две животни.

Венцислав Лаков каза, че в България и Гърция има проблем със свръхпопулацията на кафявата мечка, докато в други страни няма проблем.

Той посочи, че през тази година са регистрирани 29 нападения. Тази мярка ще доведе до увеличаване на популацията, прогнозира депутатът от "Атака".

Той добави, че според Министерството на околната среда и водите те са 550, а според земеделското над 800.

Парламентарната група на ловците да се вземи в ръце и да не приема тези промени, призова Лаков.

Димчо Михалевски попита защо се е наложила промяната от 2010 г. Според него в една част от Родопите няма проблем, защото не спазват закона, а проблем има, където той се спазва.

Проблемът според Михалевски би се решил, ако започне разселване на мечките от хабитата, който обитават, защото той е малък. Той посочи, че няма да подкрепят законопроекта и ще внесат промени в Закона за биологичното разнообразие, предвиждащи разселване на мечките.

Според Лъчезар Тошев от „Синята коалиция“ кафявата мечка е защитен вид и той не трябва да се отстрелва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: парламенткафява мечка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Rocket преди 11 години
но определено през последните години забелязвам повече следи от мечки и то все по-близо до населени места. Диви прасета също има доста. Сърни също. Както и вълци и лисици. Не твърдя, че трябва да се отстрелват животните, но когато зачестят контактите на дивите животни с хора, винаги може да има проблем. Особенно, ако в ранно лято изненадаш изведнъж майка с малко, тогава наистина трябва да се притесняваш...
27
0
 
0
 
! Отговори
Rocket преди 11 години
Към 33: прекарал съм години в преходи в планините и най-вече в моите любими Родопи. Да се твърди, че няма мечки там, е като да се твърди, че не съществува такова животно, тъй като именно в Подопите популацията на мечки е най-голяма. Факт е обаче, че за толкова години на живо съм виждал мечка само 2 пъти. Едната преди 12 години и една тази година, бяхме голяма група и тя беше на другия отдалечен склон. Следи като стъпки и белези от нокти по дърветата съм виждал десетки пъти...
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не съм човекът на когото препоръчваш да ходи в Родопите, но съм бил там стотици пъти....как пък и едно прасе не видях за толкова много излети?! Най-много заек или някоя друга сърна....Тея вицове как хората от Смолянско едва ли не веднъж на две дена виждат мечка ги разправяй на друг. Всичко бяга от човека и е много малко вероятно мечка да те нападне в гората. Най-вероятно е стравница, а за тях е предвиден отстрел...
25
2
 
15
 
! Отговори
против лова преди 11 години
Смятам, че ловът трява да се забрани със закон! Не може някакви болни мозъци да се разкарват с пушки и да убиват животните за удоволствие!
24
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Казано най-простичко:Ловът е убийство за удоволствие.От засада.Или в гръб.Отдалеч.Ловецът, сврян в топло чакало, с оптическия си мерник, чакащ животното, което оцелява както може. Нищо неподозиращо.Лов - занимание за политици, страхливци, комплексари... и просто садисти.Няма по-голям грях от това, да не знаеш колко ценен е живота.Убийство за удоволствие. Звучи противно.
23
2
 
4
 
! Отговори
Андреевден преди 11 години
Днес е Мечкинден. Да са живи и здрави имениците. Меците да почерпят
22
1
 
4
 
! Отговори
SS преди 11 години
Може би сравнението няма да се понрави на някой ама например що в маями направиха ел. мрежи за ограничаване достъпа на акули до плажовете, а не рекоха ДАЙТЕ ДА ИЗТЕПЕМЕ ГАДОВЕТЕ.Харесва ли ни или не хората първо определят проблема , проучват го ,намират решение и го прилагат, а *** Балкански си знае неговата, раздай мониция , жените и децата да си останат по къщите, че има природа за съсъпване.
21
2
 
2
 
! Отговори
Тодор Живков преди 11 години
Ловното браконерство е по-скъпо от ловния туризъм.Въпроса е *** дали ще намажат от тази работа?
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-интересно ми е ЕС какъв го дирят.....В Западна Европа най-едрия бозайник остана заека, щото са големи природозащитници...само в Скандинавия все още има много дивеч, и това се дължи на огромните необитаеми горски площи и тундра! Абсолютно против лова на мечки съм, но когато популацията им се разрастне твърде много е добре да се ограничат. С упойваща стреличка и хайде към Алпите или Пиринеите....
19
6
 
0
 
! Отговори
SS преди 11 години
До РодопчанинИ кво като разрешът лова на мечки баба ти мецана нема да дойде да изяде кучето пазач така ли.Нещо не си наясно с нещата.
18
2
 
5
 
! Отговори
Родопчанин преди 11 години
На следващото преброяване се пиша кафява мечка.Ако утепам един хрантутник от антинародното събрание закона да не ме лови.Свидетел съм как в съботен ден до комплекс от блокове близо до детска площадка в гр Смолян едно вързано куче пазач как стана храна за мецана пред очите на всички.До сега екоминистерството е осъдено за нападения над хора на този звяр 200 000 лв.Кой ги плаща в последсвие?
17
2
 
0
 
! Отговори
Зет преди 11 години
Дп заврян зет.Защо не се навреш оттам от където си се пръкна.
16
2
 
3
 
! Отговори
SS преди 11 години
Доста глупости прочетох. Кво общо имат хората и мечките в случая.Лошото е, че се дава право на лов на всеки един слабоумник който може да си плати курсовете и после почват едни истории.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В такъв случай,в приложение 1,като ловен вид да се впише ЧОВЕК,защото явно човекът не е по-ценен от кафявата мечка.
14
2
 
3
 
! Отговори
Искрето Фидосова преди 11 години
Оххх.... Страхотна новина!!! Значи вече мога да излизам спокойно на разходка из София..... БЕЗ да се озъртам за авджиите със големите пушкала!!!!! :).....
13
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ловът е за комплексари!Като са толкова отворени с голи ръце да ловят!С пушка и баба знае!Иначе мечката е прекрасно и величествено животно!Абсолютно съм против нейния отстрел!
12
3
 
1
 
! Отговори
Но за Гербери преди 11 години
крадливи "отстрела" ще започне с новия политически сезон
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Супер, обаче сега да ограничат и лова на сърни и диви прасета, за да има какво да ядат тези мечки, а не да влизат в селата. Лова на вълци и лисици също трябва да се ограничи. Скапаните ловци изпозастреляха всичките животни в гората!P.S. С тия "парламентари" шеги сте ми забавни, колкото Къци Вапцаров. Айде измислете нещо друго
10
5
 
4
 
! Отговори
111 преди 11 години
*** - добре . А може ли да се стреля по белите мечки в парламента - те са много 200-300 броики ?
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За пореден път "добре дошли" в ЕС. Ше спазвате законите и много, много няма да се обаждате, щото к'во разбирате от "демокрация" (СССР ще ви се стори детска градина). Мечки, кучета, извънземни 'сичко ше има. К'во кат' сте дали държавната организация, азбуката, компютрите и т.н. на света. Много сте търпеливи. Я навън да пробваме новите водоструйки на жандармерията.