Президентът налага вето на Закона за насърчаване на инвестициите

"Преценката дали да се даде гражданство не може да почива на финансови аргументи"
Обновена: 6 дек 2012 16:20 | 6 дек 2012 13:06, Веселина Йорданова
68
Президентът налага вето на Закона за насърчаване на инвестициите
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА-архив

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане текстове от Закона за насърчаване на инвестициите, които завишиха изискванията пред чуждестранни инвеститори за получаване на разрешение за постоянно пребиваване у нас.

Според държавния глава промените не само не насърчават инвестициите у нас, но се създава допълнителна пречка пред чуждестранните инвеститори, въвеждайки ненужно завишени изисквания за предоставяне на разрешение за постоянно пребиваване.

Според новите условия в Закона за чужденците, за да получат такова, те трябва да са внесли в капитала на българско търговско дружество най-малко 4 милиона лева като съдружници или акционери с поименни акции, притежаващи 50% от капитала на дружеството. В резултат на това да са извършени инвестиции в размер не по-малък от 4 милиона лева и да са разкрити най-малко 50 работни места за български граждани.

Държавният глава дава за пример анализ на подобни разпоредби в страните-членки на ЕС, който показва, че те са несравнимо по-облекчени по отношение на изисквания, при които се получава право на пребиваване (дългосрочно или постоянно) – Ирландия и Гърция – 300 хил. евро; Естония – 63 900 евро; Германия – 250 хил. евро и създадени 5 работни места и т. н.

"Нещо повече, световната практика показва, че този инструмент се използва за стимулиране на инвестициите в по-бедни райони и такива с по-висока безработица. В България са трите най-бедни региони в ЕС", посочва Плевнелиев.

Според държавния глава новото изискване е във вътрешно противоречие с някои от останалите текстове на закона. От една страна, той предвижда възможност да се даде разрешение за постоянно пребиваване при вложени 1 млн. лева в българска кредитна институция по договор за доверително управление, а за реална инвестиция се изискват 4 милиона лева и 50 работни места.

Още по темата

Росен Плевнелиев счита, че създаването на допълнителни изисквания и завишаването на критериите пред инвеститорите за получаване на разрешение за постоянно пребиваване не кореспондират с интересите на страната и с обявените от него и правителството приоритети в тази област. 

От друга страна, в Закона за гражданството се създава чл.14а, който предвижда възможност за придобиване на гражданство по натурализация при по-облекчен режим след една година постоянно пребиваване и вложени допълнително не по-малко от 1 млн. лева в капитала на българско търговско дружество, което изпълнява приоритетен инвестиционен проект, сертифициран по Закона за насърчаване на инвестициите.

Според президента този подход не отчита същността на гражданството като политическа и правна връзка на лицето с държавата. От тази връзка произтичат редица права и задължения, а българското гражданство вече означава и гражданство на ЕС. Преценката за това дали да се даде гражданство или не, не може да почива на финансови аргументи, смята Плевнелиев.

И сега в чл. 16 от Закона за българското гражданство съществува възможност при особени заслуги към Република България в икономическата сфера лицето да получи гражданство при облекчен режим. Това дава достатъчно гаранции, че този инструмент може също да послужи за насърчаване и на инвеститори, но дава и възможност за конкретна преценка на ползата за държавата, без да я обвързва с количествени показатели, изтъква президентът.

Правният съвет към президента ще прегледа целия Закон за насърчаване на инвестициите и ще подготви мотивите, които ще бъдат обявени следващата седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: ветоРосен Плевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Karakolev преди 11 години
Krasavec!?1Ei Aide po4ni da misli6 sas gornata glava *** EBATI PEZIDENTA
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Импийчмънт за ***
46
0
 
0
 
! Отговори
дарин василев преди 11 години
Господин президент, а какво се случи вашите твърдения че разполагаме със сериозен потенциал, който трябва да се надгради., как България има самочувствието на индустриална сила в региона.? Много бързо си мените мнението.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ало,къде се скриха българските олигарси,които заграбиха труда на бащите ни.Повечето май духнаха в чужбина с откраднатите пари.Гледах едно предаване с Гущеров от БСП,който се скатал в Швейцария и осигури Мара Отварачката за сина си ли или за себе си.Преди го питаха от къде е взел първия милион? Поне беше"честен" като каза да не го питат за първия милион.Къде са милионите на тия отворковци,че търсим други бандити от чужбина.Който е истински бизнесмен от чужбина ще дойде,но...без рекети и комисион
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя само ЛОЗУНГИ праска! Е*ати чудото на 21-ви Век!
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този ако става за президент то аз съм Мерилин Монро.
42
1
 
2
 
! Отговори
bezpartien преди 11 години
Поредното театро от страна на управляващите и президента. Интересното е как правителството всеки път си измива ръцете с президента, а той милия винаги поема ударите. Ама няма как да е иначе, след като точно за тази цел е сложен там от Бойко.
41
1
 
2
 
! Отговори
И ? преди 11 години
Какво иска да каже?Голяма кукла еййййй.П-тка си беше и такъв си остана.
40
1
 
3
 
! Отговори
Iva Hikova преди 11 години
Абе, Роско, пак ли ще дават зелена светлина на всякакви мафиоти с малко пари да влизат в държавицата ни и да правят каквото си поискат. намали ли се мизата много такива ще плащат именно заради гражданството, а не заради инвестициите.
39
2
 
2
 
! Отговори
мене преди 11 години
Добре че Президента има опит в частният сектор и разбира от инвестиций. Още в началото на кризата трябваше да се мисли за облекчаване на бизнеса и стимулиране на инвестицийте. Колкото по-малко административна бюрокрация има за бизнеса, толкова по-добри шансове има да се развива.Вместо да си ги измисляте от въздуха тия инвестиционни стимули, копирайте от Германия или САЩ. Няма да сбъркате.И все още чакаме данъчна и административна реформа за бизнеса. От там ще дойдат повече инвестиций.
38
1
 
3
 
! Отговори
ivan преди 11 години
правилно е върнал закона за преразглеждане... в другите държави праговете са много по-малки, това досега закон за насърчаване или ограничаване на инвестициите ли беше?
37
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е моят президент!
36
1
 
7
 
! Отговори
Дръндер преди 11 години
Я това е странно тоя може да мисли?
35
5
 
18
 
! Отговори
alek преди 11 години
ледам гледам и по смотани политици от куците коне герб не сме имали
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Политиците и пелените имат едно общо нещо те трябва да бъдат често сменяни поради една и съща причина.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сетила се Мара,га да са побара..
32
1
 
19
 
! Отговори
Fant0maS преди 11 години
При толкова богати хора в държавата аз не знам защо чакаме инвестиции от вън ?Къде отиват парите на богатите българи? Демонстрира се разкош на ляво и дясно !!!
31
2
 
1
 
! Отговори
ops преди 11 години
nesto mai ne e dobre psihicheski? Ama кой ли ни го избра този човечец за Президент? народа ли кой ли? ДА му помогнем!
30
1
 
16
 
! Отговори
Пундел Поплювков преди 11 години
Абе за какви инвестиций мечтаете ? А армия имаме ли да си защитим инвеститорите ? Льоьо като са те сложили за главнокомандаващ на БА един път влезнал ли си в подопечният ти Военен Университет да видиш в каква мизерия живеят и учат курсантите ? По - голям срам от хомосексуалист с комплекси поставен за Президент и главнокомандаващ на страната незнам да е имало . Падне ли Борисов и статуквото тоя противяга да се даде под съд ЧЕ И НЕЗАКОННА ВИЛА НА МОРЕТО ИМА то не че другото му е наред де
29
0
 
14
 
! Отговори
ДО ДАНС преди 11 години
ЗАМЕСТНИКА НА МИЛЕН ВЕЛЧЕВ И БЛИЗЪК ПРИЯТЕЛ НА ГЕОРГИ ГЕРГОВ,ИЛИЯ ЛИНГУРСКИ ПО ПОЗНАТ КАТО ЖЕНЯ ОТ ФИЛМА ВАСКО ДАГАМА ИМА ОФШОРКА КОЯТО Е РЕГИСТРИРАНА ВЪВ ГИБРАЛТАР,ВСИЧКИ СУМИ ОТ ПРОДАЖБАТА НА АПАРТАМЕНТИ НА КАЛИАКРИЯ МИНАВАТ ПРЕЗ ОФШОРКАТА