4 345 450 души трябва да гласуват на референдума, за да е валиден

ЦИК има нужда от още средства за разяснителната кампания
Обновена: 23 дек 2012 10:30 | 23 дек 2012 10:25,
341
4 345 450 души трябва да гласуват на референдума, за да е валиден
Снимка: архив, Булфото

За да бъде валиден референдумът на 27 януари 2013 година, трябва да гласуват поне 4 345 450 души и повече от половината да са отговорили с "да", каза в интервю за БТА Ралица Негенцова, член и говорител на ЦИК.

Президентът Росен Плевнелиев определи 27 януари 2013 година за дата на произвеждане на национален
референдум с въпрос: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

Съобразно закона, за да бъде валиден референдумът, е необходимо едновременното наличие на две
предпоставки: в него да участват поне толкова гласоподаватели, колкото и на последните парламентарни избори. Другото условие е поне половина от тях да отговорят с "да", обясни Негенцова.

Референдумът, който ще се произведе на 27 януари 2013 година е първият национален референдум, иницииран от граждани. Досегашните референдуми, макар и четири на брой, са инициирани по друг начин. Гражданите трябва да знаят, че този референдум се произвежда по тяхна инициатива и че това един инструмент за пряко участие на хората в управлението в конкретния случай на държавата, отбеляза говорителят на ЦИК.

Организирането, произвеждането и отчитане на резултатите от гласуването е сериозно предизвикателство пред ЦИК, заяви Ралица Негенцова. По думите й в последните 40 години в България не е произвеждан референдум и затова е важно ЦИК да осъществи добра обучително-разяснителна кампания, за да запознае гражданите с правата им.

Според нея има интерес на българите в чужбина към участие в референдума. Тя уточни, че в референдума ще се гласува в дипломатическите и консулските представителства на Република България. За да може да се открият секции в чужбина, до 1 януари 2013 година българските граждани, желаещи да упражнят правото си на глас в тези представителства, трябва да подадат писмени заявления по образец - приложение 13, заявяващи желанието си за това.

Заявлението може да бъде намерено в интернет страницата на ЦИК и на външно министерство, поясни говорителят на ЦИК.

Ралица Негенцова отбеляза, че ЦИК има широка разяснителна кампания, свързана с възможността за гласуване в тези представителства. Изпратили сме и писма до българските общности в чужбина и сме провели среща с омбудсмана за възможностите на тези хора да им бъдат обяснени правата, разказа
Ралица Негенцова.

Запитана нуждае ли се Централната избирателна комисия от допълнителни хора, пари и техника, за да си свърши  работата, Ралица Негенцова отговори, че ЦИК се нуждае от по-големи от предвидените средства за разяснителна кампания.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още по темата: референдумЦИК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
0
 
0
 
! Отговори
ivelinovaiveta преди 11 години
Защото България ще загуби!Вложените досега средства са над 3 милиарда лева - дотук всички ние, заедно с децата и пенсионерите, вече сме извадили от джоба си по около 500 лева, за да няма нова атомна централа! Още поне толкова ще плати всеки български гражданин заради натрупаните задължения и иска на руската страна. Без АЕЦ Белене атомната енергетика в България приключва - доброволно излизаме от клуба на 36-те ядрени държави в света и закриваме единствения високотехнологичен отрасъл у нас.
237
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
4 345 450 Значи,че бебетата и умрелите трябва да гласуват,за да достигнат цифрата 4 345 450...Просто НЕВЪЗМОЖНО! Да се откажат НЕЗАБАвНО от референдум,ако поне имат маааалко мозък в червените си промити канчета!
236
2
 
2
 
! Отговори
белеНЕ преди 11 години
НЕ НА АЕЦ = С М Ъ Р Т!
235
0
 
1
 
! Отговори
Fasulev преди 11 години
kak izchislyavat bg finansisti kolko leva ste struva bg referendum - nikade ne vijdame detailirana plan-smetka-faktura?! kak izchislyavat bg finansisti stroeja i izplastaneto na edna nova atomna tzentrala s detailirana info nikade v bg medii ne vijdame yasna smetka kato v bg restorant?! koi kolko bg lv ste plasta?! s otkradnatite pari na bg narod ot Parva chastna banka vijdame dobre jivee mnogobroinoto semeistvo na S. Stanishev i Monika Josifova, blagodarenie na Ventzislav Josifov.
234
0
 
4
 
! Отговори
Хасму преди 11 години
Че то няма толкова народ в България?!
233
0
 
0
 
! Отговори
Честита коледа! преди 11 години
Честита коледа на всички :) Християнската вяра носи живота и просперитета. Люлката на цивилизацията винаги е била там където е християнството. Да ви е честита коледата. ето един подарък от мен за всички. Тук : probabgn.alle.bg/ ще научите как да правите пари от дома, като съм сигурен че християните ще се справим най-добре както винаги. Успехи на всички християни :)
232
2
 
2
 
! Отговори
Литва отхвърлиха АЕЦ преди 11 години
Гласоподавателите в Литва отхвърлиха на референдум плановете за строителство на нова атомна електроцентрала в страната. Трябва да се отбележи, че техните комунисти бяха против, защото това е в интерес на Русия. В България нещата са точно обратно, нашите комунисти искат централа, защото това ще е в руски интерес. Това е чудесно доказателство, че комунистите са корумпирани ***.
231
1
 
0
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Докога ще се колебаеме около очевидния факт че гласовете не се броят - нито участвали, нито за кого. Борбата е вътре в еврейската мафия, а разиграването на допитване с народа е и демокрацията.
230
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Референдумът - пряко гласуване, при което цялото население на дадена държава с право на гласуване трябва да одобри или отхвърли дадено предложение. То може да бъде нова конституция, конституционна промяна, закон, отзоваване на избран служител или определено правителствено решение. Референдумът е форма на пряка демокрация."Защо тогава има изискване повече от половината гласоподаватели да са гласували с "да"?!?!?! Къде е демокрацията?
229
1
 
7
 
! Отговори
сгс преди 11 години
Ще гласувам само ако разяснят на хората каква централа ще бъде? ЧАСТНА или ДЪРЖАВНА? В противен случай глас от мен няма да видят
228
3
 
7
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ ИЛИ ЕНЕРГИЙНО ПРЕДАТЕЛСТВО - Проблема енергийна сигурност и БЕХ, не е нито труден нито сложен за решаване... - СТРАШНАТА ИСТИНА Е, че само 23 % от евтината енергия от АЕЦ-Козлодуй се изкупува от НЕК - останалите 77 % се ИЗНАСЯТ от ЧЕСТНИ ЧАСТНИЦИ, ОТ ГЕРБ И БСП!!!- ОСНОВАТА НА Българската енергетика през следващите 50-100 години е АЕЦ Белене!ЗАЩОТО - Лигнитните въглища в Мариците свършват след 35 години, а фото и вятърните централи са само дребно допълнение и безумно скъпо хоби!!! - Затова АЕЦ-Белене е ВЪПИЮЩА НЕОБХОДИМОСТ И заради ОГРОМНИТЕ ПЕЧАЛБИ, в нея задължително трябва да се инвестира СРЕБЪРНИЯ ФОНД!!!1.АЕЦ Козлодуй ТРЯБВА да работи само за вътрешния пазар, защото е правен с нашите пари и себестойността на тока от него е само 0,169 стотинки - СЕГА, 75% ОТ ТОЗИ ТОК СЕ ИЗНАСЯ ОТ ЧЕСТНИ ЧАСТНИЦИ!!!- КУПУВАМЕ ЗЕЛЕН ТОК ПО 99 СТОТИНКИ, че плащаме на тарикатите дори и зелените жици за свързване - А БОКО ИСКА ДА НИ ПРОДАВА ГАЗОВ ТОК ПО 125 СТОТИНКИ!!! 2. ШИСТОВ ГАЗ СЕ ДОБИВА САМО В ПОЛУ-ПУСТИННИ И ПУСТИННИ МЕСТНОСТИ - АКО СОФИЯНЦИТЕ ГО ИСКАТ ДА СИ КОПАЯТ ПО СОФИЙСКОТО ПОЛЕ но да не забравят, че след десетина години добив ВСЯКА МЕСТНОСТ СТАВА ПУСТИННА!!!- Земеделската земя е вечна!!! Затова шистов газ от Добруджа СРЕЩУ ПРЕВРЪЩАНЕТО И В ПУСТИНЯ - изобщо не ни трябва (Софийското поле може)3. Необходимо е днешните - "Свободен" и "Регулиран" пазар, наложени от "Енергийната мафия", да се заменят с доказано работещия... - "Регламентиран (чрез закон) пазар и разделяне участниците в играта на:- Производители;- Преносители; - Търговци на енергия!Защо ни е това ли...? Това разделение ще ликвидира днешния монопол на ЕРП-тата и ГАЗОВИТЕ МОНОПОЛИСТИ
227
1
 
1
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
306-ти,- ТИ СИ БОЛЕЗНЕНО ПРАВ...!!!
226
6
 
1
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ЕТО КАК ОТ ГЕРБ СИ ИГРАЯТ НА "РАЗВАЛЕН ТЕЛЕФОН"...Цената е 3.995 милиарда евро при подписването... (окончателен договор няма, защото първоначално не е съгласувана "ескалацията". При българската крайната цена ще е 5,25 а при руската ще е 5,65 милиарда евро) - В писмо от 01.08.2006 г. Атомстройекспорт потвърждава ескалация на цената съгласно EUROSTAT. (Станишев и Борисов да не лъжат, че ДНЕС няма договореност)- Според "ескалацията" обявена от НЕК и модернизацията на проекта (9-та степен по Рихтер и удар на 400т. самолет), HSBC изчисляват КРАЙНА ЦЕНА (до ключ) от 5,75 милиарда ЕВРО...И ЗАПОЧВА ИГРАТА НА РАЗВАЛЕН ТЕЛЕФОН1. Енергийния министър казва, че цената е над 11 милиарда лева..., НО НЕ ЛЪЖЕ2. Лъжците от СДС и ГЕРБ, обявиха, че ТОВА СА ЕВРА..., ЗНАЧИ ...цената е 22-24 милиарда лева... НО ТОВА Е ПАК ДОБРЕ...- ЗАЩОТО АКО ЦЕНАТА, ОТ 100 МИЛИАРДА РУБЛИ, ПО НЕДОГЛЕЖДАНЕ СЕ ОБЯВИ В ЕВРО!?!?!?НО ТОВА НЕ ПОСМЯХА ДА НАПРАВЯТ ДОРИ ПАТОЛОГИЧНИТЕ ЛЪЖЦИ ОТ СДС
225
3
 
1
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ЦЕНАТА НА АЕЦ-БЕЛЕНЕ И ТОКА - До сега, за 1,39 милиарда, ПЛАТЕНИ ОТ НЕК, а не от БЮДЖЕТА, са произведени два и половина реактора за АЕЦ-Белене, чехския, готовия и втория полусглобен на 25% и почти цялото помощно обурудване и основите на единя реактор, чието разбиване струваше колкото направата основите на втория!!!- С разликата до 3,95 милиарда, само български министър, ***-гербаджия или седесар-кюмурджия не ще може да дострои АЕЦ-Белене!- Според консултанта HSBC, крайната цена (до завършване на строителството) е 5,75 милиарда евро, а усреднената себестойност на тока от АЕЦ Белене за 60 години при която печалбата е нула е само 2.42 ст/кВч. - Цената на тока през най-тежката година която покрива всички разходи и вноски по заема е 4.4 ст/кВч. - Днес Козлодуй продава на НЕК по 4,0 ст.., но само 23% в България, а другия се изнася от чесните частници от ГЕРБ и БСП.!!!ПРОСТО Е, но не и за корумпирани министри - Себестойността на ТОКА (средна за 60 години) от Белене е 2,42ст. (доклад на англичаните стр.11 долу в ляво), а ЦЕНАТА на Белене е 3,95 милиарда евро при подписването... - Продажната цена в доклада е 7,5 ст. (средно за 60 години).МИНИСТЪРЧЕТО ДОБРЕВ ЛЪГА В ПАРЛАМЕНТА, КАТО ДЪРТ САЦИАЛНО СЛАБ, ЧЕ ЦЕНТРАЛАТА СТРУВА 20 МИЛИАРДА - А той откъде знае ТОЧНАТА ЦЕНА? И с колко местенето на реактор в Козлозуй ПОЕВТИНАВА ТОКА???- А ЗА ИСКАЩИТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНА ТВЪРДА ЦЕНА НА ПРОЕКТ КАТО АЕЦ-БЕЛЕНЕ. - ПРОЧЕТЕТЕ КАКВО Е ИНЖЕНЕРИНГОВ ПРОЕКТ... И... МОЖЕ БИ..., САМО МОЖЕ БИ..., ЩЕ ПОУМНЕЕТЕ... ТА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ СТРОИТЕЛСТВОТО НА ГОЛЯМ ИНДУСТРИАЛЕН ОБЕКТ НЕ Е ПОКУПКА НА ДЪНКИ ЗА 5 ЛВ. В КВАРТАЛЕН ДРИП-ШОП!!!
224
3
 
3
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ТъпоглавциБългарските депутати от край време не блестят с интелект, но ДЕПУТАТИТЕ НА ГЕРБ СЧУПИХА ГЛУПОМЕРА... Цитирам въпроса им: - Да се развива ли ядрената енергетика в Република България, чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?.- НЯКОЙ ДА Е ЧУЛ, НЯКЪДЕ ПО СВЕТА "ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА"... ДА СЕ РАЗВИВА СЪС СТРОЕЖ НА "ВОДНА"... ИЛИ "ВЯТЪРНА"... ЦЕНТРАЛА...?- И БЕЛЕНЕ Е, СТАРА ИЛИ НОВА ЦЕНТРАЛА???НО И ОТ БСП СА ***...- ВМЕСТО "ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА" ТРЯБВАШЕ ДА ПИШАТ ПРОСТО "ЕНЕРГЕТИКАТА"...:Да се развива ли енергетика, чрез изграждане на АЕЦ Белене? - *** ДЕПУТАТИ, НО САМИ СИ ГИ ИЗБИРАХМЕ ЩЕ ИМ ТЪРПИМ ПРОСТОТИЯТА ИЛИ КОРУМПИРАНОСТТА... ИМ ВСЕ ТАЯ!
223
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фирмата "Рога и копита " от ЕС е готова да спонсорира правителството на Б.Борисов,за качественото провеждане на референдума.Лично г-н Барозу бил дал и своята благословия.
222
2
 
1
 
! Отговори
Африкански преди 11 години
Нека правителството и ЦИК да ми се обадят,разбира се и г-н Дянков,ще им подсигуря всичко необходимо за референдума,.
221
1
 
12
 
! Отговори
tanja преди 11 години
Честита Коледа, БЪЛГАРИ!!
220
2
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
298..ти си пропагандатор ..не се връзвай на такива платени форумци българино...СЕГА Е МОМЕНТА НЯКОЙ ДА ТЕ ЧУЕ..ПРАВО КОЕТО ТИ ОТНЕМАХА ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЛИ НИ ДО ДНЕС..ИНТЕРЕС ИМАТ ТИ ДА НЕ ГЛАСУВАШ ..СА ВСИЧКИ ЧАСТНИЦИ С ТИЯ СЛЪНЧЕВИ БАТЕРИИ..ТЕЦОВЕ ,ВЕЦОВЕ И ВСИЧКО ЩО ПРОИЗВЕЖДА ЕЛЕКТРИЧЕСТВО И Е В ЧАСТНИ РЪЦЕ! СЛЕД 10 - 15 ГОДИНИ КОГАТО ЗАТВОРЯТ КОЗЛОДУЙ..ТОКА ЩЕ СТИГНЕ БАСНОСЛОВНИ ЦЕНИ..И ЗАПЛАТАТА ТИ НЯМА ДА СТИГА ЗА ДА СИ ПЛАТИШ СМЕТКАТА..ИСКАШ ЛИ ДА СИ НА СВЕЩИ? СЕГА Е МОМЕНТА ДА ГЛАСУВАШ!
219
4
 
10
 
! Отговори
НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ! преди 11 години
БОЙКОТА НА ТАЗИ КОМУНИСТИЧЕСКА ПРОСТОТИЯ Е ....НАЙ-ДОБРИЯ ОТГОВОР!ТАКА И ТАКА, ГУБИМ ЗАРАДИ ТЯХ ...14-млн.лв.----ПОНЕ ,НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО ДА ГЛАСУВАТЕ.ТОЗИ Т.Н. "РЕФЕРЕНДУМ" Е ОБРЕЧЕН!ТОВА Е ЕДНА ОГРОМНА "КОМУНИСТИЧЕСКА ДАЛАВЕРА"--ЗА КОЯТО ЩЕ ПЛАТИМ ВСИЧКИ НИЕ!