Борисов и зелените се ухажват. "Не" на "Белене", но за Банско се разминаха

"Много по-добри сме от Станишев, въпросът е да станем много, много по-добри"
Обновена: 16 яну 2013 14:45 | 16 яну 2013 13:02,
422
Борисов и зелените се ухажват. "Не" на "Белене", но за Банско се разминаха
Снимка: БТА

Комитетът "Зелени алтернативи против АЕЦ" и премиерът Бойко Борисов се обявиха в един глас против строителството на АЕЦ "Белене".

Представители на "Зелените" присъстваха на днешното заседание на МС, след като няколко пъти вече имаха разговори с премиера Бойко Борисов.

„Тезите им са изключително важни и съвпадат с нашите и в лицето на "зелените" ние винаги сме имали партньори. Били сме на различни мнения, но имаме едни и същи политики за зелената енергия, архитектурното наследство и околната среда“, заяви премиерът по време на заседанието на кабинета.

"Зелените" и правителството са на едно и също мнение за спирането на строежа на АЕЦ "Белене", но позициите им категорично се различават относно развитието на Банско. „За Банско за втори лифт сме противници, защото съм убеден, че там трябва да го има този лифт“, обясни Бойко Борисов.

Вчера кметът на Банско Георги Икономов внесе в Министерство на околната среда и водите проект за промяна на ползването на природен парк "Пирин". За разширяване на ски пистите и изграждане на нов кабинков лифт край курортното градче се заговори още преди седмици, когато Икономов внесе в МС подписка с исканията на жители на градчето. Исканията на банскалии бяха съпроводени с протести и блокирането на международния път Е79.

Център на днешните разговори между "зелените" и правителство не беше толкова бъдещето на Банско, колкото проектът АЕЦ "Белене" и ядрената енергетика като цяло и бъдещето на възобновяемите енергийни източници.

Премиерът Борисов обяви, че е поканил Комитета за зелени алтернативи на днешното заседание, за да могат да представят позициите си публично. Комитетът не участва официално в информационната кампания за референдума около бъдещето на ядрената енергетика, защото ЦИК му отказа регистрация.

Борислав Сандов от "Зелените" на няколко пъти акцентира, че позицията му абсолютно съвпада с тази на правителството за отказ от строеж на АЕЦ Белене. Той призова гражданите да гласуват с "не", “да спрат безумието "Белене" и да спрат този риск за цялата ни природа“. По думите му проектът за втора АЕЦ е бавен и неконкурентоспособен. Според еколога Белене е рискова сеизмична зона и трябва сериозно да се помисли какво би се случило при евентуален природен катаклизъм. Той обвини БАН, че извършва скрити репресии спрямо тези учени, които дръзват да се противопоставят на "Белене". „Учени са заплашвани да не изразяват позицията си“, заяви Сандов.

„Много здраве на г-н Станишев, основна роля в оттеглянето RWE изиграха зелените“, заяви от своя страна Албена Симеонова, която е биоземеделец от Никопол и член на Комитета за зелени алтернативи. Изказването й е в отговор на обвиненията на председателя на БСП Сергей Станишев, че правителството на ГЕРБ е виновно за оттеглянето на стратегическия германски инвеститор от АЕЦ "Белене". По думите на Симеонова RWE са решили да се откажат от проекта, след като чули призивите на "зелените" за опасността му. „Нека заедно да спечелим този референдум“, призова тя.

Премиерът Борисов успя отново да намеси в разговора изграждането на пътища, след като чу че биоземеделецът е пътувал 7 часа от Никопол до София, за да присъства на заседанието. „Асфалт не се яде, но без асфалт няма ядене“, обясни стратегията си за развитие на страната Борисов.

По думите на Георг Тупарев, който е съпредседател на "Зелените", един от основните аргументи против изграждането на АЕЦ "Белене" е невъзможността на страната ни да съхранява ядрени отпадъци.

„Искам да завещая на децата си чисто бъдеще, а не ядрени боклуци“, каза от своя страна Никола Газдов, председател на фотоволтаичната асоциация. По негови думи никой не може да поеме ангажимент какво ще се случва в следващите 100 хиляди години, колкото трябва да се съхраняват ядрените отпадъци. „Включително и аз“, разясни Борисов.

С изказването си Газдов акцентира върху важността на развитието на зелената енергия и в частност фотоволтаиците. Той призова за законодателни промени, които да улеснят поставянето на соларни панели върху къщите. По негови думи в момента за това са необходими същите разрешителни, както за построяването на нова къща.

Искането му беше подкрепено от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, но не и от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Премиерът Борисов от своя страна нареди Добрев, Павлова и Газдов да се съберат и да обсъдят ситуацията. В дискусията си "зелените" и правителството не подминаха темата и за злоупотребите около проекта "Белене" и парите, които дължи страната ни по заеми за проекта. Министър-председателят заяви, че страната ни трябва да заплати 195 млн. евро на банка "Париба" до месец май.

Борисов не пропусна и критиките си по адрес на предишното управление, които са любима тема на премиера по време на заседанията на МС. „Не е новина, че сме много по-добри от правителството на Станишев, въпросът е да станем много, много по-добри.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
337
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 11 години
Ще гласувам с ДА, за да се кефя как ТИКВАТА-Султан Бойко ще мре пред камерите от мъка. И другите ще го направят-нали сме си българи. Какво по-добро от отмъщението за 4-те загубени години от ГЕРБ на Б.Б!А цената на тока си е определена от ДЪРЖАВАТА! Както и данък лихви и ДДС и такса смет и т.н. Каква е връзка на тока с АЕЦ.никаква. Но имаме добавка за зелена енергия-нали!- Позеленявам като го прочета. Колко стотици хиляди декара унищожиха перките, ами фотопанелите-защо "еколозите" мълчат-***!
336
1
 
0
 
! Отговори
Радиация - мутация преди 11 години
Атомни централи не ни трябват! Стане ли бедствие или терористичен акт ще ни върне в 681 г.
335
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен до 64много направил , в предния мандат в наша малка община изграден нов физкултурен салон , възстановени два обществени басейна,направени ремонти на училища и детски градини по проект Красива България, стара училищна сграда преустроена в общински музей, направена реконструкция на 13 км улична мрежа и много други обекти. Това, че не е рекламирано пускането на обекти и не са *** ленти пред камери, не значи ,че нямаше строителство
334
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как не ви е срам да призовавате ако срещнете ГЕРБАДЖИЯ да го заплювате ......С камъни трябва с КАМЪНИ
333
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали Цветелина Бориславова трябва да си пласира скъпата зелена енергия.Позор за България!Позор за българския народ и за жалката ни журналистическа гилдия!
332
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как не ви е срам да призовавате ако срещнете ГЕРБАДЖИЯ да го заплювате ......С камъни трябва с КАМАНИ
331
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
О, ЧОВЕКЪТ-ЕКОЛОГ, ОТ ХОДЕНЕ ПО МНОГО СВЕТОВНИ ФОРУМИ, ИМАШЕ ПЪЛНА КАША В ГЛАВАТА СИ НА ТЕМА- КАКВО ДА НАПРАВИМ, ЗА ДА ПРОИЗВЕЖДАМЕ ЕКОЕНЕРГИЯ. ЕДНА ОТ ТЯХ БЕШЕ ДА СЕ НАВОДНИ ЦЯЛАТА ДУНАВСКА РАВНИНА, ДА СЕ ЗАСЕЕ С НЯКАКВИ СПЕЦИАЛНИ РАСТИТЕЛНОСТИ, КОИТО ЖИВЕЯТ В БЛАТИСТА СРЕДА И ОТ КОИТО СЕ ПРАВЯТ ЕКОБРИКЕТИ.
330
0
 
0
 
! Отговори
Киви преди 11 години
Става, ще прочистим малко земята та да има място и за по-вкусно. Щастливо отгледано. Но няма да използваме ток, че да не се увреждат. И после ориии по гората за дърва.
329
0
 
1
 
! Отговори
ДО КИВИ преди 11 години
АЗ ПЪК ПРЕДЛАГАМ ДА НЕ Е ДИНОЗАВЪРСКО, А ЕКОЛОЖКО. МНОГО СА ОХРАНЕНИ, ДА ЗНАЕШ!
328
0
 
1
 
! Отговори
Киви преди 11 години
УАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА! ЙЕС! Ще се смея цяла вечер. Благодаря 379!Може да си опечем вечерята на първобитен огън с месо от динозаври.
327
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВЧЕРА ИЗЖИВЯХ КУЛТУРИСТИЧЕН ШОК- ЕДИН АКТИВИСТ НА ВЕВЕЕР- РАЗБИРАЙ СВЕТОВНАТА ЕКОМАФИЯ, С АЙФОН В РЪКА МИ ОБЯСНЯВАШЕ, ЧЕ ПО ПРИНЦИП ТЕХНОЛОГИЧНАТА РЕВОЛЮЦИЯ УНИЩОЖАВА ПРИРОДАТА И ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНЕМ ДА ЖИВЕЕМ ПРИРОДОСЪОБРАЗНО.
326
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 11 години
Че първият въпрос си беше точен и ясен. Бойко го промени в такъв ***. И после, за да се покаже почна да не знае какво да говори. Да, не, не знам. Абе я всички да гласуват с не, а аз ще си строя Козлоуй с американците
325
0
 
1
 
! Отговори
До 373 преди 11 години
Е, тръгнаха си еколозите, Слънцето залезе, вятър не духа и им угасна комповете :)))Те не са чели, чии реактори са гръмнали. Но нали е Хамериканско - давай да го взимаме
324
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
САМО АЕЦ БЕЛЕНЕ ! ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ПРЕДАТЕЛСТВО НА ИНТЕРЕСИТЕ НА БГ.А ББ И С-ИЕ - НА СЪД ЗА ЗОЛУМИТЕ,КОИТО НАНЕСОХА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. ЩЕ ИСКАМЕ НОВ РЕФЕРЕНДУМ С ВЪПРОСА: ИСКАТЕ ЛИ ДА СЕ СТРОИ АТОМНАТА ЦЕНТРАЛА В БЕЛЕНЕ, ИЛИ НЕ. тОЧЕН И ЯСЕН ВУПРОС, КОЙТО НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ОТКЛОНИ. ВСИЧКО ТОВА СЛЕД ИЗБОРИТЕ ПРЕЗ ЮНИ. ЯСЕН ЛИ СЪМ ?
323
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само ГЕРБ!
322
1
 
1
 
! Отговори
ДО НИКИ преди 11 години
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СИ ПРАВ, НО КЪДЕ БЛЕЯТ ЕКОЛОЗИТЕ ПО ТОЗИ ВЪПРОС СЪС 7 БЛОК НА КОЗЛОДУЙ ? ТОЧНО УЕСТИНГХАУЗ, КОЙТО ГРЪМНА В ТРИМАЙЛ АЙЛЪНД И ВЪВ ФУКУШИМА ЩЕ ПРАВИ 7 БЛОК- КОЙ ИМ ПЛАЩА , ЗА ДА СЕ ПРАВЯТ НА РАЗСЕЯНИ НА ЕКОЛОЗИТЕ ? СИГУРНО СЪЩИЯТ, КОЙТО ДАВА ПАРИТЕ НА ПАЙНЕР.
321
0
 
0
 
! Отговори
ДО 364 преди 11 години
ЧУЛ СИ НЕЩО, АМА НЕ СИ РАЗБРАЛ. ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЯ Е ПОЛЕЗНА ЕДИНСТВЕНО ЗА ЦВЕТЕЛИНКА. НЯМА СКЛАД ЗА ЕНЕРГИЯ- КОГАТО ГРЕЕ СЛЪНЦЕТО И ДУХА ВЯТЪРА, ДА Я НАТРУПВАМЕ НЯКЪДЕ, И КОГАТО НИ ПОТРЯБВА, ДА Я ПОЛЗВАМЕ. ИМА БАЗОВА ЕНЕРГЕИЯ И ТОВА Е ЯДРЕНАТА. ЕДИНСТВЕНАТА СТРАНА ОТ Г-8 ,КОЯТО НЯМА АЕЦ, НО ВНАСЯ , Е ИТАЛИЯ.ЗАТОВА И СТОКИТЕ В ИТАЛИЯ ИМАТ НАЙ- ГОЛЯМА СЕБЕСТОЙНОСТ И НЕ СА КОНКУРЕНТНИ.
320
1
 
0
 
! Отговори
fen преди 11 години
Вече всички разбраха че чорапите на Боико Борисов са по-умни от Самия Него
319
1
 
0
 
! Отговори
Ники преди 11 години
Американците, които нямат лиценз ще го строят и Бойко със собствени средства. Щял да спре пурите и се отказал да си строи завод за ножици
318
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИНТЕРЕСНО МИ Е КАТО СЕ КАЖЕ НЕ НА РЕФЕРЕНДУМА, КОЕТО ОЗНАЧАВА НИКАКВИ НОВИ ЯДРЕНИ МОЩНОСТИ, КАК ЩЕ СЕ ОПРАВДАЕ БОЙКО С ПРОДЪЛЖАВАНЕТО НА 7 БЛОК НА КОЗЛОДУЙ