Борисов и зелените се ухажват. "Не" на "Белене", но за Банско се разминаха

"Много по-добри сме от Станишев, въпросът е да станем много, много по-добри"
Обновена: 16 яну 2013 14:45 | 16 яну 2013 13:02,
422
Борисов и зелените се ухажват. "Не" на "Белене", но за Банско се разминаха
Снимка: БТА

Комитетът "Зелени алтернативи против АЕЦ" и премиерът Бойко Борисов се обявиха в един глас против строителството на АЕЦ "Белене".

Представители на "Зелените" присъстваха на днешното заседание на МС, след като няколко пъти вече имаха разговори с премиера Бойко Борисов.

„Тезите им са изключително важни и съвпадат с нашите и в лицето на "зелените" ние винаги сме имали партньори. Били сме на различни мнения, но имаме едни и същи политики за зелената енергия, архитектурното наследство и околната среда“, заяви премиерът по време на заседанието на кабинета.

"Зелените" и правителството са на едно и също мнение за спирането на строежа на АЕЦ "Белене", но позициите им категорично се различават относно развитието на Банско. „За Банско за втори лифт сме противници, защото съм убеден, че там трябва да го има този лифт“, обясни Бойко Борисов.

Вчера кметът на Банско Георги Икономов внесе в Министерство на околната среда и водите проект за промяна на ползването на природен парк "Пирин". За разширяване на ски пистите и изграждане на нов кабинков лифт край курортното градче се заговори още преди седмици, когато Икономов внесе в МС подписка с исканията на жители на градчето. Исканията на банскалии бяха съпроводени с протести и блокирането на международния път Е79.

Център на днешните разговори между "зелените" и правителство не беше толкова бъдещето на Банско, колкото проектът АЕЦ "Белене" и ядрената енергетика като цяло и бъдещето на възобновяемите енергийни източници.

Премиерът Борисов обяви, че е поканил Комитета за зелени алтернативи на днешното заседание, за да могат да представят позициите си публично. Комитетът не участва официално в информационната кампания за референдума около бъдещето на ядрената енергетика, защото ЦИК му отказа регистрация.

Борислав Сандов от "Зелените" на няколко пъти акцентира, че позицията му абсолютно съвпада с тази на правителството за отказ от строеж на АЕЦ Белене. Той призова гражданите да гласуват с "не", “да спрат безумието "Белене" и да спрат този риск за цялата ни природа“. По думите му проектът за втора АЕЦ е бавен и неконкурентоспособен. Според еколога Белене е рискова сеизмична зона и трябва сериозно да се помисли какво би се случило при евентуален природен катаклизъм. Той обвини БАН, че извършва скрити репресии спрямо тези учени, които дръзват да се противопоставят на "Белене". „Учени са заплашвани да не изразяват позицията си“, заяви Сандов.

„Много здраве на г-н Станишев, основна роля в оттеглянето RWE изиграха зелените“, заяви от своя страна Албена Симеонова, която е биоземеделец от Никопол и член на Комитета за зелени алтернативи. Изказването й е в отговор на обвиненията на председателя на БСП Сергей Станишев, че правителството на ГЕРБ е виновно за оттеглянето на стратегическия германски инвеститор от АЕЦ "Белене". По думите на Симеонова RWE са решили да се откажат от проекта, след като чули призивите на "зелените" за опасността му. „Нека заедно да спечелим този референдум“, призова тя.

Премиерът Борисов успя отново да намеси в разговора изграждането на пътища, след като чу че биоземеделецът е пътувал 7 часа от Никопол до София, за да присъства на заседанието. „Асфалт не се яде, но без асфалт няма ядене“, обясни стратегията си за развитие на страната Борисов.

По думите на Георг Тупарев, който е съпредседател на "Зелените", един от основните аргументи против изграждането на АЕЦ "Белене" е невъзможността на страната ни да съхранява ядрени отпадъци.

„Искам да завещая на децата си чисто бъдеще, а не ядрени боклуци“, каза от своя страна Никола Газдов, председател на фотоволтаичната асоциация. По негови думи никой не може да поеме ангажимент какво ще се случва в следващите 100 хиляди години, колкото трябва да се съхраняват ядрените отпадъци. „Включително и аз“, разясни Борисов.

С изказването си Газдов акцентира върху важността на развитието на зелената енергия и в частност фотоволтаиците. Той призова за законодателни промени, които да улеснят поставянето на соларни панели върху къщите. По негови думи в момента за това са необходими същите разрешителни, както за построяването на нова къща.

Искането му беше подкрепено от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, но не и от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Премиерът Борисов от своя страна нареди Добрев, Павлова и Газдов да се съберат и да обсъдят ситуацията. В дискусията си "зелените" и правителството не подминаха темата и за злоупотребите около проекта "Белене" и парите, които дължи страната ни по заеми за проекта. Министър-председателят заяви, че страната ни трябва да заплати 195 млн. евро на банка "Париба" до месец май.

Борисов не пропусна и критиките си по адрес на предишното управление, които са любима тема на премиера по време на заседанията на МС. „Не е новина, че сме много по-добри от правителството на Станишев, въпросът е да станем много, много по-добри.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
317
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТУК ВСИЧКИ ПИШАТ ЗА БЕЛЕНЕ. НЯКОЙ ОТ ВАС, СВЕДУЩИТЕ ПО ВЪПРОСА, ДА ЗАНЕ КОЙ, КАК И С КАКВИ ПАРИ ЩЕ СТРОИ 7 БЛОК НА КОЗЛОДУЙ ? ТОЗИ ВЪПРОС НЕ СПИРА ДА МЕ ИНТЕРЕСУВА, А ОТГОВОР НЯМА. ПОДЛОЖНИТЕ *** НИКОГА НЕ ГО ЗАДАВАТ, НАПРИМЕ Р НА БОЙКО И КОСТОВ- ДОБРЕ, ИНВЕСТИТОР ЗА БЕЛЕНЕ НЯМА, А ВИЕ ТРЪГНАХТЕ ДА СТРОИТЕ В КОЗЛОДУЙ- КОЙ ??????????????????
316
0
 
0
 
! Отговори
Киви преди 11 години
До 364,добре де. Ясно е, че потреблението нараства. Тролей, коли, колела и какво ли още не електро. ВЕИ. Всичко хубаво, но когато няма слънце? Когато няма вятър? С водата е малко по-друго тя все си тече, освен ако не пресъхне. Много скъпи тея фотоволтаици. Земя заемат, а и само 15 г. живот имат. Не мисля, че успяват да си избият инвестицията. А като слушам повечето ни енергийни източници са на доизживяване. Ще остане тук таме някоя централка и после? Не ми се иска да купувам ток от Турция.
315
0
 
0
 
! Отговори
Лол преди 11 години
Според мен като е спрян този проект и като се говори как се прекратява НЯМА как да дойде някой да инвестира. Като се открие нова процедура ще се появи. При предишните са кандидатствали пет големи международни компании: Electrabel, CEZ, E.ON, ENEL и RWE
314
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
362 Киви недей моля ти се, от малкото нормални тук си, но ти трябва малко повечеко информация , бъди спокоен тази радиация в случая не е опасна за нас , пази ни атмосферата , а иначе точно пък на нас не ни трябва АЕЦ , защото сме малка страна и като територия и като потребление , бъдещето наистина е в ВЕИ , те се развиват едва от 5 години а след още 5 . Преди 2-3 години се заговори за ел.коли а днес компаниите се изтрепват да вядат модел след модел
313
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
361 този който ми сложи минус да не би да знае кой е ИНВЕСТИТОРА в АЕЦ БЕЛЯНЕ и да си трае , много искам да разбера кой е този който ще рискува в тои проект.
312
0
 
0
 
! Отговори
Киви преди 11 години
Зелените са за богатите и духовити страни. На нас ни трябва нещо по-солидно и постоянно като АЕЦ. От слънцето също се хваща рак, викам да не правим радиоактивен ток от него
311
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
360 а ти ще почервенееш од яд като разбереш как за пореден път са те прекарали червените братя
310
0
 
0
 
! Отговори
Hasan преди 11 години
edinstvenoto koeto pomna e Todor Jivkov i Vazroditelen proces i smanata na Imenata
309
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
357 Браво най-сетне го измъти.
308
0
 
0
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
Зелени сте! За идеята АЕЦ!
307
0
 
0
 
! Отговори
От 354 преди 11 години
Ето че родихме поредния Български феномен , еколозите и зелените станаха *** дума у нас , в цял свят те се приемат като коректив на статуквото на власттта , като форма на свобода на личността , но в България не , тъмни балкански субекти това сме ние .А точно обратното лявата партия БСП застана зад един корпоративен проект свързан с възможно най-едрия Капитал , защото в енергийни проекти не участват ЕТ-та .Всичко у нас е преобърнато наопаки.
306
0
 
0
 
! Отговори
Бандит преди 11 години
ЗЕЛЕН = ЗАД ЕКО ЛОБИТО Е НЕНАСИЩАНЕ
305
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
352 Кажи нещо по същество
304
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кое не ти харесва , тук е като при диалога , няма време за изглаждане на речта , за редакция
303
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 11 години
Коментара ми беше за 349
302
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 11 години
Я си провери лексиката на това, което каза преди малко и тогава ми говори кой е нормален.
301
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Руменеееееееееееееееееееееееееее намери ли инвеститор , другото е ясно
300
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
346 не нормален съвременно разсъждаващ свободен човек
299
0
 
0
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ЗА ДА НЕ ЖИВЕЕМ С ДОХОДИ НА МАЙМУНИ ТРАБВА- През следващите 10 години да имаме растеж от поне 10% годишно, а това прави 100%!- В България от 15 години няма енергоемки производства!!- Дори да постигнем енергийна ефективност от фантастичните 30%, пак трабва да увеличим днешната си консумация от 6 мегавата с още 4 мегавата - Два ще са от АЕЦ-Белене, но ще трябват още поне 2 мегаватаИЛИ ИМАМЕ ИЗБОР, ЗАРАДИ СКЪПИЯ "ЗЕЛЕН" И "КЮМУРДЖИЙСКИ" ТОК...- ДА СЕ ВЪРНЕМ В ПЕЩЕРИТЕ!!!
298
0
 
0
 
! Отговори
TOP SECRET преди 11 години
men me interesuva koga 6te ima sad v Haga za Vazroditelen Proces , poneje 4akame ve4e 22 godini , do sega nikoi ne si mradna prasta a ima pone 100-ci vinovni v toa PROEKT