Борисов и зелените се ухажват. "Не" на "Белене", но за Банско се разминаха

"Много по-добри сме от Станишев, въпросът е да станем много, много по-добри"
Обновена: 16 яну 2013 14:45 | 16 яну 2013 13:02,
422
Борисов и зелените се ухажват. "Не" на "Белене", но за Банско се разминаха
Снимка: БТА

Комитетът "Зелени алтернативи против АЕЦ" и премиерът Бойко Борисов се обявиха в един глас против строителството на АЕЦ "Белене".

Представители на "Зелените" присъстваха на днешното заседание на МС, след като няколко пъти вече имаха разговори с премиера Бойко Борисов.

„Тезите им са изключително важни и съвпадат с нашите и в лицето на "зелените" ние винаги сме имали партньори. Били сме на различни мнения, но имаме едни и същи политики за зелената енергия, архитектурното наследство и околната среда“, заяви премиерът по време на заседанието на кабинета.

"Зелените" и правителството са на едно и също мнение за спирането на строежа на АЕЦ "Белене", но позициите им категорично се различават относно развитието на Банско. „За Банско за втори лифт сме противници, защото съм убеден, че там трябва да го има този лифт“, обясни Бойко Борисов.

Вчера кметът на Банско Георги Икономов внесе в Министерство на околната среда и водите проект за промяна на ползването на природен парк "Пирин". За разширяване на ски пистите и изграждане на нов кабинков лифт край курортното градче се заговори още преди седмици, когато Икономов внесе в МС подписка с исканията на жители на градчето. Исканията на банскалии бяха съпроводени с протести и блокирането на международния път Е79.

Център на днешните разговори между "зелените" и правителство не беше толкова бъдещето на Банско, колкото проектът АЕЦ "Белене" и ядрената енергетика като цяло и бъдещето на възобновяемите енергийни източници.

Премиерът Борисов обяви, че е поканил Комитета за зелени алтернативи на днешното заседание, за да могат да представят позициите си публично. Комитетът не участва официално в информационната кампания за референдума около бъдещето на ядрената енергетика, защото ЦИК му отказа регистрация.

Борислав Сандов от "Зелените" на няколко пъти акцентира, че позицията му абсолютно съвпада с тази на правителството за отказ от строеж на АЕЦ Белене. Той призова гражданите да гласуват с "не", “да спрат безумието "Белене" и да спрат този риск за цялата ни природа“. По думите му проектът за втора АЕЦ е бавен и неконкурентоспособен. Според еколога Белене е рискова сеизмична зона и трябва сериозно да се помисли какво би се случило при евентуален природен катаклизъм. Той обвини БАН, че извършва скрити репресии спрямо тези учени, които дръзват да се противопоставят на "Белене". „Учени са заплашвани да не изразяват позицията си“, заяви Сандов.

„Много здраве на г-н Станишев, основна роля в оттеглянето RWE изиграха зелените“, заяви от своя страна Албена Симеонова, която е биоземеделец от Никопол и член на Комитета за зелени алтернативи. Изказването й е в отговор на обвиненията на председателя на БСП Сергей Станишев, че правителството на ГЕРБ е виновно за оттеглянето на стратегическия германски инвеститор от АЕЦ "Белене". По думите на Симеонова RWE са решили да се откажат от проекта, след като чули призивите на "зелените" за опасността му. „Нека заедно да спечелим този референдум“, призова тя.

Премиерът Борисов успя отново да намеси в разговора изграждането на пътища, след като чу че биоземеделецът е пътувал 7 часа от Никопол до София, за да присъства на заседанието. „Асфалт не се яде, но без асфалт няма ядене“, обясни стратегията си за развитие на страната Борисов.

По думите на Георг Тупарев, който е съпредседател на "Зелените", един от основните аргументи против изграждането на АЕЦ "Белене" е невъзможността на страната ни да съхранява ядрени отпадъци.

„Искам да завещая на децата си чисто бъдеще, а не ядрени боклуци“, каза от своя страна Никола Газдов, председател на фотоволтаичната асоциация. По негови думи никой не може да поеме ангажимент какво ще се случва в следващите 100 хиляди години, колкото трябва да се съхраняват ядрените отпадъци. „Включително и аз“, разясни Борисов.

С изказването си Газдов акцентира върху важността на развитието на зелената енергия и в частност фотоволтаиците. Той призова за законодателни промени, които да улеснят поставянето на соларни панели върху къщите. По негови думи в момента за това са необходими същите разрешителни, както за построяването на нова къща.

Искането му беше подкрепено от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, но не и от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Премиерът Борисов от своя страна нареди Добрев, Павлова и Газдов да се съберат и да обсъдят ситуацията. В дискусията си "зелените" и правителството не подминаха темата и за злоупотребите около проекта "Белене" и парите, които дължи страната ни по заеми за проекта. Министър-председателят заяви, че страната ни трябва да заплати 195 млн. евро на банка "Париба" до месец май.

Борисов не пропусна и критиките си по адрес на предишното управление, които са любима тема на премиера по време на заседанията на МС. „Не е новина, че сме много по-добри от правителството на Станишев, въпросът е да станем много, много по-добри.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
0
 
0
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ДА СИ КАЖЕМ ИСТИНАТА - Кое нещо в енергетиката ни почива на "пазарен анализ..." и конкуренция???1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...- НЯМАЛО ПАЗАР ЗА ТОК - ХА-ХА-ХА,Добре!!! НО, ЗАЩО ТОГАВА МИНАЛАТА ЗИМАТА ВНАСЯХМЕ ПО 400 Mw/дневно ОТ ФРЕНСКО-КУНЕВАТА АЕЦ - ЧЕРНА ВОДА!!! (а икономиката ни дори не работи)
276
0
 
0
 
! Отговори
Ники преди 11 години
Има общо, че тоя главундер дето управлява си го прави както на него му е угодно. Пожарите на Витоша - негово дело, за да си построи новите писти. Този е *** и не може да разсъждава. Фалитите са дело пак на този образ - неземен. И има общо, защото аз искам да има някакво развитие за БГ. Сега и АЕЦ-а ще забранява с нареждане великият вожд. И докато ги търпим такива *** ще сме смазани! Е това е.
275
0
 
0
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
АЕЦ КОЗЛОДУЙ Е СТРОЕН И С МОИ ПАРИ, ЗАТОВА ПИТАМ:- Защо НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупува и да ни продава ЧАСТНИЯ вятърничев ток на 100%, за 25 години и на цена от 79 стотинки (без ДДС)... и да отказва ток от ДЪРЖАВНИЯ АЕЦ-Козлодуй, струваща му 1.169ст и изкупувана от НЕК само за 3,5 стотинки!?!?!?- Защо изкупува тока от АМЕРИКАНСКИТЕ СПОНСОРИ НА СДС в Марица-Изток за 17,5 ст, а от Държавния ТЕЦ за 4,5 ст СРАМ И ПОЗОР...!!!
274
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
УНИКАЛЕН ПОЗОР...!!!- ДОКАТО НИ ЗАЛЪГВАТ С НЯКОЛКО МИЛИОНА ДО МОРЕТО, ГЕРБЕРИТЕ КРАДАТ МИЛИАРДИ ОТ АЕЦ-КОЗЛОДУЙ- Към момента централата АЕЦ-Козлудуй продава 77% от енергията си на БОГАТИ клиенти в Германия Австрия и дори Италия (а всички те изпитващи погнуса от собствените си АЕЦ), чрез търговци-посредници. НА ЦЕНА ОТ 3,5 СТОТИНКИ...!!!- Това съобщи директорът на централата Валентин Николов в интервю за БНР. - А ГЛАДНИТЕ БЪЛГАРИ КУПУВАТ "ФОТО" ТОК ЗА 45 СТОТИНКИ...
273
0
 
0
 
! Отговори
Киви преди 11 години
Всичко в тази държава е купено и режисирано от определени хора! Те трябва да бъдат премахнати от парламента! Истината не става само с гласуване, а с як бой.Най-лошото е, че след тези няма кадърни и честни кадри, които да дойдат :(
272
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
316 Ники фалитите на малките предприятия нямат нищо общо с Референдума , дори бих казал , яе ако трябва да се търси врузка то тя е далеч във времето когато резултата от този Референдум най- хипотетично казано би се отразил негативно именно спрямо тези фирми ,които цитираш , но говориме в прекалено условна Форма , аз продължавам да питам КЪДЕ Е ИНВЕСТИТОРА и никой от вас не ми казва, КОЙ ЩЕ СТРОИ ТАЗИ ЦЕНТРАЛА < КОЙ ЩЕ РИСКУВА СРЕДСТВА > мълчанието на агнетата , имаше такъв филм на времето.
271
0
 
0
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
О, УЖАС ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ АКТУАЛИЗИРАТ ИЗБИРАТЕЛНИТЕ СПИСЪЦИ!!!Закон за референдумите - Чл. 8. (1) Национален и местен референдум се произвеждат по актуализирани списъци за изборите за народни представители - И ТОВА ТОЧНО ПРЕДИ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ О, УЖАС, ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕ, ЧЕ НЕ МОЖЕ ПРИ ОСТАНАЛИ ПОД 7 МИЛИОНА БЪЛГАРИ, ДА ИМА 6,9 МИЛИОНА ИЗБИРАТЕЛИ- А В НЯКОИ УМИРАЩИ ГРАДОВЕ ИЗБИРАТЕЛИТЕ ПОРАСТНАЛИ ДВОЙНО ЗА 1 ГОДИНА... Сигнализирахте за неуместен коментар
270
0
 
0
 
! Отговори
Йот преди 11 години
Абе, родоотцепници.....Какво ми хвалите чуждите страни, вие какво направихте за нашата, за да се подобрят нещата?! Мен констатации не ми трябва, а действия. Поне ползвай кирилизатор или пиши на шведски. А ти 123, какво ми говориш за мангосите? Ми това правителство, че и предишното само ги субсидира. Знаеш по колко сигнали подавам месечно срещу тях и все ми казват, че нищо не могат да направят. КАСТРАЦИЯ за тези. И като им спрат парите да видиш как ще стане работата
269
0
 
0
 
! Отговори
Ники преди 11 години
При това правителство колко предприятия, фабрики, земеделци, животновъди, фирми фалираха!!!???? Всичко съсипаха тези и сега продължават. Трябва да гласуваме с ДА, ако искаме да не измрем
268
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
313 прави си това не за прости тикви като теб .
267
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
311 оооо , няма оправия с такива като вас , дамгосани сте си по рождение . Сигурно имаш шумкари в рода си , аз нямам , но за това пък имам Опълченци в рода си и смятам ,че никой не ни е подарил свободата защото ние сами сме си я извоювали , без нас поредната военна кампания на Русия на Балканите е била обречена .
266
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
САМО АЕЦ БЕЛЕНЕ.....ВСИЧКО ДРУГО Е НЕСЕРИОЗНИ..РАЗНИТЕ МУ ТЕЦОВЕ,ВЕТЪРНИ МЕЛНИЦИ И ПАНЕЛКИ....ТОВА Е СЕРИОЗНА ФИРМА..ДРУГОТО Е ДАЛАВЕРА..ВЯТЪР РАБОТА...!!!! ПЪРНЕЩА ДЖОБОВЕТЕ ТА РАЗНИ СЕДЕСАРИ И ГЕБЕРАСТИ.....?!?!!!
265
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
308 наистина си пълен ***
264
0
 
0
 
! Отговори
до 304 преди 11 години
Германският гигант РВЕ мотивира оттеглянето си със световната икономическа криза, както и с два проблема по проекта: не е подписан окончателният договор с руския главен изпълнител Атомстройекспорт за строителството и не е структурирано финансирането, а това е трябвало да стане до този месец.
263
0
 
0
 
! Отговори
Toni преди 11 години
До 123 Sedi i gladuvai togava az si zimam 3500 euro zaplata i me boli kura za taq durjava umrela a ti si sedi i umirai ot glad
262
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
как нема да са съгласни зелените и тиквуча нали Цветелинка а в частност ТИКВАРО си пълнат гушата от зелената енергия начукват ви го с пренос\ превоз\ по мрежата която сме я платили ние *** тъпата нация сме
261
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 11 години
До Toni MOIA SAVET KAM TEB E DA SE SHI*ASH,ima hora koito iskat da ostanat v rodinata si -BG,zashtoto kamaka si tegi na miastoto...
260
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
304 там е работата че те се включиха при една цена ,а тя започна все повече да расте и не съм съвсем убеден че вкл'чването им е било официализирано в крайна сметка а едно е намерение и съвсем друго когато влезеш в играта и започнеш да плащаш.
259
0
 
0
 
! Отговори
От 298 преди 11 години
Олеле те не били 1млр лв. а ЕДИН МИЛИАРД ЕВРО , вие вярно не сте с всикия си , да може да има такава печалба БЕЛЕНЕ ако при същите разходни параметри цената на тока стане 1 ЕВРО.
258
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
299 пълен дзифтар малко ти е било 500робство +50 години комунизъм