Райков роден във Вашингтон, но нямал US гражданство

Тъй като е дете на дипломат, законът не го лови
Обновена: 18 мар 2013 16:05 | 18 мар 2013 16:05,
203
Райков роден във Вашингтон, но нямал US гражданство
Марин Райков. Снимка: БТА

Премиерът на служебното правителство Марин Райков никога не е бил гражданин на САЩ, макар че е роден във Вашингтон, заяви днес в Министерския съвет новият шеф на пресцентъра Ивет Добромирова.

По думите й законът в САЩ, според който всеки роден в Съединените щати става техен гражданин, не важи за деца на дипломати.

Марин Райков е роден на 17 декември 1960 г. във Вашингтон, САЩ, където дипломат е баща му - Райко Николов.

Според чл. 110 от Конституцията членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители. Тъй като служебният премиер е роден във Вашингтон, се появиха коментари дали той легитимно е избран от президента за поста.

Два пъти Марин Райков отказа да отговори на въпрос на журналисти дали има чуждо гражданство. Първият път той запази мълчание след срещата си лидера на БСП, а вторият път днес – след среща с лидера на ДПС. Вместо него разясненията направи Ивет Добромирова. Съмнения за гражданството се появиха и за министъра на околната среда и водите Юлиян Попов.

Още по темата
Служебният екоминистър заяви в неделя, че е започнал процедура по отказ от британското си гражданство още когато са го поканили за министър в служебния кабинет.

„Не е чак такава жертва да се откажеш от британското гражданство, след като така или иначе си гражданин на ЕС, така че според мен си струваше”, каза Попов.

В това правителство, след три проверки, не сме установили някой от министрите да има двойно гражданство - включително и министър-председателя. Това, че съм роден в Съединените щати, не ме прави с двойно гражданство, коментира в събота пред БНР Марин Райков.
Първата си пресконференция в Министерския съвет Райков ще даде в сряда след заседанието на кабинета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
0
 
! Отговори
Wikipedia преди 11 години
Spored us konstituciqta : "All persons born or naturalized in the United States, and subject to the jurisdiction thereof, are citizens of the United States and of the State wherein they reside."taka che nqma kak da nqma grajdanstvo :)
149
0
 
2
 
! Отговори
АМЕРИКАНСКА ПОДЛОГА преди 11 години
Да си американска *** е върховен дълг и въпрос на чест за всеки антибългарски ГЕРБЕРАСТ.
148
1
 
6
 
! Отговори
тя преди 11 години
ЗА НЕСВЕДУЩИТЕ!!!! ВСЕКИ РОДЕН НА ТЕРИТОРИЯТА НА USA, АВТОМАТИЧНО ПОЛУЧАВА АМЕРИКАНСКО ГРАЖДАНСТВО. РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕТОТО КОЕТО Е РОДЕНО НА ТЕРИТОРИЯТА USA И НЕ СА АМЕРИКАНСКИ ГРАЖДАНИ,МОГАТ ДА ПОЛУЧАТ ТАКОВА В ДЕНЯ В КОЙТО ДЕТЕТО НАВЪРШИ 18 ГОДИНИ,АКО ПРЕДИ ТОВА ПО НЯКАКЪВ ДРУГ НАЧИН НЕ ПОЛУЧАТ СТАТУТ НА ГРАЖДАНИ НА ПОСОЧЕНАТА СТРАНА. КОМЕНТАРА Е ИЗЛИШЕН."ЧЕСТИТ" ВИ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ КОЙТО НЕ Е РОДЕН В БЪЛГАРИЯ.ТОВА ЗА РОДИТЕЛИТЕ ,ЧЕ СА ДИПЛОМАТИ НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ.НЕ ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА
147
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Румене пак пишеш глупости.Човек е такъв какъвто се чувства.Това изказване ми прилича малко от времето на Че.Май си объркал времето и континента.
146
0
 
6
 
! Отговори
питам преди 11 години
като е дете на дипломати кои бяха и кави бяха дпломатите в 60сте, аз помня че бяха най врените синове на бкпбългарската комунистическа партия..
145
0
 
7
 
! Отговори
до до hunter преди 11 години
С уточнение - отиде с хеликоптер до Русе, сякаш не можеше да изчака ден-два да се върне Патриарха в София. И това при тази ужасяваща липса на пари за хората (не за тях)
144
0
 
2
 
! Отговори
до hunter преди 11 години
Ами то много сложна програма. Щом е толкова лесно и безсмислено защо се коментира какъв е и прочие, като това може да го върши всеки. Искам да се пишат за ясни и точни неща с какво е помогнал и с какво си е заслужил заплатата като премиер. Днес свърши това, утре онова и така до края на 2-та месеца. Какво само ми дъвчат къде е бил роден, къде учил, работил, *** и т.н. До сега дадоха единствено една безсмислена среща с Неофит и това е. Явно по цял ден нищо не прави. За какво тогава изобщо ги назн
143
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нагли подли гербари - национални предатели
142
1
 
4
 
! Отговори
6amandur4e преди 11 години
tozi raikov,6tom ba6tamu e bil diplomat prez jivkovo vreme si e 4ist komunqga.
141
1
 
6
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
До Анонимен-164-ти,- Каква е разликата за българската рая..., между робството и на османците и робствата и на днешната червено-масонска олигархия, подкрепяна от ЦРУ...???- Не се мори...- И ТОГАВА И СЕГА ПРИЧИНИТЕ СА ЕДНИ И СЪЩИ... И ТОГАВА И СЕГА НАРОДА Е ГРАБЕН ОТ МЕСТНИТЕ ЧОРБАДЖИИ, В ПОЛЗА НА ИСТИНСКИТЕ НИ ПОРОБИТЕЛИ...!- НЯКОГА ОТ ГЛОБАЛИСТИТЕ-ОСМАНЦИ..., СЕГА ОТ ГЛОБАЛИСТИТЕ ОТВЪД ОКЕАНА... КОЙТО НИ ОСВОБОДИ, ТОЙ И ЩЕ НИ ПОРОБИ - В.ЛЕВСКИ- А РОБСТВОТО СИ Е ВСЕ РОБСТВО
140
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В сайта се е развихрил аткаченият ПСИХОПАТ СТРАНДЖАТА !Много е ***, но е и ***.
139
2
 
3
 
! Отговори
hunter преди 11 години
до Анонимен 164: Днес премиерът изпи едно кафе на гладно и после мина през тоалетната. 2-3 часа прекара пред компютъра, за да чете коментати във форумите. На обяд имаше среща със Станишев, а по-късно с Доган.. и на двете си говориха общи приказки. После прочете поредицата от безумни искания на най-различни протестиращи.. селяните искаха дъжд за нивите, а гражданите слънце, за да се разхождат; работниците искаха повече почивни дни и високо заплащане, работодателите искаха ниски лихви и ниски запл
138
1
 
5
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
До Анонимен 164,Мафиотите са два вида...- Едните крадат, другите перат....- БОКО КРАЛ..., РАЙКОВ ПРАЛ... РАЗЛИКА НЯМА...!!!- ВСЕ МАФИОТИ ОТ "СОЙ"...!!!
137
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Марин Райков не е гражданин на САЩ, но е АМЕРИКАНСКА *** ! Спомнете си сервилните му действия по време на войната в Косово.
136
2
 
14
 
! Отговори
ЗНАЧИ Е МАСОН преди 11 години
ГНУСЕН МАСОН!
135
1
 
6
 
! Отговори
ПИТАМ ДАЛИ Е МАСОН? преди 11 години
134
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А кога ще почнете да ни казвате и какво върши тоя човек, а не само какъв е и какъв е бил. Ясно е, че поне не е с престъпно минало като Бойко, което пак си е един вид напредък. Но по-важното в момента е да казвате какво върши!! Примерно днес къде е бил, какво е решил, какво направил и така.
133
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз обаче се чудя друго. Понеже не съм видял указ за прекратяването на мандата на доскорошния ни посланик във франция, това значили че маррай си е шеф на самия себе си? И не е ли това груб конфликт на интереси.?
132
1
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Тази година дано съм лош пророк но ще имаме още неприятности с еврейските тълпи в БГ - 2013 г ще е много тежка като за българският народ така и за олигарси и политици - раята вече няма да седи и да яде финансови камшици и да блее жално !! ще има Протести до безкрай !!
131
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цецо, прибери си простаците, на които плащаш да ви вдигат рейтинга1 Отврат са!