Всички по веригата натискат за скок на цената на тока, Райков не дава

Защо енергията от скъпите централи е приоритетна пред евтините, пита премиерът
Обновена: 10 апр 2013 14:06 | 10 апр 2013 14:06, Веселина Йорданова
173
Всички по веригата натискат за скок на цената на тока, Райков не дава
Премиерът Марин Райков. Снимка: архив, БТА

Кабинетът не е съгласен с хипотезите за увеличение на цената на тока. С уговорката, че крайното решение за цените от 1 юли е на енергийния регулатор, и премиерът Марин Райков, и енергийният министър Асен Василев дадоха да се разбере, че има резерви да не се стигне до увеличение.

Василев съобщи, че всички участници по веригата искат ръст и това не е учудващо. Регулаторът обаче трябва да прецени доколко разходите, на база на които той се иска, са реални. Министърът увери, че за това ще бъде впрегнат целият потенциал на министерството и на външни партньори, включително за да се види трябва ли да се повишава цената на въглищата, която се отразява на цената на тока. Има доста външни разходи, които според мен могат да бъдат оптимизирани, коментира Василев.

Сигурен съм, че има резерви и че трябва да се направи внимателен анализ дали въобще има основание да се мисли, че това е разумно и възможно. Естествено, че ДКЕВР ще реши, но нашата нагласа не е никак позитивна по отношение на такава хипотеза за увеличение, заяви Марин Райков.

Той се противопостави и на евентуална стачка в мините. Райков заяви, че в този дъждовен сезон последиците ще са много тежки, защото за отводняване биха били необходими милиони. Подобни авантюристични форми на безпредметен натиск дори да не се обмислят, предупреди премиерът.

Поредна проверка в енергетиката, този път в Електроенергийния системен оператор (ЕСО) иска Райков. Ще се проверява предимно диспечерското управление. Целта е да се отговори на въпроса защо енергията от редица условно наречени скъпи централи се въвежда в системата приоритетно от тези, които са условно евтини централи, обясни министър-председателят.

Енергийният министър Асен Василев потвърди, че до момента проверката в едно от ЕРП-тата е показала, че има немалко възобновяеми енергийни източници, които работят над 20 часа в денонощието, тоест „има слънцегреене повече, отколкото часове в деня“.

Още по темата
По отношение на предстоящата проверка от ЕК в енергийния сектор, Райков заяви, че „нашите партньори идват по наша молба, за да ни помогнат да видим къде са късите съединения в системата, къде са резервите“. Резултатът от това може да бъде само един – по-малък натиск върху разходите на гражданите, беше категоричен той.

Райков заяви, че по отношение на ЧЕЗ очевидно има основание за притеснения и те следва да бъдат доказани. Не се месим в работата на прокуратурата, каза премиерът и посъветва за същото чешкия си колега в коментар на упреци от чешка страна, че върху енергийната компания има натиск. Важно е ние, източноевропейците да разберем, че вече сме част от Европа. Няма начин както в „доброто старо време“ някой да се меси в работата на прокуратурата, каза той.

Райков уточни, че иска нов анализ, свързан с проекта за газопровод „Южен поток, защото трябва да сме сигурни до каква степен това инвестиционно решение е съвместимо с третия енергиен пакет на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
7
 
! Отговори
Банкеръ преди 11 години
Вместо цените да паднат при излишък ще ги вдигаме бравос ще ви се ама се хвана народа за зелено,а зимата към гражданска воина отиваме и така.
100
7
 
5
 
! Отговори
dd преди 11 години
бойкот на изборите!Всички на 12 на улицата на протест.Забрана на партиите. Не на геноцида който ни налагат 20 години.БОЙКОТ НА ИЗБОРИТЕ!!!!!
99
2
 
12
 
! Отговори
Истината преди 11 години
10% загуби,10%"разходи,"10% зелена енергия, 20% ПРЕНОС !!!, 20% ДДС - това е реалността в сметките ни!В 7 европейски държави такса пренос = 0% ,в 3 =2-5% ,в останалите под 10% ...сметките са много прости. Именно заради тези 20% пренос не изнасяме ток, а 20-те % ДДС (над 3 млрд годищно)се источва през централите защото им е разход ,с които се задължават ЕРП-тата и ги вземат от нас и изобщо не влизат в държавата(под протекция на ГЕРБ)!!! Вярвам че все някой прокурор е стигнал до това уравнение
98
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво е това слънцегреене повече от 20 часа в денонощието??? Къде се намираме или това е една огромна кражба. Дали пък не плащаме евтината енергия от АЕЦ многократно, само защото е минала през електромерите на фотоволтаиците.
97
0
 
6
 
! Отговори
А дали е така преди 11 години
Абе, май всички по веригата искат цените да останат на тези нива и за пред хората симулират борба за задържане на цените. Хайде да не сме балъците, ако може.
96
0
 
24
 
! Отговори
аС преди 11 години
Къф скок бе ? Да фалирват волтаици , да не ходим да ги трОшим ....
95
7
 
23
 
! Отговори
mehmed преди 11 години
станишев бойко яне кунева и местан се плюят но всички заедно ги е страх от сидеров защото са престъпници
94
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде да го вдигнат след изборите, два дори три пъти да го вдигнат. Да избесим тогава парламента до крак и да и да приключим с така наречения "преход" по плана на БКП.
93
0
 
22
 
! Отговори
тя преди 11 години
Тия от ЧЕЗ са големи престъпници и затова не искат никой да се "меси" в работата им , включително и прокуратурата.Да се намалят чиновниците и така и разходите им.
92
0
 
32
 
! Отговори
БЪЛГАРИН 1 преди 11 години
Всички по веригата натискали,а народа къде е в тази верига или май не го * за кюстендилска слива - затова бойна готовност за нови истински народни протести !!!Да не се оставяме да ни приспят отново !!!
91
0
 
4
 
! Отговори
www преди 11 години
До АНАЛИЗ НА ДЕМОКРАЦИЯда много скоро ще ни АНАЛизират
90
2
 
3
 
! Отговори
до 116 117 преди 11 години
Абе що не вземеш да си върнеш член едно от живковата конституция. Аман от простаци.
89
2
 
12
 
! Отговори
АНАЛИЗ НА ДЕМОКРАЦИЯ преди 11 години
- Разруши мозъчния й център Енергопроект. Старателно организира националното престъпление - закриване на АЕЦ Козлодуй. - Спря строителството на АЕЦ Белене. - Разпродаде електроразпределителната система. - Ликвидира енергомашиностроенето. Днес дори 100-киловатова водна турбина трябва да се внася от чужбина! Чужди фирми, които трябва да се учат от нашите енергостроители, получават поръчки за строителство на енергийни обекти у нас. Каскадата Горна Арда, 4 пъти по-малка от каскадата Арда, която е българско инженерно решение и изпълнение, се възлага на чужденци, непостроили нито
88
5
 
1
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 11 години
- Източномаришкият енергиен комплекс. Горивната му база са лигнитни въглища с най-ниска калоричност - 1400 ккал/кг. По екологични изисквания две от централите са с железобетонни комини по 325 метра - най-високите в Европа!/Сега абсурдът на капиталистическата непланова икономика е следният: "... Най-големият трън в очите на всички е проектът на ХХI век - АЕЦ "Белене" (започнат преди 89 г. и спрян след избухването на демокрацията). Изграждането на 2000-мегаватова ядрена мощност обедини цялото антиядрено лоби не само у нас, а и в чужбина. Начело е целият източномаришки енергиен комплекс. Той
87
0
 
31
 
! Отговори
Питанка преди 11 години
Защото собствениците на ел. централи произвеждащи скъпия ток са или роднини политици, или си плащат на политици да са приоритет в енергийният микс.
86
0
 
2
 
! Отговори
менте преди 11 години
До veskoне бе комшията
85
2
 
5
 
! Отговори
vesko преди 11 години
Банките са виновни.
84
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
---111Според българина ----,Райков ,.....ЗА ПЛЮЕНЕ ЛИ Е ,ИЛИ НЕ ?
83
6
 
12
 
! Отговори
Х преди 11 години
ВСИЧКИ ДРУГИ ИМАТ АКЦИИ В СКЪПИТЕ ЦЕНТРАЛИ И ЗАТОВА ИСКАТ, А РАЙКОВ НЯМА И ЗАТОВА НЕ ИСКА.
82
0
 
21
 
! Отговори
една овца преди 11 години
Защо да не натискат като имат стадо овце пред себе си. Те стават милионери за дни,ние си ги търпим и така ще е докато не станем вълци като тях.