Всички по веригата натискат за скок на цената на тока, Райков не дава

Защо енергията от скъпите централи е приоритетна пред евтините, пита премиерът
Обновена: 10 апр 2013 14:06 | 10 апр 2013 14:06, Веселина Йорданова
173
Всички по веригата натискат за скок на цената на тока, Райков не дава
Премиерът Марин Райков. Снимка: архив, БТА

Кабинетът не е съгласен с хипотезите за увеличение на цената на тока. С уговорката, че крайното решение за цените от 1 юли е на енергийния регулатор, и премиерът Марин Райков, и енергийният министър Асен Василев дадоха да се разбере, че има резерви да не се стигне до увеличение.

Василев съобщи, че всички участници по веригата искат ръст и това не е учудващо. Регулаторът обаче трябва да прецени доколко разходите, на база на които той се иска, са реални. Министърът увери, че за това ще бъде впрегнат целият потенциал на министерството и на външни партньори, включително за да се види трябва ли да се повишава цената на въглищата, която се отразява на цената на тока. Има доста външни разходи, които според мен могат да бъдат оптимизирани, коментира Василев.

Сигурен съм, че има резерви и че трябва да се направи внимателен анализ дали въобще има основание да се мисли, че това е разумно и възможно. Естествено, че ДКЕВР ще реши, но нашата нагласа не е никак позитивна по отношение на такава хипотеза за увеличение, заяви Марин Райков.

Той се противопостави и на евентуална стачка в мините. Райков заяви, че в този дъждовен сезон последиците ще са много тежки, защото за отводняване биха били необходими милиони. Подобни авантюристични форми на безпредметен натиск дори да не се обмислят, предупреди премиерът.

Поредна проверка в енергетиката, този път в Електроенергийния системен оператор (ЕСО) иска Райков. Ще се проверява предимно диспечерското управление. Целта е да се отговори на въпроса защо енергията от редица условно наречени скъпи централи се въвежда в системата приоритетно от тези, които са условно евтини централи, обясни министър-председателят.

Енергийният министър Асен Василев потвърди, че до момента проверката в едно от ЕРП-тата е показала, че има немалко възобновяеми енергийни източници, които работят над 20 часа в денонощието, тоест „има слънцегреене повече, отколкото часове в деня“.

Още по темата
По отношение на предстоящата проверка от ЕК в енергийния сектор, Райков заяви, че „нашите партньори идват по наша молба, за да ни помогнат да видим къде са късите съединения в системата, къде са резервите“. Резултатът от това може да бъде само един – по-малък натиск върху разходите на гражданите, беше категоричен той.

Райков заяви, че по отношение на ЧЕЗ очевидно има основание за притеснения и те следва да бъдат доказани. Не се месим в работата на прокуратурата, каза премиерът и посъветва за същото чешкия си колега в коментар на упреци от чешка страна, че върху енергийната компания има натиск. Важно е ние, източноевропейците да разберем, че вече сме част от Европа. Няма начин както в „доброто старо време“ някой да се меси в работата на прокуратурата, каза той.

Райков уточни, че иска нов анализ, свързан с проекта за газопровод „Южен поток, защото трябва да сме сигурни до каква степен това инвестиционно решение е съвместимо с третия енергиен пакет на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се махне "микса" на цената и да се освободи пазара!Да се махне монопола!Всеки ще си купува от който иска!На пазара да не би да има "микс" на цената на доматите или на чушките?Купуваш според джоба си!Само тогава цените ще се саморегулират!Който не му харесва , да си затваря централата!
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Райков не дава ,.....до 12.05.2013г.,а после.....?
59
1
 
6
 
! Отговори
преди 11 години
Най-ниско потребление 2800 МВттова са да кажем 1500 МВт - Американски централи Марица изток 1 и 3ВЕИ 800 МВтДруги 500 МВтИ това са твърдите договори за изкупуване на 100% от ел енергията, само скъпите енергии, за евтините място не остава. Трябва Мариците и за тях да има прословутата такса 40%, но енергийните мастодонти няма на позволят някой да им нагризе баничката ;)
58
0
 
4
 
! Отговори
горски пътник преди 11 години
# 73, напълно си прав, и не само за АЕЦ, а това и сега продължава. Нашите просто се държат все едно пак зависим от Съветския съюз, само че столицата му се е изместила в Брюксел. Сякаш въобще не им е ясно каква е разликата между двата периода, а ефектът е, че и на хората взе да им се обърква представата за нея.
57
1
 
5
 
! Отговори
!@# преди 11 години
Еврика! Да си санират сградите, да сложат енерго-спестяващи уреди по цялата 'верига' вместо само да искат увеличения:) Да заменят остарелите електропреносни съоражения с по-енергоефикасни и т.н. стига лъгали и грабили!!
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А бе света натиска за вецове,за слънчева и вятарна енергия защото неще мазут,въглища и природен газ ,за разлика от тези горива е без пари а излиза по скъпо -не разбирам къде е логиката?
55
1
 
4
 
! Отговори
работещ преди 11 години
До Контра - Атака:Стар виц - "фильм не швеский, а советский ...". Та, "заробени" сме, вярно, но не от "евреите на Уолстрийт", а от нашите си комунисти, които хем сключиха неизгодни договори чрез НЕК, хем евтиния ток изнасят, а скъпия ни продават, хем източват НЕК. Впрочем, това, че НЕК щяла да фалира, е поредното плашило, което трябва да ни убеди, че без КАТАСТРОФАТА АЕЦ Белен не можем и че цената на тока ЩЕ РАСТЕ, вместо да намалява. Нека фалира НЕК, държавата ще основе нова компания.
54
0
 
7
 
! Отговори
до 69 преди 11 години
И аз не съм гласувал от 9 години, но нашите не преговаряха с ЕС. Много други страни се защитиха, нашите нищо не направиха. Просто нашите са яко за бесило
53
2
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
za6toto ima dogovori Raikov ,skliu4eni pod masata,nqkoi si vzel komisionite,i ako sprat centralite 6te se pla6tat neustoiki,6te te sadqt 4ujdencite ,ama nqma da gi pla6ta6 ti a vsi4ki nie,a ako bqxa darjavni tova nqma6e da se slu4i,togava pravitelstvoto ima dumata sega samo moje da si 4e6e6 eziko drugo ni6to,ne moje da se napravi
52
3
 
8
 
! Отговори
do 10 преди 11 години
Не знам дали вече ти обясниха, НО аз ще ти обясня. Защото първо Козлудуй и Белене нямат база на сравнение! Никаква! Козлудуй е разработена централа, която си е избила инвестициите и продава на реална цена. Белене е БЕЗБОЖНО СКЪПА ИНВЕСТИЦИЯ. Тази централа трябва да си ИЗБИЕ инвестицията. КАК? Няма на кого да продаваме! Ние имаме излишък! Съседите ни си имат ядрени централи. Е какво правим. Ми много просто. Качваме цената. На ти после "евтин ток". Може да е ядренна енергия, но скъпо реализирана!
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както е тръгнало вече няма съмнение, че е по-евтино да внасяме ел. енергия. В този случай отпада необходимостта и от "зелени", "кафяви" и други измишльотини електроцентрали.
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поздравления за позицията,г-н Премиер!
49
0
 
13
 
! Отговори
Бургас преди 11 години
Действия се искат, не размотаване. Бързи проверки и спиране на лъжците с 20ч. слънцегреене. Що не са спрени досега след като се знае че лъжат ? И тези от ДКЕВР да си променят мисленето и да махнат тъпите добавки за пренос, превоз, достъп и невъзстановяеми(***). Стига са мислили само за чистата цена на тока а да вземат за помислят и за промяна на начина им на образуване на цената.
48
1
 
15
 
! Отговори
горски пътник преди 11 години
Аз искам зелена енергия, но искам и с мен да се държат като с нормален човек, а не да ме правят на ***. Искам да мога да си избирам между различни пакети ток. Искам производителите на зелена енергия да не са свързани с управляващи. Ако искам, ще си взема и 100% зелен ток, но не от лъжци. Цялата тази работа със зеления ток сега се използва от шепа хора и резултатът е, че спорим за нов АЕЦ при положение, че хората масово не са компетентни по този въпрос.
47
1
 
5
 
! Отговори
123 преди 11 години
Евалата фризура! Добре, че си ти да говориш неща, които на никому не са ясни... Вземи направи нещо, ако можеш де:(
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама то и народът иска увеличение на заплати и пенсии ама няма а тези се научиха всяка година да го вдигат. Все имали основание ама и нашето основание е важно ,защото сме гладни и нямаме пари !
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Калин Христов, Мариела Ненова, Андрей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Цветан Цалински ограбиха икономиката, а вие (или капитала зад банките в картел) го направихте финансов министър. Като работех в БНБ за малко, след като на някой в ЦЕУ на Сорос ни преподаваха как се организира криза и картели, те се опитаха да ме накиснат за кредитната експанзия за надуване на балон на фондовата борса и жилищния пазар довели до съответно спад от 20 млрд + 10ки млрд+10 м лоши креди
44
0
 
2
 
! Отговори
Лакей или леке преди 11 години
Както четем от руската преса,Райков щял да се бори за енергийна независимост,но не изобщо,а само от Русия
43
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Ей, Райков, веднага могат да се направят тези неща за 1 месец:1. Проверка на изпълнението на договорите и реалната дейност(не отчитаната) на даващите скъп ток фирми и ВЕДНАГА спиране на покупката от тях при нарушение.2. Промяна/най-добре премахване/ от ценообразуването на редовете за достъп, пренос и невъзстановяеми от сметките - това го няма за никоя друга стока..3. Пълна мощност на АЕЦ с евтиния ток и рязко намаляване на зелените - явно е че лъжат най безогледно.4. Увеличаване на износа.
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 40 Такава баня ще ти хвърли майчицата ГЕРБ,че не можеш отми сапуна докато си жив!!!!!!!!!