Всички по веригата натискат за скок на цената на тока, Райков не дава

Защо енергията от скъпите централи е приоритетна пред евтините, пита премиерът
Обновена: 10 апр 2013 14:06 | 10 апр 2013 14:06, Веселина Йорданова
173
Всички по веригата натискат за скок на цената на тока, Райков не дава
Премиерът Марин Райков. Снимка: архив, БТА

Кабинетът не е съгласен с хипотезите за увеличение на цената на тока. С уговорката, че крайното решение за цените от 1 юли е на енергийния регулатор, и премиерът Марин Райков, и енергийният министър Асен Василев дадоха да се разбере, че има резерви да не се стигне до увеличение.

Василев съобщи, че всички участници по веригата искат ръст и това не е учудващо. Регулаторът обаче трябва да прецени доколко разходите, на база на които той се иска, са реални. Министърът увери, че за това ще бъде впрегнат целият потенциал на министерството и на външни партньори, включително за да се види трябва ли да се повишава цената на въглищата, която се отразява на цената на тока. Има доста външни разходи, които според мен могат да бъдат оптимизирани, коментира Василев.

Сигурен съм, че има резерви и че трябва да се направи внимателен анализ дали въобще има основание да се мисли, че това е разумно и възможно. Естествено, че ДКЕВР ще реши, но нашата нагласа не е никак позитивна по отношение на такава хипотеза за увеличение, заяви Марин Райков.

Той се противопостави и на евентуална стачка в мините. Райков заяви, че в този дъждовен сезон последиците ще са много тежки, защото за отводняване биха били необходими милиони. Подобни авантюристични форми на безпредметен натиск дори да не се обмислят, предупреди премиерът.

Поредна проверка в енергетиката, този път в Електроенергийния системен оператор (ЕСО) иска Райков. Ще се проверява предимно диспечерското управление. Целта е да се отговори на въпроса защо енергията от редица условно наречени скъпи централи се въвежда в системата приоритетно от тези, които са условно евтини централи, обясни министър-председателят.

Енергийният министър Асен Василев потвърди, че до момента проверката в едно от ЕРП-тата е показала, че има немалко възобновяеми енергийни източници, които работят над 20 часа в денонощието, тоест „има слънцегреене повече, отколкото часове в деня“.

Още по темата
По отношение на предстоящата проверка от ЕК в енергийния сектор, Райков заяви, че „нашите партньори идват по наша молба, за да ни помогнат да видим къде са късите съединения в системата, къде са резервите“. Резултатът от това може да бъде само един – по-малък натиск върху разходите на гражданите, беше категоричен той.

Райков заяви, че по отношение на ЧЕЗ очевидно има основание за притеснения и те следва да бъдат доказани. Не се месим в работата на прокуратурата, каза премиерът и посъветва за същото чешкия си колега в коментар на упреци от чешка страна, че върху енергийната компания има натиск. Важно е ние, източноевропейците да разберем, че вече сме част от Европа. Няма начин както в „доброто старо време“ някой да се меси в работата на прокуратурата, каза той.

Райков уточни, че иска нов анализ, свързан с проекта за газопровод „Южен поток, защото трябва да сме сигурни до каква степен това инвестиционно решение е съвместимо с третия енергиен пакет на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма Белене защото са ни докарали ВЕЙ и слънчевите пъна които продават най скъпата енергия.Германия не си позволяват зелена енергия,ама меркел мисли за народа а наще *** за джобовете си