Всички по веригата натискат за скок на цената на тока, Райков не дава

Защо енергията от скъпите централи е приоритетна пред евтините, пита премиерът
Обновена: 10 апр 2013 14:06 | 10 апр 2013 14:06, Веселина Йорданова
173
Всички по веригата натискат за скок на цената на тока, Райков не дава
Премиерът Марин Райков. Снимка: архив, БТА

Кабинетът не е съгласен с хипотезите за увеличение на цената на тока. С уговорката, че крайното решение за цените от 1 юли е на енергийния регулатор, и премиерът Марин Райков, и енергийният министър Асен Василев дадоха да се разбере, че има резерви да не се стигне до увеличение.

Василев съобщи, че всички участници по веригата искат ръст и това не е учудващо. Регулаторът обаче трябва да прецени доколко разходите, на база на които той се иска, са реални. Министърът увери, че за това ще бъде впрегнат целият потенциал на министерството и на външни партньори, включително за да се види трябва ли да се повишава цената на въглищата, която се отразява на цената на тока. Има доста външни разходи, които според мен могат да бъдат оптимизирани, коментира Василев.

Сигурен съм, че има резерви и че трябва да се направи внимателен анализ дали въобще има основание да се мисли, че това е разумно и възможно. Естествено, че ДКЕВР ще реши, но нашата нагласа не е никак позитивна по отношение на такава хипотеза за увеличение, заяви Марин Райков.

Той се противопостави и на евентуална стачка в мините. Райков заяви, че в този дъждовен сезон последиците ще са много тежки, защото за отводняване биха били необходими милиони. Подобни авантюристични форми на безпредметен натиск дори да не се обмислят, предупреди премиерът.

Поредна проверка в енергетиката, този път в Електроенергийния системен оператор (ЕСО) иска Райков. Ще се проверява предимно диспечерското управление. Целта е да се отговори на въпроса защо енергията от редица условно наречени скъпи централи се въвежда в системата приоритетно от тези, които са условно евтини централи, обясни министър-председателят.

Енергийният министър Асен Василев потвърди, че до момента проверката в едно от ЕРП-тата е показала, че има немалко възобновяеми енергийни източници, които работят над 20 часа в денонощието, тоест „има слънцегреене повече, отколкото часове в деня“.

Още по темата
По отношение на предстоящата проверка от ЕК в енергийния сектор, Райков заяви, че „нашите партньори идват по наша молба, за да ни помогнат да видим къде са късите съединения в системата, къде са резервите“. Резултатът от това може да бъде само един – по-малък натиск върху разходите на гражданите, беше категоричен той.

Райков заяви, че по отношение на ЧЕЗ очевидно има основание за притеснения и те следва да бъдат доказани. Не се месим в работата на прокуратурата, каза премиерът и посъветва за същото чешкия си колега в коментар на упреци от чешка страна, че върху енергийната компания има натиск. Важно е ние, източноевропейците да разберем, че вече сме част от Европа. Няма начин както в „доброто старо време“ някой да се меси в работата на прокуратурата, каза той.

Райков уточни, че иска нов анализ, свързан с проекта за газопровод „Южен поток, защото трябва да сме сигурни до каква степен това инвестиционно решение е съвместимо с третия енергиен пакет на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 11 години
Аз ли нещо сякаш съм бил временно в кома, че не ми стана ясно. Довчера, след протестите, токът щеше да поевтинява с не знам си колко процента, а в следващия момент се говори за някакво чудовищно увеличение от 20-25% ?!?
120
0
 
2
 
! Отговори
Беден българин преди 11 години
Райков, така както е подета инициатимата за ,,висящ хлаб,,понеже водата от язовирите изтича от преливниците за Турция и Гърция,нареди да минава през юзините и да произвежда висящ ток за пенсионерите-мнаго ще ти са блаогодарни, защото повече от три месеца ще мога да си по лучават цялата пенсия от 150 лв,а и разходите на ЕВН е нула,
119
2
 
0
 
! Отговори
РИЧАРД МАРЧИНКО преди 11 години
ЕТО НАЧИН ВСЕКИ ГРАМОТЕН ЧОВЕК, ДА СИ ПОВИШИ ДОХОДИТЕ! ВЛИЗАТЕ В sumixs/?ref=1470895 И СЕ РЕГИСТРИРАТЕ. СЛЕДВАТЕ УКАЗАНИЯТА И ВЗЕМАТЕ 27 $. ЗА ДЕСЕТИНА МИНУТИ, МИСЛЯ, ЧЕ Е ДОБРЕ. И ТАКА ВСЕКИ ДЕН. ТОВА Е АДРЕСА, НА КОЙТО ДА СИ НАПРАВИТЕ РЕГИСТРАЦИЯ: sumixs/?ref=1470895 . НИКОГА НЕ СЪМ ИЗКАРВАЛ ПО ЛЕСНИ ПАРИ, И НИЩО НЕ СТРУВА!!! ГАРАНТИРАН УСПЕХ!
118
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако не сте разбрали манталитета на германските народи и подражаващите им комплексари чехите,сега вече ви е ясно.Когато се опиташ да ги критикуваш,или се опиташ да си потърсиш правата те предприемат яростно нападение и агресивна реакция.Припомнете си как реагират западноевроп.,когато държави от източна и южна европа реагират - нападение,санкции и т.н.Тези държави са изтъкани от омраза към другомислещите,дрегоживеещите,дрегожелаещите.Те искат да доминират във всички области.КОЛОНИЗАТОРИ!!!
117
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Браво на премиера и министъра, че се противопоставят на енергийната мафия! На фона на безпрецедентната мизерия, енергийните вампири, собственици на ВЕИ, продължават да натискат държавата и да лочат народа! Това е чудовищна лакомия и алчност! Дайте списък в Интернет на всички ВЕИ-та и техните собственици! Нека да ги видим и да знаем кои са кръвопийците!
116
3
 
9
 
! Отговори
ЧЕРВЕНИТЕ ПОМИЯРИ .. преди 11 години
...ОТ БКП/бсп И дпс/ДС---СА ИЗНЕСЛИ 37-млрд.долара В ОВШОРКИ В ЧУЖБИНА!!!ЦЕЛТА НА РУСКАТА И БЪЛГАРСКАТА ЧЕРВЕНА МАФИЯ Е---БЪЛГАРИЯ ДА РУХНЕ ИКОНОМИЧЕСКИ , ЗА ДА БЪДЕ КУПЕНА НА БЕЗЦЕНИЦА!ТЯХНАТА ЦЕЛ Е---ГЛАД И МИЗЕРИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ И НЕЙНИЯ НАРОД!ИСКАТ ДА НИ НАПРАВЯТ ---"КРЕПОСТНИ СЕЛЯНИ" И "РОБИ НА ТРУДА"!
115
0
 
11
 
! Отговори
НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ. преди 11 години
ЕРП-тата ----СА ПРАДАДЕНИ НА ЧЕХИЯ ОТ ДЕПУТАТИТЕ НА НДСВ , ЛИДИЯ ШУЛЕВА И МИЛКО КОВАЧЕВ.3 И 4- БЛОК НО АЕЦ-КОЗЛОДУЙ СА ЗАТВОРЕНИ ОТ МЕГЛЕНА КУНЕВА ЗА ДА ЛАПНЕ ГОЛЕМИЯ ПОСТ И ЗАПЛАТА В БРЮКСЕЛ!!!ЗАКОНИТЕ ЗА ВЕИ И ТЕХНИТЕ ЦЕНИ НА ИЗКУПУВАНЕ НА "ЗЕЛЕНИЯ ТОК"ОТ 800-600лв./МВч.---СА ГЛАСУВАНИ ОТ БКП/бсп.ДЕПУТАТСКИТЕ ПАРКОВЕ ЗА "слънчев ток"----ВИ ДОСТАВЯТ СКЪП ТОК И "РАБОТЯТ ПО 32-ЧАСА" В ДЕНОНОЩИЕТО!!НЕ "СЛЪНЧАСВАЙТЕ" НА ИЗБОРИТЕ --МИСЛЕТЕ ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАТЕ!"СЛЪНЧАСАЛИТЕ"-ЩЕ ПЛАЩАТ ЯКО!
114
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЧЕЗ ЗАПЛАТИЧЕЗ България - Томаш Плескач с месечна заплата 59 000 Евро. Апартамент в центъра на София, Мерцедес S и 6 самолетни билети месечно, 2 бодигарда за сметка на фирмата.ЕВН Йорг Золфелнер получава 70 000 лв, вози се на Бентли Континентал, ВИП апартамент в х-л Санкт Петербург в Пловдив, всеки петък лети с чартърен полет до Австрия.Енерго-Про - Финансов Директор и Управител с по 100 000 лв. заплати, 2 баровски къщи във Варна и 2 в Бояна.Държавата не може да намали тези заплати дори с 5%!
113
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Райков е поредният лакей на световните банкери. Безгръбначно същество без морал. Новоизлюпен аристократ , презиращ народа си. Единствено, което го интересува е кариерата, базираща се на сляпо слугуване на силнитена деня. Той разреши на НАТО да бомбардира Сърбия от нашето небе. Позор за този яничар, срам за България!
112
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Райков е поредният лакей на световните банкери. Безгръбначно същество без морал. Новоизлюпен аристократ , презиращ народа си. Единствено, което го интересува е кариерата, базираща се на сляпо слугуване на силнитена деня. Той разреши на НАТО да бомбардира Сърбия от нашето небе. Позор за този яничар, срам за България!
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Райков е истински комунист!
110
0
 
4
 
! Отговори
Мен преди 11 години
И за какво грачихте по улиците ? Тока пак ще до дигнат лятото... Умряла работа !
109
0
 
7
 
! Отговори
Дръндер преди 11 години
Нека дигнат тока и тогава знаете ли какво ще стане-граждански бунт. Обявява се извънредно положение и цените на тока падат за ВЕИ-та и други лапачи дето произвеждат слънчев ток в продължение на 32 часа на денонощие!
108
3
 
10
 
! Отговори
Браво преди 11 години
Райков е много готин ПИЧ. Къде бяха тези кадърни хора до сега???
107
2
 
4
 
! Отговори
Gude преди 11 години
Вдигането на тока е под руско командване! Ясно е че русия ни ръководи!
106
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тока е твърде евтин. Трябва да поскъпне 5-6 пъти и тогава ще се оправим.
105
5
 
18
 
! Отговори
КУПЕТЕ СИ ОРЪЖИЕ ... преди 11 години
БЪЛГАРИ.....!!!!ВДИГНАТ ЛИ НИ ТОКА ЗА ГРАЖДАНИТЕ , ИЗЛИЗАМЕ С ОРЪЖИЕ В РЪКА ЗА ДА СРИНЕМ ГНЕЗДОТО НА ЧЕРВЕНИТЕ БАРОНИ ОТ ПОЗИТАНО-20 , ИЗНЕСЛИ 37-млрд.долара В ЧУЖБИНА!НАТИСКАТ НИ ЗА ЦЕНААТА НА ТОКА , ЗА ДА НИ ПРИНУДЯТ ДА СТРОИМ АЕЦ-БЕЛЕНЕ.ТОВА Е ПО РУСКИ ИНСТРУКЦИИ!!!!ИСКАТ НИ БЕДНЯЦИ --ЗА ДА НИ КУПЯТ ЕВТИНО!АКО ЩЕ СЕ МРЕ---НЕКА ДА НЕ Е ОТ ГЛАД И БЕДНОСТ....!АКО ЩЕ СЕ МРЕ-----НЕКА ДА Е , С ОРЪЖИЕ В РЪКА!ДА СРИНЕМ ,ЧЕРВЕНАТА ЦИТАДЕЛА НА ЗЛОТО!!!!!!!!!!!!!!!!! НА ОРЪЖИЕ ,БЪЛГАРИ!
104
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тъпо, много тъпо, политиците ни тласкат към гражданска война. То си им е за главата, но ако искате мир и решаване на проблемите с монополистите, ... масово гласуване на изборите за Сидеров и АТАКА. И до нова година ЕРПтата ще са си заминали безвъзвратно, заедно с БЕХ и останалата *** от веригата.
103
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОКА НЯМА ДА СКАЧА,А НИЕ...ОТ МОСТА НА СЛУЖБАТА В РУСЕ...
102
0
 
16
 
! Отговори
Голям смях преди 11 години
Започна се с това:-Има резерви за намаляване на тока.После се премина през това:-Има резерви за да не се увеличи тока.Накрая на раята трябва да и е ясно това:-Резерви няма.Тока ще се вдига всяка година-въпроса е с колко.Постудувахте малко,повикахте,стига ви толко развлечение.Старата песен нови идват да я пеят.Естествено имате избор:Затягай коланите.