Зам.-шеф на ДАНС хвърли оставка заради "достойните прокурори"

Димитър Йорданов поел моралната отговорност за изтеклите документи
Обновена: 23 май 2013 18:10 | 23 май 2013 14:15, Веселина Йорданова
21
Зам.-шеф на ДАНС хвърли оставка заради "достойните прокурори"
Премиерът Марин Райков Снимка: БТА

Заместник-председателят на ДАНС Димитър Йорданов е подал оставка заради изтеклите документи, разпространени с писмо от т.нар „достойни прокурори”.

Премиерът Марин Райков съобщи, че след разговор с него Йорданов се е съгласил да поеме цялата морална отговорност за случая като ресорен зам-председател. Министър-председателят ще приеме оставката.

Райков напомни, че случаят създаде „известни грапавини” между институциите, което наложи те да седнат на една маса. Той съобщи, че е имал няколко срещи с председателя на ДАНС Константин Казаков, който му докладвал и устно, и писмено. Казаков заявил, че ДАНС не е в състояние да отхвърли вероятността документите да са изтекли от службата.

Още по темата
Премиерът подчерта, че прокуратурата е приела тази „формула” и има съгласието на главния прокурор да съобщи общото становище. Причината Сотир Цацаров да не присъства на брифинга е фактът, че има заседание на Висшия съдебен съвет.

Райков заяви още, че не се чувства призван да прави допълнителни коментари по случая.

Премиерът обаче посочи, че е очевидно, че има проблем. Продължава проверката в ДАНС, разпоредена от Райков. По думите му тя ще продължи докато не даде „ясен резултат” и може да отнеме доста време.

Министър-председателят смята, че е важно да се поеме морална отговорност, че е възникнал проблем и подчерта, че не може да се произнесе вместо съда и прокуратурата кой има вина за изтеклите документи.

В средата на май, когато се очакваше главният прокурор Сотир Цацаров да даде разяснения по скандала с откритите 350 000 бюлетини в Костинброд, избухнал в деня за размисъл преди изборите, някои медии, сред които и Dnes.bg, получиха по електронните си пощи писмо, подписано от "група достойни прокурори, на които им писнало да бъдат използвани. В  него се твърдеше, че скандалът е "предизборен компромат, кал, пъклен план и заговор".

Към него бяха прикачени 4 файла с копия от документи. Първият е сигналът на бившата червена депутатка Мая Манолова до главния прокурор от 10 май т.г., според който „вече отпечатани бюлетини са изнесени от печатницата и разпространени с цел манипулиране на изборите”. Прикачено беше и файл с постановление на прокурор, с което се възлага на ДАНС и на експерт да извършат проверка в печатницата на „Мултипринт” в Костинброд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
0
 
! Отговори
proglednal преди 10 години
i toia dans stana edna meshena skara s kebapcheta kufteta i fisheci palni s mangizi ,mireshe mi na cherveni sini penbeni interesi kato partiite mai vseki darpa chergata ili banicata kam sebe si s parichki.
20
9
 
7
 
! Отговори
arhar преди 10 години
Открийте приликите и разликите между Гоце и Цацаров !И единият, и другият са близки до свинаря чрез секатата им, като последният е началник на първите двама по сектанска линия ;И единият, и другият мълчат за аферата ' Хохегер ', където Станишко се облажи със стотици хиляди лв от джоба на българския данъкоплатец ;И единият, и другият мълчат за източването на ' Кремиковци ' през 2005 - 2009 г. ;И единият, и другият мълчат за енергийната мафия ;И единият, и другият мълчат за нелегално изнесените 15 милиарда долара към офшорни зони през 2001 - 2010 г. ;И единият, и другият мълчат за
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
абе поредния козел опущения
18
4
 
1
 
! Отговори
hanko преди 10 години
Tozi 4i4o Mitko ot VKR - to beshe takav raven poligon, 4e sprqmo nego Tzvetanov moze da paradira 4e e Harvardski vazpitanik :)
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ToranagaМи те в данс не работят прокурори за да се подписват като такива :) Трябваше от прокуратурата да е изтекло за да са група достойни прокурори
16
4
 
7
 
! Отговори
:) преди 10 години
Vuznikva edin elementaren vupros deto nikoi ne go zadava! Az pitam informaciqta ne moje da e izleznala ot ashata ne korumpirana prokuratura? Ili kvo DANS da opere peshkira shtoto vidite li na onq debelq o4ilatko deto sega e qxnal vulnata ne moje da mu tursime otgovornost taka li ? Zna4i prokuratura kaza ne e ot nas i go priemame za 4ista moneta? Shhhhh are ne sme qli domati s kolcite !
15
4
 
9
 
! Отговори
пт. преди 10 години
Митя ''батката'' те хариза.
14
6
 
35
 
! Отговори
Toranaga преди 10 години
Да разбираме, че всичкото изнесено по медиите е вярно, след като почнаха уволнения.
13
6
 
31
 
! Отговори
Вън ТИМ преди 10 години
Защо само Митето....всички ВЪН!!!!
12
3
 
8
 
! Отговори
мак преди 10 години
това е нищо спрямо реакцията на ДАНС в бургас където се сезираха двама следователи от службата КИРИЛ СТАЙКОВ И НИКОЛАЙ БОЖДЕМЕКОВ за раздаване на пари от сбал понтика за изпращане на инфаркти до частната клиника срещу направени граждански договори на лекари работещи в различни частни и държавни лекарски кабинети шокова зала и кардиологично отделение мбал -гр бургас и те отговориха ,че е необходимо управленческо решение И НИЩО НЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ .
11
8
 
39
 
! Отговори
гошо кривунделски преди 10 години
Когато нямаше ДАНС като че ли беше по...спокойно,защото МВР беше един сплотен...юмрук.След това отговорноста се...разми,както се...разми и работата вършена от скъпоплатените дансаджии.
10
13
 
31
 
! Отговори
тити преди 10 години
Браво господин Райков, браво господин Казаков ! Предателите ВЪН !
9
25
 
21
 
! Отговори
дс преди 10 години
Този човек е толкова елементарен и продажен, че би продал и майка си за власт ! Комплексар без грам мъжко достойнство ! Герберите го сложиха за да контролират службите и такива като него да ги съсипват. Това ги очаква всички недостойни.
8
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днес - един шеф, утре друг - пак за същото. Е, докога все някой ще опира пешкира заради ***, които след това пак ще си правят каквото и както си знаят... ДАНС да не е превърната в служба за събиране и разпространяване на скъпоплатена информация на заинтересовани?!!!
7
8
 
45
 
! Отговори
qnko преди 10 години
този господин е бушон. вече е уволняван веднъж. възстановен е от герб.
6
8
 
33
 
! Отговори
Тодоров преди 10 години
Райков разговаря с Йорданов? А къде е председателят Казаков? Все пак поздравявам Йорданов,мъжка постъпка.
5
18
 
57
 
! Отговори
? преди 10 години
А бе,гербери,вие не схванахте ли,че държавата беше управлявана от чисти криминални престъпници.Какви червени,зелени,кгб-та,мишлета и тем подобни.Всички в службите-уволнени до крак.Иначе няма оправия.
4
18
 
45
 
! Отговори
AlekoKonstantinov преди 10 години
СПОКО БЕ ХОРА, СЛУШАХ ЕДНА ВЪЗСТАРА ЖЕНА НА ИМА ДЪРЕВА И ГОСПОДАТА РАЙЧЕВ И КЪНЧО СТОЙЧЕВ И ТЕ КАЗАХА, ЧЕ ВСИЧКО ЩЕ Е ОК. КОГА СА НИ РАЗОЧОРАВАЛИ БСП ВСЕ ПАК, КОГА?
3
41
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хаха, лъснаха червените ***, поръчали "скандала" Костинброд, и веднага изхвърлиха човека. Да се стягат и останалите достойни хора в тая държава...
2
39
 
72
 
! Отговори
МистърСенко преди 10 години
Малко по-малко Бсп превземат властта - докога питам ?!?!?