Орешарски предложи нов министър на мястото на Тихолов

С инвестиционното проектиране се заема Иван Данов
Обновена: 28 май 2013 14:29 | 28 май 2013 09:55, Веселина Йорданова
88
Орешарски предложи нов министър на мястото на Тихолов
Пламен Орешарски Снимка: БТА

Кандидатът за премиер Пламен Орешарски предложи друга номинация за министър в Министерството на инвестиционното проектиране.  Новата структура ще бъде оглавена от Иван Данов вместо от Калин Тихолов заради обществената реакция по скандала "Дюнигейт", съобщи Орешарски при срещата си с президента Росен Плевнелиев, на която представи състава и структурата на кабинета, който предлага.

Все пак Орешарски изрази увереност в качествата на Тихолов, но посочи, че реагира своевременно. Иван Данов има сходен професионален профил и също е с академична кариера в УАСГ, каза той.

Новото министерство се роди в резултат на нашите предварителни анализи, че един от най-слабите ни в момента в средносрочен, а и в малко по-дългосрочен план е отсъствието на проекти в напреднала степен, по които да усвояваме безпрепятствено и европейските фондове, каза той.

Оттеглянето на Тихолов е заради забърканото му име в скандала "Дюнигейт", който се разрази в началото на тази година и заради който Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България.

Орешарски призна пред президента, че на по-ранни етапи си е представял повече промени в структурата на Министерския съвет, но е надделяло разбирането, че в някои от секторите в момента административните размествания и структурните промени няма да бъдат удачни.

Още по темата

С оглед на доста критичното състояние на някои сектори, сигурно и вие се досещате, че визирам енергетиката най-вече, затова предпочетох там да започнем с работа по същество, а не със структурни размествания, каза Орешарски. По тази причина Министерството на икономиката и енергетиката ще се запази, като туризмът ще бъде отделна агенция. Орешарски напомни, че в миналото съществуваше такава практика, която според него е по-добра.

Той аргументира оставането на енергетиката в състава на министерството с това да може веднага, без никакви сътресения да започне работата по плановете за стабилизиране и известно ребалансиране на сектора.

По думите му крайната цел в краткосрочен план е да не бъде допуснато увеличение на цени поне до преглед на методиката, по която те се определят.

След упорита работа бихме могли да стигнем и до по-добри резултати, уверен е кандидатът за премиер.

Според Орешарски в Министерство на младежта и спорта по-добре могат да се съчетаят тези политики.

Той посочи, че предложената за вицепремиер Зинаида Златанова във висока степен отговаря като профил на работата, която ще й се възложи.

Срещата продължи около 20 минути. След нея президентът Росен Плевнелиев съобщи, че e подписал указ, с който предлага Народното събрание да избере Пламен Орешарски за министър-председател.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: Пламен Орешарски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
3
 
! Отговори
антон преди 10 години
Сложете *** на мястото на Тихолов и всичко ще си дойде на мястото си!
70
1
 
6
 
! Отговори
Историк преди 10 години
В холдинга влиза и известната фирма Биндер от скандала Батко и Братко. Биндер е на Емил Георгиев, който спечели поръчка от пътната агенция, докато тя се оглавяваше от брат му Веселин Георгиев. Заради скандала през 2008 г. Брюксел спря парите за България от еврофондовете. Миналата година на Веселин Георгиев най-накрая бе повдигнато обвинение за това, че е облагодетелствал фирмите на двамата си братя Емил и Бойко Георгиеви с поръчки за стотици милиони лева.Тера груп е била сред фирмите фавори на властта от някогашния обръч на Гагаузов (бившият министър на регионалното развитие в ка
69
0
 
5
 
! Отговори
Историк преди 10 години
Новата номинация за министър на инвестиционното проектиране на мястото на предложение министър Дюнигейт Калин Тихолов, също се оказа свързан със смущаващи фирми, съобщи Биволъ.Архитект Иван Данов, който е делял един кабинет с Тихолов в архитектурния университет в София, е в управлението на няколко фирми, сред които Тера груп АД и Аса проджект, показват фирмените регистри.Тера Груп е част от едноименен холдинг, собственост на Динко Пенев съдружник на Данов. В холдинга влизат множество фирми с разнородни дейности строителство, инвестиции във възобновяема енергия, медии.
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Смяна на един играч с друг,но по-добър!
67
0
 
0
 
! Отговори
heybg преди 10 години
До изи, сичко е под окоПинокио от орехово дърво.
66
0
 
8
 
! Отговори
heybg преди 10 години
До АнонименТо в цялата държава си е така! И е много трудо да се провре някой през паяжината! Иначе как се подслушва премиер и министри, как може да се направи за 1 ден компромат за кандидати за конституционни съдии, прокурори и други? Всичко е законно? Ами! Но прокуратурата не работи в тая посока, ая води нещата натам, където на БСП е изгодно.
65
1
 
0
 
! Отговори
heybg преди 10 години
До ДобрякБе то наистина сме си не особено умни, щом допускаме да ни будалкат. Като електорална маса, имам предвид. А иначе си е баш така, всичко беше по сценерий. Има един щрих: Веднага като почнаха протестите, Бойко в ранната утрин е провел телефонен разговор с Путин. И подаде оставка почти веднага след това.
64
1
 
10
 
! Отговори
heybg преди 10 години
До yavorЧе оттеглянето е по инициатива на Тихолов, другарче! Язък за хваленето на Орешко! Знаем го, печен е по разгонване на нова-онова и на рязането на пенсиите при Костовото царуване в минфина. И като син кандидат за кмет се оцапа, та Надето го изгони. После каза, че политиката го е отвратила и се връща към преподаването. Но нещеш ли, Серго го покани за министър в тройното правителство и не удържа на изкушението. Обърка данъците и сега не може да ги оправи. И сега пак играе за БСП-ДПС.
63
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен Дали са свързани с ДПС или с други?... Димитър Станишев,братът на Сергей, е шеф на катедрата в УАСГ, където работят Тихолов и Данов. Сред архитектите в УАСГ всички са деца и внуци на партийни БКП другари.
62
0
 
0
 
! Отговори
heybg преди 10 години
До изи, сичко е под окоИ това е вярно!
61
1
 
4
 
! Отговори
heybg преди 10 години
До лилиВсички тия вече са се оакали, нови и преди всичко порядъчни хора са нужни!
60
0
 
3
 
! Отговори
изи, сичко е под око преди 10 години
Не се трепете да се ядосвате на тоя или оня, няма смисъл! Кукловодите са едни и същи, без значение кое от домашните им животни ще управлява, дали ще е съсела, тиквата, болния, няма значение! Към момента Цветлин Йовчев явно е "гледача" на животните, щото участва при всички ! Със тиквата беше, но когато дойде ред тиквата да се отказва и от Плевньо да зависи всичко, Цветлин Йовчев вече му дишаше във врата! Сега и Пламен Орешарски не минава без него!
59
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Калин Тихолов и Данов работят в един кабинет в УАСГ! Тясно свързани с ДПС. По интересно е какво е това министерство - Министерството на инвестиционното проектиране. Смърди на корупционна далавера отвсякъде!
58
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешарски пак не си е написал домашното. Не знам дали арх. Данов е по-добрия вариант, щом е в управлението на "Тера Груп" АД. Тя е част от холдинг "Тера Груп", в която е и скандално известната фирма "Биндер" на Батко и Братко, заради която на България беше спряно еврофинансирането през 2008 г
57
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За съжаление в кабинета има още доста компрометирани фигури, като се започне от вицепремиерката.Да не говорим пък за министъра на вътрешните работи който е маша на Цветанов. Абе май прави се оказаха тези дето твърдяха че БСП=ГЕРБ=БКП=ДСЖалко имах надежда, че след протестите все пак нещо може да се промени...
56
10
 
6
 
! Отговори
yavor преди 10 години
Оттеглянето на Калин Тихолов говори за способността за бърза реакция, което безспорно е признак за сериозен управленски капацитет за бъдещия премиер. Новото правителство трябва да се пребори с тежкото наследство в МВР, но за Министър на МВР е избран надпартийна фигура и доказан експерт, което е доказателство, че няма да е проводник на партийни интереси и политика, а то ще работи за държавата и гражданите й.
55
0
 
5
 
! Отговори
Орешарски ли? преди 10 години
Този, който загуби доверието на хората и не иска да си тръгне с мир, ще си тръгне по друг начин.
54
15
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Май герберастите започнаха газ да пикаят още от сега !?
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешарски трябва незабавно да смени цялото ръководство на НАП !
52
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Министрите ги слага г*я а орешарски е кукла на конци в момента. Жалки опити на комунистите отново да захапят кокъла.