Часът на истината: Ще мине ли кабинетът Орешарски в НС

Парламентът гласува структурата и състава на предложеното от БСП правителство
Обновена: 29 май 2013 09:35 | 29 май 2013 07:00, Красимир Ангелов
119
Часът на истината: Ще мине ли кабинетът Орешарски в НС
НС ще гласува кабинета Орешарски. Снимка: БТА

Народното събрание ще гласува от 9 часа структурата и състава на предложеното от БСП правителство с премиер Пламен Орешарски.

В Парламента е постъпило писмо от президента до председателя на НС Михаил Миков, в което Росен Плевнелиев информира, че в изпълнение на възложения от него проучвателен мандат, кандидатът за министър-председател Пламен Орешарски е предложил структура и състав на Министерския съвет в срок, определен от Конституцията.

На основание чл. 99, ал. 4 от Конституцията, с Указ 99 от 28 май, президентът предлага на Народното събрание да избере Пламен Орешарски за министър-председател.

Предвидено е в кабинета да има двама вицепремиери. Бившият ръководител на представителството на Европейската комисия в България Зинаида Златанова ще бъде правосъден министър и вицепремиер, а името на другото вице на Орешарски ще стане ясно до месец.

Още по темата

Бившият шеф на ДАНС и бивш началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев - Цветлин Йовчев, става министър на вътрешните работи. За външните работи пък ще отговаря Кристиан Вигенин.

Петър Чобанов поема министерството на финансите, а директорът на болница "Шейново" д-р Таня Андреева става здравен министър. Депутатът от левицата Ангел Найденов, който беше шеф на парламентарната комисия по отбраната при тройната коалиция, ще оглави военното министерство. Колегата му Драгомир Стойнев ще е министър на икономиката и енергетиката.

Анелия Клисарова, бивш ректор на Медицинския университет във Варна и депутат от БСП, е харесана за министър на образованието и науката, Искра Михайлова – на околната среда и водите, а Хасан Адемов – на труда и социалната политика.
Културен министър ще бъде бившият лидер на "Гергьовден" Петър Стоянович, а Марияна Георгиева – министър на младежта и спорта. Десислава Терзиева ще поеме регионалното министерство.
Министър на земеделието и храните става Димитър Греков, ректор на Пловдивския аграрен университет. Шефът на Пристанище "Варна" Данаил Папазов поема министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Орешарски предлага и Министерство на инвестиционното проектиране, което първоначално трябваше да поеме Калин Тихолов, но след като той се оттегли, неговото място трябва да заеме Иван Данов.

На заседанието днес са поканени президентът, вицепрезидентът, членовете на служебното правителство, висши магистрати, омбудсманът, представители на вероизповеданията в България, членове на дипломатическия корпус, ръководители на държавни институции, на граждански организации, на синдикати и работодателски организации, главни редактори на медии.

Първа точка в дневния ред е избора на министър-председател, след това ще бъде приета структурата на Министерския съвет и после ще се гласува персоналният състав на кабинета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До msimovne samo na Borisov ami i na Cvetanov + kashalota Fidosova na tezi trimata imuniteta oshte drugata sedmica malko im e
63
3
 
6
 
! Отговори
Katinar преди 10 години
...и някак отново историята се повтори - поп Кръстьо предаде Левски.
62
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Директно от Народно събрание.Браво на ГЕРБ мъжки момчета. Позор, позор, позор за мекерето Волен! Погреба Атака. Това е нейният край. Честито на верующите.
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименdo 82 na koi se predade be palq4o ?????samo mrankate4 god vi darjaha v niski zaplati ,toka se vdigna s 300% bez da go jelaete tova ,hranite stanaha super visoki,ako ne davash vzimat ti biznesa.dago duhate gerberi .samo Ataka
60
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоз ББ-то цял мандат рева и ся продължава да реве, и да го *** и демократичната партия, по сигнал на вожда всички излязоха!!!!
59
5
 
8
 
! Отговори
Честито! преди 10 години
Честито ви комуно-турско робство! Честито правителство! Да живей!
58
3
 
6
 
! Отговори
ne6tastnici преди 10 години
boklucite se prodadoxa
57
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Направо не мога да ги гледам тези комунисти!! Особено оня Мая изродиии пак искате да лапате!!!!
56
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
lanometite ot gerb toku shto napusnaha narodnoto sabranie ,zashtoto viditeli imalo mashinaciiii za nova troina koaliciq ami dago duhate bokluci gerberski nqma da ste vav vlasta .Volen+Barekov mu e bili vinovni na mutrata Borisov .shte izberat pravitelstvo i mutrite ot gerb v zatvora na*irat se la*narite ,,,kade si be Cvetanov mishok 4akat te
55
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Волен се продаде!!!!!
54
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПРОДАЖИКА Е ЕДИН
53
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма такива нагли ***!!! Да напуснат парламента така ......... и ся реве от вън !
52
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честито гадни мръсни комунисти и всички, които сте гласували за тези лицемери!!! Да Ви е честито!!!!
51
7
 
15
 
! Отговори
ДЕПУТАТ преди 10 години
АТАКА КЛЕКНА....... ВОЛЕН СЕ ПОТУРЧИ....
50
4
 
1
 
! Отговори
До 62 преди 10 години
При комунистите НИКОГА не е имало "добруване " на българите... Точно така ще е сега, ако мине този жалък "кабинет"...
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Небивало политическо лицемерие, пошлост, селендурско лукавство, извратена наслада от надпреварата на политиците във фарисейско (някои от тях може и да знаят тази дума) наддумване. Небивало в историята ни управленско падение на нравствеността и експертността. А комунистическата кметица Дора Янкова легна по лице в помията, защитавайки смешната кандидатура на професорката по езика за министър на младежта и спорта. А нямаше ли и друго министерство на младежта?
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дори трактора тъне в очакване, свобода или съд
47
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
121 - има кворум, довиждане ГЕРБ!
46
4
 
9
 
! Отговори
чужденец преди 10 години
Тия от северозападна България да немръмкат че са най бедни в Европа,те винаги си избират БСП така че си го заслужават,*** народ слаба държава,така ви се пада нещастници,дано се затриете като нация,социалния министър е Турчин,всяка *** и туркиния по 4 деца и пожелавам
45
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днес е може би последния ден на партия атака и на ибрика.