Часът на истината: Ще мине ли кабинетът Орешарски в НС

Парламентът гласува структурата и състава на предложеното от БСП правителство
Обновена: 29 май 2013 09:35 | 29 май 2013 07:00, Красимир Ангелов
119
Часът на истината: Ще мине ли кабинетът Орешарски в НС
НС ще гласува кабинета Орешарски. Снимка: БТА

Народното събрание ще гласува от 9 часа структурата и състава на предложеното от БСП правителство с премиер Пламен Орешарски.

В Парламента е постъпило писмо от президента до председателя на НС Михаил Миков, в което Росен Плевнелиев информира, че в изпълнение на възложения от него проучвателен мандат, кандидатът за министър-председател Пламен Орешарски е предложил структура и състав на Министерския съвет в срок, определен от Конституцията.

На основание чл. 99, ал. 4 от Конституцията, с Указ 99 от 28 май, президентът предлага на Народното събрание да избере Пламен Орешарски за министър-председател.

Предвидено е в кабинета да има двама вицепремиери. Бившият ръководител на представителството на Европейската комисия в България Зинаида Златанова ще бъде правосъден министър и вицепремиер, а името на другото вице на Орешарски ще стане ясно до месец.

Още по темата

Бившият шеф на ДАНС и бивш началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев - Цветлин Йовчев, става министър на вътрешните работи. За външните работи пък ще отговаря Кристиан Вигенин.

Петър Чобанов поема министерството на финансите, а директорът на болница "Шейново" д-р Таня Андреева става здравен министър. Депутатът от левицата Ангел Найденов, който беше шеф на парламентарната комисия по отбраната при тройната коалиция, ще оглави военното министерство. Колегата му Драгомир Стойнев ще е министър на икономиката и енергетиката.

Анелия Клисарова, бивш ректор на Медицинския университет във Варна и депутат от БСП, е харесана за министър на образованието и науката, Искра Михайлова – на околната среда и водите, а Хасан Адемов – на труда и социалната политика.
Културен министър ще бъде бившият лидер на "Гергьовден" Петър Стоянович, а Марияна Георгиева – министър на младежта и спорта. Десислава Терзиева ще поеме регионалното министерство.
Министър на земеделието и храните става Димитър Греков, ректор на Пловдивския аграрен университет. Шефът на Пристанище "Варна" Данаил Папазов поема министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Орешарски предлага и Министерство на инвестиционното проектиране, което първоначално трябваше да поеме Калин Тихолов, но след като той се оттегли, неговото място трябва да заеме Иван Данов.

На заседанието днес са поканени президентът, вицепрезидентът, членовете на служебното правителство, висши магистрати, омбудсманът, представители на вероизповеданията в България, членове на дипломатическия корпус, ръководители на държавни институции, на граждански организации, на синдикати и работодателски организации, главни редактори на медии.

Първа точка в дневния ред е избора на министър-председател, след това ще бъде приета структурата на Министерския съвет и после ще се гласува персоналният състав на кабинета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
9
 
! Отговори
Митко преди 10 години
Уважаеми сънародници!До къде стигнахме ... кажете, съдбата ни да е в ръцете на един луд - Сидеров. Да се закрият всички партии!
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 63Не се прави на гадател, предстои да видим всичко да се случи пред очите ни!
42
3
 
8
 
! Отговори
Смях преди 10 години
Тези са толкова нагли и жалки , че нямам думи.Обвиняваха Бойко , да не задържа и за час мандата , че се губело важно време и какво направиха - понеже имаше отсъстващи депутати от ДПС вчера , го насрочиха за Сряда приемането , нищо , че го обявиха в Понеделник и другаря Миков викаше ще свиквам извънредно заседание .... ала бала
41
0
 
2
 
! Отговори
Тъжно ми е, преди 10 години
като слушам хората да казват: "искаме политиците да мислят за нас", "искаме да ни оправят" и т.н. Трябва да оцеляваме ВЪПРЕКИ политиците. На предните избори гласувах НАКАЗАТЕЛНО, на тези НЕ гласувах наказателно. И въобще не съм безразличен към това какво се случва. Просто няма я МОЯТА партия. Не съм сигурен дали "Всички на улицата!" ще свърши работа. Улицата много лесно се манипулира. Но така или иначе Видовден идва.
40
3
 
10
 
! Отговори
Народа е прост преди 10 години
Някой знае ли защо Орешарски беше изгонен от СДС? Защото се виждаше със съмнителни бизнесмени по анцунг,така е *** народ слаба държава,ние си го заслужаваме
39
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако мине кабинета ще замине България а атака ще замине по бързо и от кабинета!
38
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хубавото е, че болшинството граждани имат значение само веднъж на четири години, в противен случай от злоба и тъпотия камък върху камък нямаше да остане в България! Колкото до всичко мразещите ГЕРБ - ери, то ще им кажа: "Каквото има да става, ще стане!". Ако сега успеете да порвалите гласуването, то на всички ще е ясно, че за вас властта е по - важна от добруването на българите и в този случай, на следващите предсрочни избори, най - вероятно, дори няма да сте първа политическа сила! Дерзайте ...
37
2
 
4
 
! Отговори
Варна преди 10 години
Вдясно-кум лисан, вляво-кумчо вълчо! Ама ние не сме нито кокошки, нито овце, червени *** ***! Сами се вкарахте в капана, сега остава да затворят границите, да ви изловят и България да си отдъхне!!!
36
2
 
7
 
! Отговори
Народа е прост преди 10 години
Помните ли Лукановата зима? А помтите ли Жан Догановата инфлация? Много бързо забравихте тройната коалиция,А помните ли Гоце?А помните ли Царя който мафията ви го доведе? А сега пак си избрахте БСП и Орешарски и вие искате да сте добре? та вие си го заслужавате,дано се затриете като народ токувиш и БСП изчезне с вас
35
1
 
12
 
! Отговори
Без коментар преди 10 години
Първия законопроект внесен в Атака , не е за пенсии и заплати , а за отмяна забраната за пушене.Без коментар.Честита ви тройна коалиция до зимата
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Току що казаха , че в 8 часа е почнал съвет в парламента между три партии БСП , ДПС и АтакаЧестито
33
3
 
1
 
! Отговори
макето преди 10 години
ако искат да мине требе да черпят по една ракия иначе не ке
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГНУС МЕ Е ДА ГИ ГЛЕДАМ ТИЯ ДВАМАТА
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Партия АТАКА ще се НААКА!
30
3
 
7
 
! Отговори
сатурн преди 10 години
Така никакво правителдтво няма да бъде избрано скоро - всички искат нещо друго, всеки е вещ и спец по всичко. Хайде дано не се избере това правителство , че да има мир и пак избори и пак същото ще стане, ама колко пъти трябва да стане този избор, за да резберете, че това е реалността. Като се хвърлим в хаоса вече никой няма и да иска да управлява такава държава............браво на нас !
29
9
 
27
 
! Отговори
WW преди 10 години
Не бива да бъде гласувано това правителство, кое му е програмното, кое му е експертното ? То си е чисто разделяне на порциите от две , може би три партии! Как Волен ще обясни на избирателите вота си с ДПС, нямам идея...
28
2
 
22
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 10 години
Дойде му времето да се види "Атака" ли ще е поп Кръстьо ....... и ще имаме ли нова коалиция БСП, Турците и Атака !?? Математиката е елеметарна дори 1 депутат да се регистрира /независимо дали е от ГЕРБ или Атака/ правителството минава и практически сатва не сваляемо поради съотношението на силите в парламента
27
1
 
16
 
! Отговори
До 41 преди 10 години
Чешмата ефенди, чешмата..Махнете имената на онези терористи от чешмата ви на тепето. Сложете там имена на турци които станаха невинни жертви.. покажете, че освен да работите за Турски интереси, можете и за БГ интереси..А и никой не ви обижда само защото сте турци.. недоволството е с/у крадливата и нагла част от вас ... и от нас...
26
5
 
3
 
! Отговори
преди 10 години
ГЕРБ ще натистан 1 бутон за да има кворум и ще обвинят АтакаНо и Атака не е цвете за мирисане, дано скоро ги изринем на бунището на историята
25
2
 
19
 
! Отговори
DORIAN преди 10 години
Това проекто-Правителство не е на Орешарски, а е формирано политически, в тъмните коридори на властта, олигарсите и корумпираните хиени!Колко ли десетки милиарди левове са в апетитите на ненаситните крокодили?