Часът на истината: Ще мине ли кабинетът Орешарски в НС

Парламентът гласува структурата и състава на предложеното от БСП правителство
Обновена: 29 май 2013 09:35 | 29 май 2013 07:00, Красимир Ангелов
119
Часът на истината: Ще мине ли кабинетът Орешарски в НС
НС ще гласува кабинета Орешарски. Снимка: БТА

Народното събрание ще гласува от 9 часа структурата и състава на предложеното от БСП правителство с премиер Пламен Орешарски.

В Парламента е постъпило писмо от президента до председателя на НС Михаил Миков, в което Росен Плевнелиев информира, че в изпълнение на възложения от него проучвателен мандат, кандидатът за министър-председател Пламен Орешарски е предложил структура и състав на Министерския съвет в срок, определен от Конституцията.

На основание чл. 99, ал. 4 от Конституцията, с Указ 99 от 28 май, президентът предлага на Народното събрание да избере Пламен Орешарски за министър-председател.

Предвидено е в кабинета да има двама вицепремиери. Бившият ръководител на представителството на Европейската комисия в България Зинаида Златанова ще бъде правосъден министър и вицепремиер, а името на другото вице на Орешарски ще стане ясно до месец.

Още по темата

Бившият шеф на ДАНС и бивш началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев - Цветлин Йовчев, става министър на вътрешните работи. За външните работи пък ще отговаря Кристиан Вигенин.

Петър Чобанов поема министерството на финансите, а директорът на болница "Шейново" д-р Таня Андреева става здравен министър. Депутатът от левицата Ангел Найденов, който беше шеф на парламентарната комисия по отбраната при тройната коалиция, ще оглави военното министерство. Колегата му Драгомир Стойнев ще е министър на икономиката и енергетиката.

Анелия Клисарова, бивш ректор на Медицинския университет във Варна и депутат от БСП, е харесана за министър на образованието и науката, Искра Михайлова – на околната среда и водите, а Хасан Адемов – на труда и социалната политика.
Културен министър ще бъде бившият лидер на "Гергьовден" Петър Стоянович, а Марияна Георгиева – министър на младежта и спорта. Десислава Терзиева ще поеме регионалното министерство.
Министър на земеделието и храните става Димитър Греков, ректор на Пловдивския аграрен университет. Шефът на Пристанище "Варна" Данаил Папазов поема министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Орешарски предлага и Министерство на инвестиционното проектиране, което първоначално трябваше да поеме Калин Тихолов, но след като той се оттегли, неговото място трябва да заеме Иван Данов.

На заседанието днес са поканени президентът, вицепрезидентът, членовете на служебното правителство, висши магистрати, омбудсманът, представители на вероизповеданията в България, членове на дипломатическия корпус, ръководители на държавни институции, на граждански организации, на синдикати и работодателски организации, главни редактори на медии.

Първа точка в дневния ред е избора на министър-председател, след това ще бъде приета структурата на Министерския съвет и после ще се гласува персоналният състав на кабинета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На Станишев никой не му се радва или му вярва. Аз лично очаквам Станишев да си свали официално имунитета или Главния прокурор да му го поиска и да разследва обществената поръчка за подмяна на личните ни документи за 16 или 116 милиона лева е била
23
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ ВЕЧЕ навсякъде във всички държави има малцинства но това отвратително поведение обиждане към турци помаци *** и др го няма никъде вместо всички да се обединим и да работим здраво само с простотии се занимавате
22
3
 
17
 
! Отговори
Ботев преди 10 години
ще мине разбира се щот АРака ще се надупи на БСП и ДПС ... но ще мине за 2-3 месеца след което ще ги изметем а са стъпили на криво и не дигнат доходите на хорат а са си заминали като предишните
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До месец трети вицепремиер,ще бъде от квотата на ДПС!
20
2
 
28
 
! Отговори
sostin преди 10 години
Ае , Сидеров да се надупи днес на турците и комунистите , да разтвори широко бузки , да сложи чалмата и да се знае че е долно продажно влечуго и че гръмките му подскачания са просто един цирк
19
1
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
ТЕ предадоха България.
18
6
 
15
 
! Отговори
Правителството преди 10 години
няма да бъде подкрепено!
17
5
 
28
 
! Отговори
тцц преди 10 години
ГЕРБ спечели изборите,червените подмениха вота с планиран преврат още от декември,не искам турци в управлението,нови избори трябват
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оттеглилият се снощи сам от състава на правителството арх. Калин Тихолов е също предложение на ДПС. Принадлежността му към тази партия може да се потвърди от списъците на предизборната кампания за местна власт в община Несебър през 2007 г., когато Тихолов се регистрира като водач на листата на ДПС, но партията тогава не успя да го вкара в местния парламент.
15
2
 
8
 
! Отговори
БЕЗПАРТИЕН преди 10 години
прочетете във ФЛАГМАН .БГ ЗА ДИПЛОМАТА НА ХАСАН АДЕМОВ КАК СИ Е КУПИЛ ДИПЛОМАТА
14
12
 
10
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
Абе много сте черногледи! Няма какво да мрънкаме! Това е изборът ни от 12-ти май! Да бяха излезли всички българи до урните и да дадат своя глас, а не само да мрънкат без да имат право на това! За мен Орешарски е доста смел даже! В тази вълча обстановка да поемеш държава, срината и опоскана, тресяща се от всякакви проблеми.... И тези в НС да се вземат в ръце и да работят за държавата и хората, а не да ми се делят на сини, пембени и тем подобни! 240-те хрантутници са избрани от нас,а не от партии
13
2
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Кабинетът най...вероятно ще...мине.Няма логика да не...мине.Иначе трябва да продължи Райкофф,неопределено...време;тогава най....минатия,ще е народът.
12
5
 
21
 
! Отговори
голям смях! преди 10 години
наистина е смешно, ако не беше тъжно! само погледнете какво ли не правят за да се докопат във властта!? ще ни управляват 3 партии които: комунистите гониха турците от БГ и им сменяха имената, турците пък имат уж своя партия, която е създадена от ДС и е противоконституционна на всичкото отгоре, и като сложим и атака които викаха еди кои си ***...хаха голям смях. ама както пише на едно място "обединението прави силата" да ни е честита новата дружина! другия път пак останете вкъщи на изборите!
11
9
 
6
 
! Отговори
DORIAN преди 10 години
НФСБ - надеждата на българите!Орешарски е добър икономист, но е във вълчи капан!Логиката изисква нови избори! Избори без измами и търговски сделки!
10
4
 
16
 
! Отговори
... преди 10 години
Ефенди Сидеров, сега ще ти лъсне *** като тиган на месечина! Ще се види от кои си и с кои си....
9
1
 
10
 
! Отговори
! преди 10 години
"Мдааа, много свирене е паднало тази вечер.Болен e изживял своята звездна вечер, изпитвал оргазъм многократно, добре обслужен от майстори на специфичната музика с фесове и червени петолъчки на чело."
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В състава на това правителство са хора определени от партийните централи на БСП и ДПС и най-вече от червените ДС-олигарси. Видя се какви са "екперти"- библиографи "разбират" от околна среда, туркофилка-учител ще определя политиката на загиналия български спорт, момченца- любимци на Станишев с по два петъка служба, като негови адюданти ще ръководят икономика, енергетика и външни работи. Огромна тъга, че България се управлява от една партия, която не каза и дума на български език през кампанията.
7
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След като не избрахте една истинска дясна партия, сега трябва да избирате между ГЕРБ- тъмно червена престъпна организация и БСП -стара комунистическа партия. ГЕРБ нанесе толкова щети колкото БСП за 60 г. Жалко за хората, който не са разбрали същност на управлението на ББ и ЦЦ и тяхната истинска същност. Толкова ли са заслепени хората, че не виждат , че всичко е ликвидирано. Останало само това, което се парваше за да се снима ББ. ЧОВЕКА бе унижен и унищожен.
6
3
 
24
 
! Отговори
Жо преди 10 години
ВЕЧЕ Е ЯСНА Програмата на Кабинета Олигархски за излизане от кризата. Първата и най-значителна по своето значение реформа ще бъде гласувана веднага след избирането на Правителството. Тя е - Отмяна на Забраната за тютюнопушене в закрити помещения. Вече ще се пуши навсякъде и всички ще гълтаме дим`а. В резултат от Реформата ще бъдат открити половин милион работни места за сервитьорки и стандартът на живота ще скочи 300 %. След 10 години ще пестим от пенсии, щото много хора няма да ги доживеят.
5
3
 
20
 
! Отговори
Ali Baba преди 10 години
Програмно правителство. Няма такова животно. Чисто коалиционно и при неуспех Станишев да не се крие отново а най-после да си признае вината.Досега колкото и да го бият той вси се изкарва победител.