Часът на истината: Ще мине ли кабинетът Орешарски в НС

Парламентът гласува структурата и състава на предложеното от БСП правителство
Обновена: 29 май 2013 09:35 | 29 май 2013 07:00, Красимир Ангелов
119
Часът на истината: Ще мине ли кабинетът Орешарски в НС
НС ще гласува кабинета Орешарски. Снимка: БТА

Народното събрание ще гласува от 9 часа структурата и състава на предложеното от БСП правителство с премиер Пламен Орешарски.

В Парламента е постъпило писмо от президента до председателя на НС Михаил Миков, в което Росен Плевнелиев информира, че в изпълнение на възложения от него проучвателен мандат, кандидатът за министър-председател Пламен Орешарски е предложил структура и състав на Министерския съвет в срок, определен от Конституцията.

На основание чл. 99, ал. 4 от Конституцията, с Указ 99 от 28 май, президентът предлага на Народното събрание да избере Пламен Орешарски за министър-председател.

Предвидено е в кабинета да има двама вицепремиери. Бившият ръководител на представителството на Европейската комисия в България Зинаида Златанова ще бъде правосъден министър и вицепремиер, а името на другото вице на Орешарски ще стане ясно до месец.

Още по темата

Бившият шеф на ДАНС и бивш началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев - Цветлин Йовчев, става министър на вътрешните работи. За външните работи пък ще отговаря Кристиан Вигенин.

Петър Чобанов поема министерството на финансите, а директорът на болница "Шейново" д-р Таня Андреева става здравен министър. Депутатът от левицата Ангел Найденов, който беше шеф на парламентарната комисия по отбраната при тройната коалиция, ще оглави военното министерство. Колегата му Драгомир Стойнев ще е министър на икономиката и енергетиката.

Анелия Клисарова, бивш ректор на Медицинския университет във Варна и депутат от БСП, е харесана за министър на образованието и науката, Искра Михайлова – на околната среда и водите, а Хасан Адемов – на труда и социалната политика.
Културен министър ще бъде бившият лидер на "Гергьовден" Петър Стоянович, а Марияна Георгиева – министър на младежта и спорта. Десислава Терзиева ще поеме регионалното министерство.
Министър на земеделието и храните става Димитър Греков, ректор на Пловдивския аграрен университет. Шефът на Пристанище "Варна" Данаил Папазов поема министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Орешарски предлага и Министерство на инвестиционното проектиране, което първоначално трябваше да поеме Калин Тихолов, но след като той се оттегли, неговото място трябва да заеме Иван Данов.

На заседанието днес са поканени президентът, вицепрезидентът, членовете на служебното правителство, висши магистрати, омбудсманът, представители на вероизповеданията в България, членове на дипломатическия корпус, ръководители на държавни институции, на граждански организации, на синдикати и работодателски организации, главни редактори на медии.

Първа точка в дневния ред е избора на министър-председател, след това ще бъде приета структурата на Министерския съвет и после ще се гласува персоналният състав на кабинета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
1
 
! Отговори
Кучето преди 10 години
Имахме Костова и Борисова зима за ваше сведение :) А Орешарска няма да имеме, защото сега има реален шанс нещата да потръъгнат
123
2
 
6
 
! Отговори
Barren Wuffet преди 10 години
ПЕС, ФЕС и Рудолф Хес. Горчиво.
122
1
 
6
 
! Отговори
:( преди 10 години
Какво ни става на всички! Когато ти потъва корабчето има ли значение кой е на руля?! Как може да се заяждате за такива глупости...букварчета и инатчета! Сега най-доброто за всички е не да се караме за простотии, а да гребем, гребем и дано Бог ни помага!
121
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До optimistЩом на "герп" зимата изкарахме, ще изкараме и на Орешарски!
120
6
 
10
 
! Отговори
optimist преди 10 години
до 111 - дам, предстои Орешарската зима ;)
119
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
червената мъгла пак ще *** пейзажа - да ни е честито новото правителство в духа на лукановата и жан виденовата зима.От това вече държава не става - истината е отвъд БГ. Който чака просто си губи времето. От личен опит.
118
24
 
10
 
! Отговори
старк преди 10 години
Ще мине. Имаме нужда от функциониращ експертен кабинет, който да започне фактически действия по съживяването на социалния, икономическия и политическият живот в България след зулумите на ГЕРБ
117
2
 
8
 
! Отговори
НАРОДЕН БУДИТЕЛ преди 10 години
До trendiДа извикаме НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИДО ПЪРВИ НОЕМВРИ ТЕЗИ ДА ГИ НЯМА
116
2
 
16
 
! Отговори
сидер преди 10 години
Воленчо, Воленчо - Накъде със тоз буквар?Отивам аз при Аамет, моят пръв другар, И понеже съм голям ербап,не е буквар , а Алфабе Китап!
115
1
 
41
 
! Отговори
trendi преди 10 години
Какво става в България ??? - министърът на културата с извънбрачно дете от министърката на здравеопазването, която е и най - добрата приятелка на половинката на Станишев за пред медиите - Моника Йосифова, министър на външните работи - истинската половинка на Станишев - Криситиян Вигенин, министър на труда - турчин с фалшива диплома, министърката на спорта литературка, която иска да се изучава турски в училищата в БЪЛГАРИЯ , зам.председателката на парламента спи с военния министър....!
114
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От тук може да ви стане ясно, че всички са 1 цяло!
113
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Задължително е да разгледаме себе си ,преди да критикуваме друг.*** народ сме за това ни е слаба държавата!
112
17
 
6
 
! Отговори
Хахахах преди 10 години
Сега Цвък,Буда и Дянков да си стягат багажа за ЦСЗ и да не забравят много туби вазелин! :)))
111
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бойко в затвора а ти в мизерия и глад *** до 102 е това. Волен е турска *** .
110
0
 
26
 
! Отговори
СоциаГлист преди 10 години
Днес е така наречения Видьов ден, когато маските падат и се вижда кой за какво е дошъл в парламента - за пари и власт или за народа!
109
4
 
10
 
! Отговори
Чеко преди 10 години
Кой е Поп Кръстьо от Ортака/Атака/
108
3
 
20
 
! Отговори
Без коментар преди 10 години
Другарите дежурни от преди изборите отново са ги викнали за днешния ден , да заработят в нета.Смешни сте другариАТАКА и ДПС са ви патериците и вие ще се наака.. от кефМомата + Чалмата + Лудия
107
23
 
8
 
! Отговори
12345 преди 10 години
Атака са велики,Борисов ще гние в затвора гаранция!
106
2
 
16
 
! Отговори
до преди 10 години
msimova manolova ==== Ще счупи клавиатурата от писане - няма такъв смях30 коментара за 5 минути в защита на ПЕС + ФЕС и Лудия
105
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поп Кръстьо е ангелче пред Бареков и Слави(предатели)