Борисов дебне кабинета "Орешарски" от засада

Чужди медии: Новото BG правителство трябва да вдигне стандарта на живот
30 май 2013 17:21, Елка Василева
145
Борисов дебне кабинета "Орешарски" от засада
Бойко Борисов. Снимка: Булфото

Българският парламент утвърди вчера икономиста Пламен Орешарски за премиер начело на правителство, претендиращо да е експертно, пише днес френският в. "Монд".

Орешарски заяви, че иска да сложи край на конфронтацията в обществото, да подобри стандарта на живот на сънародниците си в най-бедната страна в Европейския съюз. В речта при встъпването си в длъжност той изрази желание "да консолидира демокрацията, да насърчи предприемачите, да възстанови солидарността и социалната справедливост", а също "да подобри бизнес климата, за да се привлекат инвестиции и да се създават работни места". Той обаче ще трябва най-вече да спечели отново доверието на отвратените от корупционни афери граждани - едва половината от избирателите отидоха до урните на 12 май, отбелязва вестникът.

Петдесет и три годишният Орешарски е представян като ново лице. Министър-председателят обаче не е неизвестен. Започва кариерата си през 90-те години в редиците на десницата, бил е заместник-министър на финансите през 1997 г. През 2003 г. е отстранен от партията си, след като името му е свързано с бизнесмен с лоша слава. Две години по-късно той се появява отново в обществения живот, но от страната на левицата и става финансов министър в социалистическото правителство от 2005 до 2009 г. Сега Орешарски се завръща, този път "без етикет", коментира "Монд".

Орешарски ще трябва да балансира между политиката на строги икономии, водена от няколко години, и желанието на населението просто за достойни условия на живот. Точно този луфт предизвика падането на дясното правителство на Бойко Борисов на 20 февруари след месеци на масови протести.

Сформирането на новото правителство принципно слага край на месеците на политическа криза, но без парламентарно мнозинство то ще зависи от вот на недоверие в парламента. Лидерът на партия "Атака" се закани "да го свали, ако работи против българските интереси".

Специалистите не смятат, че кабинетът ще просъществува, като най-песимистично настроените му дават не повече от няколко месеца. Бойко Борисов дебне от засада. Партията му ГЕРБ излезе начело на последните избори, но бившият премиер не можа да сключи съюзи за съставяне на правителство. Все така силно популярен, независимо от аферите, в които беше замесено името му, той би могъл да ускори падането на новосъздадения кабинет, допълва всекидневникът, цитиран от БТА.

В опит да тласне България напред след предсрочните парламентарни избори, които не излъчиха категоричен победител, българският парламент вчера на косъм одобри правителство от технократи, водено от 53-годишният бивш финансов министър Пламен Орешарски, смятан за компетентен и безпартиен. Това пък пише в днешния брой на в. "Ню Йорк таймс" Матю Брънуосър.

Вестникът отбелязва, че избирането на ръководителя на представителството на ЕК в България Зинаида Златанова за вицепремиер по еврофондовете и за министър на правосъдието е смятано за опит да бъде спечелена подкрепата на Брюксел, който от години критикува България, че не успява да реформира съдебната си система или да подобри контрола върху използването на еврофондовете.

В статията се привежда мнението на политолога Кирил Аврамов от Нов български университет в София, който сравнява новия кабинет с "тюрлюгювеч", но също се надява, че той ще се залови с двата основни проблема в страната: общественото недоволство и злоупотребата с власт от държавните институции, смятани за
непредставителни и корумпирани.

Очакванията сред бизнес кръговете в България за добро управление на Орешарски са високи, заявява пред вестника управителят на фирмата "Нетера комюникейшънс" Невен Дилков. В същото време той отбелязва, че съществуват опасения относно популистките политически интереси на партиите, подкрепящи Орешарски. В предизборната кампания някои кандидати от БСП предизвикаха безпокойство, защото открито говореха за по-голяма държавна намеса в икономиката и въвеждане на прогресивно данъчно облагане, посочва Диков. Той подчертава, че плоският данък и финансовата стабилност в България са от решаващо значение за правене на бизнес в страната.

Чуждестранните инвеститори в България очакват също познанията на Орешарски да издигнат равнището на компетентност над това на правителството на Борисов, цитира вестникът думите на Кенет Лефковиц, съветник на чуждестранни инвеститори в базирата в София бутикова компания за корпоративни финансови и консултантски услуги "Ню Юръп Корпорит Адвайзъри ООД" .

Лефковиц заяви също, че очаква крехкостта на новото коалиционно правителство да насърчи добро управление. "Всяко погрешно движение ще ги изхвърли от властта, затова те трябва да бъдат много целенасочени и компетентни", отбелязва той, цитиран от "Ню Йорк таймс".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
18
 
! Отговори
cecko2497 преди 10 години
До 122: Пич аз съм в унсс, какво имаш против университет признан в цяла Европа, ти каде си учил? Оксфорд, Кеймбридж, Харвард?? Или по скоро 8-ми клас в единственото училище в горно нанадолнище преди да го затворят, аман от разбирачи. Виж за НБУ съм съгласен 1300 семестър и накрая среден....
117
3
 
17
 
! Отговори
HUEFF преди 10 години
LAINANIA POZARNIKAR-***,DA REZE POZARNIKARSKI MARKUCH SEGA.......
116
5
 
18
 
! Отговори
1 преди 10 години
Абе кво значение има дали премиера е пожарникар икономис или един кво си те неправат нишо без саветниите си дето са с 2 3 воши. Слагат за примиер този дето ше се харесса на народа за да го изберат а други движат нещата,Орешарски просто говорител на тва ков му казват,какато и боико и сичките
115
3
 
34
 
! Отговори
СоциаГлист преди 10 години
Така е, ще вдигне вдигне стандарта на живот на хората ... даже знаем точно на кои хора !
114
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма надежда - в правителството има прекалено много завършили УНСС и Нов български университет. Двата университета имат огромен дял от неблагополучията в станата ни,кадрите които произвеждат не стават за нищо повече от магазинер в квартален магазин , а като капак са с промити мозъци и замъглен мироглед.
113
2
 
19
 
! Отговори
Кашел Мордехай преди 10 години
Този Лефковиц по-добре да се занимава с еврейските си приятелчета от ФР и др.мошенически банки, които продължават да печатат долари без покритие и да ограбват света под заплахата от американска агресия.Като върнем златния стандарт и еврото стане световна валута - край на кризите и на еврейските далавери!
112
8
 
36
 
! Отговори
ха,ха,хааааа.... преди 10 години
.....и като как , ...ще "вдигнат стандарта на живота "...ха,ха,хаааааааа????С КРИК ИЛИ СЪС ЛОСТОВЕ...????!!!!В ЦЕЛИЯ СВЯТ БУШУВА КРИЗА .....ТИЯ ЩЕ "ВДИГАТ СТАНДАРТИ"!Пълни простотий..!
111
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Text версияima takiva,koito se Opitvat da Pishat na Balgarski,no Prestapnizzite,Kradzzite i Ubiizzite ot 1944 g.Natrapili ni MIZERNATA republika,PROMENIHA ISTINSKATA BALGARSKA AZBUKA na koiato sa Pisali Ivan Vazov,A.Konstantinov,G.S.Rakovski,Botev i Levsski...Tezi republikansski PRESSTAPNIZZI ne sa si Zaminali ot Balgaria KOIATO OKUPIRAHA i POROBIHA...TE NAGLO PRODALZZAVAT DA SE SHIRAT I DA GRABAT ...Te Nama da si Tragnat DOBROVOLNO,a Ste BADAT POZORNO IZGONENI s Ritnizzi,Buhalki i Tupalki ot Balgarsskia Narod chrez KONTRAPREVRAT,za da SE VASTANOVI ZARSTVO BALGARIA i ZAKONNATA TARNOVSKA
110
2
 
33
 
! Отговори
detelina преди 10 години
На мен ,пък лично ми писна 23години,политиците да разделят народа!!!И, с това да се прикриват големите и съществени проблеми на хората!Още в древен Рим са казали-разделяй и владей!Политиците си идват и отиват,но за съжаление народа им плаща за масрафа!Народа е важен само когато има избори,после всичко се забравя и така до следващия вот!Кучетата си лаят,кервана си върви!ПОЛИТИЦИТЕ ИМА ФАЙДА НАРОДА ДА Е РАЗЕДИНЕН,ТАКА СЕ КОМАНДВА ПО-ЛЕСНО!ПРОУМЕЙТЕ ГО-НИЕ СМЕ ГУБЕЩИТЕ!НИЕ ЛАЕМ,ТЕ СИ ЖИВУРКАТ!!!
109
17
 
25
 
! Отговори
Кутев преди 10 години
Яне, Буда и Сидеров ..... 3 капки вода .... една акъл, една цел ......
108
21
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БОКО ДЕБНИ ДА ЗАХАПЕ НА ОРЕШАРСКИ ОРЕХЧЕТАТА ДРУГО НИЩО НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ..ТАЗИ ПАРТИЛЯГА
107
13
 
53
 
! Отговори
до 83 преди 10 години
Орешарски е всичко друго, но не и икономист ! Всъщност такива тук въобще нямаааааааааа !!!
106
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До нораЩе го търсим да. От Прокоратурата. :)
105
8
 
43
 
! Отговори
жириновски преди 10 години
Tрудно ми е да го кажа ( все пак е правителството на България), но с топенето на снеговете от следващата зима то ве4е няма да го има.
104
19
 
36
 
! Отговори
Comodo dragon преди 10 години
Боце, *** жълтото много ти ходи веее....
103
20
 
50
 
! Отговори
нора преди 10 години
то тъпотия ,тъпотия , бе как малко не увряха тези мозъци ...ще го търсите Бойко.....
102
8
 
51
 
! Отговори
Ali Baba преди 10 години
До БСП В СЪРЦЕТОЕ то бива дебелащина бива ама чак толкова на.Може ли да ми кажеш как не те е срам дори да пишеш след толкова поразии и фалити от БСП.Оставихте България без хляб девалвирахте лева до 3000 спрямо долара, фалирахте банките и много много други. И наистина за да имаш срам трябва да имаш съвест, каквато вие едва ли някога сте имали.
101
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БСП В СЪРЦЕТОВърви на психиатър!Много лошо ви облъчват в партията -майка.Сменете си дилъра,че ставате смешни,по-точно жалки...
100
3
 
40
 
! Отговори
Елена преди 10 години
До Анонимен 103:Ами Тройната кога ще си ги изплати за земеделие( сега те ще си плащат глобата,ха,ха,ха,ама на наш гръб),заменки,3-5-8,за назначение на учители невладеещи български език да го преподават,за изсечените от ДПС гори в планините ,.........А Костов кога,за Агнешките главички и Прокопиев,за Унищоженото селско стопанство...?Е,ако чакаш чудо от Орешарски,значи си ***,та той ти го...."няма да станем по-богати".
99
28
 
35
 
! Отговори
Иванчо преди 10 години
Дебнещият Борисов да внимава да не се надене (дебнейки).