Ще се присъединим към еврото, но не на всяка цена!

Орешарски: Валутният борд смекчи проявленията на кризата
Обновена: 15 юли 2013 17:01 | 15 юли 2013 14:45, Веселина Йорданова
49
Ще се присъединим към еврото, но не на всяка цена!
Пламен Орешарски. Снимка: БТА

„България ще се присъедини към еврото, това е в договора ни. Кога точно, зависи от много фактори“, каза премиерът Пламен Орешарски, който присъства на тържествената церемония по удостояването на проф. Стив Ханке с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на БАН.

Премиерът напомни думите на един от управляващите шефове на МВФ – че България има европейска перспектива и изходът от борда е в другия борд – ЕРМ II и Еврозоната.

„Аз съм подчертавал и в периода преди миналото правителство, че за нас еврозоната е цел, но не на всяка цена. Не бива на всяка цена да се форсира една такава цел, която изисква много предварителна подготовка“, заяви министър-председателят.

По думите му стабилитетът на банковата система е достижение, което вдъхва надежди, че при по-разумна икономическа политика страната ни може да се върне на пътя на растежа. Възстановяването на икономическите перспективи е предпоставка за обща социално-икономическа стабилизация на нашата страна, каза Орешарски.

Премиерът изтъкна, че проф. Ханке е познат на широката общественост в България от въвеждането на валутния борд. Орешарски напомни за събитията преди повече от 15 години, когато страната ни преживя най-драматичната монетарна и финансова криза в своята история. Тогава банковата система практически спря да работи, една трета от банките фалираха, а националната парична единица само за няколко седмици се обезцени над 10 пъти.

„Решението на проблема тогава беше неконвенциално – затваряне на централата банка, поне във вида, в който функционираше до този момент и отваряне на нов тип централна банка, базирана на принципите на валутен борд. Оттогава познавам проф. Ханке. Неслучайно той е известен у нас като баща на валутния борд“, отбеляза министър-председателят.

Премиерът Орешарски изтъкна, че вече повече от 15 години монетарната система на страната ни, основана на принципите на валутен борд, е както хвалена, така и критикувана. „Факт е обаче, че тя установи монетарна и фискална дисциплина. Не попречи на икономическия възход в силните икономически времена преди кризата и смекчи негативните проявления по време на кризата и до днес. Тази система предпази банките от прекомерни рискови експозиции и съдейства за техния стабилитет“, подчерта Орешарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
П_Петров преди 10 години
Орешарски се среща с Дейвид Камерън , опитвайки се да се шегува, се представя -- Орешарски, Пламен Орешарски. Кога ще приемете България в Шенген?Камерън му отговаря --На лято, куково лято .Та така и с еврото, на лято ...
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гърция е в еврозоната и въпреки това банкрутира като се спаси като държава само благодарение на щедри помощи от 500 милиарда евро досега. 500 милиарда евро трябват и на България, а не лъжи за валутен борд, реформи, еврозона и т.н. и т.н. които ги слушаме вече 24 години и става все по-зле без парите.
34
1
 
1
 
! Отговори
нагли преди 10 години
ей, гнил орех, наромняш ми на лошия от Междозвездни войни. но не на Дарт, а оня дето е като смъртта
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименТи наистина ли това го мислиш или така трябва да пишеш?Аз си спомням 97 г и тогава няма абсолютно нищо общо със сега?В момента да има режим на тока,празни магазили или долара да е 3000 лв?*** комунистическа пропаганда.Сега Ромъния ще влезне в еврозоната, а ние,, благодарение'' на в момента управляващите ще си търсим извинения ,защо не сме приети...
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе тия не разбраха ли да си ходят най-накрая ...какво симулират дейност ! ВЪН !!! Не Ви ли е срам ??????????????
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега като има валутен борд и евро, но страната е по-зле от 1997 г. и безработицата е рекордна. Всичко зависи от богаташите като Плевнелиев и ако те не плащат високи данъци и укриват данъци, или страната или хората ще банкрутират.
30
2
 
8
 
! Отговори
dd преди 10 години
момент да се сетя заради коя политическа сила банкрутира България тогава, та се наложи да се прави борд..хм... брей да не бяха комунистите, които в всички крайници крадяха от държавата догава... и досега все са си така. И тогава един от малкото свестни комунисти върна мандата и неговите другари му вгорчиха живота (нека почива в мир човека)
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Валутният борд спъва икономиката и износа. Страната е заприличала на колония на ЕС и Турция и разчита само на внос даже и на вносни меса и зеленчуци с изтекла годност.
28
3
 
10
 
! Отговори
STEALTH преди 10 години
Орешарски да не се усмихва, а да си спомни заради кого беше въведен валутния борд. Май беше пак след тяхното плачевно управление, когато инфлацията през 97-*** беше 580%, защото не спираха да печатат левчета, за да спасяват неспасяеми производства! И когато се върнаха на власт в периода 2005-2009, инфлацията беше всяка година над 6%, като през 2008 - 12%. Добре че го имаше борда, иначе пак щяхме да сме заминали. След 2009 година - инфлацията беше 2-4%. Гласувайте пак за комунистите следващия път!
27
0
 
15
 
! Отговори
Мен преди 10 години
Толкова я смекчи тая криза, че Орешаркси като беше финансов министър така и не успя да я забележи и стана последния политик в Европа, който разбра, че има криза.
26
5
 
11
 
! Отговори
до управляващите преди 10 години
Как ще се присъединяваме към еврото,като гледаме нещастните гърци как искат да се освободят от него! Вие луди ли сте? Колко евро ще взема един пенсионер и какво ще си купува с 20-30 евро!
25
1
 
4
 
! Отговори
SKYBET преди 10 години
nali vlasta e na vsiaka cena , evroto ne e vajno
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато схемата за далаверата стигне на всеослушание до хората, няма връщане назад. Правителствата падат.
23
0
 
5
 
! Отговори
байуй преди 10 години
а бе, ка.*** дали евро изобщо иска да се присъединим, а чоджум
22
1
 
4
 
! Отговори
Vaprosat mi e преди 10 години
koj e sobstvenik na "novata centralna banka"i koj v BG ima pravo da pe4ata pari? Nastojavame Ore6arski da otgovori na tozi vapros!
21
2
 
6
 
! Отговори
681 преди 10 години
Ти се присъедини към Герб и подавай оставка.Че скоро само за евро ще мислим,ако останете малко.
20
1
 
20
 
! Отговори
дан преди 10 години
присъединяването към еврото ще е голяма грешка на паричния пазар въпреки валутния борд не сме готови
19
5
 
17
 
! Отговори
eeha преди 10 години
Този Уринарски какво чака още та не подава оставка?
18
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Измислената парична единица "ЕВРО" е тумор и той ще бъде отстранен рано или късно.
17
3
 
3
 
! Отговори
Simeon преди 10 години
Ami sega kato bulgarskija lev e varzan za evroto i kakva e razlikata kak shte si smiatame dohodite.Kato kazem lev ,da ne bi da zvuchi gordo.Nikakva razlika.Vaprosa e psihologicheski.Drugo e da kazesh zaplata 1000 leva,a ne niakakvi si 500 euro.