4.30 след полунощ: Всички обсадени са напуснали НС!

Повече от 8 часа продължи блокадата им в парламента
Обновена: 24 юли 2013 11:06 | 24 юли 2013 04:37,
129
4.30 след полунощ: Всички обсадени са напуснали НС!
Снимка: Reuters

Блокираните повече от 8 часа в сградата на парламента трима министри, депутати, представители на синдикатите и журналисти бяха изведени малко след 4.30 часа след полунощ.

Първо към 4 часа се появи информация, че по-голямата част от обсадените депутати от БСП и ДПС вече са напуснали парламента, съпровождани от полицаи. Около половин час по-късно стана ясно, че всички блокирани са изведени от сградата.

Около 3.15 часа полицията организира втори опит за прокарването на коридор, през който да бъдат изведени народните представители, след като при първия около 22 часа се стигна до сблъсъци между жандармерията и протестиращите.

Още по темата
Тогава полицията се опита да изведе депутатите с автобус, но опитът беше неуспешен.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев обясни, че е взето решение автобусът да се върне обратно, тъй като някои от протестиращите били налягали пред автобуса и е имало риск от самонараняване. До момента няма тежко пострадали хора.

На 40-ия ден протестът срещу кабинета Орешарски към 17 часа блокира Народното събрание, докато вътре парламентарни комисии обсъждаха редакцията на Бюджет 2013 .  Трима министри, депутати и журналисти се оказаха заклещени вътре в сградата на Народното събрание.

Петима пострадали от протеста пред парламента са били откарани към Пирогов снощи. Четирима са били с контузии по различни части от тялото, а един е имал сътресение на мозъка, но по негово желание е бил изписан около полунощ. По неофициална информация сред приетите има и един полицай. ОТ болницата увериха, че нито един от приетите не е с опасност за живота.

Заради ескалацията на напрежението шефът на парламента Михаил Миков призова депутатите днес да не отиват на работа в парламента, докато не се създадат нормални условия за работата на народните представители. В спешно изявление президентът Росен Плевнелиев призова гражданите да запазят протеста мирен, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя държавният глава да свика Консултативния съвет за национална сигурност заради напрегнатата обстановка.

Настоявам за оставката на правителството веднага. Това е единственото, което може да успокои хората, отсече Борисов. Видях с очите си как бият протестиращи, без те да са провокирали това, каза  Борисов.

Недопустимо е вече 40 дни хората да протестират под прозорците на правителството и парламента и управляващите да не им обръщат внимание. С полицейски щитове и палки не се прави демокрация и политика, каза Бойко Борисов.

*Информацията е актуализирана към 4.52 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: Bulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
айдееее червените *** си отиват
111
4
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 10 години
Тва, лумпендемократите, сте много прости парчета бре, що ядохте боя и се търкаляхте като магарета в прахта, хората пак си излязоха, няколко часа по-късно. *** народ - слаба държава, после, все другите ни виновни.
110
2
 
13
 
! Отговори
обикновен човек преди 10 години
Крайно време е всички "мастити" политици да си вземат сбогом с колектива и да отидат да си харчат"мръсните парички" някъде-не разбират ли, че това правителство е обречено на гибел - колко години БСП и фесовете ще "ни клатят през панталона"? На България и трябват млади и умни хора,некорумпирани,хора с чисто минало... Подкрепям хората които са на площада защото искам детето ми да расте в нормална държава.Искам промяна, а не да се опитваме да правим нов бардак със стари *** - както и досега
109
2
 
8
 
! Отговори
анонимната преди 10 години
Хей анонимен колко ти дават да драскаш тук ***
108
3
 
3
 
! Отговори
Тук преди 10 години
Така или иначе не сме тук за два дена нито те нито ние ще се срещнем
107
5
 
18
 
! Отговори
от протеста преди 10 години
Мишки, стойте пред телевизора и си пийте бирата! Кредит от 1 милиард няма да стигне за дълго и най-накрая мизерията ще ви изкара на улицата, сополиви, бедини, болни, отчаяни и полицията и на вас ще започне да ви чупи главите.Зимата идва и мизерията с нея, гответе се!
106
16
 
10
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Когато мяташ камъни, не очаквай да те милват. Протестиращите да издирят провокаторите и да не допускат повече такива хора да опорочават протестите. А Борисов хич да не се прави на умряла лисица, видял бил нещо с очите си. Ти там ли беше, бре, Тикво, та го видя???? Най-вероятно твоите хора са ти докладвали, след като са извършили нужните провокации и са побързали да се измъкнат. И ти си толкова алчен за власт, като настоящото управление.....
105
26
 
10
 
! Отговори
цецо преди 10 години
интересно ми е защо 100 хил. проотестиращи в най-добрият случай в цялата страна са на мнение, че представляват множеството на цяла България и искат да се съобразят с тях, и правителството да подаде оставка, и че се чувстват онеправдани. Не харесвам много от нещата, но не споделям и мнението на протестиращите, защото впечатленито ми от исканията които се чуват при интервютата на повечето от тях е, че искат анархия, защото реално нито имат представа от икономика, управление и т.н.
104
2
 
12
 
! Отговори
гост5 преди 10 години
Самонараняван,това ми звучи като самоизебване.
103
5
 
13
 
! Отговори
PD преди 10 години
Искаше ми се само журналисти и медии да са виновни, ама не. 'Ентелегенцията' приема за нормална бездейната реакция на мирно протестиращи, а отрича дейната реакция от справедливия гняв. Тези интроверти, които слагат край на живота,следствие на този гняв, наричате мъченици, екстровертите наричате провокатори и ***. А вие какви сте ?
102
3
 
47
 
! Отговори
Ив преди 10 години
Нали искат властта - защо се оплакват, че трябвало да останат до по-късно на работа? Да бяха свършили нещо полезно...
101
3
 
5
 
! Отговори
Диди преди 10 години
До чукчаХахаха, анонимния Чукча, не можа ли да измисли нещо по-умно!!! Нееееее, явно толкова му е мозъчето, може да измисли само простотиики...... ***....
100
4
 
39
 
! Отговори
Koev преди 10 години
"Вътрешният министър Цветлин Йовчев обясни, че е взето решение автобусът да се върне обратно, тъй като някои от протестиращите били налягали пред автобуса и е имало риск от САМОНАРАНЯВАНЕ" - г-н вътрешен министър, как точно е могло хората да се САМОНАРАНЯТ?!?
99
6
 
37
 
! Отговори
онуфри преди 10 години
тва комунистите доброволно няма да се махнат,От *** маз и от комунист влас с кръв се взимат
98
6
 
14
 
! Отговори
Диди преди 10 години
До АнонименЗащо си Анонинмен? Покажи се - ама неискаааш. Защото си от Станишевите, Барековите и всички останали комунисти и турци. Лесно е така да пишеш и да си казваш мнението - нали си анонимен - няма проблеми. Нащестници сте вие...
97
11
 
32
 
! Отговори
Диди преди 10 години
До БТВ сa плaтениДа, за Вас всички са платети и медии и протестиращи. Говорите само за Бойко Борисов, а нищо за Станишев и турския му приятел. Гледайте какво прави "КАБИНЕТА" , а не плювайте останалите. Такива като теб на виждат истината, а само си търсят кого да обвинят за положението - типично за комунистите. 40 дни никой не излезе да каже една дума на протестиращите! Защо?????? Срам ги е, страх ги е........ Страхливци. Бойко на третия ден си подаде оставката - защото е истински политик.
96
34
 
10
 
! Отговори
аз преди 10 години
"Мирно" проституиращите *** са за затвора!
95
48
 
14
 
! Отговори
sss преди 10 години
Бойко *** колко ли време ще издържи да плаща тези протести?
94
28
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БОЙ ЗA ПРОТЕСТA прав си пич--наркоматчетата и *** от площада трябва да се махнат!!!!!!
93
52
 
13
 
! Отговори
Провинциалист преди 10 години
Стига вече терор! Стига платени протести! Обикновените българи си казаха думата на изборите и си избраха техни народни представители. И докато трудолюбивите и честни хора работят от тъмно до тъмно, мързеливците, пияниците и уличните жрици се търкалят по площадите, пият, събличат се голи, врещят и хвърлят камъни. Не се издържа повече! Настояваме полицията най-после да си свърши работата и да разгони тези ***. А подстрекателите им да бъдат съдени за оргазнизиране на метеж и пратени в затвора!