Депутатите бутнаха ветото на президента

С гласовете на БСП, ДПС и "Атака" НС отново подкрепи актуализацията на бюджета
Обновена: 16 авг 2013 16:34 | 16 авг 2013 13:38, Екип на Dnes.bg
450
Депутатите бутнаха ветото на президента
Снимка: БТА

Народното събрание отхвърли ветото на президента и прие отново актуализацията на държавния бюджет за 2013 година.

При първото гласуване 129 депутати гласуваха за актуализацията, против бяха 94, въздържали се нямаше.

Затруднения при гласуването имаше лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Атанас Мерджанов от левицата поиска прегласуване.

При него актуализацията подкрепиха 130 депутати, против нея бяха 93-ма. Въздържали се отново нямаше.

Ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета беше преодоляно с гласовете на депутатите от БСП, ДПС и „Атака”. Всички 93 от ГЕРБ бяха „против”, въздържали се нямаше.

Дебатите в НС продължиха над 3 часа, като по време на извънредното заседание на депутатите отвън се бяха събрали две групи протестиращи – едните срещу кабинета, другите – в негова подкрепа.

Още по темата
Рано сутринта в центъра на столицата пристигнаха десетки автобуси от провинцията, като хората от тях се отправиха към НС и се включиха в контрапротеста, който подкрепя правителството на Пламен Орешарски.

След гласуването събралите се в подкрепа на правителството приключиха контрапротеста си и оттеглиха към автобусите си. Обстановката в района е спокойна. Полицията отцепи голям периметър, за да могат депутатите да си тръгнат от Народното събрание необезпокоявани.  Депутатите от управляващото мнозинство, които излизаха от сградата на парламента, бяха приветствани от участниците в контрапротеста, които им ръкопляскаха и викаха „Победа”. Депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев, който излезе и мина покрай участниците в контрапротеста обаче беше освиркан.

След гласуването на актуализацията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в обяснение на отрицателен вот заяви, че ако премиерът Пламен Орешарски беше обявил, че иска заем от 1 милиард лева, за да го сложи в резерва, ГЕРБ щеше да го подкрепи.

„Ако бяхте казали, че искате да теглите кредит, за да го вкарате в резерва, а не да го харчите, щяхме да гласуваме „за”, но когато казват, че имаме дълг, все едно сме го похарчили, а той е възстановен от Брюксел, не”, отсече той.

Непосредствено преди гласуването в пленарната зала премиерът Пламен Орешарски обясни, че внимателно е изслушал дебата за актуализацията на бюджета и не е открил нито един съществен аргумент на опозицията от ГЕРБ тя да не се направи. Той изслуша целия дебат в залата. 

Премиерът отново припомни, че според него приходната част е била твърде оптимистично планирана с очакване за ръст на икономиката. За съжаление този растеж няма да се случи, заяви Орешарски.

По негови думи актуализацията ще помогне за разплащането на всички просрочени задължения на държавата към бизнеса и възстановяването на ДДС, социални плащания, рефинансиране на извънредния дълг от 800 млн. лева и подлежащ на изплащане този месец и поддържане на фискалния резерв над законно установения минимум.

Орешарски хвърли светлина и върху днешния спор между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и председателя на БСП Сергей Станишев.

По негови думи действително тези 800 млн. от заем, които бяха дадени за земеделците през февруари, вече са възстановени от Брюксел. Проблемът обаче бил, че фискалният резерв тогава е бил с 800 млн. лева под законовия минимум от 4.5 млрд лева.

Правителството актуализира тези приходни и разходни направления, които видимо бяха сгрешени още на етапа планиране, заяви Орешарски. 

Основната причина за прекрояването на фиска е неизпълнение на планираните приходи. С актуализацията се намалява прогнозата за приходите с 555 млн. лв. Толкова по-малко ще бъдат събраните налози за тази година.

Според финансовия министър приходите, заложени в Бюджет 2013, са били нереалистични. Пример за това е данък лихва - от планувани 130 млн. досега са постъпили само 29 млн. лв.

Сериозна е корекцията на бюджета и в разходната част, където увеличението е от 286 млн. лв. 160 млн. от тях отиват за разплащане с бизнеса, в това число 11 млн. лв. субсидии за тютюнопроизводителите и между 5 и 6 млн. лв. за ремонт на болници. 40 млн. лв. ще бъдат дадени на социалното министерство за програми за хората с увреждания.

Предвижда се и емитиране на дълг в размер на един милиард лева. Това беше и един от мотивите на президента да наложи вето. 

Според него не са положени достатъчно усилия за повишаване на събираемостта на приходите. Разходната част пък трябвало да бъде разписана перо по перо, а не както е в текстовете - в резерва за непредвидени нужди.
Президентът подкрепя единствено социалния пакет от 40 млн. лева.

Всички мотиви бяха оборени още в началото на днешното заседание от председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев, който допълни, че от уважение към Плевнелиев депутатите ще дебатират пак актуализацията на бюджета, но без да обсъждат „правните абсурди" на ветото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още по темата: Народно събрание
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
0
 
5
 
! Отговори
Кеф! преди 10 години
Кеф! А кога ще правим импутмънт на ирландската пастирка?
261
4
 
3
 
! Отговори
joro преди 10 години
SIDER AGA PAK NAPRAVI JOB:)))
260
0
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
За какво българските политици се превърнаха във враг на народа?Отговора е ***-за пари.
259
5
 
14
 
! Отговори
Българин преди 10 години
"Депутатите бутнаха ветото на президента"Какъвто президентът,такова и ветото му.Фалшиво.
258
2
 
3
 
! Отговори
ДД38 преди 10 години
На въпроса - "Кой ще връща новите борчове?", отговарям - "Който връща досегашните!!!". Т.е. Целокупният Български народ и най-паче тия дето все се УБЛАЖВАТ!!!!~Nest pas!?! Казано по франкофонски, т.е. по Галфонски, т.к. Галите са по-така, по-достойни и по-антични!!!Див Дядо 38
257
1
 
6
 
! Отговори
ДИВ ДЯДО 38 преди 10 години
Президентът е против Корекцията на Бюджета. Много била!?! Цял един милиард!Див Дядо 38 /ДД38/ също е против корекцията, но с обратен знак. Много малко е!?!Само един милиард!?! За какво по напред? Необходими са поне 10 млд, за пенсионерите и още 10 млд. за държавата! Това прави 10 млд. евро, от Валутния Фонд. Румънците искат 20 млд. евро! Защо да не поискаме ние 10 млд. евро? Така пенсиите ще скочат двойно; потреблението също; предплащането на данъците и таксите също и Микроикономиката ще ЖИВНЕ!
256
1
 
5
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Нещо хубаво се случи.Бюджет на Меркел в БГ? Защо? Меркел няма ***. Половин милион.*** има циганье. Половин милион. За избори.Европа има ***.... И затова си пати... ;-)))))
255
1
 
4
 
! Отговори
Стоян преди 10 години
До thegbcЕй, човече с "полвин мозак", отиди си намери другата половина или не пиши глупости. "Масовите убийци от БКП"! Не знам да са разнасяли отрязани глави, набити на щикове или колове и да са им плащали по 50000 лв на отрязана глава. Не знам да са избивали дечица. Помним ястребинчетата! Не знам да са палили къщи, като 26-те къщи в Каблешково.
254
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СТИГА СПАХТЕ БЕ БЪЛГАРИ !АБЕ ДА СЕ ИЗМИТА ТАЯ *** ОТ ТОЯ ПАРЛАМЕНТ
253
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лошо!
252
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това не е президент това е гърбав,гербераст,грозен,гнусен гомновоз.
251
3
 
16
 
! Отговори
Бачо Киро преди 10 години
Ей мама му де*а... като чета тия коментари се убеждавам че българина си е търтей, дупедавец и само чака наготово. Е ти сега парици от дълг да са усвиниме с тях като едно време, кога Русия даваше наготово. Пък кво ще става по-натам не му е зор на никой... и после що бягат децата ни от България. Държавата не ви е длъжна, а вие на нея.
250
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гербоседерастията днес смени по няколко памперса! Свиквайте, така ще бъде...Терминалите са ви на разположение! Аре...
249
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Байко, пий нещо за тая склероза бе!...
248
0
 
6
 
! Отговори
бай Петко преди 10 години
До Деян 84 Деянчо, децата ни са устроени с бизнес в Германия и месечно ни пращат по 300 евро, плюс добри пенсии, въпреки, че не съм номенклатура, а специалист с добра професия и смятам с добра граматика. И ние с бабичката си гледаме пашалъка. Нас не ни мисли. Ръцете ми и занаята ми няма кой да ми ги вземат. Много гъзорък народ има, те да му мислят !
247
3
 
6
 
! Отговори
Joro преди 10 години
Prost Narod! Komunistite teglait pari za negova smetka, za da ima kakvo da gepiat - a toi vika evala! Da ne poviarvash!
246
7
 
19
 
! Отговори
ии преди 10 години
***-електората на тройната коалиция днес дойде в столицата за да ги подкрепи., заедно със всички неграмоници и *** в тази нещастна държавица!
245
8
 
6
 
! Отговори
999 преди 10 години
А така,народът е с вас.Опълчете се,давайте напред.
244
15
 
10
 
! Отговори
Енчо преди 10 години
Беше време да се опълчим на заговора между ГЕРБ и Плевнелиев
243
18
 
9
 
! Отговори
Кънчо преди 10 години
Браво на правителството,само така.