Плевнелиев зове кабинета за мерки при бежанска вълна

Президентът ще свика КСНС в "добрия момент"
Обновена: 2 сеп 2013 14:18 | 2 сеп 2013 11:44, Веселина Йорданова
64
Плевнелиев зове кабинета за мерки при бежанска вълна
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че е важно българските институции да адресират проблема с бежанците заради кризата в Близкия изток. Плевнелиев напомни, че това е изцяло в компетенциите на изпълнителната власт.

Държавата изпитва определени трудности в темата с подготовката на адекватна реакция и условия за приемането на сериозна група или вълна от бежанци, посочи президентът. Той заяви, че броят на желаещите да преминат българската граница на денонощие се удвоява и утроява и това е тенденция, която може да ескалира.

Според него е необходим дебат в парламента, както и широк обществен дебат, тъй като кризата не е само регионална. „Тя може да се превърне и в глобална криза”, предупреди Плевнелиев.

Още по темата
Държавният глава призова правителството да доведе взетите решения на Съвета по сигурността към Министерския съвет до ефективни резултати. Според Плевнелиев двата оперативни щаба, които кабинетът създаде да следят ситуацията и да вземат мерки във връзка с евентуална бежанска вълна, трябва да започнат сериозна работа.

Президентът обяви, че чака "добрия момент", за да свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. Държавният глава уточни, че следи внимателно ситуацията в Сирия и има готовност да свика заседание на КСНС. Плевнелиев заяви, че позицията му по отношение на кризата там е съвпаднала изцяло с позицията на президента на САЩ Барак Обама.

„Моята позиция беше много ясна още от първия ден. Извършено е престъпление срещу човечеството и виновните трябва да бъдат наказани“, заяви Плевнелиев.

Няма как да не се радвам и да не съм щастлив и горд, че изложените малко по-късно позиции на президента Обама, на президента Оланд и на много други европейски лидери бяха в пълен синхрон, без да сме се уговаряли, каза още президентът.

Във връзка с предстоящата есенна сесия на парламента той беше категоричен, че „на инат и с подход „единият срещу другия”, не могат да се управляват еврофондове, не може да се реформира сектор „Сигурност“ и да се изпълнява програмата „България 2020”.

„Отвъд политическото противопоставяне трябва да започнат да се изграждат и мостове от следващите дни”, заяви Плевнелиев и призова да се търси консенсус по приоритетите на нацията, които и протестиращите поставят на дневен ред – монополи, корупция, правораздаване и т.н. По думите му през изминалите три месеца бяхме свидетели на политика на реваншизъм и на много силно противопоставяне.

Росен Плевнелиев участва в официалното откриване на новата учебна година във Военна академия „Георги С. Раковски” в София.

Международният тероризъм е най-сериозната заплаха за сигурността в днешни дни. Ние се сблъскахме с грозното му лице на нашата територия и трябва да признаем, че не бяхме съвсем готови за срещата, заяви в словото си президентът.

Според него днес системата на военното образование е поставена пред сериозни предизвикателства, които изискват непрекъснато адаптиране към тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Dora преди 10 години
Тези бежанци защо не си стоят в Турция?Да не ни ги препращат?
53
1
 
2
 
! Отговори
deneris преди 10 години
Плевнелиев е марионетка, той нищо не решава. чака да му кажат какво ще се случва, дори няма да го питат за неговото мнение. с него или без него, няма голяма разлика
52
1
 
2
 
! Отговори
lelia_marche преди 10 години
Президентът на България за пореден път доказа, че е пионка в ръцете на американската власт и мафия. Как може, да има подобна нелепа и абсурдно позиция, попзиция показваща, че все още сме малката страна, която кляка за всичко на големите сили?! Единствените, които подкрепят САЩ в това абсурдно и убийствено решение са Турция и Франция. И повярвайте ми, и те си имат своите прични. Но така е, като си слагаме марионетки на Сорос за държавен глава!!
51
1
 
2
 
! Отговори
Атлет преди 10 години
Абсолютна глупост. Росен допусна поредния си гаф, като не се поинтересува какво е мнението на народа за обстановката в Сирия и взе собствена лична позиция, а не такава от името на хората в България. Това не говори добре за него и не мисля, че е част от народа.
50
1
 
4
 
! Отговори
avram_bakalina преди 10 години
Реално погледнато нямаме нужда от такъв президент като него. Ако подаде оставка, ще направи услуга на много хора. Публична тайна са връзките му с енергийния мафиот Иво Прокопиев. По-точно жена му, която дълги години е работила в негова медия.
49
1
 
4
 
! Отговори
levskarcheto77 преди 10 години
"Плевнелиев зове кабинета за мерки при бежанска вълна" - Аз пък прозовавам Росен да си подаде оставката най - накрая .. И да не го направи сега, ще го направи когато го разобличат !
48
1
 
8
 
! Отговори
Вунд преди 10 години
НЕЗАБАВНА ОСТАВКА НА ПЛЕВНЕЛИЕВ! слуга на сащ и евреите
47
1
 
8
 
! Отговори
456 преди 10 години
Тоя пуделчо няма ли да млъкне веднъж за винаги.Да си ходи да открива мероприятия той само за това си става.Сега щял да ходи във Виетнам,да договаря развитието на малкия и средния бизнес сякаш нещо зависи от него.Най слабия президент който сме имали досега.Как ще го изтърпим още 3 години.Знаеше се,че ще бъде слаб президент поставен от Борисов,но фалшивите бюлетини си свършиха работата и мутрите ни га натресоха,да ни е честит.Браво Бареков,че този път поне ги спря да пласират фалшивите си бюлетини
46
1
 
5
 
! Отговори
don baston преди 10 години
Добре, че беше президентът да се сети! Мерки са взети, вече дори се мисли за образованието на 800-те деца, които са на територията на страната ни. Това ако не е загриженост и адекватна реакция, не знам какво иска Плевнелиев. Това не е негов проблема, а сигурността на страната, но той явно се чувства длъжен и тук да даде тон.
45
6
 
2
 
! Отговори
viktor.stoichev преди 10 години
По кух и поставен човек от премиера няма в момента.Този поне се знае на кой е, орешарски още твърди, че е не коректно да разкрива кой му реди кадрите.
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този вън от президентството! Костов президент! Единственият държавник с топки в тая държава.
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Напълно неадекватен Сламен човек. Досега сто пъти трябваше да свика КСНС, ама с празната си тиква няма какво да обсъжда със специалистите. Тоя беше готов да прати българско пушечно месо в Сирия, за да бъдат защитени не националните, а чужди интереси. Оставка за куклата на конци.
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевнелиев зове мощна и потентна емигрантска вълна да го залее с други цели.
41
7
 
2
 
! Отговори
viktor.stoichev преди 10 години
До До АКви банци кви кафета.Не стига, че е изпаднла отрпеката до там, че да си вади хляба с драскане по форумите, щот за истинкса никой няма да го вземе, ами и плещи срещу хората излезли да искат промяна.Жалки сте и жалки ще си останете който и да е на власт.
40
11
 
0
 
! Отговори
viktor.stoichev преди 10 години
До БългаринС тая разлика ,че война в Сирия има вече от доста време.Идеята за намеса е с цел да се спре.Но пък щом Асад е "наш" демек московски може да си трепа невинни.Само американците да не са.
39
3
 
10
 
! Отговори
До А преди 10 години
Ти баничка яде ли днес безплатна ? Кафенце безплатно пиина ли си? Много си нагъл ама Мнооого както казва твоя велик Вожд Бойко ( будата)
38
8
 
5
 
! Отговори
viktor.stoichev преди 10 години
Ей добре, че си имаме премиер с твърда позиця, дето не е кукла на конци.:)
37
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чехл.о
36
17
 
5
 
! Отговори
A преди 10 години
Брей много са се активирали ПЛАТЕНИТЕ комунистически драскачи във форума.Плюят ли плюят по президента.Знаят че идва 04.09 и големият протест против продажното корумпирано правителство и се опитват да манипулират хората.
35
6
 
10
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Този *** трябва да си замине от президентството с максимална скорост и за отрицателно време !!!! Трябва да направим подписка да го махнем. И целия български народ да се обедини в идеята войни да няма никога повече където и да е и да няма страдащи невинни хора от манията за величие на някои други.