Не можем да си позволим необлагаем минимум, отсече Адемов

КНСБ с нови мерки за по-високи доходи
Обновена: 7 окт 2013 14:29 | 7 окт 2013 12:58,
64
Не можем да си позволим необлагаем минимум, отсече Адемов
Хасан Адемов Снимка: БТА

Кабинетът и финансовото министерство не могат да си позволят въвеждането на необлагаем минимум на равнището на минималната работна заплата, каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в отговор на пакета от мерки, обявен от КНСБ.

Той посочи, че това ще увеличи разполагаемия доход на голяма част от гражданите, но ще доведе и до „огромен дефицит” в приходите на бюджета - между 600 и 700 млн лева.

„Ясно е, че правителството и Министерството на финансите няма как да си позволят коригирането на данъчната скала и въвеждане на необлагаем минимум на равнището на минималната работна заплата“, каза министърът пред журналисти.

В коментар на предложението за увеличение на пенсионните осигуровки Адемов каза, че в условия на икономическия растеж, който имаме, и на тази събираемост, не може да се говори за увеличаване на пенсионните осигуровки.

„В годините на икономически растеж имаше инвестиции, но истината е, че България изостава в растежа на доходите. Стремим се да догонваме средноевропейските доходи, независимо от ситуацията на криза и да поддържаме социалния диалог, за да постигнем устойчиви решения”, каза министърът на труда.

Въпросът за минималната работна заплата предстои да бъде допълнително дискутиран в Националния съвет за тристранно сътрудничество, каза още Адемов, но уточни, че идеята на правителството е минималната работна заплата от 2014 година да бъде повишена до 340 лв.

Въвеждане на необлагаем минимум за доходите на физическите лица, равен на минималната работна заплата, въвеждане на елементи на семейно подоходно облагане, на данък върху финансовите транзакции, на здравна осигурителна вноска върху доходи от собственост, са някои от мерките, които КНСБ предлага на кабинета.

От синдиката са изготвили пакет от искания, групирани в пет раздела - работни заплати, пазар на труда, икономическа, данъчна и бюджетна политика, обществено осигуряване и усъвършенстване на законодателството, които днес ще бъдат връчени на премиера Пламен Орешарски, съобщават от синдиката.

Доходите

Повишаване на минималната работна заплата на 340 лв. от 1 януари 2014 г., като наред с това въвеждане на необлагаем минимум от 340 лв. и таван на осигурителния доход от 2500 лв., иска КНСБ. Въвеждането на необлагаем минимум за доходите на физическите лица, равен на минималната работна заплата, ще струва на бюджета около 650 млн. лв. за годината, но ще увеличи нетните месечни доходи от труд на повечето работещи с между 30 и 34 лв., изчисляват от синдиката.

Предлага се и изработването на механизъм за ежегодно договаряне на минималната работна заплата на базата на икономически параметри. От началото на 2014 година се иска и увеличение с не по-малко от 10% на заплатите в бюджетните дейности, като в средното образование увеличението да е 14 на сто, в центровете за спешна медицинска помощ, психиатричните центрове и центровете за кръвопреливане - 20 на сто, в Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане и в сферата на културата /музикални и танцови състави, музеи, галерии, библиотеки и читалища/ - също ръст от 20 на сто.

Увеличаване минималните осигурителни доходи по икономически дейности и групи персонал във всички дейности, в които няма споразумение между социалните партньори със средния процент увеличение, постигнат при договарянето – 2,5 на сто.

Данъците

Въвеждане на елементи на семейно подоходно облагане - връщане на процент от платения данък върху дохода (с оглед стимулиране на декларирането на реалните доходи) с високи стимули за първо и по-малки за второ дете.

Въвеждане на данък върху финансовите транзакции. Повишаване на данъка върху дивидента от сегашните 5 на 10 на сто. Завишаване на данъчните стимули за повишаване квалификацията, допълнителното осигуряване и застраховане.
Запазване на стимулите на младите семейства с ипотечни кредити за жилище, са други предлагани стъпки.

Осигуровките

Предлага се въвеждане на здравна осигурителна вноска върху доходи от собствености и други подобни източници за хора, които нямат доходи от труд и не са задължени да се осигуряват на друго основание (не са работещи,
не са социално слаби, не са самонаети).

Да се увеличи осигурителната вноска за фонд "Пенсии" на ДОО с 1% с цел постепенно възстановяване на загубите от намаленията от предходни години е друго искане.

Незабавно да се придвижи законопроектът за криминализиране укриването на задължения за плащане на осигурителни вноски, искат от синдиката.

Пенсионната реформа

Да се спре нарастването на пенсионната възраст за заетите в масовата трета категория до постигането на консенсус между социалните партньори.
Въвеждане на „швейцарското правило“ при осъвременяване на пенсиите през 2014 г. Определяне максималния размер на пенсиите, съобразно ръста на максималния осигурителен доход (от 2200 на 2500 лв.).

 

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: КНСБХасан Адемов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
7
 
1
 
! Отговори
Българка преди 10 години
Детските надбавки не са променяни от години. Добре е, че вече се обсъжда увеличението им, та дори да е минимално.
48
0
 
6
 
! Отговори
gg преди 10 години
Още едно обещание към избирателите им, което за моя радост БСП няма да спазят.
47
2
 
8
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
Ще увеличаваме-няма да увеличаваме защото няма пари! Ще даваме,няма да даваме защото няма пари! Стига вече се подигравахте с народа!Като не можете нещо да го направите не го казвайте!Първо го обмислете и щом не е възможно не хвърляйте фоерверки! Само лъжи и гръмки обещания с цел да сте на власт!Махайте,че съсипахте страната и народа!
46
1
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
До До KirechovВ Германия няма минимална работна заплата. В последните месеци се говори дали да се въведе такава или не.АБЕ ТИ КВО СИ МИСЛИШ ,ЧЕ ХОРАТА В БЪЛГАРИЯ ПАСАТ ТРЕВА ,ТА СИ СТАНАЛ ДА ГИ ЛЪЖЕШ ?!ТИ МАЙ САМО СИ ЧУВАЛ ЗА ГЕРМАНИЯ И НИКОГА НЕ СИ ЖИВЯЛ В ГЕРМАНИЯ ? ГОЛЯМ "РАЗБИРАЧ СИ " , НАПРАВО ОТВАРАЧКА !
45
2
 
17
 
! Отговори
протестирам преди 10 години
Моля всички, които не получават детски надбавки поради т. нар. "високи доходи" да излезем на протест. Не може тези които не са платили нито лев данък на държавата да получават детски, а тези дето плащат да не получат. Стига сме хранили ***!
44
0
 
3
 
! Отговори
И ИЗМАМА преди 10 години
До ЛЪЖАСега тези 19 милиона ги раздели на 12 месеца и ще получиш цифрата :)
43
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крадливи лъжци!!!
42
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едем ефенди, докога ще падат предизборните обещания едно по едно като гнили круши?
41
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А откъде намирате пари за бежанците? всеки месец по 10 милиона? Откъде - от мизерната пенсия на баба ми ли ги взимате или от минималната ми заплата? Защо не ги одържате от заплатата на они 240 търтея в НС????
40
1
 
10
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Ademov ne e glupav chovek no komunisticheskata sistema e gnila i antibalgarska. Tova koeto triabva da se sluchi partii i ministri nemogat da go napraviat. Potenciala za dobra promiana e edinstveno v naroda. Zatova uchete i dokato ste budni ne spete ! Chalga, alkohol i cigari ne pomagat.
39
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хитряги са комунистите. От една страна разправят благи думи а от друга готвят брадва.Повишават минималната работна заплата но не махат данъка върху нея което води до повишаване на събираните данаци със 100-200 милиона лева.И това на гърба на най-бедните. Ами пък справедливо е, така им се пада на бедняците като гласуват за БСП.
38
1
 
24
 
! Отговори
SP преди 10 години
И как винаги на държавата не й стигат парите, а на хората с минималните работни заплатички ТРЯБВА да им стигат???!!!
37
2
 
16
 
! Отговори
SP преди 10 години
23 години крадяха с милиарди, сега плачат, че не им стига половин милион лева. На всичко отгоре минималната работна заплата е ТОЧНО изчислена да се даде изцяло на монополите и дори да не стигне! Какъв труд, какви 5 лева???!!!
36
3
 
9
 
! Отговори
tato преди 10 години
такали госодин чалмаи каква стана тя до вчера лъгахте хората 1за махане данака върху лихвите 2 за немане цените на тока за тока тепърва ще подкочи населението а вие видяхте какво стана зимата Пенсийте също оставятеги за след нова година но самите знаете че нщма как да стане помощите за първолака също излъгахте маиченските също НЯМАТЕ КВОРУМ В ПАРЛАМЕНТА А ЗАКОНИ ИСКАТЕ ДА ПРЕМАТЕ НАПРОТИВ ДАМИ И ГОСПОДА СЛЕД НОВА ГОДИНА ТОКА ЩЕ СЕ ВДИГНЕ ОЩЕ ЗА ТИЯ *** ГЛАСУВАХА БАБИ И ДЯДОВЦИ ПО СЕЛАТИ
35
5
 
8
 
! Отговори
До Kirechov преди 10 години
В Германия няма минимална работна заплата. В последните месеци се говори дали да се въведе такава или не.
34
1
 
28
 
! Отговори
Един преди 10 години
Хаха, какво стана сега, ще остане ли някое предизборно обещание, което да изпълним? Хак да им е на тъпия електорат на червените ***, дето им вярват на обещанията как ще има 250000 работни места, по-ниски данъци, вкл. НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ, по-евтин ток, и т.н и т.н. Хак да ви е, дето се подигравахте на младежите на площада дето протестират. С нетърпение чакам да ви дойдат сметките за ток и парно зимата, че да се сетите за какво протестираха младежите на площада. Червени ***!
33
1
 
16
 
! Отговори
drundrun преди 10 години
Хехех. то икономиката и фирмите умрели и едвам кретат, те тръгнали да вдигат прагове и осигурвки. Като резултат очакваме фалити и разрастване на сив сектор.
32
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"че в условия на икономическия растеж, който имаме" - икономическия растеж, който НЯМАМЕ!
31
1
 
1
 
! Отговори
Kirechov преди 10 години
bg pravitelstvo da premahne termina minimalna rabotna zaplata v BG i bg narod sam da se pazari s rabotodatelite za kolko bg leva da raboti. bg mafiotski partii diskriminirat i terorizirat bg narod da raboti za 150 evro na mesetz. bg narod ne e po-dolu ot drugite narodi v eu. kato ima minimum tavan, neka da e 1000 evro pone, kakto v Germany!
30
4
 
15
 
! Отговори
Ok! преди 10 години
Адемов, само с вдигане на данъци не става. Икономика трябва в тази държава, а икономика няма. Няма, защото от ЕС ще ни се скарат. Мен не са ме питали дали искам *** НАТО и ЕС. И нито един мой познат не са го питали, но ни навряхте в тези измислени "съюзи". Сиктер на ЕС и НАТО.