На борба с цигарите! Кръчмите с данък "пушачи"!

Червена депутатка иска либерализация, но с ясни правила
Обновена: 8 окт 2013 07:18 | 8 окт 2013 07:09,
109
На борба с цигарите! Кръчмите с данък "пушачи"!
Снимка: архив, Булфото

Кръчмите с данък "пушачи", а събраният налог да отива за фонд за борба с цигарите, предлага в интервю за "Стандарт" Татяна Буруджиева, депутат от Коалиция за България.

"Либерализацията според мен трябва да е само за онези заведения, който са вложили средства  във вентилация. Връщането на по-либерален режим обаче трябва да е съпроводено с много ясни програми за превенция и за стимулиране на отказване от тютюнопушене", твърди тя.

Още по темата

По думите й със забрани в нито една европейска държава не е намаляла продажбата или консумацията на алкохол и цигари.

"Въпросът е да има работещ закон", посочва Буруджиева.

Вече близо две седмици темата за връщането на стария режим на пушене на закрито циркулира из парламента, след като депутати от БСП обявиха, че ще внесат законопроект, който връща пушенето в кръчмите след 22 часа.

Преди дни зам.-председателят на групата на червените в парламента Спас Панчев заяви, че отпадането на тоталната забрана трябва да бъде факт преди зимата.

От "Позитано" 20 разпространиха до медиите "опорни точки" за защита на връщането на тютюнопушенето на закрито.

Доводите – 3,5 млн. българи пушат, 15 хиляди закрити работни места заради забраната.

Засега е ясно, че от БСП ще гласуват по съвест, поне такива са заявките, ГЕРБ са категорично "против" връщането на старите правила. От ДПС пушачите са "за", непушачите – "против". "Атака" засага остава безмълвна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
4
 
! Отговори
Калина преди 10 години
ДО 105В заведенията работят само пушачи, много добра логика?! И дори и да си пушач, това според теб не пречи по 10 часа на ден да ти пушат още 50 човека на главата, в пространство метър на метър? Да, аз съм пушач и предпочитам да изляза навън и да пуша две цигари, отколкото да изпуша 20 вътре, и да се чувствам като в лисичарник.
100
2
 
5
 
! Отговори
Калина преди 10 години
Хора, аз съм пушач и съм категорично ЗА ЗАБРАНАТА! И повечето нормални и интелигентни хора около мен са на същото мнение, въпреки че пушат. Няма нормална държава на света, която да отмени успешно приложена реформа, само година след въвеждането й. Само поради смяна на управляващите. Опомнете се, бъдете европейци. Стига с тази Байганьовщина!!!
99
2
 
6
 
! Отговори
Пушач преди 10 години
Аз пуша,спрях да ходя по заведения! Покрай мен и моите приятели непушачи,не ходят да пият кафе! Нека ходят! Ама не би! Не искат без мен да ходят???? Уж много са им гадни цигарите....! Кеф им беше да разговаряме! Ин ВИНО ВЕРИТАС! Кафе без цигара-е все едно да легнеш във вана и да се полееш със студена вода??? Няма възпитание,българското общество-играем си на *** ми дойди ми! Хем ми се иска-хем не ми стиска! Хем сърби-Хем БОЛИ! Не можем да се разберем! Сервиторките не махат цигарите от устите си
98
1
 
5
 
! Отговори
До 101 преди 10 години
До въпрос Във въпросните заведения,така или иначе работят пушачи! Никой не отива във ВЕРТЕП ако не е ***? Така ,че АЛООО...
97
1
 
5
 
! Отговори
nasakotoqkata преди 10 години
проблемът нее за и против цигарите а за и против ***
96
4
 
9
 
! Отговори
въпрос преди 10 години
Хубаво е ,че БСП се грижи за правата на пшачите .А замисля ли се за правата на персонала в тези заведения ,които трябва да работят по 10 часа в тютюнев дим за 300 лв?
95
3
 
14
 
! Отговори
БОБ преди 10 години
Да се направи ЗАВЕДЕНИЯ " ЗА ПУШАЧИ " и " ЗА НЕ ПУШАЧИ".Кой които иска там да ходи. ИНАЧЕ ВИНАГИ ЩЕ ИМА НЕДОВОЛНИ.
94
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Причината не е грижа за здравето,а събирането на пари.Псувахте Дянков,но той затягаше разходите.Тези,за да оправдаят харчовете,приемат тактиката на нови и нови данъци,глоби и т.н. и то винаги "в интерес на гражданите,народа,свободите" и какви ли не глупости изсмукани от безсмислените,високопарни,демагогски и лицемерни лозунги от близкото червено минало.ДУП-Е ДА ВИ Е ЯКО И ..."БЕЗБОЛЕЗНЕНО".
93
1
 
3
 
! Отговори
sdf преди 10 години
това дори и да беше верно а не е опира до контрол не до дърварска забрана,какъвто така или иначе е нужен и при пълната забрана така че пак издишате просто не ши се седи сами в зала непушачи
92
0
 
13
 
! Отговори
художника преди 10 години
И аз да взема думата.Да се върне старото положение, като в залата за пушачи сметките да са по-високи, предвид че там ще работи постоянно аспирацията и отоплението/поне през зимата/. Така всеки ще може да избира, при пушачите ли да си поръчва или да консумира при непушачите. Ще видите, колко заклети пушачи ще стоят в евтината зала и ще пушат навън, само и само да не плащат високи сметки. Това за мен е правилното решение!
91
7
 
19
 
! Отговори
Dumb преди 10 години
Аз предлагам да се разреши и пикането под масите в заведението - 7 млн. българи пикаят, за какво да се хабят да ходят до студените тоалетни? Освен това пикнята смърди по-малко от цигарите...
90
8
 
12
 
! Отговори
Angelhell преди 10 години
До МироАз не знам дали е ***, но определено във вас има нещо дебилско!Как смятате, кое е по-добре, да ти "тровят" дробовете (което всъщност не е доказано), но да имате какво да сложите на масата на децата си, или да си седите гладни, но със "здрави" дробове? Като се има предвид, че отровата бълвана всекидневно от забързания ни живот трови повече, което е доказано!А, бтв... забравих да кажа, че съм непушач, но гледам да съм толерантен с другите. Мен лично залите ме устройваха!
89
4
 
7
 
! Отговори
Миро преди 10 години
До nobiЗначи персонала казваш предпочита да им тровят дробовете така ли?*** от дебилска държава си ти
88
1
 
4
 
! Отговори
yvs преди 10 години
Zatvarqite q taz dyrjava veche, che to takava kloaka nikyde v severnoto polukylbo nqma
87
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тея комунисти така и не вдянаха че наредбата против пушенето на закрито е за да се предпазят непушачите от безпардонните пушачи а не за да се накарат пушачите да спрат пушенето. Защото в България зоните за пушачи и непушачи в ресторантите са като зоните за пикаещи и не пикаещи в басейна.
86
1
 
10
 
! Отговори
Ноби преди 10 години
Абе като сте толкова много, непушачите + пушачите които подкрепят забраната, ами от какво се страхувате тогава. Те ресторантьорите да не са ***, да не запълнят пазарна ниша. Значи повечето заведения ще работят при забрана. Ама май не си вярвате. То сега се вижда как залите са празни вътре.
85
3
 
11
 
! Отговори
ноби преди 10 години
До бибиМи бегай, бегаааай далече от това заведение. За теб ще има други заведения, където не се пуши и ще ти е по-евтино и по чист въздух и най вече няма да пречиш на никой с мрънкането си
84
4
 
9
 
! Отговори
nobi преди 10 години
До боса . Я си задай въпроса какво предпочита въпросния персонал - да седи и да бездейства на чист въздух или да има оборот като се пуши ?
83
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо мислите, че някой ще върне стария режим със залите? Защо се захапвате за глупости? Няма да стане просто. Говори се за закон след 22ч. Това са нощните заведения - дискотеки, барове, казина и т.н. И сега се пуши там, много добре го знаете това всички. Стига сте се оставяли да ви разединяват и водят за носа разни парламентарни ***-***.
82
6
 
9
 
! Отговори
боса преди 10 години
Защо се избягва един друг много съществен въпрос -за здравето на персонала в заведенията -я да помислим -колко хора работят в този бизнес,те имат ли право на избор дали да са пасивни пушачи или не! голяма част са млади хора ,които са подложени на този риск от пасивното пушене.за тях кой мисли ,кой ще защити техните интереси за интересите на бизнеса е ясно