Църкви, манастири и джамии – без такса смет

Правителството ще компенсира общините с до 1 млн. лева
4 ное 2013 21:07,
12
Църкви, манастири и джамии – без такса смет
Снимка: архив, Булфото

Общините няма да събират такса за битови отпадъци от молитвени домове, храмове и манастири, в които се извършва богослужебна дейност.

Това решиха депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси, като приеха на второ четене промените в Закона за местните данъци и такси.

Депутатът от БСП и бивш председател на сдружението на общините Дора Янкова подчерта, че в закона се записва, че общините ще бъдат компенсирани от държавния бюджет за това, че няма да събират такса смет от молитвените храмове, което ще позволи запазване на приходите им.

Зам.-финансовият министър Людмила Петкова поясни пред журналисти, че според данни на общините 931 са имотите, ползвани от молитвени домове и храмове, които ще се възползват от промяната в закона.

Досега 26% от храмовете са били освободени от таксата с решение на общинските съвети изцяло и 7 процента са освободени частично.

Петкова посочи, че ще се наложи от централния бюджет към бюджетите на общините да бъдат преведени между 500 000 и 1 млн. лв. за компенсиране на общините за несъбирането на този данък.

По време на заседание на бюджетната комисия бе приета и корекция в Закона за ДДС, според която автоматите за самообслужване не са длъжни да издават на хартиен носител данни за извършеното плащане, ако то е за дребни стоки.

Ако през автомат се е извършило плащане на сметки, то хартиен бон ще бъде предоставян, предвижда законът.

Людмила Петкова посочи, че корекцията се прави, за да не се натоварват с излишни разходи собствениците на вендинг автомати, тъй като тези машини са свързани с НАП, но не са оборудвани с принетри.

Според Петкова издаването на касов бон в случай на развалена стока от вендинг машина така или иначе не би помогнала на потребителя да докаже произхода й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Боже,Боже преди 10 години
Как е въжможно това регистрирам манастир и не плащам те имат земи къщи постройки и без данък това е лудница.гладат крави селско стопанска продукция и не плащат да не плащат ток и вода гориво и винетки,ето така се карат линкали и майбахи.Ами сектите и тели няма да плащат?????????
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Религиите са много голяма част от глобалната лудница ,но вече се изместват от по модерни и тънки лъжи. Исляма още държи изкъсо тъпанарите си но и там скоро нещата ще се пропукат. Въпроса е какво ще правят вече създадените *** без някакъв вид контрол. Заместването на идеали не помага изобщо. Нали видяхте какъв *** се получи като замениха християнски лъжи с комунистически глупости.
9
1
 
6
 
! Отговори
Разрушете храмовете преди 10 години
Изравнете всички храмове със земята. Религиите ни разцепват и противопоставят - православниу католици, мюсюлмани и какви ли не още секти. Във времето на доказаното, че БОГ това е ВСЕЛЕНСКЯТ РАЗУМ, религиите нямат място. Нека докажем, както предците си, че смедеца на Космическият разум и изведем Човечеството от тъмата на религиите. Само ***, неграмотен политик може да се подмазва на религиите. Народе, осъзнай се, твоят БОГ е разумът на Вселената.
8
1
 
8
 
! Отговори
Ще перат пари преди 10 години
Защо?
7
2
 
17
 
! Отговори
Сър_Пичук преди 10 години
Това си е чиста писта за пране на пари!
6
2
 
16
 
! Отговори
онуфри преди 10 години
от къф зор църквите няма да плащат?а тва за вендинг машините явно си остават с касови апарати
5
5
 
30
 
! Отговори
екс преди 10 години
Защо с моите данъци ще се финансира тази *** идея ?!!!
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
то и без друго всеки хвърля на улицата
3
4
 
20
 
! Отговори
vechno ot bsp преди 10 години
ZASHTO??????
2
2
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
Те трябва да произвеждат само молитви.
1
6
 
20
 
! Отговори
Levchev преди 10 години
Ups - 7000 bg religiozni firmi free ot danatzi i taksi?!