Общинари скочиха срещу "полицейския режим" в София

Усещането за военно положение идва от струпването на полиция и техника
21 ное 2013 11:49, Анисия Иванова
66
Общинари скочиха срещу "полицейския режим" в София
Архив: Булфото

Столичният общински съвет прие декларация против блокирането на централната градска част на София.

Декларацията беше подкрепена от 43 общински съветници от групите на ГЕРБ, НДСВ и "Синята коалиция" в Столичния общински съвет /СОС/, с изключение на БСП.

Текстът на декларацията ще бъде предоставен на главния прокурор.

Още по темата
По думите на Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в СОС, е недопустимо достъпът до централната градска част да става чрез легитимация на гражданите и преминаването им през пропускателни пунктове. Безпрецедентно е струпването на полицейски части в центъра и блокирането на огромно обществено пространство. Всичко това противоречи на българското и европейското законодателство и на правото на свободно придвижване, посочи Едрева.

Тя попита защо продължава разширяването на периметъра за сигурност в центъра. Усещането за военно положение е провокирано от струпването на полиция и специализирана техника, така се нагнетява напрежение и се противопоставят гражданите, които публично изразяват своята позиция, отбеляза Едрева.

По думите й гарантирането на правата на всички граждани е в основата на демокрацията, а противопоставянето на хората е типично за едно отминало време.

Според общинския съветник от ГЕРБ Роберт Янакиев това, което сега се случва в София, е връщане към един режим, който ние искаме да изтрием от съзнанието си. Ако целият този полицейски режим бъде насочен към ограничаването на битовата престъпност, би било много по-добре за града, посочи Янакиев.

Трябва да ви е срам от всичко това, което се случва в града, обърна се Янакиев към съветниците от БСП и ги призова да подкрепят декларацията.

Според ген. Атанас Атанасов от "Синята коалиция" хората са на улицата, защото не искат това правителство. То трябва да си отиде, за да се успокои ситуацията в държавата, отбеляза той.

Милка Христова, председател на групата на БСП в Столичния общински съвет, заяви, че сградите на Народно събрание и президентството са включени като обекти от особено значение. „Нарушение няма. Настояваме законовото право на протест да се осъществява в рамките на закона. Сегашните мерки не успяват да осигурят спазването на реда в столицата”, добави тя.

Политическите сили да се въздържат и разграничават от действия, които биха нагнетили допълнително напрежение в столицата, заяви  Христова.

Йорданка Фандъкова заяви, че тя като кмет няма ресурс да осъществи обществения ред в града, това се прави от полицията.

Тя се обърна към групата на БСП с думите, че е готова да докладва с колко заповеди и документи е изисквала спазване и контрол върху обществения ред.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
2
 
! Отговори
The king преди 10 години
Изглежда от СОС, или по-скоро гербаджииските съветници не знаят закона за МВР
51
2
 
2
 
! Отговори
The king преди 10 години
Полицията си върши работата, а СОС излизат с декларация против това?
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
я си представете че някой сложи б,,,а !!хора разни!!и тогава???ще кажем аааа полицията не върши нищо и т. н . !!
49
0
 
2
 
! Отговори
до 53 преди 10 години
"чекпойнт"??? извинявай, кой е родния ти език?
48
1
 
7
 
! Отговори
! преди 10 години
Общинарите първо да си оправят тяхното дружество "Топлофикация" и да направят проверка колко топла е топлата вода. Писна ми от кукли на конци!
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тогава да си седят около НС и МС и там да си се охраняват, колкото искат, писна ми заради 100 човека да минавам по 4 чекпойнта всеки ден.
46
7
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
ГЕРБ,официално да обявят Гражданската война,за да мирясат Боко и Цоко
45
0
 
9
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
ДА ЖИВЕЯТ ВЕЛИКИТЕ РЕЖИСЬОРИ!
44
0
 
9
 
! Отговори
щирлиц преди 10 години
Мамини сладки,това не е военно положение.Ако беше-сега да сте прибрани всички управленци-разбойници от последните 24години,и то прибрани на сигурно място и за дълго време!!!
43
2
 
6
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
История на "Протестите"...- Ами сега? Човека-синдикат, Тренчев, дори телевизийте на ГЕРБ не го забелязаха пред Парламента, докато викна три пъти с меко гласче - оставка- Останаха само общинските съветници в София, дано поне те се излъжат, ама, нали са си тарикати...И добре, че дойде "Горския" (Джеймс Пардю), та разгони седенките и на протестиращите...- ПОЛИТИЧЕСКА СКУКА...!!!
42
4
 
6
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
История на "Протестите"...Избори... ГЕРБ и купил от Мишо-бирата 10 ТИР-а с бира за победата, но..., дойде "Костинброд" и... ГЕРБ остана в опозиция...Кой, Кой да изпие бирата:- Ще поканим Буда-лите гласували за нас и ще изпием бирата, но... не за победа, а за "Оставка" на правителствотоСъбраха се и за 3 дни изпиха бирата- Да си купим Протестери. Професионалните протестери взеха парите, повикаха и се прибраха на топло- Лесто е да купим студентите! И да, но, талибаните изядоха лютеницата на кака Милка и си взеха книжлетата сами научиха, че нищо не са научили- Ами се
41
2
 
3
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
До СофиянецКазваш: "Политическият керван си върви българ(ски)те кучета се джавкат."Добавям само, че кервана е натоварен със стока, а кучетата са драгливи:)
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
хората са на улицата от месец феврури и не протестират само срещу сегашното правителство а срещу всички яхнали власта 23 години довели хората до самозапалвания и чудещи се какво да сложат за вечеря на децата си.Докато партиите и в този парламент се прегърнаха, стиснаха си ръцете и намалиха процента на държавната субсидия за да могат и невлезлите да я получават. Една от най-високите субсидии в Европа в най-бедната страна
39
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз доколкото знам, именно общината трябва да глобява за митинги и протести. Естествено обаче те не го правят както е по-закон, защото все пак те са пратили протестиращите и сега се цупят на държавата защо се е хванала да свърши тяхната работа. Все едно съдиите да излязат на улиците да ловят крадци а от полицията да излязат с декларация против съдиите, защо залавяли и осъждали престъпниците а не го оставя да си вършат престъпленията спокойно. Това вече е тотален абсурд.
38
2
 
4
 
! Отговори
бай Х преди 10 години
другарке Милке Христова, махайте се с добро и всичко ще се оправи.
37
6
 
10
 
! Отговори
3434 преди 10 години
Тези от общинския съвет наистина не са с всичкия си!Демокрация било да се гарантират правата на всички граждани-да,точно така е,но когато 200-300 човека свирят на ***,думкат тъпани,опикават градинките,къртят плочки и павета,обръщат контейнери за ***,спират движението на 2милиона софиянци-това какво друго е освен свободия.Тия от общината ми се загрижили за правата-хайде няма нужда.
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сменяме столицата и готово!Тъкмо гардът -Държава изчезва в историяте и 2 милиона паразита се научават на реална икономика.Няма квартални диаспори пред регионални неволи и всичко си идва на мястото.
35
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наглостта на гербераската кметица и старите седесари няма граници!!Кой блокира движението в центъра на София ВСЕКИДНЕВНО от 5 месеца на ден???!Полицаите 24 трябва да спират анархистките и ПР. мероприятия Останалите само 50 имат една единствена цел,за да ги забележат-спиране на движението в София и окупация на всичко,което могатПолицаите са центъра заради ***,а не обратнотоПоследните безсилни напъни на Боко и ДеформиранитеФандъка цели пълна анархия в София
34
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахахахаха... Май българският народ в ядрото си е по труден за манипулиране от Магреба?... Нещо с оранжевата пролет тук не ви се получава?...
33
17
 
14
 
! Отговори
MAAFAKA преди 10 години
БСП си подава оставката и няма да има повече задръствания и блокади!!!!!!!!Лесно :)